CB Radio w Terrano I nowy użytkownik

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Crick
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

CB Radio w Terrano I nowy użytkownik

Post autor: Crick » sob mar 17, 2007 4:03 pm

Witam. Ostatnio pomyślałem nad CB Radio. Przeglądając Allegro zauważyłem dużo ofert:
"RADIO CB COBRA 19 DX IV +
ANTENA MAGNESOWA KRÓTKA 66 cm bez konieczności strojenia +"
Jestem kompletnie "zielony" w sprawach CB Radio, więc takie pytania:
1. Czy ten model radyjka nadaje się na coś? Czy nie warto go kupować?
2. Czy to trzeba jakoś rejestrować w Urzędzie Komunikacji, albo w innych organach?
3. Czy będzie to działać w Terrano I 92', mieszkam w górach.

I proszę o porady na temat użytkowania. :)
Pozdrawiam...

Terrano I, 92', 2.7TD :)

seba l200

Post autor: seba l200 » sob mar 17, 2007 4:08 pm

hm
1.na cos sie napewno nadaje ale na co?:D
2. nie trzeba
3. działać bendzie działac :D :D
L 200 2008r. bulwar :)
GR Y 60 :)
BMW X5

Gacek-kg
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Gacek-kg » sob mar 17, 2007 6:52 pm

Witam.
Radyjko które podałeś może być, na początek idealnie wystarczy. Ale CO do anteny to przynajmniej jak dla mnie wydać trochę więcej pieniążków i nie kupować nic co ma 60 cm... tylko porządną antenę co ma minimum metr w końcu antena przesądza najwięcej o skuteczności całego zestawu Cb. Wiec Radio dobre i w dobrej cenie ale Antenkę jakąś najlepiej z Seri Ml-145 sobie wybierz a będziesz naprawdę zadowolony.

73!
Gacek
był Samurai później Maveric a teraz Grand Vitara

Awatar użytkownika
tobixxx

Post autor: tobixxx » sob mar 17, 2007 8:19 pm

nawet nie myśl o tej antenie. działa na zasadzie "dopuki ciebie widzę to i słyszę" antenę polecam właśnie ml-145, lemm magnum at-71. cena ok. 100pln. i to jest rozsądne rozwiązanie za rozsądną cene:))))))))))))))

Awatar użytkownika
Crick
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Crick » sob mar 17, 2007 8:42 pm

dzięki wszystkim za dotychczasowe odp.

a co z użytkowaniem?
jakieś porady? od czego zacząć? co przygotować? coś przeczytać? jakieś oznaczenia w cb radio? jakie kanały?
Pozdrawiam...

Terrano I, 92', 2.7TD :)

Awatar użytkownika
alban

Post autor: alban » sob mar 17, 2007 9:42 pm

Kanał 9 ratunkowy - uzywany TYLKO w takich przypadkach..
Kanał 19 wywoławczy, ogólny - po nawiązaniu łączniści umawaisz się z gościem na jaki kanła przechodzicie (za wyjątkiem 9) i nawijacie aż was jadaczki nie zabolą.. :wink:

rejestrować tego nie musisz ani zadnych specjalnie ceregieli sobie nie rób z tym tematem i nie zaprzątaj sobie tym umysłu

a ta stronka odpowie ci na wszelkie pytania http://www.cb-radio.info.pl
FON 666 131 133

Awatar użytkownika
kjablonski

Post autor: kjablonski » ndz mar 18, 2007 12:38 am

policja nie ma prawa kontrolować papierów od CB .A antenę zap.. Ci jak zostawisz na widoku w publicznym miejscu :D ja już mam drugą

Awatar użytkownika
alban

Post autor: alban » ndz mar 18, 2007 12:58 am

kjablonski pisze:policja nie ma prawa kontrolować papierów od CB .A antenę zap.. Ci jak zostawisz na widoku w publicznym miejscu :D ja już mam drugą
zamiast motylka do przykręcania anteny zastosuj nakrętke na klusz 10 i masz po problemie - znacznie spowalnia proces zap...dolenia i tym samym zwiękrza szanse na przetrwanie anteny u prawowitego własciciela :wink:
FON 666 131 133

Gacek-kg
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Gacek-kg » ndz mar 18, 2007 10:56 am

zamiast motylka do przykręcania anteny zastosuj nakrętke na klusz 10 i masz po problemie - znacznie spowalnia proces zap...dolenia i tym samym zwiękrza szanse na przetrwanie anteny u prawowitego własciciela
Rozwiązanie jest dobre ale też ma jedną wadę jak będzie ci ktoś chciał zap....... antenę i zobaczy że jest przymocowana śrubą to albo i ją złamie(najczęściej pęka głowiczka od antenki Dv) albo pognie ci dach w czasie walki jeżeli antena będzie w dziurce w daszku. Najlepiej chować antenę do samochodu :)
był Samurai później Maveric a teraz Grand Vitara

