uniden 520xl
Moderator: Albert_N
Jak dla mnie wybór jest super - może na świecie są i lepsze radia - bo są ale ja woże takie od 7 miesięcy i naprawdę nie narzekam.
Mam to zamontowane na busie z antenką supercarbonium wszytstko sam zestroiłem, dodałem dodatkową masę wrazie by co, i chodzi rewela.
Ostatnio dla wzmocnienia efektu dołożyłem jeszcze mikrofon masa 2018 ze wzmocnieniem i echem.
W efekcie czego w najbliższej okolicy tj około 3km wokoło mnie wypadają w mobilach głośniki a pogadać się da spoko na 15 km najdalej między mobilami na trasie około 40 paru km.
Ogólnie radyjko polecam co do anteny się nie wypowiadam bo tej niemiałem.
Mam to zamontowane na busie z antenką supercarbonium wszytstko sam zestroiłem, dodałem dodatkową masę wrazie by co, i chodzi rewela.
Ostatnio dla wzmocnienia efektu dołożyłem jeszcze mikrofon masa 2018 ze wzmocnieniem i echem.
W efekcie czego w najbliższej okolicy tj około 3km wokoło mnie wypadają w mobilach głośniki a pogadać się da spoko na 15 km najdalej między mobilami na trasie około 40 paru km.
Ogólnie radyjko polecam co do anteny się nie wypowiadam bo tej niemiałem.
TOYOTA HILUX 2.4D 2WD LN85L 93r. mix LN65 87r 4WD
Ford F-250
TOYOTA Landcruiser FJ 60 82r.
Ford F-250
Ja mam taki sam zestaw... a wcześniej 510, Hary II, Alan 28 i wiele innych i powiem szczerze, że to najlepszy wybór i zestawienie. I dobrze zrobiłeś z masą bo inaczej spada trochę zasię. No i radyjko ma doskonałą selektywność nawet w porównaniu z Presidentem.
Zbowid

uniden 520xl
A odnośnie zestrojenia jaki powinien być wynik najlepszy na wskazniku, u mnie wyszło 1,3, ale nie kumam o co chodzi

DISCO 300
Re: uniden 520xl
Witam,andy4269 pisze:A odnośnie zestrojenia jaki powinien być wynik najlepszy na wskazniku, u mnie wyszło 1,3, ale nie kumam o co chodzi![]()
Wskaźnik, to tzw. miernik SWR (standing wave ratio) mierzący fale stojacą w przewodzie antenowym. Fala taka powstaje jak istnieje niedopasowanie pomiędzy nadajnikiem a systemem antenowym.
Idealna wartość to 1 (niektórzy podają to jako 1:1.0), co oznacza, iż do nadajnika o imedancji 50 Ohm dołączono idealny system o impedancji 50 Ohm.
Im wartość ta wyższa tym niedopasowanie większe.
Im niedopasowanie większe tym gorsze jest przekazywanie mocy z nadajnika do anteny (i odwrotnie przy odbiorze też).
Ze swojego doświadczenia:
pow 2,5 nie powinno się pracować, szkoda końcówki mocy
2...2,5 pracować się da, choć trochę pary idzie w gwizdek
1,5..2 wynik rozsądny zwłaszcza jak na końce zakresu pasma
1....1,5 ideał którego nie ma się co czepiać
Robert
Suzuki JLX Sidekick '93 1,6l 16V automat
uniden 520xl
dzięki, czyli mam prawie ideał
radio zamiennie przekłądam na dwa auta z dwoma innymi antenami (new alaska na stałe w disco i hustler na magnesie w służbówce) czasami starsznie pierdzi i regulacja sq nic nie daje ale to chyba sprawa innych z nie dostrojonumi radiami.
dzięki za rady i opinie, bo w cb jestem jeszcze zielony

dzięki za rady i opinie, bo w cb jestem jeszcze zielony

DISCO 300
Od dzisiaj tez jestem szczesliwym posiadaczem Unidena 520. Antene mam magnesowke 1,5m President (ale nie wiem jaki model). Chodzi dobrze tylko ze nie mam instrukcji. Jutro w samochodzie zobaczę jak sie nazywaja te wszystkie przyciski, to bede sie Was troche pytal.
Jak mozna zmierzyc zestrojenie anteny, pewnie trzeba jechac do jakiegos fachowca?
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
trzeba to zrobić za pośrednictwem reflektometru, czyli miernika WFS - współczynnika fali stojącej (swr), można też via radio zapytać czy ktoś w twojej oklicy go nie ma, czynność jest elementarna i wielkiego sensu płacenia za nia nie ma, a 'fachowcy' lubią sie cenić szczególnie gdy im powiedzieć, że się nie bardzo wie o co chodzi z tym strojeniem.
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi
To czy słychac Cię bardzo dobrze czy tylko dobrze to jedno a czy antena jest dostrojona czy nie to już inna bajka , ale skoro wystarczy Ci taki pomiar to jest OK, mam tylko nadzieje że zanim spalisz radio to jeszcze ktoś posłucha twojego bardzo dobrego sygnału
Teraz już wszyscy wiedzą jak ustawia się antene ?
Trzeba zapytać w eter : Jak mnie słychać
Pozdrawiam i życzę dalekich łączności

