Odbior jednoczesy dwoch kanalow

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Woody
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Odbior jednoczesy dwoch kanalow

Post autor: Woody » pt mar 18, 2005 2:28 pm

Witam i mam pytanko czy sa takie radia CB ktore daja mozliwosc odbiory dwoch kanalow jednoczesnie. Np slycham "19" i jednoczesnie prowadze rozmowe z kolego na innym kanale.

Awatar użytkownika
Voytass
Kontaktowanie:

Re: Odbior jednoczesy dwoch kanalow

Post autor: Voytass » pt mar 18, 2005 3:45 pm

Woody pisze:Witam i mam pytanko czy sa takie radia CB ktore daja mozliwosc odbiory dwoch kanalow jednoczesnie. Np slycham "19" i jednoczesnie prowadze rozmowe z kolego na innym kanale.
Mam reczniaka - Alan 39 i jest tak: masz nasluch na obu, naprzemiennie, jak sie cos "zadzieje" na ktoryms, to na nim zostaje nasluch i nadawanie.
kiosk na AT
www.wawa4x4.pl
Only at... Jeep.org.pl

Awatar użytkownika
heniu w berecie

Post autor: heniu w berecie » pt mar 18, 2005 5:06 pm

najczesciej jest montowana tzw. szybka 9 czyli staly monitoring kanalu alarmowego czyli 9

ub40

dwa kanaly

Post autor: ub40 » ndz mar 20, 2005 1:28 am

W moim Yosanie jest funkcja DW to znaczy ze radio skanuje tylko dwa kanaly przeze mnie wybrane, z tym ze jeden jest jako glowny np 19tka a np 38 jako drugi. W momencie gdy jest modulacja na 38 to przelacza na38 i po chwili wraca na 19. Jak chce zatrzymac na danym kanale to naciskam przelacznik: odbior-nadawanie i wtedy radio pozostaje na stale na wybranym kanale. Nie znam radia Cb takiego co rozmawiasz na jednym kanale i jednoczesnie sluchasz innego.
UniformBravo40
Volvo 855 tdi

boris.blank

Post autor: boris.blank » ndz mar 20, 2005 11:27 am

Nie ma takiej możliwości w twoim zakresie dostępnych środków technologicznych aby to zrealizować. Musiałbyś mieć Ho Ho super odbiornik z filtrami helikalnymi zestrojonymi tylko na częstotliwość odbioru. Radia CB takowe (z duplekserem) nie istnieją. Nawet jak podłączysz dwa radia CB to i tak moc sygnału wypromieniowanego z nadajnika "zatka" ci odbiornik radia, na którym słuchasz. Technicznie możliwe do zrealizowania lecz bez sensu i zbyt pracochłonne/kosztowne.

Awatar użytkownika
cruise

Post autor: cruise » ndz mar 20, 2005 12:50 pm

Braciszek w Icomie 756 Pro ma taką opcje :P No ale to nie CB tylko transceiver na KF i 6metrów.Pozatym,nie da sie odsłuchiwać i nadawać NARAZ nawet na tym transceiverze. Zapewne na żadnym radiu nie ma takiej opcji....

(Foto IC756 Pro http://www.mods.dk/pic/icom/ic-756pro.jpg )
Grand Cherokee WJ 4.0

boris.blank

Post autor: boris.blank » ndz mar 20, 2005 7:47 pm

Z pewnymi wyjątkami jest to prawda.

