drobna przeróbka cb czy nadal bedzie dobrze robić?
Moderator: Albert_N
drobna przeróbka cb czy nadal bedzie dobrze robić?
witam,mam problemik.montuje radyjko do plaskacza,ale to niestety nie tyranek ze miejsca na radyjko pełno.na to żeby zmieścić radyjko brakuje mi dosłownie 1cm,tzn mieści się na styk ale nie podłącze już anteny.teraz pytanko czy nie zaszkodziło by radyjku jakbym przylutował do płyty głównej ok 5cm kabla antenowego z obciętego z anteny tak żeby wtyczkę do połączenia kabla z anteny z radyjkiem móc umieścić z boku radyjka?? bardziej wysunąć radia nie mogę bo bym pewnie na szyby do auta nie narobił jakby było zbyt widoczne
a chcę je zamontować na stałe bo nie pasi mi ciągłe spacerowanie z cb w ręku.radyjko to alan100+ ,zmiana radyjka raczej nie wchodzi w rachubę .

gg:6701054
był terrano 2.4i,został vw golf 4x4 a teraz doszedł ssangyong kyron
był terrano 2.4i,został vw golf 4x4 a teraz doszedł ssangyong kyron

SWR to wspułczynnki fali stojącejNiva'94 pisze:sys-kom pisze: ... tylko musisz ustawic SWR bo moze sie zmienic
musi byc dobrze ustawiony fala cb na 11 m i taka tez musi byc antena czesc anteny to bat a druga czesc to cewka ,
Ale jak zmienia sie przewód to i moze zmienic sie SWR
przez co bedziesz miał mniejszą skutecznosc anteny to jedno
a i można spalić koncówkę mocy
Innymi słowy musisz ponownie dostroić antene (wraz z kablem) do radiasys-kom napisał:
... tylko musisz ustawic SWR bo moze sie zmienic
jak tego nie zrobisz to mozesz spalić radio w czasie nadawania
Podjedz do jakiegoś serwisu CB lub znajomego który długo w tym siedzi i ma odpowiedni sprzęt (reflektometr)
Czym można zabić Człowieka-Pająka ? Człowiekiem-kapciem
-
-
To jak mam poprawnie dobrać długość kabla, jak sam reflektometr przedstawia sobą odcinek linii o długości około 10 cm? Nie wspomnę już o dołączonym tylko na czas pomiaru dodatkowym kablu pomiędzy radiem a reflektometrem?
Czyli mam radio połączone przewodem współosiowym powiedzmy o długości 1 m z reflektometrem. Do reflektometru dołączony ten odcinek kabla który idzie do anteny. "Docinam" go na minimalny SWR. Po pomiarze odpinam ten 1m odcinek kabla i reflektometr. Czyli skracam CAŁĄ linię zasilającą antenę o te 1,1 m. Czy SWR pozostanie nadal na takim samym poziomie jak z wpiętym reflektometrem i tym kablem pomiarowym?
Czyli mam radio połączone przewodem współosiowym powiedzmy o długości 1 m z reflektometrem. Do reflektometru dołączony ten odcinek kabla który idzie do anteny. "Docinam" go na minimalny SWR. Po pomiarze odpinam ten 1m odcinek kabla i reflektometr. Czyli skracam CAŁĄ linię zasilającą antenę o te 1,1 m. Czy SWR pozostanie nadal na takim samym poziomie jak z wpiętym reflektometrem i tym kablem pomiarowym?
A autku proponowałbym SWR na granicy 1.2 a 1,3 ponieważ bardzo łatwo w niektórych warunkach ( np pod przewodami WN) osiągnąć martwy SWR 1,0 co jest najbardziej zabójcze dla końcówki mocy.Niva'94 pisze:To jak mam poprawnie dobrać długość kabla, jak sam reflektometr przedstawia sobą odcinek linii o długości około 10 cm? Nie wspomnę już o dołączonym tylko na czas pomiaru dodatkowym kablu pomiędzy radiem a reflektometrem?
pozatym długość kabelka przy mierniku SWR nie powinna przekroczyć około 18 cm co nie wpływa na odczyt Fali Stojącej przewodu z anteną .
a jeśli chodzi o dolutowanie kabelka do radyjka :
najprostsza sprawa :
do radyjka dolutowujesz 15 cm kabelka to 15 cm kabelka skracasz od anteny.
Pod warunkiem że miałeś wszystko do tej pory zestrojone OK .
Jeśli nie to najpierw polecam zestrojenie anteny a potem lutowanie.
I PAMIĘTAJ .
PRZEWÓD MUSI BYĆ DOBRZE EKRANOWANY i Przylutowany do MASY jak coś będzie nie teges to będzie konieczna wymiana końcówki mocy.
no i jedna dodatkowa sprawa .
Strojenie radyjka CB polega głównie na strojeniu anteny no chyba że ktoś ma nie oryginalny kabelek wtedy trzeba sprawdzić czy czasem nie przeszkadza to antenie ,ale długość kabelka przeważnie nie ma znaczenia ( sorki ale polecam google) dokładna długość co do cm ...więc sprawa jest prosta.
pamiętać jeszcze trzeba o jednym : Każde łączenie kabelka musi odbywać się za pomocą tzw beczółek .
KIA Sportage
2,0 4x4 95' DOHC
Błękitny Grom
2,0 4x4 95' DOHC
Błękitny Grom
Bardzo ciekawe rzeczy piszesz kolego cevinek...... Sam to wymyśliłeś, czy popierasz czymś tę wiedzę?cevinek pisze: A autku proponowałbym SWR na granicy 1.2 a 1,3 ponieważ bardzo łatwo w niektórych warunkach ( np pod przewodami WN) osiągnąć martwy SWR 1,0 co jest najbardziej zabójcze dla końcówki mocy.
Co to jest "martwy SWR"?? Ja kiedyś miałem martwy SWR, jak mi się wskaźnik zepsuł...
Ale udało się go naprawić...
Nie rób ludziom wody z mózgu swoimi mądrościami... SWR równy 1 jest jak najbardziej porządany, chociaż w praktyce trudny do osiągnięcia. Poza tym rozmowa o tym, czy SWR wynosi 1,0, 1,1 czy 1,3 w momencie posługiwania się popularnymi miernikami jest równie sensowna jak mierzenie trasy co do metra licznikiem kilometrów w samochodzie. SWR ma być jak najmniejszy i tyle.
Poza tym przy prawidłowo zaprojektowanej instalacji antenowej długość kabla nie ma znaczenia (pomijając straty na tymże kablu). Twierdzenie to nie jest może do końca prawdziwe, ale na potrzeby użytkownika CB, który chce, żeby mu radio poprawnie działało - jest wystarczające.
Pozdrawiam!
Marcin SQ5IZM
ot ciekawe swr 1.0 szkodliwy tzn. mój linkoln powinien dawno poleciec z dymem (mrf477) jeżeli uda ci sie ustawic swr na 1.0 to mozna spokojnie powiedzieć że jesteś gośc ja moge zejśc do 1.2~1.3 i jestem zadowolony
teoretycznie od 1.6 i wyżej zaczynaja sie szkody choć kiedys miałem 1.8 i super chetach działała i koncówki byly całe ... 

Nissan patrol k160 Rurak 2,8 benzyna spoa, BF mt 35/12.5/15 + mechanik