Antena bat czy helikalna ?

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Antena bat czy helikalna ?

Post autor: grzes » pt maja 24, 2013 9:33 pm

Mam problem z wyborem anteny.
Dotychczas uzywalem Lemm AT 1200 i jesli chodzi o uzywanie bylo ok, ale maja jedna wade rozwala sie cewka - u mnie zuzyly jest juz w sumie 4 szt. w dwoch autach, caly ten plastik wokol robi sie luzny zaczyna wszystko trzeszczec harczec itp, i g...o z nadawania, odbior tez nienajlpeszy.
Zaczalem myslec na helikalna konkretnie nad Sirtel Gamma II - byla tu polecana prze kilka osob jako dobra, za rozsadny pieniadz.
Isc w to ? czy biorac pod uwage moje "zuzywanie" anten lepiej zostac przy tradycyjnym bacie ?

Zamocowana jest w narozniku bagaznika dachowego, cewka narazona na omiatanie przez galezie...

Awatar użytkownika
sbst

Re: Antena bat czy helikalna ?

Post autor: sbst » sob maja 25, 2013 7:23 am

przecież helikal jest sztywny jak cholera, wiec tym większe szanse, ze ją stracisz ;)
przy dużych prędkościach (to akurat nie to forum ;)) dodatkowo świszcze jak cholera.
mysle, ze spróbować inny bat, wymieniać i zapomnieć ;)
ja wykorzystałem otwór z boku samochodu i mam tam bat - dopóki pamiętałem, dbałem urwałem 3. jak kupiłem 3 kolejne hurtem, przestałem się przejmować, tak od 1,5 roku nic się nie stało ;)
PATROLnięty ;)

~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic :)21

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » ndz maja 26, 2013 9:32 pm

ja mam helikala na plaskiego w dalsze trasy
jak chcesz to moge ci pozyczyć
biedny inżynier :)21
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Awatar użytkownika
szerokimost

Post autor: szerokimost » śr cze 12, 2013 8:13 pm

lemm do najtrwalszych nie należy to fakt :D

helikal sztywny więc do off.. hmmm :roll: kiepski pomysł no chyba że omijasz gałęzie :D

poszukaj czegoś ze stajni sirio ,sirtel

a jaka dł. cię interesuje ??
Samiec

Awatar użytkownika
Paszczak

Post autor: Paszczak » pt lip 05, 2013 1:00 pm

ja mam helikalną sirtel gamma coś tam coś tam, latam od ponad roku i jedynie co boli to jak uderza o klapę bagażnika :)21 mam to zamontowane z tyłu na klapie - zależało mi żeby nie było to za długie a helikalne są zdecydowanie krótsze i wydajniejsze jak ich normalne odpowiedniki, jak dla mnie właśnie do Off są super :)2
spoko luzik
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
Jaaareeek !

Post autor: Jaaareeek ! » pt lip 05, 2013 1:44 pm

też mam sirtel gamma.

ja mam akurat cewkę poniżej linii dachu, a bat nakręciłem na cewkę na loktajcie bo
się odkręcał.

spoko
:)2

Awatar użytkownika
Paszczak

Post autor: Paszczak » pt lip 05, 2013 2:23 pm

prossszzeee...

Obrazek

tak po odkręceniu

Obrazek

a tak sobie szprytnie CB schowałem

Obrazek

tutaj masz info http://www.sirtel.com/SIRTEL%202009%20CATALOGUE.PDF ja mam dokładnie Sirtel Gamma II R
spoko luzik
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » śr paź 02, 2013 11:39 am

no i poszlo w pi...u
urwalem Lemm'a 1200... znowu :-(

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » śr paź 02, 2013 11:57 am

może zmień miejsce montażu?
w parchu urwałem kilka zanim nie zamontowałem na masce, problem znikł :)2
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » śr paź 02, 2013 12:01 pm

jest na bagazniku dachowym, teraz ew. zmoydikuje uchwyt tak zeby cewka byla chroniona przez bagaznik, czyli obnize mocowanie ponizej bagaznika...

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » śr paź 02, 2013 12:58 pm

zakupilem sirtel gamma II R...
wrzuce je teraz na srodek bagaznika a nie jak bylo dotychczas na naroznik i zobaczymy czy bedzie lepiej, zarowno jesli chodzi o odbior jak i mozliwosc dewastacji...

