Radio Cb i pytanie

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
harcownik1979g

Radio Cb i pytanie

Post autor: harcownik1979g » ndz sie 24, 2008 9:24 pm

Witam

Jakiś czas temu zajumali mi radio z autka zoastała tyko antenka. Dziś dostałem nowe radyjo i teraz mam pytanko bo nepamietaj jak to było. Antene stroi sie do radia czy anten jest strojona do auta rzeby znalesc odpowiennie miejsce. I czy jesli antee umieszcze w tym samym miejscu czy musze znou dostrajac radio . Dziekuje za odowiedzi z góry
FIAT 600 ( czerwony pierdziel )

Awatar użytkownika
wołynka

Post autor: wołynka » ndz sie 24, 2008 9:31 pm

antena do radia !! !! , zawsze stroisz nową i starą nawet jak raz to zrobiłeś na poczatku czasami warto wracać do tego, zawsze są jakieś czynniki np : gałęzie które moga przesunąć drut w cewce itd itd: miejsce to tylko aby to lepiej działało wysoko i na srodku
Ostatnio zmieniony ndz sie 24, 2008 9:32 pm przez wołynka, łącznie zmieniany 1 raz.
emeryt off

Awatar użytkownika
benek83

Kontaktowanie:

Post autor: benek83 » ndz sie 24, 2008 9:31 pm

Stroisz do radia i do miejsca
Nie puszczone bąki unoszą się do mózgu, stąd biorą się pos.ane pomysły...

Awatar użytkownika
Klamer

Post autor: Klamer » pn sie 25, 2008 9:22 am

postaw w tym samym miejscu i się nie przejmuj; współczynnik fali stojącej dla danego układu antenowego jest stały niezależnie od zamontowanego radia
Nadal ześwirowany...

Awatar użytkownika
benek83

Kontaktowanie:

Post autor: benek83 » pn sie 25, 2008 3:32 pm

Klamer nie zaprzeczam(Tobie jako falowcowi), że nie masz racji, ale ja jestem nauczony przez mniejszych i większych szpeców, że zawsze antenę do nowego radia się stroi i do zmiany miejsca mocowania na aucie również, a lepiej zapobiegać niż trzeszczeć w eterze lub przyjarać końcówkę :roll:
Nie puszczone bąki unoszą się do mózgu, stąd biorą się pos.ane pomysły...

Awatar użytkownika
Klamer

Post autor: Klamer » wt sie 26, 2008 8:48 am

Nie jestem fachowcem i daleki mi do tego :)
"...Ostrożności nigdy nie za wiele powiedziała zakonnica, zakładając prezerwatywę na świecę..."
Pomiar SWR nie jest upierdliwym zajęciem i tak na prawdę, gdyby się uprzeć, to powinno się mierzyć SWR za każdym razem, gdy stawiasz magnesówkę na dachu, bo nigdy nie postawisz anteny w tym samym miejscu, dodatkowo, przy pomiarze wszystkie drzwi auta powinny być zamknięte, a ludzie odsunięci na odpowiednią odległość - tylko to teoria, w praktyce czy masz SWR 1,2 czy nawet 2,0 w łącznościach między samochodami na kanale 19tym, przy krótkich komunikatach, bez "żucia szmaty" przez mikrofon to nie ma to najmniejszego znaczenia
Nadal ześwirowany...

Awatar użytkownika
harcownik1979g

Post autor: harcownik1979g » wt sie 26, 2008 1:17 pm

to jeszcze jedno pytanie czy kabel przeuzajacy antene ma wplyw na odbiór czy tez nie, bo teraz motujac radio musze je dobrze schować co by nie było widoczne bo nie chce kolejnego stracić

Awatar użytkownika
Klamer

Post autor: Klamer » wt sie 26, 2008 1:59 pm

harcownik1979g pisze:to jeszcze jedno pytanie czy kabel przeuzajacy antene ma wplyw na odbiór czy tez nie, bo teraz motujac radio musze je dobrze schować co by nie było widoczne bo nie chce kolejnego stracić
Czy możesz sprecyzować, bo nie chwytam?
Nadal ześwirowany...

