co myśli baba?

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
ghostek

Kontaktowanie:

co myśli baba?

Post autor: ghostek » pn mar 03, 2008 8:16 am

Awatar użytkownika
galubap

Post autor: galubap » pn mar 03, 2008 8:28 am

Fakt, że to czasami żenujące :wink: Normalnie momentami mozna się poczuć jak w jakimś klubie dla kochających inaczej :)21

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pn mar 03, 2008 8:35 am

Ścieżeczka, koreczek, wypadeczek...
:)3

Ale ostatnio rozbroił mnie jeden koleś pytający na CB o przyczynę korka w Wyszkowie słowami: "Koledzy, co to za zatwardzenie w tym Wyszkowie?"
Prosto, jasno i na temat
:)21

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » pn mar 03, 2008 11:12 am

A ja u siebie często słyszę tak: "a co to za żółw tak sie wlecze na początku", bo bardzo często jedzie jakiś traktorek lub minibus (40km/h) i za nim jedzie 30 pojazdów
Gazy 69

Awatar użytkownika
aduko

Post autor: aduko » czw mar 13, 2008 3:17 pm

Polecam film Konwój z '79 roku :) można się tam dowiedzieć np. dlaczego na cysterny mówi się kaczuchy :)

I jak ktoś oglądał film Tarantino "Death Proof" to skąd się wzięła piękna kaczka na masce Kurt'a Russell'a :)23
CHARIOT Rally Team 4x4

Awatar użytkownika
rort_

Post autor: rort_ » czw maja 22, 2008 5:28 pm

j.w. można się dowiedzieć najważniejszego: skąd nazwa 'miśki'
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » czw maja 22, 2008 5:41 pm

"this is bear in the air" :lol:

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » czw maja 22, 2008 6:49 pm

galubap pisze:Fakt, że to czasami żenujące :wink: Normalnie momentami mozna się poczuć jak w jakimś klubie dla kochających inaczej :)21
gorzej,
na szczęście wożę radio tylko w jednym (aucie z trzech) ale i tsak miewam odruch wymiotny jak już je właczem bo czasem muszem.
zasadniczo to.. ziew :P językowy.
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
leszek

Kontaktowanie:

Post autor: leszek » czw maja 22, 2008 6:59 pm

jak sobie koledzy posiedzą w szoferce na tarczce babci, dziadka, brata, szfagra i swojej za jednym zamachem, bez minietki to zrozumieją pewien slang. a odkad czatują na nas nie tylko miśki zrobiło się na radyjku tłoczniej :)21
73/88 dla koleżanek

Awatar użytkownika
JackY61
Kontaktowanie:

Post autor: JackY61 » ndz maja 25, 2008 10:47 am

galubap pisze:Fakt, że to czasami żenujące :wink: Normalnie momentami mozna się poczuć jak w jakimś klubie dla kochających inaczej :)21
i to niesmiertelne "bajo" :)21

Awatar użytkownika
michał-z

Post autor: michał-z » ndz maja 25, 2008 5:19 pm

A mnie ostatnio zaskoczyło szokujące określenie którego użył kierowca pytany przez innego o powód korka na trasie.
Powiedział: "Śmiertelny WYPADECZEK" :o
LT Sven Hedin prawie terenówka.

Awatar użytkownika
ap4x4

Post autor: ap4x4 » pn maja 26, 2008 8:37 am

Albo: "ształ" :)11
Może i trochę wolniej ale zawsze do celu.
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER

Awatar użytkownika
JackY61
Kontaktowanie:

Post autor: JackY61 » pn maja 26, 2008 8:42 am

ap4x4 pisze:Albo: "ształ" :)11
No co, moze jakie nazistowskie korzenie ma... :D

Zona mi kiedys kompletnie zdebiala jak ulsyszala w radiu "wanienka bez oczek na marginesie" :o
Jak wytlumaczylem to bylo "aaahhaaaa" :D

Awatar użytkownika
busz

Post autor: busz » pn maja 26, 2008 8:48 am

Moja jak pierwszy raz usłyszała, że na słupku stoją miśki na hulajnogach to miała takie oczy :o

Awatar użytkownika
krzysztof1908

Post autor: krzysztof1908 » pn maja 26, 2008 10:16 am

ja używam cb permanentnie: w terenie i na czarnym. w terenie jest niezastąpione w udzielaniu wskazówek dla kierowcy samochodu off roadowego w celu pokonania przeszkód terenowych i tam nie padają żadne zdrobnienie , żadne "bajo" ani "podziękował". wnerwia mnie kretyńskie używanie czasowników w trzeciej osobie - kto podziękował św. mikołaj ?myślę , że jest to kalkowanie "thanks" przez ludzi nie znających języka. o bluzgach w eterze już nawet nie warto wspominać -płyną jak ścieki w oczyszczalniach :)3 .niestety wiele cb używają osoby , które w ogóle nie powinny zabierać głosu publicznie na antenie.
kia rocsta 1,8 mercedes G

ArchAdaM

Post autor: ArchAdaM » pn maja 26, 2008 9:07 pm

E tam. Jak w powietrzu zaczynają latać profesje i części ciała to aż czasem miło posłuchać - pod warunkiem rzecz jasna, że tematy nie ograniczają sie do krzywej. A bywają czasem wypowiedzi całkiem skomplikowane - kilka minut przemowy wiązanej bez żadnego powtórzenia.

