Moderator: Albert_N
Tak buczenie zniknie ale gwizdy sie pojawiąKasprol pisze:pytanko czy sa filtry przeciw zakłoceniowe chodzi oto ze mam zakłocenia na CB od spryskiwaczy wycieraczek i chyba z alternatora słychac w radiu buczenie![]()
dzięki jak zrobię to dam znać czy chodziub40 pisze:To sa zaklocenia zasilania, zastosuj szeregowo z zasilaniem radia dlawik przeciwzakloceniowy i sprawdz zabezpieczenie w samym radiu.
jakoś śmiem wątpić*MadMax* pisze:Tudzież ewentualnie trza szeregowo wpiąć jak największej pojemności kondensatorbyle o woltażu większym od radia czyli np 20V a pojemność to im większa tym lepiej np 10000uF albo i lepiej i powinno dać rady
eeee jestem elektronik ale wysłowić się nieumiem jak mam komus coś wytłumaczyćmaruda pisze:jakoś śmiem wątpić*MadMax* pisze:Tudzież ewentualnie trza szeregowo wpiąć jak największej pojemności kondensatorbyle o woltażu większym od radia czyli np 20V a pojemność to im większa tym lepiej np 10000uF albo i lepiej i powinno dać rady
przy prądzie stałym wpiety szeregowo kondensator zachowa sie jak przerwa
ja bym bardzo prosiłmaruda pisze:Równolegle - zgoda.
Nie wiem tylko ile by kosztował tak potężny kondensator (chyba bateria kondensatorów?) i jak by to wpłynęło na pozostałą elektronikę typu regulator napięcia choćby.
Kondensatory przeciwzakłóceniowe to raczej pojedyńsze mikrofarady (jak wpisać "mi"??)
Znalazłem!
Książka "CB radio", wydawnictwo WKŁ, wydanie 1992.
Schemat ideowy filtru zasilania składa się w dwu wpiętych równolegle kondensatorów 0,33 do 1 mikrofarad, a między nimi dławik z 20-30 zwojów drutu 1,6 nawiniete na odcinek anteny ferrytowej o długości ok. 50 mm![]()
Dla chętnych mogę zrobić zdjęcie tej strony z książki i wysłać mailem.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość