antena leżąca
Moderator: Albert_N
-
-
antena leżąca
Mam pytanie. Czy gdy zamontuje antenę do CB w pozycji leżącej w podsufitce laminatowego hard-topu będze to znośnie działać? Zdaje sobie sprawę że propagacja fal będzie gorsza, ale zyski z takiego manewru (nie widać, nie kusi, można zamontować ukryte CB na stałe – nic nie będzie zdradzać jego obecności) są spore. Czy jednak nie będzie to za kiepsko funkcjonować?
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Re: antena leżąca
Z zasady dzialania anteny tego typu wynika, ze jej impedancja jest zalezna od kata pomiedzy ziemia a promiennikiem - i zostala wyliczona przy kacie 90 stopni - wiec do pracy w pionie.wieprzowina pisze:Mam pytanie. Czy gdy zamontuje antenę do CB w pozycji leżącej w podsufitce laminatowego hard-topu będze to znośnie działać? Zdaje sobie sprawę że propagacja fal będzie gorsza, ale zyski z takiego manewru (nie widać, nie kusi, można zamontować ukryte CB na stałe – nic nie będzie zdradzać jego obecności) są spore. Czy jednak nie będzie to za kiepsko funkcjonować?
To raz
Dwa, ze jak ja umiescisz w poziomie, to jej polaryzacja promieniowania bedzie pozioma, a wszyscy nadaja w polaryzacji pionowej.
To dwa
Antena taka musi miec podstawe podlaczona z duzym metalowym, plaskim przedmiotem -
To trzy.
Reasumujac - jezeli interesuje Cie zasieg do kilku km to mozesz zaryzykowac,
ale bedzie to dzialac zle jak nie bardzo zle.
A przy odrobinie szczescia, spalisz sobie koncowke mocy w nadajniku

-
-
-
-
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
jak sobie dobrze zrobisz to każde radio sie łatwo rozłacza 
a ja se kombinuje co by tu wczucić długa antenę ale mocowaną po prawej stronie przed przednią szybą wygląda ona wtedy po chamsku jak bym se kawałek drutu dla szpanu zamontował

a ja se kombinuje co by tu wczucić długa antenę ale mocowaną po prawej stronie przed przednią szybą wygląda ona wtedy po chamsku jak bym se kawałek drutu dla szpanu zamontował

TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
-
-
Zdecydowanie reczniak pozostaje, inteligencja "chlopakow z sasiedztwa" zapewne pozwoli
im podpatrzec kiedy to wlasnie bedziesz mial zajete rece wyskoczysz tylko "na chwile"
i juz bedzie po szybce i radyjku. Chowanie pod hard-top zapewne (glownie z powodu
polaryzacji) znacznie gorszy zasieg niz noszone radyjko. Zawsze mozesz podlaczyc
antene "magnesowke" i dodajac zasilacz, mikrofon zrobic wersje automobilowa
w przypadku dluzszego wypadu.
im podpatrzec kiedy to wlasnie bedziesz mial zajete rece wyskoczysz tylko "na chwile"
i juz bedzie po szybce i radyjku. Chowanie pod hard-top zapewne (glownie z powodu
polaryzacji) znacznie gorszy zasieg niz noszone radyjko. Zawsze mozesz podlaczyc
antene "magnesowke" i dodajac zasilacz, mikrofon zrobic wersje automobilowa
w przypadku dluzszego wypadu.
LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza
LJ-81 jeszcze lepsza

- bilans
- Kontaktowanie:
wieprzowina pisze:Mam pytanie. Czy gdy zamontuje antenę do CB w pozycji leżącej w podsufitce laminatowego hard-topu będze to znośnie działać? Zdaje sobie sprawę że propagacja fal będzie gorsza, ale zyski z takiego manewru (nie widać, nie kusi, można zamontować ukryte CB na stałe – nic nie będzie zdradzać jego obecności) są spore. Czy jednak nie będzie to za kiepsko funkcjonować?
nie bardzo
wiesz co to jest klatka faradaya ?
to jest dokładnie to co uzyskasz po zamontowaniu anteny wewnatrz pojazdu
sygnał poprostu uwięziony no przyjmijmy wytłumiony we wnętrzu pojazdu odbija się od ścian i ulega wytłumieniu , cosik tam sie przedostanie i ewentualny zasięg takiego CB jest kilkakrotnie gorszy od opcji z antenką centralnie umieszczoną na np dachu autka .
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/
-
-
w zasadzie ręczniak niewiele daje. Mam nawet Dragona s101 ale i tak antenę zewnętrzną zamontować musiałbym. To dawało by chłopakom do myślenia i zrobiliby rewizję. A po drugie okaże się niebawem że do auta podchodził będę z wózkiem by zabrać i zamontować radio, CD, CB, komórkę itd. no a po jeździe zdemontować. Wolę wszystko sprytnie poukrywać (tak by nawet włamywacz nie mógł nocą znaleźć). Należy jednak w tym celu unikać zewnętrznych (anteny) przejawów obecności sprzętu.
Mam nowy pomysł - krótka antena w pionie zamontowana wewnątrz na burcie tam gdzie kończy się blacha a zaczyna laminat.
Mam nowy pomysł - krótka antena w pionie zamontowana wewnątrz na burcie tam gdzie kończy się blacha a zaczyna laminat.
-
-
nie do końca - klatka faraday'a wykonana jest chyba z materiału nie przepuszczającego fal. U mnie cały tył jest z laminatu.bilans pisze: nie bardzo
wiesz co to jest klatka faradaya ?
to jest dokładnie to co uzyskasz po zamontowaniu anteny wewnatrz pojazdu
- bilans
- Kontaktowanie:
odp
ps. a gdyby czysto teoretycznie antene CB wpleść w zewnętrzną konstrukcję klatki czy grila ?
-
-
- bilans
- Kontaktowanie:
odp
jerry30 pisze:Bylby klopot coby dostroic. Musialbys przedluzac albo skracac klatke lub grila przy pomocy flexa i spawarki![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ale za to jaki efekt , gdzieś mam wzory do przeliczania długości anteny w stosunku do długości fali , muszę poszukać szło by coś takiego wykombinować ,
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Dopasować tzw SWR można bez problemu nawet do klaksonu czy wycieraczki i nie spalisz radia ale skuteczność tej " anteny" byłaby znikoma. http://www.qsl.net/sp8zkb/

Jak już tak bardzo chcesz kombinować to zamontój krótszą antene w róg laminatu-hardtopa tak że będzie pionowo. Może antenke z batem 120cm i kawałek wypuścic
Wtedy ma szanse jakoś działać, bo poziomo to praktycznie tragedia. A żeby spalić końcówke to chwile musisz trzymać, przez 5 sekund nic sie nie stało.