A z drugiej strony "krokodyl w okularkach" czy "miśkowóz" to takie obrazowe...
AdaM GR61 krótki

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » wt maja 27, 2008 7:37 am

ostatnio uslyszalem w eterze "bocian mruga oczkiem na marginesie" :o

ale po chwili uzyskalem wyczerpujaca odpowiedz :)21

chodzi o przenosny fotoradar na czerwonym statywie ustawiony na pasie awaryjnym na A4 :)21
biedny inżynier :)21
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Awatar użytkownika
decc
Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"

Post autor: decc » sob maja 31, 2008 11:59 pm

Muszę powiedzieć, że jesteście gorsi, Koledzy, niż ta baba, która twierdzi, że nagle zrozumiała, a kompletnie nic nie rozumie. Marudzicie i narzekacie bez sensu - zapominacie, że nikt nie każe wam używać CB. Jak się nie podoba, to po co używacie? A jak pomaga - to używajcie i się podporządkujcie. Ot tak się przyjęło, zdrobnienia są formą grzecznościową i co to komu przeszkadza? Drugie tyle na na CB jest bluzgów, więc przyjemnie jest usłyszeć, jak ktoś komuś dziękuje, nawet w takiej zdrobniałej formie.

Skrytykujcie lepiej autorkę, bo się czepiła i wymyśla jakieś głupoty, najwyraźniej z nudów.

:D

Sebastian
"Nic od Was nie można się dowiedzieć (każdy dla siebie, zakłamane chamy)"

Awatar użytkownika
sbb

Post autor: sbb » ndz cze 01, 2008 12:43 am

decc pisze:zdrobnienia są formą grzecznościową
chyba u przedszkolaków :)21 albo na wsi w tuningowanych maluchach, to jedno
a drugie to to, że ta "baba" ma wiele mądrych rzeczy do powiedzenia
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony :)

ArchAdaM

Post autor: ArchAdaM » ndz cze 01, 2008 9:30 am

decc pisze: Jak się nie podoba, to po co używacie? A jak pomaga - to używajcie i się podporządkujcie. Sebastian
A kimże Sebastianie jesteś, że pozwalasz sobie na ferowanie wyroku?!! Bo Twoje wpowiedzi nie są wyrażonymi opiniami czy przekonaniami, ale orzeczeniami ostatecznymi. Czyżbyś został ministrem CBradia?

I komu to mamy się podporządkować? Tak zwanej większości? Tożto wiadomo, że wiekszość zazwyczaj nie jest elitą, że to lud taki nieco mniej profesorski, nie zawsze umyty, często intelektualnie mało błyszczący. Mamy dostosować się? Czy my przyłączamy sie do grupy już istniejącej, która ma monopol i władzę w CB?

A jak się nie podoba, to nie używać? CB to nie audycja radiowa dla niepełnosprawnych umysłowo kierowców o położeniu radarów (której można nie lubić wiec nie słuchać) , ale narzędzie komunikacji, środek do pomagania innym np w znalezieniu dojazdu, w uzyskaniu ratunku lekarskiego, itp.

Mi nie przeszkadza folklor jezyka CBradia, wręcz przeciwnie. Rozumiem, że większość zawodowych kierowców to nie bielanki z uniwersyteckiej kaplicy, że ma jakieś obciążenia, kompleksy,problemy - każdy z nas ma. Że język inny niz ten oficjalny, ładowany dousznie w R i TV - jest swojego rodzaju grą towarzyską, rozrywka intelektualną, zabawą dająca sporo radości. I nie jeden humanista zgodzi sie ze mną, że ta zabawa w tworzenie neologizmów, nowych frazeologii, rozwijanie homonimów dowodzi wyskiego poziomu psycho - emocjonalnego. I czasem daje duzo śmiechu. Ale nie znoszę bucy, którzy próbują komukolwiek czegoś zakazywać lub coś wymuszać.
AdaM GR61 krótki

Awatar użytkownika
ap4x4

Post autor: ap4x4 » ndz cze 01, 2008 10:51 am

decc pisze:Muszę powiedzieć, że jesteście gorsi, Koledzy, niż ta baba, która twierdzi, że nagle zrozumiała, a kompletnie nic nie rozumie. Marudzicie i narzekacie bez sensu - zapominacie, że nikt nie każe wam używać CB. Jak się nie podoba, to po co używacie? A jak pomaga - to używajcie i się podporządkujcie. Ot tak się przyjęło, zdrobnienia są formą grzecznościową i co to komu przeszkadza? Drugie tyle na na CB jest bluzgów, więc przyjemnie jest usłyszeć, jak ktoś komuś dziękuje, nawet w takiej zdrobniałej formie.

