Przeróbka: magnes <-> mocowanie stałe
Moderator: Albert_N
Przeróbka: magnes <-> mocowanie stałe
Cześć,
Zastanawiam się czy jest możliwość przerobienia anteny magnesowej na zwykłą. Używam Midland ML-145, która ma podstawę magnetyczną. Sama antena jest dość łatwo odkręcana od podstawy.
Chciałbym teraz zamontować Sobie antenę w sposób bardziej stabilny i zastanawiam się, czy znacie rozwiązanie, które pozwala coś takiego zrobić? Generalnie potrzebna jest jakaś sprytna końcówka z kablem, do której można przykręcić antenę ML-145.
p. Tomek
Zastanawiam się czy jest możliwość przerobienia anteny magnesowej na zwykłą. Używam Midland ML-145, która ma podstawę magnetyczną. Sama antena jest dość łatwo odkręcana od podstawy.
Chciałbym teraz zamontować Sobie antenę w sposób bardziej stabilny i zastanawiam się, czy znacie rozwiązanie, które pozwala coś takiego zrobić? Generalnie potrzebna jest jakaś sprytna końcówka z kablem, do której można przykręcić antenę ML-145.
p. Tomek
Re: Przeróbka: magnes <-> mocowanie stałe
Lepiej mieć spokój niż rację. 
Parchol Y61 LONG 2,8TDi

Parchol Y61 LONG 2,8TDi
Jestem Sawis jeżdżę dżipem,Nie ciekawym jestem typem.
Rewelacja, o to mi chodziło.
Chyba kiepsko przeglądałem allegro. Tak przy okazji, możecie podpowiedzieć gdzie zmotaliście antenę / radio i jakiej długości kabel?
p. Tomek
Chyba kiepsko przeglądałem allegro. Tak przy okazji, możecie podpowiedzieć gdzie zmotaliście antenę / radio i jakiej długości kabel?
p. Tomek
Ja mam na przednim zderzaku, bo miałem godzinę żeby zamontować i działa.tomgl pisze:Rewelacja, o to mi chodziło.
p. Tomek
Kabel nie mam pojęcia przyznam się.
Jestem Sawis jeżdżę dżipem,Nie ciekawym jestem typem.
Odgrzewam temat.
Taką sama operację musze przeprowadzić, a nie wiem jak się nazywają poszczególne części składowe.
Planuję zamocować antenę na tylnych drzwiach w Patrolu.
I czy jest jakaś maksymalna długość jaką może miec przewód od CB w samochodzie ?
Sorry za głupawe pytania, ale kompletnie się na tych sprawach nie wyznaję.
Taką sama operację musze przeprowadzić, a nie wiem jak się nazywają poszczególne części składowe.
Planuję zamocować antenę na tylnych drzwiach w Patrolu.
I czy jest jakaś maksymalna długość jaką może miec przewód od CB w samochodzie ?
Sorry za głupawe pytania, ale kompletnie się na tych sprawach nie wyznaję.
Sprzedawcy najczęściej mówią że przedłużając przewód trzeba kupować wielokrotność jego długości np. przy 3,6 to 7,2 m, ale na forach CB najczęściej można spotkać się z opinią długość nie ma większego znaczenia i można przedłużać o tyle ile potrzeba, zwłaszcza przy antenach montowanych na stałe.
W Patrolu raczej nie będziesz miał takich odległości żeby trzeba było stosować dodatkowy wzmacniacz sygnału
W Patrolu raczej nie będziesz miał takich odległości żeby trzeba było stosować dodatkowy wzmacniacz sygnału

Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
- szerokimost
dł. kabla nie ma znaczenia ważne żeby antena miała prawidłowe połączenie z karoserią samochodu, co do ml-145 mocowana jest niestety na główce PL i do bezpośredniego montażu na powierzchniach pionowych (jak drzwi tylne) się nie bardzo nadaje dodatkowo trzeba by założyć ją na jakimś kątowniku.
polecał bym jednak antenę na główce DV np:
http://allegro.pl/sirio-titanium-1400-b ... 81486.html
http://allegro.pl/antena-cb-alan-9-plus ... 68717.html
bardzo dobrze wykonane anteny
polecał bym jednak antenę na główce DV np:
http://allegro.pl/sirio-titanium-1400-b ... 81486.html
http://allegro.pl/antena-cb-alan-9-plus ... 68717.html
bardzo dobrze wykonane anteny

Samiec
Nie napisałem o sposobie montażu anteny. Oczywiście ze będzie ona zamontowana na kontowniku przykręconym do tylnych drzwi.
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Glowka DV, ma jednak slaba wytrzymalosc. Ja mam anteny i takie i takie, i najczesciej rozpadaja sie wlasnie przy cewce i mocowaniu. Poprostu z gownolitu sa zrobione te mocowania.
Jak narazie najwiecej o dziwo wytrzymuje ML-145 na magnesie.
Jak narazie najwiecej o dziwo wytrzymuje ML-145 na magnesie.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

kątownik, > główka PL > wtyczka kątowa > dowolna ilość dobrej jakości kabla (RG58AU, H155) >wtyczka UC1 + zadbać o dobrą masę w miejscy montażu kątownika na końcu poprawnie zestroić antenę i będzie hulać i żyć wiekiPiotrek M pisze:Nie napisałem o sposobie montażu anteny. Oczywiście ze będzie ona zamontowana na kontowniku przykręconym do tylnych drzwi.

KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 

Chwalmy Pana-ALLELUJA !kuba500 pisze:kątownik, > główka PL > wtyczka kątowa > dowolna ilość dobrej jakości kabla (RG58AU, H155) >wtyczka UC1 + zadbać o dobrą masę w miejscy montażu kątownika na końcu poprawnie zestroić antenę i będzie hulać i żyć wiekiPiotrek M pisze:Nie napisałem o sposobie montażu anteny. Oczywiście ze będzie ona zamontowana na kontowniku przykręconym do tylnych drzwi.
O taką rozpiskę mi chodziło. wielkie dzieki.

aha i nie kupować jednorazowych zaciskanych wtyczek w komplecie z kablem tylko osobno kabel osobno wtyczki osobno główkę, wtedy nawet jak by się kabel złamał/wyrwał z wtyczki zawsze można go ponownie zarobić i nie ma problemu, jak wstępnie policzysz ile potrzeba Ci kabla kup metr dwa więcej w rzeczywistości jak chcesz ładnie przeciągnąć pod tapicerką zawsze wychodzi więcej a sztukować potem nie ma sensu
nie ma za co
nie ma za co

A czy będę musiał to wszystko ponownie zestroic ?
Radio i antena pozostaja stare [kiedyś już było to razem strojone].
Radio i antena pozostaja stare [kiedyś już było to razem strojone].
antenę stroi się w danym miejscu montażu i w danym zakresie częstotliwości a nie do radia, radia które pracują w tych samych częstotliwościach (jak wszystkie CB) można zmieniać dowolnie bez strojenia anteny, natomiast każda zmiana miejsca montażu anteny wymaga ponownego strojenia
oczywiście w praktyce nic się nie stanie jak nie zestroisz , jednak radził bym po montażu przynajmniej sprawdzić SWR
jak chcesz w okolicy Wrocławia mogę to zrobić, za darmo oczywiście
oczywiście w praktyce nic się nie stanie jak nie zestroisz , jednak radził bym po montażu przynajmniej sprawdzić SWR
jak chcesz w okolicy Wrocławia mogę to zrobić, za darmo oczywiście

Wielkie dzięki za pomoc.
I niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi.

no mam nadzieję , za dwa tygodnie chociaż na razie w liczbie pojedynczej ponoćPiotrek M pisze:Wielkie dzięki za pomoc.

Jakby co, to mam SWRmiarkę do zestrojenia po montażu. Potrzebne fanty kupisz np w Wizfonie na Powstańców (dużo tam zabawek dla lubiących dłubać).
Blazer 99'
Taa, słyszałem o tym sklepie. Ale dzięki za namiar.

- goralski
-
- Kontaktowanie:
pytanko - w busie będę mocował cb, (boxer tyle że z kurnikiem) i jest problem żeby to zrobić szybko dobrze i tanio.
Mocowanie będzie z tyłu do sypialni (laminat) i trzeba byłoby masę podłączyć pod antenę.
Czy jest różnica między podłączeniami:
- kabelek z masą do samochodu i do anteny
- kabelek z masy z instalacji elektrycznej (np z gniazdka zapalniczki) do anteny?
czy 2 opcja nie będzie powodowała jakiś zakłóceń itp?nie znam się zbytnio na tych sprawach
czy jakaś tam rezystancja może się różnić itp?
Mocowanie będzie z tyłu do sypialni (laminat) i trzeba byłoby masę podłączyć pod antenę.
Czy jest różnica między podłączeniami:
- kabelek z masą do samochodu i do anteny
- kabelek z masy z instalacji elektrycznej (np z gniazdka zapalniczki) do anteny?
czy 2 opcja nie będzie powodowała jakiś zakłóceń itp?nie znam się zbytnio na tych sprawach

"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
Jesteś pewien, że chcesz tam pakować antenę?
Będziesz dzwonił po gałęziach i co niższych wiaduktach, nie mówiąc o tym, że plastikowy kurnik jest słabą przeciwwagą.
U mnie w robocie busy z kurnikami mają pozakładane anteny na uchwytach, na drzwiach kierowcy i działają naprawdę OK.
Będziesz dzwonił po gałęziach i co niższych wiaduktach, nie mówiąc o tym, że plastikowy kurnik jest słabą przeciwwagą.
U mnie w robocie busy z kurnikami mają pozakładane anteny na uchwytach, na drzwiach kierowcy i działają naprawdę OK.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
- goralski
-
- Kontaktowanie:
no i tak się chyba skończy, na razie zbieram info apropo sprzętu i jakiś znośny zestaw za 500zł znalazłem, za dużo jak na razie, w 300 celowałem 

"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S