Montaż anteny...
Moderator: Albert_N
Montaż anteny...
...w D40. Taki mi pomysł wpadł do łba. Czy to było by bardzo głupie żeby zamontować ją na pokrywie silnika przy pomocy uchwyto przeznaczonego do montażu na klapie bagażnika. Czy "pieczarki" mogą sie czepiać?
- samurai_hel
-
- Kontaktowanie:
ja mam na masce przy podszybiu wątpię żeby ktoś się doczepił bo 30 cm dalej zaczyna się słupek/szyba więc jeśli ktoś by został uderzony anteną to chwilę później ... wiadomo
no i po drugiej stronie jest antenka radiowa co nadaje autku pozory symetrii
niestety uchwyt zdrapał mi trochę farby
no i po drugiej stronie jest antenka radiowa co nadaje autku pozory symetrii

niestety uchwyt zdrapał mi trochę farby
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy
- piotr oskwarek
-
masz na masceap4x4 pisze:Na masce może byc. Sprawdzone robi jak trzeba.

jestem chwile przed wywierceniem otworu w masce - ale waham sie jak blisko podszybia - szukam opinii... czy bardziej na srodku maski - czy tez moze blizej szyby
na srodku maski chyba lepiej byloby z punktu widzenia propagacji fal - z kolej blizej szyby bedzie trudniej uszkodzic gałęzią... ale mam dosc dlugą antenę i chce uniknąć uderzania w szybe lub dach batem w terenie - mocno sie bedziemajtac taka antena, ma ktos doswiadczenia, hę?

robok rzępoli w harapuciu
i jak? rozwiercone? też się przymierzam do rozwiercenia na dniach w patrolu k160sebastian dziurdzik pisze:masz na masceap4x4 pisze:Na masce może byc. Sprawdzone robi jak trzeba.![]()
jestem chwile przed wywierceniem otworu w masce - ale waham sie jak blisko podszybia - szukam opinii... czy bardziej na srodku maski - czy tez moze blizej szyby
cialo nie przyspiesza umyslu,umysł nie ponagla ciała...
www.szachy.org/~maciek/net/pvekstory301.gif
www.szachy.org/~maciek/net/pvekstory301.gif
Re: Montaż anteny...
u mnie na parkingu stoji maveric i ma przykrecona antenke do maszki od strony szyby, ale nie wiem jak mu to chodzi moge popytac jak by byla potrzeba...Ryży Koń pisze:...w D40. Taki mi pomysł wpadł do łba. Czy to było by bardzo głupie żeby zamontować ją na pokrywie silnika przy pomocy uchwyto przeznaczonego do montażu na klapie bagażnika. Czy "pieczarki" mogą sie czepiać?
XJ 2.1 TD, 1991 rok, Seria, BFG AT 30"
Lubelskie Forum www.graty4x4.fora.pl
Lubelskie Forum www.graty4x4.fora.pl
- mazurkas007
-
mazurkas007 Masz racje potwierdzam że robi dobrze. Teraz mam na takim fajnym uchwycie antene 2 metrową z tyłu na klapie w maverick'u ale w teren mam magnesówke 150cm ktora stawiam na masce i robi bardzo dobrze a zaklucenia zbiera tylko od wycieraczek
73!
Gacek

73!
Gacek
był Samurai później Maveric a teraz Grand Vitara
-
Na masce jest idealnie. Jak dostanie gałęzią to się oprze o szybę. W zasadzie antena jest blisko środka fizycznego auta więc nie ma problemów z zestrojeniem. O kształt pola przy nadawaniu nie ma się co martwić bo najgorzej jest na rogach auta. Poza tym łatwo ją odkręcić i schować gdy się parkuje na noc w nieznanej okolicy.
Jedynie te uchwyty fabryczne do bagażników gówniano się trzymają i ja sobie robię coś a'la takowy ale trzymający się boku maski na śrubach. I tylko kawałek blachy ze stopką wystaje pomiędzy maską a błotnikiem. Blachę obciągam gumą z dętki rowerowej aby się nie ocierała maska przy otwieraniu i drganiach. Problemem jest pociągnięcie kabla antenowego bo nieraz nie mieści się pomiędzy maską (nowoczesne pasowanie) i trzeba kombinować.
Jedynie te uchwyty fabryczne do bagażników gówniano się trzymają i ja sobie robię coś a'la takowy ale trzymający się boku maski na śrubach. I tylko kawałek blachy ze stopką wystaje pomiędzy maską a błotnikiem. Blachę obciągam gumą z dętki rowerowej aby się nie ocierała maska przy otwieraniu i drganiach. Problemem jest pociągnięcie kabla antenowego bo nieraz nie mieści się pomiędzy maską (nowoczesne pasowanie) i trzeba kombinować.
mam w toyocie BJ na masce - bardzo dobre miejsce i kazdemu polecam... niestety nie dalo sie na samej osi maski (wewnetrzne przetłoczenia) wiec jest nieco przesunieta w strone pasażera, jakies 30 cm od kratki wentylacyjnej - nawet przy ostrych wyjebach przod tyl bat anteny (dlugiej) nie wali o szybe lub dach - wyjatkiem jest zapoczatkowanie jego ruchu przez galaz (ale rzadko)
ergo - miejsce doskonale, antena na widoku, bardzo trudna do uszkodzenia - w kwestii rozczodzenia sie fal tez w miare spoko (choc bedzie bardziej brała to co z tyłu pojazdu)
aha - zaleca sie poprowadzenie dodatkowego umasienia anteny do body lub do "-" akumulatora
ergo - miejsce doskonale, antena na widoku, bardzo trudna do uszkodzenia - w kwestii rozczodzenia sie fal tez w miare spoko (choc bedzie bardziej brała to co z tyłu pojazdu)
aha - zaleca sie poprowadzenie dodatkowego umasienia anteny do body lub do "-" akumulatora
robok rzępoli w harapuciu
D40 czyli rozumiem, że nowa Navara?
To nie możesz jak biały człowiek przymocować anteny trwale do belki przy pace?
chyba, że lubisz jak ci się taki kawał druta dynda przed nosem, to tak trochę jak hipnoza tak

