Alan 28 - mikrofon szwankuje

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
NuVo

Alan 28 - mikrofon szwankuje

Post autor: NuVo » śr cze 27, 2007 1:32 pm

Koledzy!Jak w temacie!Po wciśnięciu klawisza w mikrofonie wogóle nie wyskakuje skala,natomiast diody RX TX normalnie się przełączają.Rozebrałem ostatnio mikrofon z myślą że jakiś kabelek się oderwał ale wszystko w srodku ok,złożyłem i mikrofon robił :o ale nie długo niestety :( Jaka może być tego przyczyna?Pomóżcie!
Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"

Awatar użytkownika
KJarosław
Kontaktowanie:

Post autor: KJarosław » pt cze 29, 2007 9:53 pm

Na moje oko to "klękła" końcówka mocy, pozatym to jedno z leprzych radii z tamtej epoki działajacych na podstawie . Troche śmieciuch, ale ma mase bajerów,podświetleń, pamieci itd, więc warto je ratowac . Jeżeli to końcówka to nie stosój zamiennika, poszukaj w serwisie oryginału.

boris.blank

Post autor: boris.blank » sob cze 30, 2007 6:14 am

Tam jest 2SC2078 w końcówce, tak jak w Alan 18 itp. To tranzystor stosowany w zdecydowanej większości CB.

Awatar użytkownika
NuVo

Post autor: NuVo » sob cze 30, 2007 12:31 pm

No to wam powiem że sam nie wiem co jest.Mikrofon od kilku dni działa normalnie.Rozmawiam z mobilami,odbiór i nadawanie w porządku :o Radio ma już kilkanaście lat i to jest naprawde dobry sprzęt.
Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"

koniu

Post autor: koniu » ndz sty 06, 2008 8:25 am

mój alan sfiksował wczoraj. Sam przerzuca kanały. Klawisz szukania wyłączony. Ki diabeł ? Jest jakiś fachowiec od Alan 28 ?
koniu

Awatar użytkownika
mayer

Post autor: mayer » pt sty 18, 2008 10:50 pm

Podepne sie pod temat.
Alan 28 odbieraja mnie dobrze ja słysze tylko szum nic wiecej.
Zna ktos jakis porządny serwis Alana w okolicy poznania? Chodzi mi o naprawdę dobrego fachowca od tego kultowego sprzetu?

Awatar użytkownika
Klamer

Post autor: Klamer » pt sty 18, 2008 11:45 pm

Jak przy naciskaniu PTT pojawia się zmiana koloru diody to rzeczywiście może być końcówka, ale niekoniecznie, stawiałbym najpierw na kabel od mikrofonu, np. któryś z przewodów złamał się w środku i czasem nie kontaktuje, a czasem kontaktuje. Sprawdź (przylutuj, wymień kabel) dopiero później sprawdzaj końcówkę. Ew. weź SWR miarkę, wiele z nich ma miernik mocy, jeśli masz na wskaźniku ok3-4 Watów mocy to raczej końcówka sprawna
Sprawa samoczynnie przełączajacych się kanałów - w gruszcze alana 28 masz takie przyciski (switche), które potrafią się zabrudzić i nie stykać, albo być zwarte - do czyszczenia.

Co do samego Alana 28 - oprócz jego niewątpliwej zalety, że w swoich wymiarach jest identyczny jak radioodtwarzacze i ma w miarę wąski nadajnik nie pamiętam żadnych dodatkowych zalet.
Może panowie macie na myśli Alana 18-tego ?
Nadal ześwirowany...

Awatar użytkownika
mayer

Post autor: mayer » ndz sty 20, 2008 10:06 pm

Miałem Alana 18 jakieś... hmm z 12-14 lat do tyłu... później była przesiadka na Alana 28 i faktycznie nie dorównuje Alanowi 18temu + Santiago 1200 - to był idealny zestaw..

Awatar użytkownika
KJarosław
Kontaktowanie:

Post autor: KJarosław » ndz lut 17, 2008 9:53 pm

koniu pisze:mój alan sfiksował wczoraj. Sam przerzuca kanały. Klawisz szukania wyłączony. Ki diabeł ? Jest jakiś fachowiec od Alan 28 ?
Jezeli gadasz tylko na 19-stym to wciśnij sobie blokade kanału (bodajże w prawym rządku pierwszy przycisk od dołu),też kiedyś miałem tą usterke i rok tak przejeżdziłem (to nie mikrofon). A co do zalet to są choziażby pamięci stacji, przełączanie kanałów w mikrofonie, i wewnetrzny poglądowy miernik SWR , możesz szybko zdjagnozowac czy antena nie dostała zwarcia i czy ma mase. Pozatym ja używam mikrofonu z echem i bardzo pomaga mi mic gain, a rf gainem mozna wyciąc szumy przy dobrej propagacji. Dla kogoś kto potrzebuje coś więcej nisz szumofon z allegro, nie przeszkadzają mu gabaryty, i wystarczy podstawowa 40-stka to idealne radio do auta.
Były dwa 260, jedno D22,, chwilowo jest Pickup D40 ,i Parchol Y61

Awatar użytkownika
puchaty

Post autor: puchaty » pt mar 07, 2008 4:15 pm

Wziąłem takiego Alana 28 od kolegi na próbę ale ma uszkodzony kabel od gruszki . Działać , działa ale gruszka jest poizolowana i wygląda fatalnie z tym plastrem na kablu. SWR w tym Alanie = samodzielny sprawdzian sprawności anteny i masy radia ? Jeżeli dobrze zrozumiałem ? ?? ?? ??
Mitsubishi Pajero III

Mieczysław Kołowiecki
mkolowiecki@gmail.com
tel :+48 501 13 00 17

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt mar 11, 2008 11:50 am

Z czego można przypasowac wkładkę mikrofonową?
Jak oryginalna się skończyła, to wsadziłem z jakiejś gruszki noname, ale słabo mnie słychać nawet przy czułości mikrofonu na maxa...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”