Na co wstęgi??

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

wieprzowina

Na co wstęgi??

Post autor: wieprzowina » pn sie 23, 2004 9:48 am

Właśnie nabyłem do syfa radio CB. Zwie się Alan 78 plus. Ponoć nie posiada modulacji wstęgowej. Co to takiego i do czego?? Mam jeszcze dwa Dragony 101. Tam jest takie :A B C D itd. na każdym kanale. Do czego to? To właśnie wstęgi?? Czy ten Alan 78 + dobry jest??
Sorry za głupie pytania ale jestem zielony z CB.
:(

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » pn sie 23, 2004 10:03 am

NIe wiem, co to ABCD w dragonach, ale wstegi sa w naszym uzytkowaniu zupelnie niepotrzebne. Wystarczy podstawowa 40-tka. Poszukaj sobie w necie danych technicznych swojego radia i bedziesz wiedzial wszystko.

Andrzej_Kielce
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Andrzej_Kielce » pn sie 23, 2004 1:04 pm

Te ABCD to najprawdopodobniej dodatkowe 40
TerrnanoII 2,4 1998
TerranoII 3,0 2004
Patrol Y61 3,0 2005

Awatar użytkownika
Fazi

Post autor: Fazi » pn sie 23, 2004 1:19 pm

Tak A,B,C,D to zakresy. Na każdym masz 40 kanałów. Z tego co pamiętam to normalnie uzywasz D lub C. Wystarczy włączyć Alana 78 i Dragona na ten sam kanał. Nadawać Alanem a na Dragonie powinieneś się usłyszeć :-).
I wtedy masz pewność czy C czy D.

Dużo na termat CB masz tu: http://www.radio.org.pl/. i też jest tam forum dyskusyjne.
Patrol G-60 3,5D '75 => prawdopodobnie jedyny w PL ;-)

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » pn sie 23, 2004 2:38 pm

A wstęgi w mobilu nie będą ci potrzebne, tylko podstawowa 40stka i AM.

Modulacja jednowstęgowa (SSB) to taka bardziej zaawansowana historia do łączności dalekosiężnych. Radyjko nie nadaje wtedy fali nośnej, a tylko modulacje i do tego tylko jedną wstęge, czyli tylko to co naprawde potrzebne do nawiązania łączności.

Jeśli chcesz się pobawić na wstęgach to potrzbujesz praktycznie radyjka z całym zakresem 26-29MHz a nie podzielone na 40stki. N.p. lincoln, ewentualnie alan 87.
Ostatnio zmieniony sob wrz 04, 2004 3:20 pm przez PKi, łącznie zmieniany 1 raz.
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pn sie 23, 2004 2:58 pm

Dzieki
To już prawie wszystko wiem
A co homologacji to jakiś papier czy naklejka? Kto może to chcieć sprawdzić? Na tych Dagonach jest naklejka z orełkiem i czymś o ministerstwie łączności, a na Alanie nie wiem.

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » czw sie 26, 2004 8:43 am

Właśnie na grupie dyskusyjnej gościu posłał pismo, ciekawy jestem jaka bedzie odpowiedź, osobiście woże ze sobą kopie ustawy zwalniającą pozwolenia na CB i homlogacje podobnego radja (bo moja onwa MK1 już nie ma, ale MK2 ma, tu udaje że mam MK2)
Witam ... Ci±g dalszy pisania pierdół o pozwoleniach.
Skierowałem tym razem maila do rzecznika prasowego KGP.

Tre¶ć maila:

Zwracam się do KGP z zapytaniem o szczegółowe rozporz±dzenia wewnętrzne skierowane do jednostek organizacyjnych Policji maj±ce na celu sprecyzowanie sposobu przeprowadzania kontrli pojazdów w ruchu drogowym wyposażonych w sprzęt nadawczo-odbiorczy Pasma Obywatelskiego 27 MHz.

Cytuję korespondencję jak± przeprowadziłem z Dolno¶l±skim Oddziałem Okręgowym URTiP we Wrocławiu:

"Dolno¶l±ski Oddział Okręgowy URTiP we Wrocławiu informuje, że w zwi±zku z
ukazaniem się rozporz±dzenia Ministerstwa Infrastruktury -(Dz.U. 2004r.,
169, poz. 1774, § 1. poz. 1, pkt 3a i 3b, z dnia 26 lipca 2004r.) -
dotycz±cego używania urz±dzeń radiowych bez pozwolenia

od dnia 01.08.2004r.:

- nie s± przyjmowane wnioski na pozwolenia CB Radio

- nie wydaje się pozwoleń na ww. urz±dzenia (CB Radio).

