ABC dla zielonych ...
Moderator: Albert_N
- mazurkas007
-
ABC dla zielonych ...
Witam :
Zakupiłem już radyjko i czekam na paczkę, kiedyś tam poprzez znajomych miałem kontakt z CB ale sam za bardzo się nie zajmowałem. Może ktos przedstawi w skrócie zasady panujące na radiowej fali, jakie kanały wywoławcze, które ogólne a na których kierowcy ciężarówek, kanał pomocy itp itd ... takie same podstawy.
Z góry serdeczne dzięki.
Zakupiłem już radyjko i czekam na paczkę, kiedyś tam poprzez znajomych miałem kontakt z CB ale sam za bardzo się nie zajmowałem. Może ktos przedstawi w skrócie zasady panujące na radiowej fali, jakie kanały wywoławcze, które ogólne a na których kierowcy ciężarówek, kanał pomocy itp itd ... takie same podstawy.
Z góry serdeczne dzięki.
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
- mazurkas007
-
Re: ABC dla zielonych ...
Wiesz co, masz to wszystko już opisane, niestety w mało reprezentatywnych tytułach wątków dla Twoich pytań, bo zwykle 'jakie radyjko', ale w tych rozbudowanych wątkach się to przewijało.mazurkas007 pisze:Witam :
Z góry serdeczne dzięki.
Zarówno jak słuchać i nadawać oraz kwestie kanałów i częstotliwości również europejskich czy też międzynarodowych.
Niestety już pobieżne wsłuchanie się w tryb pracy CB daje jasny pogląd na to, że zasad nie ma żadnych

No ale nie jest aż tak źle

Takie tam uwagi początkowe:
-więcej słuchaj niz nadawaj
-mów spokojnie, bez podnoszenia głosu
-nie trzymaj mikrofonu zbyt blisko ust-to najtrudniej zapamiętać i stosować
-nie zdrabniaj słów do formy dziecięcej
-korzystaj z dobrodziejstw Squelsha i RF Gain
-nie uzywaj słów powszechnie uznanych za vulgarne
-nie prowadź rozmów prywatnych na kanale wywoławczym, drogowym i ratowniczym - jeśli masz taką potrzebę przechodź na kanał roboczy, podając jego identyfikację rozmówcy
-nie nakładaj się na modulację innych nadawców
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi
- mazurkas007
-

ps.
oto moje radyjko - mam nadzieję że nie będzie to wtopa bo kupiłem a doświadczenia nie mam czy warte uwagi

http://www.allegro.pl/item122385818_ost ... orida.html
mazurkas007 pisze:dzięki za info
ps.
oto moje radyjko - mam nadzieję że nie będzie to wtopa bo kupiłem a doświadczenia nie mam czy warte uwagijak coś to opinie proszę lub jakies porady
http://www.allegro.pl/item122385818_ost ... orida.html

ja nie jestem przekonany do ręczników, jest mniej praktyczny (oczywiście wg mnie)
co do radia to zależy przedewszystkim do czego ci bedzie potrzebne
- mazurkas007
-
....kurna, tyle kasy.....za to by było z 2 sztuki alana95....albo 6 sztuk alana 38
ale każdy ma swoją filozofie....
miłego użytkowania
PS. Przy tej kasie ja bym zrobil tak: alana 18 za 200zł i alana 95 (ręczniak) za 220-250zł, za reszte mozna już kupić antene. I jest radio w wozie i w ręku (nieco większe od 42)....

ale każdy ma swoją filozofie....
miłego użytkowania

PS. Przy tej kasie ja bym zrobil tak: alana 18 za 200zł i alana 95 (ręczniak) za 220-250zł, za reszte mozna już kupić antene. I jest radio w wozie i w ręku (nieco większe od 42)....
Pathfinder hula po szosach i bezszosach.... 

- mazurkas007
-
tylko że ja jestem w Rosji a radio musiałem kupić w Polsce. Nie można więc biegać o sklepach czy komisach i szukać okazji, pozostało tylko Allegro i nie ma tez czasu na wtopę to musiał byc pewny zakup, tak więc coś za coś. Jak sprawdzisz na Allegro cenę takiego radia ( nowego ) i anteny ( nowej ) osobno to ten mój komplet tak drogo nie wyszedł.
Ja przez kilka lat używałem w mobilu Alana 80A (taki starszawy typ ręczniaka). Z magnesówką Sirtela spokojnie się jeździło i nawet można było pogadać. Tylko że ja dokupiłem do niego grucho-głośnik. Jeśli masz wejście na zewnętrzną gruchę - polecam taki dodatek. Radio leży w skrytce, a na wierzchu tylko gruszka - nie zajmuje miejsca i dobrze słychać innych. Niestety w przypadku tego mojego Alana w porównaniu z "zabronionym" Unidenem 510 jest pewna różnica w jakości odbioru i nadawania (na korzyść U).
Pozdrawiam
Jacek
LC 95 na 32 calach
Jacek
LC 95 na 32 calach