Skrytykujcie lepiej autorkę, bo się czepiła i wymyśla jakieś głupoty, najwyraźniej z nudów.

:D

Sebastian
:)3 :)3 :)3 :)3 :)3 :)3 :)3 :)3 :)3 :)3
Może i trochę wolniej ale zawsze do celu.
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER

Awatar użytkownika
decc
Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"

Post autor: decc » ndz cze 01, 2008 5:31 pm

A kto mówi, że feruję jakieś wyroki? Przedstawiam własne zdanie, wg którego takie narzekanie na styl rozmów na CB jest bez sensu. Informatycy, politycy, lekarze, żołnierze, policjanci, kibole, robole, wszystkie niemal grupy zawodowe i społeczne mają swój slang i to stanowi jakąś formę komunikacji przyjętą ogólnie przez te grupy. Ktoś kto chce do takiej grupy dołączyć, albo się podporządkuje i przyjmie utarte zwyczaje, zachowania - w tym slang - albo będzie od grupy odstawał. Jeżeli mierzi Cię język CB, to zawsze możesz formułować zapytania w inny sposób, np. "Uwaga inni użytkownicy CB-radia. Czy pomiędzy Toruniem a Lipnem nie ma żadnych patroli policji z radarami, albo nieoznakowanych radiowozów z wideoradarami i czy żaden stacjonarny wideoradar nie jest czynny? Proszę też o informację, czy nie ma gdzieś po drodze Inspekcji Transportu Drogowego." - lub możesz CB zbojkotować i nie używać.
Jeżeli chodzi o mnie, na początku uznawałem ten język za obciachowy, ale w końcu się przyzwyczaiłem i mi to kompletnie nie przeszkadza. No bo dlaczego ma mi przeszkadzać? Co w tym złego? Ot, taki protokół komunikacji i tyle.

ArchAdaM

Post autor: ArchAdaM » ndz cze 01, 2008 5:43 pm

decc pisze:(...)Ktoś kto chce do takiej grupy dołączyć, albo się podporządkuje i przyjmie utarte zwyczaje, zachowania - w tym slang - albo będzie od grupy odstawał. (...)
Jakiej grupy? CB to nie wyznacznik klasy społecznej, klub wzajemnej adoracji, tajemny zwiazek, ani kółko zainteresowań do którego nalezy się wpisać i wprosić, ale medium do komunikacji i pomocy pomiedzy dowolnie zainteresowanymi ludźmi. Nikt do CB sie nie dołącza. Nikomu nie wolno dyktować warunków, i nikt z uzywania CB nie ma prawa wykluczać.
decc pisze: Jak się nie podoba, to po co używacie? A jak pomaga - to używajcie i się podporządkujcie. Sebastian
Może w czasach ZMS i PZPR aktywiści dyktowali obowiazujące formy zachowania, język, strój, i lubili podporządkowywać. Może pod celą ludzi dzieli sie na grypsujących i nie grypsujących, których zacheca sie do podporządkowania Ludziom - CB to nie środowisko ale narzędzie powszechnie dostepne
AdaM GR61 krótki

Awatar użytkownika
decc

Post autor: decc » ndz cze 01, 2008 6:08 pm

(...) CB to nie środowisko ale narzędzie powszechnie dostepne
Tak samo jak internet, czy to forum, a jednak jakieś zasady obowiązują. Np. używanie "sercza" zanim się zada pytanie. Język stosowany na CB jest nieformalnym protokołem komunikacji, nieobowiązkowym, do którego nikt nikogo nie zmusza, ale mimo wszystko powszechnie używanym. Nie rozumiem o co Ci właściwie chodzi? Zaatakowałeś mnie, jakby nie wiem o co chodziło, a jakbyś dobrze popatrzył, to na końcu mojej wypowiedzi (tej pierwszej) dałem śmieszka, żeby nie traktować moich słów zbyt poważnie, a tu normalnie jakieś zarzuty o ferowaniu "ostatecznych wyroków" i takie tam. Więcej luzu, w końcu łączy nas jedno "hoby", co nie?

Awatar użytkownika
krzysztof1908

Post autor: krzysztof1908 » ndz cze 01, 2008 6:09 pm

do decca

nikomu podporządkowywać się nie mam zamiaru i nie lubię jak ktoś narzuca mi język , którego nie lubię (nie chodzi tu o neologizmy i zdrobnienia bo to czasem jest śmieszne i rozbawia innych uczestników ruchu) ale o bluzgi i kretyńskie rozmowy między młodymi(sądząc po głosie) ludźmi nie mającymi nic do powiedzenia a jedynie chęć znalezienia się w eterze nie wiadomo po co i dla kogo :)3 .wydaje im się , że wszystko można- wyrwać panienkę prowadząc infantylne zaczepki, ochrzanić kogoś za zajechanie drogi, bluzgnąć ot tak sobie w eter dla przyjemności lub upuszczenia sobie ciśnienia w żyłach.
radio TAK dla mądrych :)2 NIE dla matołów !! :)3
kia rocsta 1,8 mercedes G

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”