Z poważaniem
Kazimierz Lewandowski"

Zgodnie z tym rozporz±dzeniem nie wymaga pozwolenia radiowego używanie urz±dzeń nadawczych lub nadawczo-odbiorczych Radia Obywatelskiego wył±cznie w zakresie częstotliwo¶ci *26,96-27,41* MHz, pracuj±cych z modulacj± częstotliwo¶ci lub amplitudy (*FM/AM/SSB*), z moc± wyj¶ciow± nadajnika do 4 W dla FM i AM oraz z moc± 12 W (PEP) dla SSB.

Oznacza to tyle, że nie powinno wymagać się ode mnie podczas kontroli drogowej okazywanie jakiegokolwiek dokumentu.

Z racji do¶wiadczenia jak i tego, że staram się przezornie podej¶ć do sprawy wożę przy sobie razem z dowodem rejestracyjnym wydruk niniejszego dziennika ustaw oraz wydruk *HOMOLOGACJI* urz±dzenia nadawczo-odbiorczego, który znajduje się w moim pojeĽdzie. (Skan w zał±czeniu - plik *jackson.jpg*).Dokument ten potwierdza, że urz±dzenie , którego używam spełnia warunki narzucone przez ustawę , przez co nie wymagane jest nań zezwolenie.
Z informacji jakie dotarły do mnie od innych kierowców posługuj±cych się urz±dzeniami CB w samochodach wynika, że patrole policji wielokrotnie próbuj± wmówić użytkownikom CB, że ich urz±dzenia nie spełniaj± wymogów jako , że pracuj± na innych częstotliwo¶ciach niż częstotliwo¶ci okre¶lone w ustawie.
I tu pytania:

1.Czy policjant ma prawo wszcz±ć jakiekolwiek działania wobec użytkownika radia nie mog±c na miejscu stwierdzić czy urz±dzenie spełnia wymogi formalne narzucone przez ustawę. Wszak by udowodnić komu¶ popełnienie wykroczenia polegaj±cego na przekroczeniu dopuszczalnej prędko¶ci policjant musi dokonać pomiaru prędko¶ci zalegalizowanym urz±dzeniem pomiarowym. Analogicznie w tej sytuacji policjant winien być wyposażony w zalegalizowany częstotliwo¶ciomierz.

2.Czy w zwi±zku z powyższym można liczyć na rzeczow± opinię KGP oraz na informacje jakie rozporz±dzenia (jak maj± funkcjonariusze postępować) zostały w tej sprawie wydane.

3.Kolejne pytanie jakie się nasuwa - to ewentualne kwestionowanie dokumentu HOMOLOGACJI jak± posiadam. Według obiegowej opini użytkowników dróg sugerowanie , że dokument jest nie ważny można odebrać jako próbę wyłudzenia łapówki. Ustawa jasno precyzuje jakie urz±dzenia spełniaj± wymogi, przez co i równocze¶nie można okre¶lić jakie urz±dzenia dostępne na rynku Polskim spełniaj± jej warunki - wydaje mi się przez to , że nie jestem zobow±zany do wożenia dokumentu HOMOLOGACJI , gdyż Funkcjonariusz Policji winien wiedzieć, czy dane urz±dzenie wymaga rejestracji, czy nie.

Proszę o niezwłoczne ustosunkowanie się do wszystkich powyższych pytań.

Z poważaniem.

Czekamy na odpowiedĽ, o której niezwłocznie poinformuję grupę, gdy się tylko zjawi ... Wiem, że mało precyzyjnie pisałem maila ... ale robiłem to pod presj± zadań w pracy , które goni± mnie dzi¶ niezwykle mocno ;) Jakby odpowiedĽ KGP była mało interesuj±ca, czy nic nie mówi±ca doprecyzuje maila do ichniej odpowiedzi i zapytania skieruję ponownie.

