poczatke przygody z cb :)

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

sampek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

poczatke przygody z cb :)

Post autor: sampek_ » wt mar 29, 2005 12:50 pm

Witam wszytskich.
Mysle sobie i ja sprobuje :)

mam dwie sprawy.

1. to standard jak kazdy .... chcialbym sklecic jakis zestawik do kombiaka.
najlepiej zeby bylo mikroskopinych rozmiarow radio i antena i odbieralo na drogi koniec swiata bez zaklucen haha :D
NO ale tak sie nie da wiec zadowoli mnie jakies 5km czyste i zadowalajace 10km zasiegu.
Czy przy takich wymaganiach mozna myslec o antenach ponizej metra?
Jesli nie to pewnie zdecyduje sie na cos takiego:
http://allegro.pl/show_item.php?item=45762726
lub http://allegro.pl/show_item.php?item=46636158
od razu pytanie ze warto dac wiecej za presidenta?

jesli jest jakis sens w tych krotkich to co z tego byscie zaakceptowali?
http://allegro.pl/show_item.php?item=45695219 - cena kosmos
http://allegro.pl/show_item.php?item=46643853
http://allegro.pl/show_item.php?item=46250726

Co do radia to chyba sie zdecydowalem na unidena 510xl
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46437874

lub ewentualnie troche taniej
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45857711

Teraz mocowanie anteny. Czy te magnetyczne faktycznie tak jezdza i rysuja dach jesli firma ok (lemm, president)?? Jaklie mocowanie byscie polecili do kombi? ma ktos fotki tego mocowania (na aucie) na klapie bagaznika?

a teraz 2 sprawa. Mam radyjko cb z auta amerykacskiego. z 87 roku. model midland 77-104. nie uruchamialem tego bo nie posiadam anteny. pomijajac to ze nie mam do tego homologacji (czesto o nia prosza panowie ? zrozumieja jak siepowie ze pomimo ze antena jest na dachu nie ma sie radia cb w aucie?? :D ?)czy moze to jakos sensownie dizlac w naszych warunkach bo dokupieniu do tego antenki jakiejs fajnej?
pozdrawiam michal
pajero DID
a6 quattro

Awatar użytkownika
cruise

Post autor: cruise » wt mar 29, 2005 5:26 pm

Ojj ,jeszcze nie spotkalem sie żeby do CB sie przyczepili.
Alan Midland 100 - chyba najtańsze nowe radio CB,które wychwytuje wszystkie szumy.Glowa będzie Cie boleć że .... niewytrzymasz.
Ja kupilem Presidenta Harrego i jestem bardzo zadowolony.
Antena LEM Ci wystarczy,z tych krótkich jeszcze nigdy nie gadalem.
Naprawde,lepiej zainwestwoać w sprzet - alan midland 100 to gówno do kwadratu. Nie iwem jak ta podróbka presidenta. Warto też zainwestować w dobry kabel ( H155 ) i zekranować go z autem.
Pozdrawiam

( sprzet jaki ja mam zmontowany w aucie
- http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40586281
- http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46651064
- antenki takiej znaleść niemoge ale to jakiś LEMM ,dlugi bat chyba 120cm
z taką zieloną opaską.)
Grand Cherokee WJ 4.0

Awatar użytkownika
KJarosław
Kontaktowanie:

Post autor: KJarosław » śr mar 30, 2005 7:37 am

cruise pisze: - antenki takiej znaleść niemoge ale to jakiś LEMM ,dlugi bat chyba 120cm
z taką zieloną opaską.)
Ta antena to "magnum 27" jest naprawde super , aktualbie mam raka na środku gdachu wkręcona, nie boi sie gałęzi i ma super sprawność,
Co do sprzętu zaprezentowanego przez kolege to wybrał bym długiego "leema", ew krórkiego z tą sprężynką po środku, mam taką antene na osobówce, a co doradia wybrał bym starego sprawdzonego alana 18, radio sprawdza się w każdych warynkach, bezawaryjne i proste w obsłudze.

sampek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

jeszce jedno...

Post autor: sampek_ » czw mar 31, 2005 8:04 am

co bedzie bardziej efektywne?
Krotsza antena na dachu albo rynience? powiedzmy jakies 80cm
Czy dluzsza 120-150cm na boku klapy kombi?
pozdrawiam michal
pajero DID
a6 quattro

Awatar użytkownika
cruise

Post autor: cruise » czw mar 31, 2005 7:58 pm

Zdecydownie to drugie.
A na jakie radyjko sie zdecydowałeś...?
Tak sampek to rzeczywisćie Magnum 27mhz :P kjurosławie jakiego radia używasz?

NIE KUPUJCIE ALAN'ów MIDLAND 100 !!

nie uwierze nikomu kto powie że to radio sie dobrze sie sprawuje,sieje po paśmie jak po piżdzie a odbiera chyba wszystkie możliwe zakłucenia.
Lepiej dać te 500zl za Presidenta Harrego i mieć pożadne radyjko.
Sam kiedyś tego alana używałem,bo zmianie zdawało mi sie że mam antene nie podłączoną.
Podobno w aucie najlepiej sprawuje sie President George ale to radio z całym pasmem CB ( od 26mhz do 28mhz i juz tutaj na nim mozna sie w dx'y z domu pobawić ) .
Ja mam do rylingu antene przymocowaną,zrobilem zdjecia ale kabla do minolty znaleść niemoge :)18
Ostatnio zmieniony czw mar 31, 2005 9:00 pm przez cruise, łącznie zmieniany 1 raz.
Grand Cherokee WJ 4.0

