Przyzwoite radio ale z głośnikiem na wierzchu
Moderator: Albert_N
- milczacy12
Przyzwoite radio ale z głośnikiem na wierzchu
Czy możecie polecić radyjko posiadające fabrycznie zamontowany głośnik na wierzchu a nie od spodu? Dzięki.
-
Hilux has me...
Hilux has me...
- cornholio78
Re: Przyzwoite radio ale z głośnikiem na wierzchu
a może być na panelu przednim?
- milczacy12
- cornholio78
alan 220, intek m150, intek m-760, tti tcb-1100 i pewnie duzo innych 

- milczacy12
Dzieki za podpowiedzi. Teraz sobie poprzegladam juz te konkretne modele 

-
Hilux has me...
Hilux has me...
- milczacy12
Trochę się naczytałem opinii i z Alana 220 rezygnuję (ponoć mocno szumi) Intek M-150 ma też przeciętne opinie. Wybór raczej padnie na Intek M-760.
Wymagający nie jestem - radia będę tylko używał na wyjazdach w większych grupach. Więc ten M-760 chyba będzie ok, prawda?
Wymagający nie jestem - radia będę tylko używał na wyjazdach w większych grupach. Więc ten M-760 chyba będzie ok, prawda?
-
Hilux has me...
Hilux has me...
- kosa20
- Kontaktowanie:
President Johnson II. Głośnik na przednim panelu.milczacy12 pisze:Czy możecie polecić radyjko posiadające fabrycznie zamontowany głośnik na wierzchu a nie od spodu? Dzięki.
- milczacy12
Znam to radio - bardzo fajnie. Ale jak na kilka wypadów w roku - za drogie dla mnie
Ale dzięki.

Ale dzięki.
-
Hilux has me...
Hilux has me...
- kosa20
- Kontaktowanie:
zapewne jest jakiś powód dla którego szukasz radia z takim umiejscowieniem głośnika, ale może pomyśl o niezależnym głośniku (wejście masz w każdym CB), który pozwala Ci uniezależnić się od położenia radia. Ja takowy mam i sobie chwalę, bo wożę radio między fotelamimilczacy12 pisze:Znam to radio - bardzo fajnie. Ale jak na kilka wypadów w roku - za drogie dla mnie![]()
Ale dzięki.

- milczacy12
Otóż mam zamiar zamontować radio na froncie siedziska fotela kierowcy. Jechałem autem kolegi z radiem w tym miejscu i bardzo mi to przypasiło. Szybki dostęp do regulacji głośności bez patrzenia na radio. łatwa możliwość zakrycia (taki 'prosty antyzłodziej
)
Kolega właśnie miał Presidenta Johnsona II

Kolega właśnie miał Presidenta Johnsona II

-
Hilux has me...
Hilux has me...
Jeżeli dobrze rozumiem, to radio jest pod tobą frontem do kierunku jazdy?milczacy12 pisze:Otóż mam zamiar zamontować radio na froncie siedziska fotela kierowcy.
Jeżeli tak to jak zamierzasz obserwować wyświetlacz przy zmianie kanałów?
Chyba, że błądzę i łąpię tego rozwiązania?
Lepiej mieć spokój niż rację. 
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Parchol Y61 LONG 2,8TDi
- milczacy12
Tak - frontem do kierunku jazdy. Wyświetlacza w czasie jazdy nie mam zamiaru obserwować. Wydaje mi się (ale mogę się mylić, bo nie używałem do tej pory radia przez dłuższy czas), że nie będzie mi to potrzebne. Do moich zastosowań kanał ustalam(y) sobie przed wyjazdem.
W razie nagłej potrzeby, radio które mi pasuje ma przyciski zmiany kanałów w gruszce. Więc zmianę kanału +/-1 mogę zrobić bez patrzenia.
W razie nagłej potrzeby, radio które mi pasuje ma przyciski zmiany kanałów w gruszce. Więc zmianę kanału +/-1 mogę zrobić bez patrzenia.
-
Hilux has me...
Hilux has me...
W takim przypadku, może jednak zewnetrzny głośnik gdzieś z przodu, byłby bardziej efektywny. Testowałeś w aucie kolegi to wiesz lepiej, ale ja jak jade w swoim ko. 100km/h to mam problem z wyraźną słyszlnością z Presidenta Johnsona II który jest na przeciwko pod radiem. Może warto to przemyśleć.
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Parchol Y61 LONG 2,8TDi
- milczacy12
Tylko właśnie gdzie? Nie mam za bardzo pomysłu gdzie mógłbym taki głośnik zainstalować.GrzechoS pisze:zewnetrzny głośnik gdzieś z przodu, byłby bardziej efektywny.
Na pewno praktyka zweryfikuje moje teorie, wtedy podzielę się spostrzeżeniami

-
Hilux has me...
Hilux has me...
- benek83
-
- Kontaktowanie:
Głośnik zawsze nadaje dużo głośniej niż radio, ja mam w pułeczce pod kierownicą (audi a6) co daje fajny efekt, w busie mam całkiem gdzieś pod deskę rozdzielczą wsadzony i słuchać super. Moim zdaniem nawet jak wrzucisz go pod siedzenie to będzie dobrze słychać.
Nie puszczone bąki unoszą się do mózgu, stąd biorą się pos.ane pomysły...
- kosa20
- Kontaktowanie:
kabelek do głośnika jest całkiem długi, więc na razie nie montuj na stałe, tylko przyklej plastrem w kilku miejscach, przetestuj, czy Ci pasuje i wtedy dawaj na stałemilczacy12 pisze:Tylko właśnie gdzie? Nie mam za bardzo pomysłu gdzie mógłbym taki głośnik zainstalować.GrzechoS pisze:zewnetrzny głośnik gdzieś z przodu, byłby bardziej efektywny.
Na pewno praktyka zweryfikuje moje teorie, wtedy podzielę się spostrzeżeniami

Tylko jak już kupisz radio z głośnikiem od frontu, i uznasz, że potrzebny jednak dodatkowy głośnik to będziesz miał stereo
. Może pożycz od kogoś zwykłe radyjko i jakiś głośnik, postaw głośnik tam gdzie zamierzasz (przy siedzisku) i zobacz jak to słychać. Zawsze taki głośnik jest lepszy od tego z radyjka, tak więc jak nie będzie ok to tym bardziej radyjko z głośnikiem od frontu się nie sprawdzi. Kupisz w tedy normalne rdio i problem z głowy. Jak się sprawdzi to robisz prawie na pewniaka.

Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Parchol Y61 LONG 2,8TDi
- kosa20
- Kontaktowanie:
nie mam stereo, jak wsadzam wtyczkę od głośnika zewnętrznego, to wbudowany głośnik zamyka paszczęGrzechoS pisze:Tylko jak już kupisz radio z głośnikiem od frontu, i uznasz, że potrzebny jednak dodatkowy głośnik to będziesz miał stereo

Oczywiście, tylko jeżeli będzie konieczny zewnętrzny głośnik, to po co wydawać chore pieniądze (ja wydałemkosa20 pisze:nie mam stereo, jak wsadzam wtyczkę od głośnika zewnętrznego, to wbudowany głośnik zamyka paszczęGrzechoS pisze:Tylko jak już kupisz radio z głośnikiem od frontu, i uznasz, że potrzebny jednak dodatkowy głośnik to będziesz miał stereo

PS
teraz przeczytałem, że jesteś z okolic Góry Kalwarii, pozdrawiam
sąsiada

Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Parchol Y61 LONG 2,8TDi
- kosa20
- Kontaktowanie:
co do radia to masz oczywiście racjęGrzechoS pisze: Oczywiście, tylko jeżeli będzie konieczny zewnętrzny głośnik, to po co wydawać chore pieniądze (ja wydałem) na radio z głośnikiem z frontu. Wtedy po prostu można kupić dobre standardowe radyjko, a i wybór jest znacznie większy. Ale to tylko moje dywagacje.
PS
teraz przeczytałem, że jesteś z okolic Góry Kalwarii, pozdrawiam
sąsiada

Również pozdrawiam sąsiada

- milczacy12
No dobra "Sąsiedzi"
dzięki za cenne praktyczne uwagi. Radio potrzebuję dopiero w kwietniu, więc jeszcze mam czas na zastanowienie.
Choć zewnętrzny głośnik nie bardzo mi się widzi ze względów 'estetycznych'
Ale już nie raz przekonałem się że warto słuchać opinii praktyków 

Choć zewnętrzny głośnik nie bardzo mi się widzi ze względów 'estetycznych'

-
Hilux has me...
Hilux has me...
- kosa20
- Kontaktowanie:
u mnie się akurat ładnie do landryny wkomponowało na ściankę za dźwignią reduktora. Ale w Navarze miałem z tym problem i faktycznie nie było dobrego miejscamilczacy12 pisze:No dobra "Sąsiedzi"dzięki za cenne praktyczne uwagi. Radio potrzebuję dopiero w kwietniu, więc jeszcze mam czas na zastanowienie.
Choć zewnętrzny głośnik nie bardzo mi się widzi ze względów 'estetycznych'Ale już nie raz przekonałem się że warto słuchać opinii praktyków

Ja w każdym razie mam płaski głośnik, ułatwia to jego umieszczenie na płaszczyznach
- milczacy12
Właśnie w Hilu, wbrew pozorom, też nie widzę dobrych miejsc na głośnik zewn.
-
Hilux has me...
Hilux has me...
- kosa20
- Kontaktowanie:
do navary kupiłem taki o szerokim dole i węższej górze i zamocowałem przed lewarkiem zmiany biegów w pozycji stojącej na tunelu (sprawdziłem wcześniej, że na pewno mi nie przeszkadza, nawet przy gwałtownym sięganiu do lewara)milczacy12 pisze:Właśnie w Hilu, wbrew pozorom, też nie widzę dobrych miejsc na głośnik zewn.
No to teraz popłynę
, jeżeli jest możliwość zdobycia w miarę płaskiego głośnika, to może podsufitka nad kierowcą. Jak dach nie jest otwierany to możena pomyślć, ja mam sporo miejsca w parchu pomiędzy podsufitką a dachem. Tylko głośno nie śmiejcie się z pomysłu.

Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Parchol Y61 LONG 2,8TDi