Awatar użytkownika
kjablonski

Post autor: kjablonski » ndz mar 18, 2007 11:30 am

i tak właśnie robie, magnetyczna antena to jest to. Jest tylko jeden problem ta guma zawsze zbiera cały piasek z wykładzin i zawsze trzeba czyścić bo lakier będzie po tygodniu tylko wspomnieniem.
Na dachu przykleiłem kwadrat z taśmy samoprzylepnej i antenę przyklejam tylko w to miejsce .

Awatar użytkownika
alban

Post autor: alban » ndz mar 18, 2007 6:01 pm

weźcie pod uwagę że każda antena powinna miec dobrą masę a magnesówka nigdy jej nie będzie mieć...
Antena bez masy będzie albo siac albo będzie miała mały zasięg.

Tanie magnesówki są do d... a te które juz mogą konkurowac z normalnymi jeśli chodzi o parametry to sa piekielnie drogie.
FON 666 131 133

Awatar użytkownika
Marcin_75
Kontaktowanie:

Re: CB Radio w Terrano I nowy użytkownik

Post autor: Marcin_75 » ndz mar 18, 2007 9:46 pm

Crick pisze:Witam. Ostatnio pomyślałem nad CB Radio. Przeglądając Allegro zauważyłem dużo ofert:
"RADIO CB COBRA 19 DX IV +
ANTENA MAGNESOWA KRÓTKA 66 cm bez konieczności strojenia +"
Jestem kompletnie "zielony" w sprawach CB Radio, więc takie pytania:
1. Czy ten model radyjka nadaje się na coś? Czy nie warto go kupować?
Nadaje się - na śmietnik. Szczególnie w Polsce. Radio to jest tak skonstruowane, że nie da się go przestroić w "0". Tzn. po przestrojeniu w zera między częstotliwością nadajnika a odbiornika jest około 3 kHz różnicy. Serwisy radzą sobie z tym w ten sposób, że ustawiają częstotliwości "po środku", czyli zarówno nadajnik jak i odbiornik są o 1,5 kHz od wymaganej częstotliwości. Ma to niestety negatywny wpływ na parametry pracy radia.

Poza tym są rózne "wypusty" tejże Cobry - nie da się przytoczyć w kulturalnym towarzystwie słów kolegi z serwisu, który dostał od producenta cała partię części, które nijak nie pasowały do radii, które do tej pory sprzedawała jego firma, i które miał naprawiać w ramach gwarancji...

W tej chwili nie jest produkowane żadne dobre radio CB, które można kupić w Polsce poniżej 400 zł. Wszystkie te tanie Cobry, Alany, TTi z niebieskim bajeranckim podświetleniem owszem - działają - ale nie jest to niestety sprzęt o dobrych parametrach, poza tym są niedokładnie wykonane (np. zimne luty), co wychodzi szczególnie przy eksploatacji w samochodzie terenowym.

Alternatywą są radia używane - np. Alan 18, Presidenty, czy chociażby Cobra 19+.

Ja w terrano używam zestawu Onwa MKI + antena Lemm AT-70 zamontowana na uchwycie na relingu. Radio mam zamontowane poniżej konsoli centralnej (po zdemontowaniu plastikowej osłony wylotów powietrza - za dźwigniami).

Komfort pracy z tak zamontowanym radiem jest OK, poza tym nie rzuca się w oczy. Zasięg w zupełności wystarczający.

Wiem, że osobie początkującej trudno jest doradzać zakup używanego radia - ale taki zestaw, o jakim piszę kupisz na allegro za cenę ok. 250 zł, i o ile nie trafisz na jakiś rozgrzebany szmelc to masz radio na lata...

Pozdrawiam!
Marcin SQ5IZM

Awatar użytkownika
alban

Post autor: alban » ndz mar 18, 2007 10:51 pm

... co racja to racja, starsze radia nawet kilkuletnie sa leprze (pod warunkiem że nie grzebane w środku) niz ten chłam który zalewa nasz rynek w przerażających ilosciach.

Myślę że na początek spokojnie wystarczy używka w ww. modelach a nawet po jakimś czasie nie bedziesz odczuwał potrzeby zmiany na cos leprzego. W warunkach mobilnych i cel w jakim uzywamy obecnie CB nie zmusza do inwestycji w super radyjka.
No chyba że się zacznesz naprawde bawić w jakies próby dalszych łączności....
FON 666 131 133

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”