jaka średnica "masy"

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
gkozi

jaka średnica "masy"

Post autor: gkozi » pt kwie 08, 2005 8:16 pm

Jak solidna powinna być masa anteny?
(średnica? pojedyńczy drut czy plecionka? wystarczy przyczepić do śrubki? można jakoś bez przyrządów zestroić antenę choćby pobieżnie?czy żle zestrojona antena odbiera gorzej? czy długość kabla anteny ma znaczenie?czy minimalne pochylenie przód/tył ma znaczenie?)

[po prostu sam zamontowałem antenkę do alana42 a to był mój pierwszy raz , oczywiście nie nadaję czyli nie "sieję" w eterze dopóki antena nie będzie zestrojona]

Awatar użytkownika
Mlody_Suzukowiec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Mlody_Suzukowiec » pt kwie 08, 2005 9:49 pm

Co do masy anteny, antene zaklada sie na karoserie rynienki lub relingi dachowe i to ma byc masa ( stycznosc z blacha). Z tego co facio w sklepie mi tlumaczyl jak mi zestrajal to znaczenie ma dlugosc anteny, dlugosc kabla sie nie liczy ( moge sie mylic ). Co do pochylenia anteny to ma znaczeni jesli chodzi o zasieg i o jakosc odbioru, skraca sie odbior i nadawnie.
Lepiej jedz do kogos kto sie zna na tym zaplacisz pare groszy i bedzie dobrze a jak sam bedziesz motal to jeszcze cos zjarasz. I koszta sie wieksze zrobia. :roll: :)

Pozdro
Ciągle cos się dzieje. http://ramzes.dobrebopolskie.com/

GG 4532072

boris.blank

Post autor: boris.blank » sob kwie 09, 2005 7:43 am

Kabel energetyczny (drut, linka) taka żyła z kabla zasilającego do radia będzie OK. Ustaw stroik w środkowym położeniu, jeśli stroisz wsuwając i wysuwając antenę w cewkę to ustaw antenę tak samo w środkowym położeniu. Pochylenie anteny nie powinno od razu spowodować jej odstrojenia ale spowoduje zmianę kształtu wypromieniowanego pola elektromagnetycznego czyli może się okazać, że antena zacznie mieć charakterystykę kierunkową. Odstrojenie anteny w takim zakresie jaki możesz uzyskac nie wpłynie na jakość odbioru. Wszystkie parametry (długość anteny, odległośc od karoserii, wielkość karoserii, miejsce montażu anteny, długość kabla antenowego, rodzaj kabla antenowego) mają znaczenie - ale na szczęście nie pracujesz na paśmie 2.4GHz tylko 27MHz, które jest tak tolerancyjne, że tego typu niuanse pozostaw fanatykom.

tiger
Kontaktowanie:

Post autor: tiger » czw wrz 29, 2005 12:33 pm

NI chcialem zakladac nowego tematu wiec pytam tutaj. Ile moze kosztowac strojeniecb z antena??
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw wrz 29, 2005 12:35 pm

20-30zyli sie w katowicach płaci na przykład
#noichuj

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » czw wrz 29, 2005 12:40 pm

za friko robię, jak sie z kimś spotkam w przyrodzie, reflektometr na stałe siedzi w struclu
..a piwo lubię :)21

p.s. tego tematu to dł.kabla antenowego ma znaczenie zasadnicze.
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » sob gru 10, 2005 9:38 pm

masa jest bardzo istotną sprawa wystarczy minimalna rdza i antena rozstrojona jak ktoś ma dopalacz 100 Wat to już po nim
nie wszystkie uchwyty rynienkowe sa dobrej jakości wiec często daje sie dodatkowe połączenie drutem miedzianym np.2mm i blachowkrętem do karoserii dodatkowo wazeliną techniczną lub towotem jest to ingerencją w nadwozie ale bardzo skutecznie spełnia swoje zadanie

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » sob gru 10, 2005 10:54 pm

wszystko prawda, ale co ty z tymi mocami masz ?? :)21 i fajnie , ze przypominasz te sprawy, choć już to wałkowaliśmy w kilku miejscach do oporu;
jednakowoż co do mocy.. to jakw seksie - nie moc i długość lecz technika :wink: 100W via buster zdecydowanie odbiega cięzarem gatunkowym od zastosowań radia w komunikacji off roadowej.