Pozdrawiam
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
lamina

Kontaktowanie:

Post autor: lamina » pt wrz 03, 2004 9:21 pm

co do wsteg np SSB.... to nawet dla off roadowcow rewelacyjna cprawa.....
np.... jade w teren a zona zostaje w domu, na wstegach przy zestrojonej antenie (nie qtasiku ) mam z nia kontakt nawet do 100km... normalnym tryben nie osiagalne, a obecnie wstegi do :o :D 12W sa zwolnione z pozwolenia a na takiej mocy i dobrej antenie mozna osiagnac ladnych pareset kilometrow :) w samochodzie..........
w lesie na FM czy AM macie max 2-5km przy git sprzecie..... a czesto sie zdaza ze sa gorki itp.... albo za daleko odjedziecie.. na wstegach te problemy nie istnieja...........

BLAGAM JEDNAK JAK W POPRZEDNICH POSTACH.......
NIE KUPUJCIE ZADNEJ ONWY ALBO DRAGONA...... OD TEGO USZY BOLA I NIE MOZNA NIKOGO ZROZUMIEC..
Lamina pozdrawia http://www.3dstudio.com.pl
SsangYong KYRON 2.0XDi + lift 3-4" +32" MT KM2

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » sob wrz 04, 2004 12:44 pm

lamina pisze:
NIE KUPUJCIE ZADNEJ ONWY ALBO DRAGONA...... OD TEGO USZY BOLA I NIE MOZNA NIKOGO ZROZUMIEC..
Przesada.. to raczej chodzi o poprawne zestrojenie instalacji tudzież odkłócenie elektryki - znam LESZCZA :)21 co się ONWĄ posługuje, i żadnych "zgrzytów" nie ma... ;)
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » sob wrz 04, 2004 3:17 pm

misman pisze:
lamina pisze:
Przesada.. to raczej chodzi o poprawne zestrojenie instalacji tudzież odkłócenie elektryki - znam LESZCZA :)21 co się ONWĄ posługuje, i żadnych "zgrzytów" nie ma... ;)
Chyba też go znam :lol:

Pozatym trzeba może dodać że spokojnie 30% użytkowników ma albo zepsute radia, albo zle zestrojone instalacje, albo zepsute mikrofony, albo wydzierają sie do mikrofonu jak by myśleli że to zwiększy zasieg albo lepjej słychac. Albo wszystkie te punkty na raz.

Zwykłe proste radio, jak na jazdy w kolumnie to z RF Gainem, dobry mikrofon (kosztuje nieraz tyle co radio) i zestrojona i dobrze zamontowana antena - i nic nie skrzeczy, nic nie zgrzyta i słychać na 20km spoko.
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
Tarpi

Post autor: Tarpi » ndz wrz 05, 2004 10:38 pm

lamina pisze:co do wsteg np SSB.... to nawet dla off roadowcow rewelacyjna cprawa.....
np.... jade w teren a zona zostaje w domu, na wstegach przy zestrojonej antenie (nie qtasiku ) mam z nia kontakt nawet do 100km... normalnym tryben nie osiagalne, a obecnie wstegi do :o :D 12W sa zwolnione z pozwolenia a na takiej mocy i dobrej antenie mozna osiagnac ladnych pareset kilometrow :) w samochodzie..........
..
Chyba zapomniałeś o takim drobnym elemencie, a jakże istotnym przy łącznościach radiowych, jak propagacja. Taki lub większy zasięg to może być kwestia chwili, godziny, góra jednego dnia. Nie licz na to, że na SSB zawsze będziesz miał takie łączności samochód-dom, nawet przy najlepszej antenie w syfie. Zaryzykuję stwierdzenie, że będą to przypadki.

