dopała

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
maksz

dopała

Post autor: maksz » wt wrz 21, 2004 6:38 pm

moje pytanko dotyczy legalnosci takiego urządzonka... czy to przypadkiem nie jest zabronione? i czy wogole warto to montowac? jakiej jakosci jest ten dopalacz? czy moze to juz zabytek?
Obrazek

Awatar użytkownika
heniu w berecie

Post autor: heniu w berecie » wt wrz 21, 2004 8:09 pm

dopalacz jak dopalacz a w swietle prawa mozna miec max 4W tylko.... :)21

Awatar użytkownika
Władek

Re: dopała

Post autor: Władek » wt wrz 21, 2004 9:26 pm

maksz pisze:moje pytanko dotyczy legalnosci takiego urządzonka... czy to przypadkiem nie jest zabronione? i czy wogole warto to montowac? jakiej jakosci jest ten dopalacz? czy moze to juz zabytek?

Masz ochotę na kłopoty? każde radio CB teraz nabywane ma 4 W mocy nadawania (bez wstęg) i na tyle tylko pozwalają przepisy.
Władek - Kraków

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » wt wrz 21, 2004 10:07 pm

maksz pisze:moje pytanko dotyczy legalnosci takiego urządzonka... czy to przypadkiem nie jest zabronione? i czy wogole warto to montowac? jakiej jakosci jest ten dopalacz? czy moze to juz zabytek?
Poniewiera się u mnie podobny, tylko jeszcze ma przełącznik na SSB 8)
Co Ci po dopalaczu, skoro inni słyszą Cię paręnaście km dalej, ale Ty już ich odpowiedzi ze standardowych 4W nie usłyszysz... ? :)21
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

bst

Post autor: bst » wt wrz 21, 2004 10:17 pm

Oczywiscie nielegalne, bardzo czesto tez kiepskiej jakosci - co powoduje ze sygnal po wzmocnieniu jest silnie znieksztalcony.
Po za tym, wszystkie wzmacniacze CTE z serii 7xx sa bardzo wrazliwe na zmiany napiecia, przy zmianie napiecia z 14 do 12 V moc wyjsciowa moze zmalec o 50%..
Trzeba pamietac jeszcze o tym, ze aby u korespondenta poziom sygnalu na wskazniu odbiornika wzrosl o 1s trzeba moc zwiekszyc 4 krotnie, wiec trzeba sie zastanowic czy warto. Lepiej chyba dobra antene.

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » śr wrz 22, 2004 7:13 am

misman pisze:
Poniewiera się u mnie podobny, tylko jeszcze ma przełącznik na SSB 8)
Co Ci po dopalaczu, skoro inni słyszą Cię paręnaście km dalej, ale Ty już ich odpowiedzi ze standardowych 4W nie usłyszysz... ? :)21
Dokładnie. Dopal praktycznie nic nie da bo ty nie usłyszysz, nawet jeśli ktoś tam cię usłszy. Nawet na 1W w AM dogadasz się bez problemu i nie odczujesz różnicy do 4W. Lepjej sprzedaj dopał i kup dobrą antene.
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » śr wrz 22, 2004 7:42 am

maksz to masz zamiar tak się oddalać od innych rajdowiczów że chcesz żeby Cie z bardzo daleka usłyszeli ??
bez dopałki i tak na 10 km zasięg jest w terenie :)21
Gazy 69

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » śr wrz 22, 2004 9:03 am

A z dopałką też 10km :P
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » czw wrz 23, 2004 4:04 pm

dopała poco ? ciebie będą szłyszeć a ty ich nie, więc niema sensu lepiej kup dobrą antene, a ztym sygnałem i mocą to prawda 1s to moc razy 4,
antena samochodowa ma max zysku około 3db i niewierz w to co tam jest napisane bo jest to kit, antena stacjonarna 1/2 zysk 3db 5/8 ok 3,5db 7/8 podobnie 1/4 około 0db
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup :)21
790-71-74-74

boris.blank

Post autor: boris.blank » czw wrz 23, 2004 6:08 pm

Marci pisze:antena samochodowa ma max zysku około 3db i niewierz w to co tam jest napisane bo jest to kit, antena stacjonarna 1/2 zysk 3db 5/8 ok 3,5db 7/8 podobnie 1/4 około 0db
Chyba antena samochodowa ma stratę, np w stosunku do 1/2 lub 5/8 fali. No jak to pogodzić, że 1/2 fali i samochodówka ma mieć taki sam zysk ? A gdzie róznica długości fizycznej anteny ?

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » czw wrz 23, 2004 6:17 pm

Marci pisze:dopała poco ? ciebie będą szłyszeć a ty ich nie,
a pomyślałes o takiej sytuacji ;
jestes daleko w terenie i zdazył sie wypadek ,komórki poza zasiegiem

i wtedy dopał moze się przydać,ty nie musisz słyszeć,ważne zeby ciebie słyszeli, i wydaje mi sie,że w awaryjnych przypadkach pomaga.