chyba, że lubisz jak ci się taki kawał druta dynda przed nosem, to tak trochę jak hipnoza tak

"..Mężczyzni nigdy nie dorastają, tylko z wiekiem ich zabawki drożeją.."
XJ'93 4.0HO, Sj413
XJ'93 4.0HO, Sj413
- kosa20
- Kontaktowanie:
w swojej d40 zalozylem antene na relingu, dalem grubasny kabel do masy na srube relingu i i dziala jak ta lala. zalozylem tylko nowa antene (wczesniej metrowa IOWA jednak sie troche skrzywila po cioraniu przez krzaczory) - teraz jest gamma 90 na sprezynie, bardzo ladnie sie kladzie w lesie. wem, ze podobna antene robi sirio. uchwyt do relingu zrobil mi kolezka u mnie na wsi za 2 browarySiwyJeep pisze:D40 czyli rozumiem, że nowa Navara?
chyba, że lubisz jak ci się taki kawał druta dynda przed nosem, to tak trochę jak hipnoza tak![]()
![]()

pozdrawiam
kosa
- kudlaty_bytom
-
- Kontaktowanie:
noszę się z zamiarem założenia (wreszcie) do mojego miśka CB i też zastanawiam się nad miejscem dla bata i widze, że sporo tu pomysłów, moze z czegoś skorzystam 
koleś w sklepie powiedział mi, że powinienem kupić dwie anteny - długą na trasę i krótką w teren
naciąga, czy ma rację? nie widzi mi się wożenia i przekładania tego co rusz

koleś w sklepie powiedział mi, że powinienem kupić dwie anteny - długą na trasę i krótką w teren
był sobie misiek 2.6 Wagon '86
obecnie zaglądam towarzysko

był Samurai później Maveric a teraz Grand Vitara
- kosa20
- Kontaktowanie:
delikatne szumy od silnika są. podobno nie da się tego w navarze "przeskoczyć" (konsultowałem w trzech miejscach). Ale duzo zależy od radia. Na alanie 48 excel multi silnik był wyraźny, teraz mam harry II asc i prawie ich nie ma, na cobra 19dx są wyraźne...navara pisze:kosa20 jak bys mógł powiedzic czy nie ma szumów od silnika , i jeszcze wrzucic fotke
zdjęcie wrzucę za jakieś 15 minut
pozdrawiam
kosa
- kosa20
- Kontaktowanie:
naciąga. to mi przypomina akcję jak mojemu bratu ukradli antene nad morzem i gościu, bodajże w słupsku "opchnął" mu hustlera za jedyne 290 zeta w promocji, bo niby miał kosztować ponad 400...kudlaty_bytom pisze:noszę się z zamiarem założenia (wreszcie) do mojego miśka CB i też zastanawiam się nad miejscem dla bata i widze, że sporo tu pomysłów, moze z czegoś skorzystam

używałem metrowej anteny president IOWA i pogiąłem ją na krzaczorach. teraz mam presidenta GAMMA 90, który ma 90 cm i pięknie się składa pod gałęziami , jest wzmocniony i na sprężynie a działa tak samo dobrze jak wcześniej IOWA. Wiem, że SIRIO robi podobną antenę.
dla porównania, dane z mocowania na relingu:
IOWA swr=1,2
GAMMA 90 swr=1,3
pozdrawiam
kosa
ps. jedyną różnicą jest to, że GAMMĘ, ze względu na grubość "słychać" w niektórych zakresach prędkości, w sensie "wyje" ale na to pomaga założenie opon AT lub MT, wtedy bardziej słychać opony