Awatar użytkownika
syll
Kontaktowanie:

Post autor: syll » ndz wrz 05, 2004 10:56 pm

Tarpi pisze: Chyba zapomniałeś o takim drobnym elemencie, a jakże istotnym przy łącznościach radiowych, jak propagacja. Taki lub większy zasięg to może być kwestia chwili, godziny, góra jednego dnia. Nie licz na to, że na SSB zawsze będziesz miał takie łączności samochód-dom, nawet przy najlepszej antenie w syfie. Zaryzykuję stwierdzenie, że będą to przypadki.
dokładnie tak a propagacja występuje w bliżej nie określonym czasie jest tak że jest przez pare dni a czasami niema przez miesiąc a nawet jak jest to mała szansa żebyś się mógl akurat zkrzyknąc z domem ona jest ale w bilżej nieokreślonym kierunku (np ja miałem potwierdzone połączenia qsl-kami z niemcami włochami słowenią i innymi żabojadami ale z jakimś odleglejszym krańcem Polski nigdy)
więc jeśli nieplanujesz bawić sie w łącznoscowca to wystarczy radyjko zwykłe bez wstęg
a co do szumołapów to onwa i dragon(oile dobrze pamiętam to w dragonie podstawowa 40 jest na "D" i ma bandy 2 razy w lewo i raz w prawo) należa do największych
Defekter 90 mosty Patrol Worn 8274 i Star

bst

Post autor: bst » ndz wrz 05, 2004 11:58 pm

I jeszcze jeden fakt na temat SSB. Caly 'cud' w tej modulacji polega na sprawnosci energetycznej. Po prostu z faktu pozbawienia nadawanego sygnalu fali nosnej i drugiej wstegi a takze wezszego pasma - po prostu ten rodzaj modulacji jest znacznie skuteczniejszy.
Nie oznacza to, ze w AM/FM nie mozna robic dalekich lacznosci. Ja mam potwierdzone lacznosci w AM z drugim koncem polski jak i z zagranica.
Do samochodu, jezeli nie zamierzamy bawic sie w dalekie lacznosci SSB jest zbedne. A wrecz niewygodne. NIe wyobrazam sobie precyzyjnego wstrajania sie w korespondenta podczas jazdy, szczegolnie terenowej.

TomekP

Kontaktowanie:

Post autor: TomekP » pn wrz 06, 2004 8:37 pm

halo;
na kaszubię potrzebujemy do auta cb, na szybko, na razie nie można zamontowac anteny (czekam na bagaznik na dach, nie chcę nigdzie wiercić dziur), po naradach i spazmatycznych wizjach wybór padł na razie na dobrego ręczniaka, strasznie się uparłem na alana42, niestety nowych nie ma nigdzie, na allegro dość wątpliwe lub długo trwająca licytacja, znalazłem o podobnej funkcjoonalności dragony 101, co to jest warte, kosztuje to 500 plnów, szkoda byłoby wtopic taka kaskę, w końcu to koszt nowego zapasu, który zamówiłem, a może coś innego a podobnego??????
wdzięczny będe za wskazówkę

Awatar użytkownika
Tarpi

Post autor: Tarpi » wt wrz 07, 2004 6:13 pm

TomekP pisze:...dragony 101, co to jest warte, kosztuje to 500 plnów, szkoda byłoby wtopic taka kaskę...
I w tym punkcie masz rację. :)21
Ja bym sobie odpuścił.

TomekP

Kontaktowanie:

Post autor: TomekP » wt wrz 07, 2004 8:54 pm

ry(d)zyk-fizyk
:oops:
zamówiłem

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » wt wrz 07, 2004 8:58 pm

TomekP pisze:halo;
na kaszubię potrzebujemy do auta cb, na szybko, na razie nie można zamontowac anteny (czekam na bagaznik na dach, nie chcę nigdzie wiercić dziur), po naradach i spazmatycznych wizjach wybór padł na razie na dobrego ręczniaka, strasznie się uparłem na alana42, niestety nowych nie ma nigdzie, na allegro dość wątpliwe lub długo trwająca licytacja, znalazłem o podobnej funkcjoonalności dragony 101, co to jest warte, kosztuje to 500 plnów, szkoda byłoby wtopic taka kaskę, w końcu to koszt nowego zapasu, który zamówiłem, a może coś innego a podobnego??????
wdzięczny będe za wskazówkę
reczniaki odradzam. naprawde.
jak szkoda kasy to kup zwykłego naleśnika typu pro520, johnny, onwa itp. dobrze zestrojone, AM, dobry mikrofon i gra, usłyszysz co możliwe, uszłyszą ciebie wyraźnie. Nie chcesz wiercic ? zamontuj antene na bagaznik, rynne, uchwyt koła zapasowego, ewentualnie magnes ale słabsze osiągi.
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

TomekP

Kontaktowanie:

Post autor: TomekP » wt wrz 07, 2004 9:40 pm

ręczniak w aucie i tak docelowo ma zostać jako drugie radio dla pilota;
a plaskate i tak będzie zalożone w swoim czasie

boris.blank

Post autor: boris.blank » ndz wrz 12, 2004 6:48 pm

lamina pisze:co do wsteg np SSB.... to nawet dla off roadowcow rewelacyjna cprawa.....
w lesie na FM czy AM macie max 2-5km przy git sprzecie..... a czesto sie zdaza ze sa gorki itp.... albo za daleko odjedziecie.. na wstegach te problemy nie istnieja...........

Lamina - to ty działasz na CB ?? proszę, proszę nie poznaję kolegi.

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » ndz wrz 12, 2004 7:49 pm

E.... on tak tylko sciemnia. Rok temu kupowal CB przeciez, a teraz rozumy pozjadal :)21

Awatar użytkownika
KJarosław
Kontaktowanie:

Post autor: KJarosław » wt wrz 14, 2004 10:57 pm

nikt nie napisał o antenie niesamowite każdy się wypowiada o niesamowitych radiach i łącznościach z żoną na 100 km w ssb ( numer roku) a i o dobrej propagacji. ludzie umocujcie w końcu anteny na dachach (zestrojcie je do min 1.3 SWR zmasujcie radio i antene może być nawet onwa na początek to i tak za wiele i wtedy ....szkoda gadać ale najważniejsza jest antena najlepiej wkręcona w środek dachu i zestrojona do 1.0SWR i łączcie się!!

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » śr wrz 15, 2004 7:23 am

klujjarosław pisze:nikt nie napisał o antenie niesamowite każdy się wypowiada o niesamowitych radiach i łącznościach z żoną na 100 km w ssb ( numer roku) a i o dobrej propagacji. ludzie umocujcie w końcu anteny na dachach (zestrojcie je do min 1.3 SWR zmasujcie radio i antene może być nawet onwa na początek to i tak za wiele i wtedy ....szkoda gadać ale najważniejsza jest antena najlepiej wkręcona w środek dachu i zestrojona do 1.0SWR i łączcie się!!
no coty - pisałem wyżej przecie 8)
Zwykłe proste radio, jak na jazdy w kolumnie to z RF Gainem, dobry mikrofon (kosztuje nieraz tyle co radio) i zestrojona i dobrze zamontowana antena - i nic nie skrzeczy, nic nie zgrzyta i słychać na 20km spoko.
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
keler

Post autor: keler » czw paź 28, 2004 8:08 am

Witam wszystkich. Ujme to tak: Ludzie nie kupujcie do samochodów radyjek z wyświetlaczami LCD zbudowanych na wielowarstwowych laminatach, tego typu radyjka są oparte na mikroprocesorze i tak naprawde ładnie to one tylko wyglądają. Do samochodu zawsze najlepiej jest zastosować proste radjo jak właśnie ONWA czy jakaś niższa cobra lub alan, i dobrze, powtarzam dobrze zrobić instalacje. Co do Onwy to przy odrobinie wiedzy i samozaparcia możan ją rozkręcić do 40W dodać płynny skrót mocy (np. do jazdy w kolumnie) itd. Natomiast wszystkim zawsze polecałem dodawanie mikrofonu ze wzmacniaczem, gdyż jak wiadomo w Polsce CB pracuje z modulacją amplitudy i przy dobraniu mocy i amplitudy modulacji można naprawde grzmieć. A co do bajek iż na wstęgach łączność była na 100km to możliwe ale może tuż po burzy i to też przez chwile. Natomiast na FM-ie w paśmie 2m ja z rańca moge otworzyć przemiennik w Suwałkach i to bez wielkich mocy tylko na dobrze wykonanej instalacji.

boris.blank

Post autor: boris.blank » czw paź 28, 2004 8:11 am

W kwestii formalnej - jak chcesz rozkręcić moc w Onwie do 40W ?

Awatar użytkownika
keler

Post autor: keler » czw paź 28, 2004 8:16 am

Wymieniasz stopień końcowy mocy i wywalasz rezystor sterujący prądem bazy gdzie wstawiasz potencjometr aby mieć płynny skrót mocy

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”