pasmo C i D
Moderator: Albert_N
- JackY61
- Kontaktowanie:
pasmo C i D
Witam,
czytam tak sobie rozne informacje dostepne o cb w sieci. Wyczytalem, iz w polsce uzywamy czestotliwosci oznaczonych jako C - 26,965 do 27,405 MHz. To teraz pytanie : dlaczego w Herbercie mam D ? na C nic nie odbieram...
czytam tak sobie rozne informacje dostepne o cb w sieci. Wyczytalem, iz w polsce uzywamy czestotliwosci oznaczonych jako C - 26,965 do 27,405 MHz. To teraz pytanie : dlaczego w Herbercie mam D ? na C nic nie odbieram...
-
a.. tak sobie odgrzebałem..Nahen pisze:PotwierdzamZweryfikowane organoleptycznie przez kilka lat użytkowania Alana 87 "podstawowa" czterdziestka CB to "wstęga" D
no więc nie i nie,
otóz, jeśli radio ma pięć zakresów częstotliwości 'kanałowych' to wówczas 'podstawowa czterdziestka jest oznaczona "C", ostatnia zaś piąta "E" jest 'niepełna' formalnie, choć nominalnie tak, bowiem zastrzezona przez pasmo amatorskie.
drugie nie:
D to nie wstęga lecz umowny zakres częstotliwości. wtęga to potoczna nazwa rodzaju emisji, w tym wypadku SSB, która dzieli się jedynie na dwie wstęgi w istocie są to USB - wstęga górna i LSB - wstęga dolna.
dopuszczalna moc do pracy emisją SSB dla citizen bandu to 12W.
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi