Montaz anteny w Tyranie
Moderator: Albert_N
Montaz anteny w Tyranie
zeby nie bylo ze kasztanie 

Ja te antene to tak kombinuje zeby dac, nie do zapasu a nad zapas. z drzwiami moze byc kiepsko bo w tyranie nie za bardzo jest o co zapiac, a dziur dodtakowych nie chce robic.
Darku trudno sie stroi ? na czym to w ogole polega ?
Bo w temacie jestem zielen, a juz na allegro wypatrzylem co che i moze jutro zamoiwe.
~4/5mm i nie powinien być zgnieciony ani 'przełamany', wycieraczka i ogrzewanie tylnej szyby mogą generować zakłócenia, niestety.
juz bym wolał zrobic osobny otworek w karoserii fi5mm i uszczelnić podwójnym oringiem. podstawa j/w to jednak połączenie masy i konkret tego ceownika czy płaskownika od osadzenia koła zap. cewka anteny troszke wyżej niż na rysunku, (skoro się upierasz, że to ma być tak).
juz bym wolał zrobic osobny otworek w karoserii fi5mm i uszczelnić podwójnym oringiem. podstawa j/w to jednak połączenie masy i konkret tego ceownika czy płaskownika od osadzenia koła zap. cewka anteny troszke wyżej niż na rysunku, (skoro się upierasz, że to ma być tak).
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi
dokladnie :o) pamietaj, ze podstawa sprawnego dzialania cb jest dobre odbicie fali z antany - zazwyczaj do odbicia fali uzywa sie dachu.Prest pisze:Ja też modziłem ,kombinowałem aż wreszcie wywierciłem otwór w dachu :D
Szkoda czasu na takie pseudomontażeanten :)21 :)21
podlaczenie masy anteny nie jest taka bardzo wazna sprawa, poniewaz antena moze sie "masowac" przez radio, ktore jest podpiete do masy.
jakbys nie montowal anteny pamietaj aby byla powyzej lini dachu. jezeli nie chcesz wiercic dziury w blachach to jest cala masa innych patentow. montaz do rynienki, relingu itp. a nawet do belki bagaznika dachowego. gdzies pare postow temu ten temat przerabialismy.
ooo, to masz identyczny zestaw jak mój.
Słuchaj Darka, nie słuchaj Plocha.
Masa przez radio, to jakaś lipa. I zrób wyprowadzenie do aku, bo będzie Cię wnerwiał wentylator i będziesz go wyłaczał przy działajacym radiu.
Tak, jak wysłałem Ci na fotkach.
A jeśli planujesz bagażnik wyprawowy ( montowany bezpośrednio do nadwozia ) to wstrzymaj się z kombinowanym mocowaniem i dokup na razie do zestawu jakiś większy magnes. I też będzie działać.
I nie, że bym się mądrzył, ale już troszkę kumam o co z tym chodzi
Słuchaj Darka, nie słuchaj Plocha.
Masa przez radio, to jakaś lipa. I zrób wyprowadzenie do aku, bo będzie Cię wnerwiał wentylator i będziesz go wyłaczał przy działajacym radiu.
Tak, jak wysłałem Ci na fotkach.
A jeśli planujesz bagażnik wyprawowy ( montowany bezpośrednio do nadwozia ) to wstrzymaj się z kombinowanym mocowaniem i dokup na razie do zestawu jakiś większy magnes. I też będzie działać.
I nie, że bym się mądrzył, ale już troszkę kumam o co z tym chodzi