Teraz już wszyscy wiedzą jak ustawia się antene ?
Trzeba zapytać w eter : Jak mnie słychać

Pozdrawiam i życzę dalekich łączności
Re: uniden 520xl
Teraz jeszcze trzeba jedną tabele dodać :rpdrobny pisze:andy4269 pisze:A odnośnie zestrojenia jaki powinien być wynik najlepszy na wskazniku, u mnie wyszło 1,3, ale nie kumam o co chodzi![]()
pow 2,5 nie powinno się pracować, szkoda końcówki mocy
2...2,5 pracować się da, choć trochę pary idzie w gwizdek
1,5..2 wynik rozsądny zwłaszcza jak na końce zakresu pasma
1....1,5 ideał którego nie ma się co czepiać
Robert
Pytanie : Jak mnie słychać ?
odpowiedź:
Bardzo dobrze - swr 1.0-1,5
dobrze - swr 1,5-2
słabo - swr 2-2,5
Chu.jowo - swr pow.2,5
Mysle ze w przedziale cenowym do 300zł UNIDEN 520 jest bezkonkurencyjny owszem sa radia bardziej naszpikowane bajerami ale w koncu w terenie (i nie tylko) idzie o łaczność na konkretnym poziomie i zasiegu co komu z nasłuchu dwóch kanałów jak zamiast modulacji słuszy jakis niezrozumiały bełkot
Każdego należy wysłuchać nie ze wszystkim musisz się zgadzać
A co on tam ma dodatkowo ma więcej od 510. RFGAIN i dwa dodatkowe pstryczki PA i CH 9 co do pstryczków to możesz mieć i rację ale np. jak jeździ się we dwa lub więcej aut na ch19 to dobrze jest skręcić radio ot tak po to chociaż żeby nie przeszkadzać swoją paplaniną innym.
Rzecz gustu - niektóym się przydaje w takich lub innych zastosowaniach.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ford F-250
Ford F-250
A co on tam ma dodatkowo ma więcej od 510. RFGAIN i dwa dodatkowe pstryczki PA i CH 9 co do pstryczków to możesz mieć i rację ale np. jak jeździ się we dwa lub więcej aut na ch19 to dobrze jest skręcić radio ot tak po to chociaż żeby nie przeszkadzać swoją paplaniną innym.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ford F-250
Ford F-250
A jak Ty skręcasz radio żeby nie przeszkadzać innym ? za pomocą rfgain-u ?Daltong pisze:A co on tam ma dodatkowo ma więcej od 510. RFGAIN i dwa dodatkowe pstryczki PA i CH 9 co do pstryczków to możesz mieć i rację ale np. jak jeździ się we dwa lub więcej aut na ch19 to dobrze jest skręcić radio ot tak po to chociaż żeby nie przeszkadzać swoją paplaniną innym.
Pozdrawiam
dobreMAZUR73 pisze:A jak Ty skręcasz radio żeby nie przeszkadzać innym ? za pomocą rfgain-u ?Daltong pisze:A co on tam ma dodatkowo ma więcej od 510. RFGAIN i dwa dodatkowe pstryczki PA i CH 9 co do pstryczków to możesz mieć i rację ale np. jak jeździ się we dwa lub więcej aut na ch19 to dobrze jest skręcić radio ot tak po to chociaż żeby nie przeszkadzać swoją paplaniną innym.
Pozdrawiam

skręca by mu inni nie przeszkadzali i grzmi na 19tym, .. no ale jest to jakaś metoda.
generalnie uwagi ok, @danielp - drobiazgi za 30zł jeszcze ci sie przydadzą - nie żałuj więc - w szczególności rf-gain w jeżdzie kolumnowej tzw. itd.
(M73-odśnieżasz czy rozmrażasz ?

tak właśnie napisałem, Psze PanaMAZUR73 pisze:Niema co się nabijać bo intencje są dobre , a brak wiedzy można wybaczyć . nie wszyscy muszą sie znać na wszystkim .

reasumując - rf-gain = przydatna gała, cokolwiek to znaczy, jak ktos ma to nie marudzić tylko się cieszyć