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » ndz gru 11, 2005 9:52 am

tak ale jeśli sie łączysz ze stacją bazową odległą Np. na 40....50 Km przy antence samochodowej to ma juz sens, ale nie o to mi chodziło chciałem zaznaczyć tylko , że zła masa może nawet być przyczyną uszkodzenia urządzenia nadawczego a mając dopalacz to prawie pewne

zapewniam ze nie chciałem sugerować ze dopalacz należy mieć a na pewno nie, 100w bo wiadomo, jaki robi śmietnik sam często rozmawiam mocą 1W i jest OK więc jak do złego to nie ja :lol:

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » ndz gru 11, 2005 10:02 am

QRP i Siara

Awatar użytkownika
mazur73

Post autor: mazur73 » śr gru 14, 2005 9:20 pm

Panowie bo coś mi po głowie chodzi jeżeli mowa o długości kabla to jakaś tajemna liczba 3,64 m razy nieparzysta liczba ale dawno tematu nie przerabiałem więc może ktoś to zweryfikuje :oops:
http://www.mazur73.pl/
Trooper 2,8td 88 r long
Cadillac Seville 4,6l , 306 KM

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » śr gru 14, 2005 9:28 pm

jesys maria.. Mazur, no proszę cie !!
-nieparzysta ćwiartka !
-liczba jest 1.821 i druga liczba (uwaga trudne cyfry bedą) 1.835
są dla dwóch różnych specyfikacji przewodu .. rg58c i gr213 - wd50 wlek50,wl50 itd

no prosze Cię czytaj, czytaj, czytaj ...piłes nie jedź nie piłeś wypij tylko Q nie pisz już chociaż dziś :)21

Awatar użytkownika
mazur73

Post autor: mazur73 » śr gru 14, 2005 9:37 pm

nie denerwować się proszę tylko weryfikować i uczyć innych , dzielić sie wiedzą i nauczać a miejsce w raju zapewnione !! :D :D :D
Trooper 2,8td 88 r long

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » śr gru 14, 2005 9:54 pm

chodzi o jedną z metod obliczania długości linii zasilającej polegajacą na korekcie przewodu zasilającego w stosunku do wyliczenia całkowitej liczby nieparzystych ćwiartek fali w całkowitej jego długości.
metoda jest krytykowana ze względu na istnienie tzw stałego parametru transformacji impendancji.
co łatwo wyrazić wzorem: Zo = Zk2* / Zi

gdzie
*kwadrat
Zo - impedancja wyjścia
Zk - impedancja kabla
Zi - impedancja wejścia

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » śr gru 14, 2005 9:59 pm

darkman pisze:za friko robię, jak sie z kimś spotkam w przyrodzie, reflektometr na stałe siedzi w struclu
..a piwo lubię :)21

p.s. tego tematu to dł.kabla antenowego ma znaczenie zasadnicze.

taaa?

a kiedy w stolnicy Cię spotkam ? :D
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » śr gru 14, 2005 10:06 pm

od niedzieli do wtorku będę, ale .. Zielonka uuuu.. to gdzieś na pradze tereny byłego zaboru radzieckiego i ofensywy zimowej - wymiękam - nie zapuszczam się tak daleko :)21

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » śr gru 14, 2005 10:14 pm

Śródmiejskie Powiśle Proszę Pana. To miejsce mojej codziennej obecności.

Tak więc nie ma problemu

:)21
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
mazur73

Post autor: mazur73 » śr gru 14, 2005 10:15 pm

darkman pisze:-liczba jest 1.821 i druga liczba (uwaga trudne cyfry bedą) 1.835
są dla dwóch różnych specyfikacji przewodu .. rg58c i gr213 - wd50 wlek50,wl50 itd
Ok , a może coś więcej jak to wyliczyć i jak w praktyce zastosować te cyferki , pytam bo czeka mnie sztukowanie kabla i wolę nie eksperymentować tylko końkretnie wiedzieć ile może mieć dł
Trooper 2,8td 88 r long

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » śr gru 14, 2005 10:24 pm

MAZUR73 pisze:
darkman pisze:-liczba jest 1.821 i druga liczba (uwaga trudne cyfry bedą) 1.835
Ok , a może coś więcej jak to wyliczyć i jak w praktyce zastosować te cyferki , pytam bo czeka mnie sztukowanie kabla i wolę nie eksperymentować tylko końkretnie wiedzieć ile może mieć dł
well.. buduję napięcie :)21

Awatar użytkownika
ap4x4

Post autor: ap4x4 » czw gru 15, 2005 11:43 am

A jak masę łapie antena magnesowa ??
Może i trochę wolniej ale zawsze do celu.
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » czw gru 15, 2005 12:06 pm

..żelazną :)21 .. ale sprecyzuj pytanie, proszę, bo nie za bardzo wiadomo o co pytasz