łoś też człowiek
bynajmniej,
wobec tak zarysowanego problemu rodzi się pytnie 'co ma piernik do wiatraka' ? zaś dowód tytułem tegoż związku najłatwiej przeprowadzić stawiając pytanie 'co by było gdyby babcia miała wąsy' ? czy napewno była by dziadkiem ? a może trzeba jeszcze spełnić pewne niezbedne warunki, by tak sformułowana teza mogła się obronić ?
anteny i warunki w których przychodzi im pracować w specyfice samochodów trenowych dalekie są od pracy idealnej. procujemy na fali "przyziemnej", a nie "odbitej". wartość wypromieniowana przez antenę odbija się, jesli już od srt/jonosfery, nie zaś od dachu. dach stanowi wielkość zwaną przciwwagą podobnie jak ziemia etc, itp sztuczne przeciwwagi. antena nie odbija fali lecz ją wypromieniowuje, jeżli już miałbym wchodzić w te przypuszczenia
masa - to masa
dach to dach
odbicie to inna bajka
to tak z grubsza, oczywiście
wobec tak zarysowanego problemu rodzi się pytnie 'co ma piernik do wiatraka' ? zaś dowód tytułem tegoż związku najłatwiej przeprowadzić stawiając pytanie 'co by było gdyby babcia miała wąsy' ? czy napewno była by dziadkiem ? a może trzeba jeszcze spełnić pewne niezbedne warunki, by tak sformułowana teza mogła się obronić ?
anteny i warunki w których przychodzi im pracować w specyfice samochodów trenowych dalekie są od pracy idealnej. procujemy na fali "przyziemnej", a nie "odbitej". wartość wypromieniowana przez antenę odbija się, jesli już od srt/jonosfery, nie zaś od dachu. dach stanowi wielkość zwaną przciwwagą podobnie jak ziemia etc, itp sztuczne przeciwwagi. antena nie odbija fali lecz ją wypromieniowuje, jeżli już miałbym wchodzić w te przypuszczenia

masa - to masa
dach to dach
odbicie to inna bajka
to tak z grubsza, oczywiście
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Co ty pier..lisz rozumiesz to co piszesz chyba od niedawna bawisz sie w te klocki pamietaj:MASA W ANTENIE CB TO PODSTAWAplochu pisze:nie mialem na mysli ze masa przez radio to super sprawa, ale danie antenie powierzchni do odbicia fali jest duzo wazniejsze niz prawidlowe polaczenie masy.

Każdego należy wysłuchać nie ze wszystkim musisz się zgadzać
-wykorzystaj istniejącą dziuręgrzes pisze:i dalej mam rozetrke bo nie bardzo chce wiercic w akroserii, stanelo na tym ze kupie chyba magnesa na razie, a jak zaloze bagaznik na dach to do niego antene zapne. tylko ze bagaznik ma byc na relingach i nie wiem czy przrez to bedzie dobra masa, ale wtedy to najwyzej kablem pociagne.
-an., audio przenieś na szybe przednią lub tylną ogrzewaną
posłałem na pw, odp
pozdrawiam
ja nie wiem. mmam podstawe lemm'a magnes 15cm i jest na razie ok,
ale nie spodziewalem sie ze tak szumi i trzeszczy na 19 kanale. jednak jak ktos gada to jest wyraznie. ogolnie wrazenie sympatyczne.
czy czesto sie zdarza ze po zalozeniu anteny nie trzeba dostarajac ? u mnie SWR chyba tak to brzmi byl kolo 1,0 wskazowka prawie sie nie wychylala,
a i jeszcze pytanie nr 2 czy jak przesune antene magnesowa o kilka cm w jedna czy w druga to nie trza stroic i cudowac ?
ale nie spodziewalem sie ze tak szumi i trzeszczy na 19 kanale. jednak jak ktos gada to jest wyraznie. ogolnie wrazenie sympatyczne.
czy czesto sie zdarza ze po zalozeniu anteny nie trzeba dostarajac ? u mnie SWR chyba tak to brzmi byl kolo 1,0 wskazowka prawie sie nie wychylala,
a i jeszcze pytanie nr 2 czy jak przesune antene magnesowa o kilka cm w jedna czy w druga to nie trza stroic i cudowac ?
Miałem jakąś tanią magnesówkę (ok 45 zł) i to było nie porozumienie, ponieważ za każdym razem gdy stawiałem ją nadachu i sprawdzałem miernikiem SWR był kiepski, trza było regulowac antenegrzes pisze:ja nie wiem. mmam podstawe lemm'a magnes 15cm i jest na razie ok,

zdarza się, teoretycznie, anteny lemma mają zestrojony kabelgrzes pisze: czy czesto sie zdarza ze po zalozeniu anteny nie trzeba dostarajac ? u mnie SWR chyba tak to brzmi byl kolo 1,0 wskazowka prawie sie nie wychylala,
( czyt. długość ) i jak widać to u Ciebie działa.

Sprawdź SWR na krańcowych kanałach, tu bywa gorzej.
łoś też człowiek
- Harry_man
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Antena umieszczona na środku dachu zawsze będzie miała niski SWR. Trzeba pamiętać, żeby znajdowała się w odległości minimum 20cm od krawędzi i nie miała w pobliżu zbyt wielu przeszkód (antena radiowa, relingi) - wtedy zawsze będzie ok.
Antenę stroi się zmieniając długość promiennika. Kabel nie ma tu nic do rzeczy. Nie ma czegoś takiego jak fabrycznie zestrojona antena. Nowe anteny zamontowane w prawidłowym miejscu (czyli na środku dachu, jw.) po prostu nie wymagają strojenia, bo ich SWR i tak zawsze jest niski.anteny lemma mają zestrojony kabel
( czyt. długość )
Grześ, ja u siebie antene montowalem w tyranie pare dni temu...
tez sie zastanawialem nad miejscem, wersja pierwotna to byl plastykowy uchwyt do mocowania na krawedzi klapy bagaznika (taki za 30 zeta) - odpuscilem jednak na korzysc wwiertki w blachy...
zastanawialem sie tylko gdzie tą wwiertke zrobic - oczywiscie od strony teoretycznej najlepiej jest na srodku dachu
ale ja potrzebowalem taki patent, aby dalo sie wjechac do niskiego garazu i nie polamac anteny jak sie ja zapomni polozyc
a kiedys sie zapomni na pewno 
dlatego chcialem zrobic wwiertke w tulna klape, pod szybą, z lewej strony zapasu - ale jak zdjalem tapicerke z drzwi to odpuscilem - tam po prostu nie ma dojszia
jakies ksztaltki porobili, blachy, hui wi co...
dlatego zrobilem otwor w tylnym slupku, powyzej swiatla stopu, tak w polowie jego wysokosci - dobre miejsce bo gałąź nie zdejmie
jak wreszcie sie do Ciebie wybiore to chetnie pokaze
seb
tez sie zastanawialem nad miejscem, wersja pierwotna to byl plastykowy uchwyt do mocowania na krawedzi klapy bagaznika (taki za 30 zeta) - odpuscilem jednak na korzysc wwiertki w blachy...
zastanawialem sie tylko gdzie tą wwiertke zrobic - oczywiscie od strony teoretycznej najlepiej jest na srodku dachu

dlatego chcialem zrobic wwiertke w tulna klape, pod szybą, z lewej strony zapasu - ale jak zdjalem tapicerke z drzwi to odpuscilem - tam po prostu nie ma dojszia

dlatego zrobilem otwor w tylnym slupku, powyzej swiatla stopu, tak w polowie jego wysokosci - dobre miejsce bo gałąź nie zdejmie
jak wreszcie sie do Ciebie wybiore to chetnie pokaze

seb
robok rzępoli w harapuciu
Te to miejsce bralem pod uwage, tylny slupek jest mocny, ale dalem spokoj, bo jak bede chcial zdjac antene - na wakacje jezdze (na razie) bez CB to na cholere ma mi to sterczec, jak na razie magnes sie sprawdza, w lesie i na autostradzie 
a dziura jakby byla to juz antena musi zostac...
jak stwierdze ze magnes jest do d..y to cos wywierce, albo jak zmotam jakis bagaznik dachowy.

a dziura jakby byla to juz antena musi zostac...
jak stwierdze ze magnes jest do d..y to cos wywierce, albo jak zmotam jakis bagaznik dachowy.