Awatar użytkownika
ap4x4

Post autor: ap4x4 » wt sie 26, 2008 2:09 pm

Klamer pisze:
harcownik1979g pisze:to jeszcze jedno pytanie czy kabel przeuzajacy antene ma wplyw na odbiór czy tez nie, bo teraz motujac radio musze je dobrze schować co by nie było widoczne bo nie chce kolejnego stracić
Czy możesz sprecyzować, bo nie chwytam?
cHYBA cHODZI mU O tO cZY pRZEDłUżENIE kABLA mA wPłYW nA dZIAłANIE cB :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21
Może i trochę wolniej ale zawsze do celu.
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER

Awatar użytkownika
harcownik1979g

Post autor: harcownik1979g » wt sie 26, 2008 3:53 pm

no o to własnic chodzi aż mi wstyd że tak napisałem :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » wt sie 26, 2008 9:51 pm

Klamer pisze: SKROMNIASZEK :P
"...Ostrożności nigdy nie za wiele powiedziała zakonnica, zakładając prezerwatywę na świecę..."
Pomiar SWR nie jest upierdliwym zajęciem i tak na prawdę, gdyby się uprzeć, to powinno się mierzyć SWR za każdym razem, gdy stawiasz magnesówkę na dachu, bo nigdy nie postawisz anteny w tym samym miejscu, dodatkowo, przy pomiarze wszystkie drzwi auta powinny być zamknięte, a ludzie odsunięci na odpowiednią odległość - tylko to teoria, w praktyce czy masz SWR 1,2 czy nawet 2,0 w łącznościach między samochodami na kanale 19tym, przy krótkich komunikatach, bez "żucia szmaty" przez mikrofon to nie ma to najmniejszego znaczenia
żadko jakoś się wznoszę na wyżyny intelektu i piszę żenóła text, że popieram przedmówcę, ale w tym wypadku " :)2 "

co do zakonnicy to mam pytanie w jakim wieku ta świątobliwa dama i czy ładna, bo że chętna to się rozumie samo przez się 8)

a co do pytania z końca tekstu, to zasadniczo przedłużania kabla w mobilówkach się nie zaleca, ale jak już musisz to jest taka metoda "ćwiartkowa" (zresztą obalona, ale robi), więc możesz przedłużyć kabel wg niej. se poszukaj - pisane było i tu i w gazetkach łącznie z wyiczeniami długości. po wydłużeniu wypadało by jednak zmierzyć fws, ale generalnie to patrz na tekst cytowany czyli "nie dajmy się zwariować".
Kabel przedłużka "fabryczny" będzie miał już własciwą długość. Niefabryczny czyli z metra powinieneś połączyć tzw. beczką czyli rodzajem podwójnego gniazda dla dwóch standardowych wtyczek antenowych z zalutowanymi końcówkami (RG256), rzecz jasna. Jednak lepsze rozwiązanie to wymiana całego kabla instalacji antenowej. Będzie wówczas w jednym kawałku i cool. Kosztuje grosze.
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

pir0man
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pir0man » pn wrz 08, 2008 11:29 pm

1) Antenę stroisz do miejsca, więc bez obaw, jeśli to długa antena, powinna się bez problemu stroić, przy krótkich gówienkach jest trochę gorzej i może warto jeszcze raz sprawdzić SWR

2) Ja bym kabla nie przedłużał, bo ilu ludzi, tyle opinii na ten temat spotkałem, moim zdaniem nie ma sensu obliczać długości na podstawie długości fali itp, można dociąć ile się chce, ale jak masz sprawną antenę magnesową, to na pewno wystarczą Ci te 3-4m seryjne jak dobrze pociągniesz (ja mam antenę przy bocznych drzwiach tylnich - magnesówka nie musi być na środku, kabel wchodzi przez tylne drzwi i pod dywanikami, pod siedzeniem pasażera trafia do radia i jest go akurat)

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”