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » czw mar 31, 2005 8:30 pm

cruise pisze:
I przesłanie do użytkownikow CB
NIE KUPUJCIE ALAN'ów MIDLAND 100 !!

nie uwierze nikomu kto powie że to radio sie dobrze sie sprawuje,sieje po paśmie jak po piżdzie a odbiera chyba wszystkie możliwe zakłucenia.
Lepiej dać te 500zl za Presidenta Harrego i mieć pożadne radyjko.
Bzdury kolego opowiadasz. Albo miałeś uszkodzone radio, albo źle zestrojone, albo kiepską el-instalację :roll: Nawet najgorsze radio (sprawne) da się normalnie eksploatować, pamiętając o paru kluczowych sprawach. Faktem jest, że radia gorszej klasy na kiepskiej instalacji elektrycznej są powielaczami i dystrybutorami stanu alternatora, układu zapłonowego i innych el-urządzeń. Ale to tylko pośrednio jest winą samego nadajnika. Faktem również jest, że nowsze/lepsze urządzenia mają własne filtry na wejściu zasilania, wskutek czego nie przenoszą tego śmiecia dalej. Ale radio samo z siebie - jakie by nie było - nie jest generatorem zakłóceń, a jedynie ich wzmacniaczem. Chyba, że jest uszkodzone.
No i oczywiście filtrowanie zakłóceń wejściowych również jest biedne, często ogranicza się po prostu do regulacji "squelch", gdzie inne radia mają jeszcze parę mniej lub bardziej przydatnych "ficzerów" :)21 Ale wówczas i tak przeważnie odbiera się wspomniane wyżej zakłócenia - bądź to swoje, bądź innych leszczy którzy nie mają zielonego pojęcia o odkłócaniu instalacji. I koło się zamyka... :lol:
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
cruise

Post autor: cruise » czw mar 31, 2005 8:48 pm

No nie wiem.Porównywałem w moim nissanie przy wyłączonym silniku właśnie wspomnianego Harrego i przy wyłączonym silniku włąśnie tego Alan'a. Poprosiliem brata żeby zawolal ze swojego icoma. Dużo mniej szumow w odbiorze bylo właśnie na harrym dzieki filtrom.Owszem zawsze sie odpbiera takie zaklucenia jak linie wysokiego napiecia czy np:alternator lub silniczek od wycieraczek czy zamykania elktrycznego szyb.
Bycmoże to wina włąśnie złej instalacji lub niezestrojonego radia (wątpie,radio było strojone dwa razy,raz w warsztacie a potem przez mojego brata krótkofalowca) Ale naprawde bo zminie sprzętu moge jechać naprawde daleko i glowa mnie od szumu nie boli.Na pewnym odcinku E4 nieslyszalem zadnych zaklucen. Mialem wrażenie że radio jest wyłączone (nie używam sql,a jak juz to żadko bo często siła sygnału innych kierowców jest słaba i sql bierze ją za szum a tu ja b.dobrze słychać i sygnał jest całkiem czysty) Zupelnie wystarczają mi filtry.
Nie wiem - ale ja nigdy wiecej nie chciałbym tego Alan'a - to najprostsze najtańsze radio.Wole juz sobie dołożyć na presidenta i sie cieszyć ciszą w aucie jeżeli nikt na CB nie rozmawia.
Grand Cherokee WJ 4.0

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » czw mar 31, 2005 10:44 pm

cruise pisze: Nie wiem - ale ja nigdy wiecej nie chciałbym tego Alan'a - to najprostsze najtańsze radio.Wole juz sobie dołożyć na presidenta i sie cieszyć ciszą w aucie jeżeli nikt na CB nie rozmawia.
W Pajero miałem zamontowanego Alana 28 + antena 120 cm Lemm - i cieszyłem się ciszą (w sensie względnie, bo łomot w kiosku jednak był :lol: :)21 ) gdy nikt nie rozmawiał na CB. Mam tego Alana po dziś dzień, i czeka na instalację w obecnym kiosku (lub zamienię radio na mniejsze ;) :)21 , bo mi się nigdzie do Jeepa nie chce wkomponować :roll: ) . Nie miałem absolutnie się do czego przyczepić. Koledzy poświadczą 8) :)21 . Znam leszcza :)21 co się starą Onwą posługuje, i nadaje niemal krystalicznie czysty dźwięk, tak samo dobrze odbiera. Ergo: musiałeś mieć jakiś felerny egzemplarz, to może się zdarzyć. :D
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » pt kwie 01, 2005 8:29 am

onwa alan 100 i kilkanascie innych modeli to ich schemat elekryczny jest jednakowy bo najtansze radia cb są robione na jedno kopyto i nikt z producentów niebedzie dokładał, jezeli radio do samochodu z silnikiem benzynowym to proponuje zeby chociaz miały filtr anl lub nb i zrobic porządnie elektryke do radia, a przez ostatnie 15lat troche tych radii przesło przez warsztat. :)2
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup :)21
790-71-74-74

sampek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sampek_ » pt kwie 01, 2005 8:54 pm

oto jak sprawa wyglada.
czyli co lepiej dac jakies max 150 na klape niz jakies 70 na dach zamiast radiowej?

http://www.katamarany.civ.pl/_al/miejsce_anteny.JPG
pozdrawiam michal
pajero DID
a6 quattro

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”