no ja też 100 lat, bo do pierwszego radia z płynną regulacją mocy..hmm..
jest taki kit gotowy w postaci płytki, ale gdzie w stolycy dostać - to muszę chwilę poszukać, bo nie pamiętam - się znajdzie..
rozumiem, że chodziło by nam o tłumik mocy nadawania (bo odbioru, nie

.. chociaż to też niezłe na malutkie odległości od samochodów)
-mam schemat takiego - wskanuję, ale nienawidzę skanowania, shit.
tłumik jest chyba lepszy i prostszy niż sam skrót, aczkolwiek ma tę wadę, że żre tyle samo prądu zasilającego, a po co?
-płynna regulacja mocy realizowana jest za pośrednictwem układu tranzystora sredniej mocy z potencjometrem pomiędzy modulatorem małej częstotliwości,a wzmacniaczem mocy nadajnika. potencjometr zmienia polaryzację tranzystora, a więc napięcie które zasila sterowanie stopniem mocy podawanej przez wzmacniacz. trzeba zastosować dwa rezystory krańcowe wpięte szeregowo razem z potencjometrem. skrót jest wtedy w zal. od ustawienia od 100mW do 4W, jesli radio nie grzebane i tyle ma, a nie więcej.
można też zrobić tłumik rezystorowy z trzech rezystorów, który nie zniekształca sygnału;
generalnie gotowy układ kosztuje z 8-12 zł max, a montowanie z 10 max, więc babranie się nie ma wielkiego sensu.
są takie gotowe kity AVT - katalog jest zeitungu "świat radio" maja też sajta:
www.avt.com.pl (trzeba tam pogrzebać w sekcji handlowej zestawów "kity avt"
W-wa: ul.Burleska 9, 644 77 37, 676 89 86
kity bywają też w sklepie Conrad el. na placu konstytucji, a drugi to zapomniałem gdzie jest, ale to w końcu wy jesteście ze stolycy

chłopaki, no