PROBLEM Z CB

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
lechniak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

PROBLEM Z CB

Post autor: lechniak » pn lis 29, 2004 11:15 pm

Z góry zaznacze że nie znam sie na radiach ale jakos tak skompletowałem.
Antenę mam magnesową ze względu na to że w vitarze nie ma gdzie przykręcic zabardzo zwykłej Na postoju jeszcze ale w czasie jazdy szumy.Nie wiem gdzie tkwi problem.Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale magnes anteny jest na pałąku (vitara odkryta) i dzieli go od blachy palndeka.Czy to ma jakieś zaczenie?powinno być bezpośrednio na balchę?Czy może to trzeba jakoś wyregulować.Niech mi ktoś pomoże bo już powoli mam dośc tego radia.Słychać mnie nie wyrażnie a ja prawie wogóle nie słysze.Może w terenie będzie ok jak będzie mniejsza odległość ale na trasie nie można sie dogadać.Jeżlei to trzeba jakoś ustawic to prosze o rady czy jestem to w stanie sam wykonać czy do kogoś mądrzejszego podjechać??pozdrawiam
suzuki vitara 1,6

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pn lis 29, 2004 11:45 pm

To może w czasie jazdy plandeka Ci tak szumi... :)21
A poważniej: może radio było grzebane przez jakiegoś innowatora, i jest rozstrojone ? A może po prostu trzeba porządnie zestroić antenę (chociaż na odbiór to jakby mniej trochę rzutuje) ?
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » pn lis 29, 2004 11:50 pm

antena powinna byc bezsposrenio do blachy, to raz. po drugie filterek by sie przydal jakis innymi slowy kondensator, te szumy to masz po wlaczeniu silnika?

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » wt lis 30, 2004 12:07 am

chiquito83 pisze:antena powinna byc bezsposrenio do blachy, to raz.
Niekoniecznie. Bardziej istotna jest tu pojemność całego układu, a niekoniecznie musi się to objawiać połączeniem galwanicznym. Zresztą po to zostały wymyślone magnesówki, aby nie robić dziur w blasze, jeśli ktoś bardziej kocha swoje auto :)21
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

boris.blank

Post autor: boris.blank » wt lis 30, 2004 8:37 am

Jaka wysokość (grubość) podstawy magnetycznej, jaki typ anteny ? jaki typ radia ? Czy podłączałeś radio u kogoś innego - może też szumi i wtedy będziesz musiał wymienić radio. Spróbuj połączyć z masą samochodu masę gniazda antenowego w CB (ono zwykle jest galwanicznie odizolowane).

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » wt lis 30, 2004 11:48 am

misman pisze:
chiquito83 pisze:antena powinna byc bezsposrenio do blachy, to raz.
Niekoniecznie. Bardziej istotna jest tu pojemność całego układu, a niekoniecznie musi się to objawiać połączeniem galwanicznym. Zresztą po to zostały wymyślone magnesówki, aby nie robić dziur w blasze, jeśli ktoś bardziej kocha swoje auto :)21
a skad wiesz jaka ma pojemnosc plandeka? :wink:

Awatar użytkownika
KJarosław
Kontaktowanie:

Post autor: KJarosław » wt lis 30, 2004 12:44 pm

Na 100% żródło zakłuceń jest w samym aucie musisz założyć filtr przeciwzakłuceniowy . A tak nawiasem temat zgłębiany był juz na forum poszukaj :wink:

Awatar użytkownika
lechniak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: lechniak » wt lis 30, 2004 1:21 pm

chiquito83 pisze:antena powinna byc bezsposrenio do blachy, to raz. po drugie filterek by sie przydal jakis innymi slowy kondensator, te szumy to masz po wlaczeniu silnika?
Kurde te szumy sa caly czas.Ale nie czuje żeby były zależne od obrotów silnika.
suzuki vitara 1,6

boris.blank

Post autor: boris.blank » wt lis 30, 2004 6:02 pm

Nie kupuj żadnego filtra, po prostu daj dłuższą antenę, nie musi być 5/8 ale żeby miała choć ze 120cm i połącz ekran kabla antenowego z masą samochodu wot cała kombinacja. Sprzedaż takich krótkich anten jak ty masz powinna być prawnie zabroniona.

Awatar użytkownika
cruise

Post autor: cruise » pt sty 14, 2005 8:38 am

Mialem takie samo doświadczenie w mojej Terrance - boris.blank - dobrze Ci radzi. Po zmianie anteny na 150cm i polaczeniu ekranu z masą samochodową wszystko u mnie zniklu.Od pol roku mam cisze w samochodzie.Jest tylko jeden problem - gdy wlacze wycieraczki to musze wylaczyc CB bo jest tylko BZZZZITBBBBZZIT :lol:

boris.blank

Post autor: boris.blank » pt sty 14, 2005 3:28 pm

To daj kondensatory blokujące na zasilanie silnika wycieraczek.

ub40

cb

Post autor: ub40 » sob sty 15, 2005 7:08 pm

szumy w cb maja rozne pochodzenie, moga byc zaklocenia od zasilania/ nalezy zastosowac dlawik przeciwzakloceniowy/lub zwiazane z odbiorem. Moze tzw Skuelch nie dziala w Twoim radiu?
UniformBravo40
Volvo 855 tdi

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”