Awatar użytkownika
GrzesM
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: GrzesM » wt mar 25, 2014 8:42 pm

grzes pisze:zakupilem sirtel gamma II R.....
Ja właśnie wyrzucam Gammę, za ciężka, odkręca lub łamie uchwyt ( mam już 3) w krzakach i podziemnych garażach gnie się niemal do poziomu to powoduje że po chwili strzela jak z bata ( bardzo ciężkiego) I ma płaską charakterystykę emisji, klasyczną można odrobinę lepiej zestroić niż ta ma fabryczne parametry dopasowania.
Ostatnio zmieniony wt mar 25, 2014 9:53 pm przez GrzesM, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dżem

Post autor: Dżem » wt mar 25, 2014 9:22 pm

Długo z antenami walczyłem i testowałem różne opcje. Niestety mus był na magnesie żeby bez odkręcania anteny od radia do plaskacza przekładać. W końcu zostałem przy starym ML145 na magnesie i .... przyłapanym paskiem od bagażnika rowerowego do relingu. Zapomniałem że mam antenę na dachu. Sprężyna gładko się składa na gałęziach i zasięg jest konkretny.
Maverick 2.7 TD 3D 95r.
Terrano 2,7 TDI 5D 02r.
http://picasaweb.google.com/117691866936305131253

Maq

Post autor: Maq » śr mar 26, 2014 9:16 am

Mam anteny helikalne w różnych samochodach od kilka lat. Odkąd kupiłem pierwszą helikalną antenę. Sama antena jest zawsze mocowana za pomocą łącza sprężynowego i żadne gałęzie jej nie straszne. Nie szumi głośniej niż bagażnik dachowy. Parametry pracy lepsze niż przy batach o podobnej długości.

Straciłem taką antenę tylko raz - w warsztacie. Auto poszło w górę na podnośniku i w tym wypadku sprężyna nie pomogła :)21
LR2 - jej
LR3 - jego

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » śr mar 26, 2014 5:51 pm

Maq pisze:
Straciłem taką antenę tylko raz - w warsztacie. Auto poszło w górę na podnośniku i w tym wypadku sprężyna nie pomogła :)21
Moj Sirtel helikalny wlasnie tak zakonczyle, teraz jest jakis stary bat LEMMa 1200, i mysle co zalozyc, bo rewelacji nie ma.
Chcialbym znowu helikalna, ale chcialbym rowniez zeby ktos mi to porzadnie dostroil, bo jak widze samemu srednio mi to wychodzi... :roll:
Problem ze w poblizu nie ma kto :-( bo brak jakiegos serwisu CB... :-(

Awatar użytkownika
nie_mientki

Post autor: nie_mientki » śr mar 26, 2014 11:30 pm

Skalibrowany reflektometr krzyżowy (czyli najtańsza "przyzwoita" możliwość zmierzenia i dopasowania SWR) to jakieś 150zł. Matematykę zostawiam Tobie :)21 Ewentualnie poszukaj na internetowych forach/kanale 28 jakiejś bazy, może znajdziesz w okolicy jakąś pomocną dłoń. Krótkofalowcy to w przeważającej części bardzo pomocni ludzie :wink:

Ile Ci ta antena wystaje ponad dach i jak się to sprawdza? Bo ja póki co mam poczciwego Lemma Magnum zamontowanego na podszybiu, który w razie ataków gałęzi składam sobie po przekątnej szyby, mniej więcej tak:
https://lh4.googleusercontent.com/-7OGN ... 0_2796.JPG

No a helikalna na tylnej klapie to był mój pomysł numer dwa, tylko przeraziłem się że to będzie wystawało jedynie 5-10cm powyżej plandeki i wypadało to nieco blado w porównaniu do Magnumki wystającej dobre kilkadziesiąt centymetrów.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt wrz 05, 2014 9:16 pm

Macie jakieś sposoby na to żeby antena się nie odkręcała ?? . Przykręcam ją kluczem bardzo mocno a ona po 5km jest znów odkręcona. Przestało mnie to bawić bo jadąc ostatnio nieco ponad 100km stawałem by ją przykręcić czterokrotnie i raz była już na skraju gwintu. Myślę o przyklejeniu, ale co jak będę chciał ją odkręcić. Myślałem żeby też lekko zeszlifować tą śrubę w stożek i stożek nawiercić w dziurze co by lepiej się schodziło ale czy pomoże ?? .
Miał ktoś z Was podobny problem ?? .
Na zdjęciu zaznaczyłem miejsce odkręcania:

Obrazek

Awatar użytkownika
Dżem

Post autor: Dżem » pt wrz 05, 2014 9:20 pm

Może jakiś preparacik do blokowania gwintu np Loctite? Czyli coś co po zaschnięciu robi takie tworzywko jak w nakrętkach samokontrujących.
Maverick 2.7 TD 3D 95r.
Terrano 2,7 TDI 5D 02r.
http://picasaweb.google.com/117691866936305131253

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt wrz 05, 2014 9:48 pm

Dżem pisze:Może jakiś preparacik do blokowania gwintu np Loctite? Czyli coś co po zaschnięciu robi takie tworzywko jak w nakrętkach samokontrujących.
Ciekawe jaki to może mieć wpływ na odizolowywanie sygnału, z klejeniem myślałem wpuścić jakiś klej w otwór gdzie wkręca się bat anteny by tylko "dupa" anteny złapała klej a cały gwint dalej przewodzi sygnał.

Ale dzięki za podpowiedź, jutro w sklepie spytam.

fonnes

Post autor: fonnes » pt wrz 05, 2014 10:06 pm

Nie będzie "odizolowywało sygnału", no chyba że wciśniesz całą
tubkę preparatu :)21

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt wrz 05, 2014 10:37 pm

Myślę że całej nie uda mi się wcisnąć.
:)21

Jutro jestem wolny jak sanki w maju to popróbuję :)2 .

A, i nie kupię kleju Loctite jak kolega radził - koszt porównywalny z anteną :)21 .

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr paź 08, 2014 2:36 pm

Minął miesiąc i kilka dni od wklejenia anteny na klej do gwintów i..., mimo targania anteny po krzakach, gałęziach wszystko jest OK, znaczy się antena nie odkręciła się ani razu a i spadku zasięgu po użyciu kleju też nie zanotowałem.
Wczoraj niestety musiałem antenę odkręcić - wjazd do garażu i był problem, dość poważny ale się udało. Od wczoraj śmigam już z normalnie przykręconą anteną i o dziwo się nie odkręca. Nie czyściłem co prawda z pozostałości tego kleju gwintu, i to on może teraz trzymać ale najważniejsze że antena się nie odkręcała po zaklejeniu i nie odkręca teraz :)2 .

Einstein
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Einstein » sob paź 11, 2014 8:41 pm

Ja osobiście założyłem antenę Blow 750M na szerokiej podstawie magnesowej w jedynym słusznym i bezpiecznym miejscu - na środku maski.
Narzekać nie mogę bo sprawuje się dobrze i nie generuje problemów. Zasięgu mam w mieście około 5-7km, a w trasie lub jak stanę na większej górce to nawet 20-30km
Pozycja na masce jest dobra bo w trasie najbardziej mi zależy na tym co dzieje się z przodu a nie z tyłu dlatego też nie podobał mi się pomysł montażu anteny na uchwycie koła zapasowego.

Na temat anteny helikalnej się nie wypowiadam bo takowej nigdy nie miałem.
Odradzam kupowanie najtańszych anten typu jakiś Yosan za 5 dych - może odbiór niezły (bo bat długi), ale dostroić to... I żeby jeszcze dało sie tym nadawać to jakiś dramat jest i tylko jeden wielki pisk z drugiej strony - nie idzie nic zrozumieć.
Ostatnio zmieniony sob paź 11, 2014 11:12 pm przez Einstein, łącznie zmieniany 1 raz.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » sob paź 11, 2014 10:22 pm

Ten Blow kosztuje dychę więcej od tych Yosanów po 50zł :)21 .
Moim zdaniem Yosan przedstawia jakąś tam firmę (nawet z tradycjami CB), może nie wysokich lotów ale zawsze. Natomiast Blow robi wszystko, od organek dla dzieci za 10zł po uj wie jakie wodotryskowe stacje multimedialne.

Einstein
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Einstein » ndz paź 12, 2014 12:30 am

co jak co ale ta antena Im wyszła lepiej niż president i jeszcze była od niego tańsza - mnie radio odbiera, nadaje, wszyscy słyszymy się dobrze i czegoż więcej chcieć?
Niema sensu kierować się marką, tylko sprawdzonym modelem - nie warto przepłacać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”