Woody
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Woody » pn mar 21, 2005 8:23 am

Czyli namiastka rozwiazania jest system DW. Czy ktos slyszal cos o radiu CB "INTEK"

Awatar użytkownika
Arthurrr

Post autor: Arthurrr » pn mar 21, 2005 5:40 pm

Możliwość nasłuchiwania dwóch wybranych kanałów ma choćby ALAN 77. Opcja nazywa się DW. Słuchać na jednym kanale i nadawać na drugim rzeczywiście się nie da (w praktyce CB). Zresztą konia z rzędem temu, kto ma taką podzielność zmysłów.
Można rozwarzyć też zakup radia ze skanerem, ale ten da nam chyba zbyt wiele zajęcia na drodze.
Szybki dostęp do 9 lub 19 to już zupełnie inna śpiewka.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » pt gru 23, 2005 6:18 pm

znowu sobie odgrzebałem :)21
Artur Kamiński pisze:Możliwość nasłuchiwania dwóch wybranych kanałów ma choćby ALAN 77. Opcja nazywa się DW. Słuchać na jednym kanale i nadawać na drugim rzeczywiście się nie da (w praktyce CB).

- :)4 ***oczywiście, że jest to opcjonalnie możliwe, zaś wzmiankowana praktyka CB niczym, poza częstotliwością nie rózni sie od innych 'praktyk' np amatorskiej. Trudne słowo będzie: 'split' dla znacznie większej wygody prowadzenia łączności np w pile-up`ie (kolejne trudne słowo). mamy z nim doczynienia wówczas, gdy stacja np słucha na częstotliwości 27490 i nadaje na 27.500 - dla pasma 27Mhz odstęp rastra wynosi zwykle 5 lub 10 kHz. split zresztą to dość elementarna metoda pracy stacji dx-owych cieszących sie duzym zainteresowaniem odbiorców. split, to również znakomita metoda socjotechniki QSO, eliminującej przypadkowych i niekoniecznie pożądanych odbiorców naszych relacji.

Zresztą konia z rzędem temu, kto ma taką podzielność zmysłów.

- :)4 ***Drogi Arturze, konia proszę podstawić do mnie na jurę, może być bez rzędu, mam jeszcze po starym koniu :)21 mam potwierdzonych i przeprowadzonych tym sposobem ok. 40tys. łączności z nadawcami z 267 krajów.

Można rozwarzyć też zakup radia ze skanerem, ale ten da nam chyba zbyt wiele zajęcia na drodze.

- :)4 ***można, zaawansowane technologicznie trx`y posiadaja bardzo rozbudowane opcje pracy simplex-duplex, podwójne i potrójne VFO itd.. itp..

Szybki dostęp do 9 lub 19 to już zupełnie inna śpiewka.

- :)4 ***to tylko kwestia wpisania do pamięci we wzmiankowanych odbiornikach

Pozdrawiam
też pozdrawiam przedswiątecznie
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
Arthurrr

Post autor: Arthurrr » śr gru 28, 2005 11:59 am

No to już zaczynam poszukiwać godnego Ciebie rumaka.
Split - rzecz jasna.
40 tys łączności dx-wych potwierdzonych kartą - tylko pozazdrościć.
Zaawansowane transceivery o megamożliwościach - bardzo chętnie.
Tylko że w aucie wiara potrzebuje prostego auta za nieduże pieniądze (najczęściej). I ja Twoje wypowiedzi czytam z zainteresowaniem, ale towarzystwo forumowe może się trochę płoszyć czytając o splitach, VFO a nawet TRX-ach. I dlatego pozwalam sobie pisać nieskomplikowanie, chociaż pewnie i tak gubię się w zdaniach podrzędnie złożonych ;-)

Pozdrawiam, czyli po prostu 73

Artur SP5SJE (wtedy jeszcze w Warszawie mieszkałem), obecnie niepraktykujący na KF i UKF

Awatar użytkownika
Koro
Kontaktowanie:

Post autor: Koro » śr gru 28, 2005 12:25 pm

Woody pisze:Czyli namiastka rozwiazania jest system DW. Czy ktos slyszal cos o radiu CB "INTEK"
mam takiego - działa.
wszystko co umiem w nim uruchomic jest działające i nawet pomaga podczas rozmów/słuchania.
polecam
P.S. DW nie umiem uruchomic :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”