Awatar użytkownika
rpdrobny
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: rpdrobny » czw gru 15, 2005 8:25 pm

ap4x4 pisze:A jak masę łapie antena magnesowa ??
To nie jest trywialne pytanie, a odpowiedź jest prosta.
To czy potrzebujesz masy zależy od typu anteny.
Są anteny ktore nadają się tylko do montarzu na stałe (dziura w dachu, uchwyt na rynienkę, itp o stałym połaczeniu z karoserią) i są anteny które montuje się na podstawach magnetycznych i one "masy" nie potrzebują.
Jak zamontujemy antenę co masy potrzebuje na uchwycie magnetycznym, to nawet jak wszystko zestroimy to charakterystyka może być zła i nie będzie miała antena zasięgu jakiego oczekujemy.
Na osprzęcie do CB słabo się znam, ale wiem że anteny mobilowe firmy DIAMOND (mam taka na pasma amatorskie) są oznaczane czy nadają się na podstawy magnetyczne. Może anteny do CB też tak oznaczają ?
Najlepiej zapytać się sprzedawcy i/lub kumpla co zamontował i czy się sprawdza.
Suzuki JLX Sidekick '93 1,6l 16V automat

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » czw gru 15, 2005 8:44 pm

trywialne to może w załozeniu i nie, jednakowoż wymaga wysiłku pt "co też autor miał na mysli"
-oczywiście zarówno anteny cb jak i amatorskie posiadają specyfikację dla stosowania z uchwytami magnetycznymi lub nie, bowiem jak wiesz praca na poszczególnych pasmach nie różni się ogólnymi warunkami dopasowania układu antenowego lecz przepisami IARU, szczęściem międzynarodowy ruch No Code International różnic takich nie widzi.
-jest jeden szkopuł, a może wyjątek od reguły - otóż ,antena z podstawą magnetyczną - nota bene duobander Diamond 144/430 na masce alu(LR) traci parametr dopasowania, zaś na stalowym dachy tegoż pracuje poprawnie - taka ciekawostka z autopsji.
-generalnie te anteny, które nie są dedykowane do pracy z podstawą magnetyczną - nie mają takowej w ofercie - ewentualne "tuningowanie" musi być oczywiście poprzedzone próbami na okoliczność poprawnych połączeń elektrucznych całego układu.

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » czw gru 15, 2005 10:39 pm

Taaa, a każdy i tak ma swoje zdanie i robi laikowi mętlik w głowie.

Otóż,
pojechałem dzisiaj na Zamenhoffa zrobić wywiad. Miły Pan polecał jakieś drogie anteny ( szczególnie jakąś mega sławną, amerykańską na magnesie ). A na koniec powiedział, żebym se przykręcił do relingu, bo wszystkie i tak mają masę w kablu. No i poszedłem sobie. :)21

Prosto od nich udałem się do Alana ( na Grochowie). Anteny różne, ceny przystępne. Zapytalem więc nieśmiało, jaki ma zysk taka 120cm 8) .
A Pan co na to ? ZERO. No to ja, jak to zero ? :)
A ten: a coś pan myślał ?! Wszystko to g....no! Jaki mają mieć zysk takie obrzynki?! Te wszystkie etykiety z parametrami to se można wsadzić !
Na koniec się uspokoił i dodał, że jakoś tam robią :)21
Poszedłem sobie.

Kupię chyba na allegro, przynajmniej nikt mnie nie op....doli :)21
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
kacperekk

Post autor: kacperekk » czw gru 15, 2005 10:58 pm

Wiechu pisze:Taaa, a każdy i tak ma swoje zdanie i robi laikowi mętlik w głowie.

Otóż,
pojechałem dzisiaj na Zamenhoffa zrobić wywiad. Miły Pan polecał jakieś drogie anteny ( szczególnie jakąś mega sławną, amerykańską na magnesie ). A na koniec powiedział, żebym se przykręcił do relingu, bo wszystkie i tak mają masę w kablu. No i poszedłem sobie. :)21

Prosto od nich udałem się do Alana ( na Grochowie). Anteny różne, ceny przystępne. Zapytalem więc nieśmiało, jaki ma zysk taka 120cm 8) .
A Pan co na to ? ZERO. No to ja, jak to zero ? :)
A ten: a coś pan myślał ?! Wszystko to g....no! Jaki mają mieć zysk takie obrzynki?! Te wszystkie etykiety z parametrami to se można wsadzić !
Na koniec się uspokoił i dodał, że jakoś tam robią :)21
Poszedłem sobie.

Kupię chyba na allegro, przynajmniej nikt mnie nie op....doli :)21
I ten koleś miał rację!!!! Uczciwy sprzedawca :) Zysk to tylko chwyt marketingowy. Antenka do mobila nie ma zysku żadnego, ŻADNA! Zysk mają tylko anteny kierunkowe. Przy antenie do mobilka liczy się tylko i wyłącznie długość bata, im więcej tym lepiej. Dobrze też jak jest w miarę sztywna coby przy większych prędkościach się nie odchylała do poziomu i nie traciła właściwości, głównie nadawczych, bo odbierac to nawet można bez antenki z niezłym skutkiem:)

Wogóle to polecam lekturę grupy dyskusyjnej pl.rec.radio.cb, a jak chcecie poczytać o zysku to masa wątków jest - http://groups.google.pl/group/pl.rec.ra ... grup%C4%99 :)
Poduszkowiec master :)21
http://www.gdansk4x4.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”