:)21
LJ 70

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » czw wrz 23, 2004 6:41 pm

przecierz nienapisałem jaka antena samochodowa, tylko ogólnie zysk ant. sam. jest srednio o około decybel mniej, a jak mamy byc dociekliwi to czy daną ant. porównujemy do ant. 1/2 czy do izotropowej czy też do przykładowego sznurka namoczonego wodą. na zysk anteny składa sie jej długosc, srednica, z jakiego materiału wukonana stal, mosiądz,miedz, aluminium itd. i taka sama antena wykonana z innego materiału bedzie miała inny zysk. to na tyle pozdrawiam polecam lekture " Poradnik ultrakrótkofalowca" Z. Bienkowskiego tam jest opisana cała teoria na temat anten i nietylko ksążka mam około 960str miłej lektury
lodz4x4.weebly.com
790-71-74-74

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » czw wrz 23, 2004 8:05 pm

Mag69 pisze:
Marci pisze:dopała poco ? ciebie będą szłyszeć a ty ich nie,
a pomyślałes o takiej sytuacji ;
jestes daleko w terenie i zdazył sie wypadek ,komórki poza zasiegiem

i wtedy dopał moze się przydać,ty nie musisz słyszeć,ważne zeby ciebie słyszeli, i wydaje mi sie,że w awaryjnych przypadkach pomaga.

:)21
Marzenia. Albo złapiesz kogoś blisko na CB albo nie. Uwierz mi, dopał nie pomoże ci NIC. Przerabiałem temat i to nie raz. To co poprawisz mocą stracisz na zakłuceniach, zniekształceniach itd. Z dopałem i anteną samochodową będzie cie zapewnie słychać w każdym radiu czy telewizorze na 50m, uruchomisz wszystkie alarmy samochodowe w promieniu 100m, zakłucisz prace sterownika silnika i ABS'u - o ile takie posiadasz i tyle, a słychać dalej cie nie będzie !

Jak chcesz zeby cie dalej słyszeli załóż se antene turbo 2001 (2m długości) albo prawdziwą ćwierćfalówke długości niecałych 3 metrów. GWARANTUJE cie że zajedziesz dalej niż tym dopalem !
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
Kuszman

Post autor: Kuszman » czw wrz 23, 2004 8:30 pm

Pki "wyglądasz" na kogos kto sie zna na rzeczy. Mam pytanko wiec.

Jak wazna jest powierzchnia metalowa pod anteną? Wiem ze masa musi być dobra, ale czy trzeba miec tez hektar blachy coby dobrze odbierało? Mam szmate i własnie kombinuje jak tu antenke zaczepic.
Pozdrawiam
Kuszman
http://www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » czw wrz 23, 2004 9:34 pm

zamontuj ant. nad kołem zapasowym na wysięgniku lub gdzies z przodu na masce lub podszybiu tylko aby była dobra masa
lodz4x4.weebly.com
790-71-74-74

Awatar użytkownika
maksz

Post autor: maksz » czw wrz 23, 2004 10:01 pm

wielkie dzieki za pomoc. :)2
skutecznie mnie zniecheciliscie.
przynajmniej teraz wiem co i jak
dziex 8)

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » pt wrz 24, 2004 7:46 am

Kuszman pisze:Pki "wyglądasz" na kogos kto sie zna na rzeczy. Mam pytanko wiec.

Jak wazna jest powierzchnia metalowa pod anteną? Wiem ze masa musi być dobra, ale czy trzeba miec tez hektar blachy coby dobrze odbierało? Mam szmate i własnie kombinuje jak tu antenke zaczepic.
Jest ważna, ale jeśli zamontujesz antene gdzieś n.p z tyłu bez wielkiej powierzchni masowej to też sie nic tragicznego nie stanie. Stracisz moze 10% mocy. Pamiętaj - SWR 1:1,5 to tylko 4 % straty mocy, 1:2 11%, a dopiero 1:3 jest krytyczny i oznacza 25% straty mocy.

Proponuje powierzchnie między szybą a maską. Masa dobra, w przód wręcz idealne promieniowanie, w tył ciut gorzej.
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
KJarosław
Kontaktowanie:

Post autor: KJarosław » czw paź 07, 2004 8:34 pm

mam w aucie dopałeczke nominalnie 30w i powiem szczeze ze jest skuteczna ale jak wielu wtajemniczonych już stwierdziło niepotrzebna. prosta przyczyna nikogo nie słyszysz a oni ciebie ok. Przy małych odległościach nie podbija sugnału a jedynie wycina modulacje ,za to jężeli łączność jest już na granicy szumu no to wtedy chyle czoła podbija i sygnał i modulacje .A najprościej szanowny "Makaszu" jak to normalnie wepniesz i sam sie przekonasz . (i z regóły 80% dopałek jest spalona najlepiej jażeli radio ma skrót mocy operować mocą minimalną przy włączonym dopale wtedy jast najmniej zniekształceń i dopałka się tak nie grzeje)

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”