a prezes najjaśniejszej...

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Re: a prezes najjaśniejszej...

Post autor: bert » ndz sty 28, 2018 11:34 am

vandall1 pisze:
ndz sty 28, 2018 11:27 am
bert pisze:
ndz sty 28, 2018 10:36 am
.......

pomysł jest, nawet zrealizowany. Natomiast wyraźnie nie zrozumiałeś o czym tekst
Myślę że z grubsza zrozumiałem,ale kpina polega na tym że łatwo jest narzekać i wspominać/idealizować/przeszłośc.
Tu,wobec rysującego sie juz/według niektórych/ rozpadu UE,potrzebna jest wizja przyszłości dla naszego kraju :roll:
A tej ni ma :roll:
bo i państwa nie ma, to co jest trudno nazwać państwem.
Kraj jest, państwa nie ma.
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » ndz sty 28, 2018 11:37 am

bert pisze:
ndz sty 28, 2018 11:14 am
OK... uff, już myślałem, że przeceniałem Kabala dotychczas.

a tu idiotka
https://m.sportowefakty.wp.pl/alpinizm/ ... alpinistki
Przyzwyczaj sie do tego, że w necie każdy idiota może wklepać każdą głupotę.
Dla mnie sprawa jest oczywista:poszli po nich z wlasnej woli-maja prawo do decyzji co robić.Będzie słuszniej,jak sprawa sie zakończy trzema ofiarami?
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » ndz sty 28, 2018 11:53 am

kpeugeot pisze:
ndz sty 28, 2018 11:31 am
Będą próbowali dolecieć helikopterem
Na jakiej wysokosci on utknal?
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » ndz sty 28, 2018 11:56 am

bert pisze:
ndz sty 28, 2018 11:34 am
..............................
bo i państwa nie ma, to co jest trudno nazwać państwem.
Kraj jest, państwa nie ma.
Pełna zgoda :)2
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » ndz sty 28, 2018 11:59 am

suziXL pisze:
ndz sty 28, 2018 11:53 am
kpeugeot pisze:
Zdaje się powyżej 7000 :roll: Myślę,ze to nierealna wysokość dla helikoptera.Do tego wiatr.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » ndz sty 28, 2018 12:03 pm

Helikopter wleciał na Mountain Everest. Ale w tych warunkach raczej jest to niemożliwe, i pytanie czy taki wzmocniony model mają.

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » ndz sty 28, 2018 12:04 pm

klucz13 pisze:
sob sty 27, 2018 9:32 pm
zacytuje:
Lat temu - powiedzmy, 140 - Warszawa i Łódź były w zaborze rosyjskim. Poznań w pruskim, a Kraków w austriackim. Nie istniała Państwowa Inspekcja Pracy, żadne unijne socjalistyczne instytucje nie nakazywały Polsce właściwego traktowania robotników. O dziwo robotnik w Polsce zarabiał wtedy więcej niż robotnicy w Paryżu czy w Londynie. Jakim cudem?!

(... )
czyli da się :wink:
:)21
Dało się ...
Puki patriotyzm nie wziął górę.
Nacjonalizm znaczy ...
Powstały granice, cła, paszporty ... Dla naszego dobra oczywiście.
***** USA

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » ndz sty 28, 2018 12:12 pm

Nikitol pisze:
sob sty 27, 2018 9:26 pm
Krees pisze:
sob sty 27, 2018 7:45 pm
Podatnicy - ale może nie Wy? Tylko ci z krajów, gdzie za 6 godzin wykładu dostaje się do kończyny to, co ja mam za 5 tygodni pracy.

Poza tym, nie zapominaj, że ja także płacę podatki. Zatem... Finansuję sam siebie.

Jestem świadomy, że UE nie ma własnych pieniędzy, a jedynie dysponuje odebranymi nam, spokojnie.
Nie wiem czy za swoje "obserwowałbyś" ptaki, tak na poważnie za swoje i ewentualne wyniki badań (gdyby były wartościowe) mógłbyś komuś sprzedać.
Raczej w tempie ekspresowym znalazłbyś sobie JOB. :)21
Nie dostrzegasz ironii?
Oczywistym jest, że w jakiś sposób się muszę utrzymywać. Skoro mogę to robić włócząc się po opuszczonych łąkach i notując co nad nimi lata, czemu nie?

