Jakie CB ?

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Kosa
Kontaktowanie:

Jakie CB ?

Post autor: Kosa » pn paź 17, 2005 5:34 pm

Pewnie mnie zaraz opieprzycie że nie użyłem opcji szukaj ale jednak jej użyłem :)
Czytam o tych radiach antenach i innym stuffie i im więcej czytam tym mniej rozumiem :roll:
a ja chciałbym jakieś radio które by było jak najmniejsze ( ze względu na to że nie bardzo mam gdzie je zamocować w samochodzie) miało wszystkie potrzebne funkcie do normalnego odbioru w trasie ( żeby móc w miarę możliwości unikac niebieskich) no i do pieprzenia bzdur na jakichś zlotach czy spotkaniach.
Nie wiem które jest dobre w którym nie będzie szumiało będzie w miarę czysty odsłuch...
Wobec powyższego które radio mam kupić?? :)21
Niektórzy mówią że Alan 28 na początek ( nigdy nie korzystałem z cb) mi starczy tutaj z kolei że może 48 albo 100 a może Uniden ( widziałem na allegro 518 w dobrych pieniądzach) albo może 520 ??
Presidenty chyba pominę bo najtańsze znalazłem za 500 zł a to już troszkę dużo...
Do tego nie wiem jakiej długości antene miałbym chcieć czy taka na magnes bedzie robiła i czy nie spadnie przy dużych predkościach poza tym co z nią w terenie czy sa na tyle elastyczne że mogą się nie urwac czy nie ma na to szans i przy każdym wypadzie mam się liczyć z kupnem nowej anteny??
A na koniec może jest w wawie jakiś ktoś kto tym handluje zakłąda i możnaby podjechac do niego i pomolestować?? :D

Tak wiem natłok niezbyt spójnych ze sobą zdań :D :roll:
Only at ...

ZJ 95' V8 4,5"up

Awatar użytkownika
solt

Post autor: solt » pn paź 17, 2005 6:51 pm

W ostatni wikend mialem okazje polatac na integrze po lasach gdzei wyposazylem sie w pozyczonego Alana 100+. Mialem takiego kiedys w plaskaczu i wtedy i teraz nie mialem wiekszych powodow d narzekania. Z ekipa porozumiewalem sie bez problemu: loud&clear.

Jedna rzecz upierdliwa byla, a mianowicie w momencie gdy w syfie wlaczal sie test ABSu to mi wylo w radiu, ale zwalam to na karb instalacji, czyli byle jak do zapalniczki.

Co do anteny, to i wtedy i teraz mialem polfalowa i to ponoc dobry standard. Antene mialem na magnesie przyklejona do dachu i nie zgubilem jej wracajac po czarnym przy v=120kmh.

Cenowo taki zestaw na aukcji to ok. 360PLNow

Z drugiej strony kusi mnie Alan 78, ale to jakos stowke wiecej trzeba wyrzygac...

Montaz to tez nei problem. Nie pamietam szczegolow ZJta, ale u mnie idelanie Alan 100 wszedl midzy fotel a tunel. Nawet celowo go nie mocowalem, tylko przewody poprowadzilem od spodu. Zawsze moge zabrac radio ze soba, zeby mi jakas menda szyby nie wytlukla dla CB za 200 zlotych. W dodatku weszlo tak, ze caly glosnik wystawal sobie fajosko na tunhel i nic go nie tlumilo.
Bo lato to pora to czas na kochanie, tak bylo zawsze i tak juz zostanie :)21

Awatar użytkownika
Kosa
Kontaktowanie:

Post autor: Kosa » pn paź 17, 2005 7:06 pm

Dobra oczami laika patrząc tylko na urodę i gabaryty skłaniałbym się do ALAN'a 78
Co Wy na to?
Kosztuje jakieś 350 zł :rolling:

Pod uwagę biorę jeszcze ALAN 100+ ( cena 230 zł ) i UNIDEN 520XL (320zł)

Które jest lepsze??
Jaką antenę polecacie??
Only at ...

ZJ 95' V8 4,5"up

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » pn paź 17, 2005 8:26 pm

Leniu patentowany

Zlituj sie, i przeczytaj wątki z ostatnich dwóch tygodni na tym forum

o niczym innym nie rozmawiamy

a potem zadawaj po raz kolejny pytanie co wybrać
Krzysiek

Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”