Sprzedać nie - sprzedaje się w tej branży jedynie dane wcześniej zamówione. Mogę je udostępnić za darmo, w zależności od wartości danych i własnej fanaberii, w ogólnodostępnej bazie danych lub czasopismach o różnej "wartości".

-------------------------

Różnie podają, że utknął na 7200-7400. Warunki ponoć gówniane. Podejrzewam, że tak na prawdę co się dzieje to wie kilka osób tam na miejscu.
Rodzina ma przesrane - brak pewności co do czegokolwiek...
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » ndz sty 28, 2018 12:14 pm

ZbychoS pisze:
ndz sty 28, 2018 12:04 pm
klucz13 pisze:
sob sty 27, 2018 9:32 pm
zacytuje:
Lat temu - powiedzmy, 140 - Warszawa i Łódź były w zaborze rosyjskim. Poznań w pruskim, a Kraków w austriackim. Nie istniała Państwowa Inspekcja Pracy, żadne unijne socjalistyczne instytucje nie nakazywały Polsce właściwego traktowania robotników. O dziwo robotnik w Polsce zarabiał wtedy więcej niż robotnicy w Paryżu czy w Londynie. Jakim cudem?!

(... )
czyli da się :wink:
:)21
Dało się ...
Puki patriotyzm nie wziął górę.
Nacjonalizm znaczy ...
Powstały granice, cła, paszporty ... Dla naszego dobra oczywiście.
Zbycho jeszcze raz powinieneś zapodać temat : Kto zatruwa krew pobratymczą. ...... Błądzisz.

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » ndz sty 28, 2018 12:28 pm

Mroczny pisze:
ndz sty 28, 2018 6:42 am
piotrck pisze:
sob sty 27, 2018 10:31 pm
vandall1 pisze:
sob sty 27, 2018 10:27 pm
Typowo tchórzliwe podejście panie :wink:
Czyli narzekamy,ale pomysłu brak...A to Polska właśnie :lol:
No dobra jutro wychodzimy z UE, zadecydowałem.
Pisz bardziej ogarnięte posty .
w świecie kreowanym przez korporacje* i chiński import rozdrobnienie na małe kraiki, skłócone i utopione w swoich problemach to zaiste doskonały pomysł. Jeszcze vat na poziomie 27% (jak u bratanków z węgier) i odwrotne obciążenie w całej gospodarce (jak w marzeniach morawieckiego) aby budżet domknąć zatrzymanym podatkiem.

*korporacje to nie tylko GM ale np banki i stąd morawiecki tak bardzo chce likwidacji gotówki i namnożenia narzędzi do kontroli...

do tego narobimy sobie urzędników i będziemy żyć w szczęśliwości nieustającej

o naiwności!
Sek w tym Mroku, ze unia w obecnym ksztalcie w ogole nie pomaga obronic sie przed tanioscia z Chin. Za to zywnie przyklada sie do pogorszenia stanu krajow czlonkowskich. Dodatkowo pozwala na niewolnicze warunki zatrudniania obywateli tychze panstw. Zwalnia korporacje z podatkow, lub przymyka oko na ewidetne przekrety. Naklada za to ogromne daniny na praujacych. Karze za prace i efektywnosc. Panstwa, ktore chca zmniejszyc obciazenia przymusza do ich zwiekszania. Na koncu jest szary czlowiek, ktory musi tyrac, bo podatki placi juz nie tylko od dochodow. Wlasciwie mozna uznac, ze podatki placi sie za egzystencje. To jest wlasnie niewolnictwo.
I owszem to nie unia stworzyla taki system, ale politycy krajow ja tworzacych. Problem w tym, ze jest to banda komuchow, siedzacych w kolku wzajemnej adoracji, doszlifowujacych wspolnie swe coraz bardziej kretynskie pomysly.
Mnie z wczesniejszych wypowiedzi innych piszacych nasoea sie wniosek, ze wiekszosc chce unii, ale nie takiej. Wiekszosc, w tym ja, chce tego czym bylo EWG, a nie wspolczesnego kolchozu usilujacego zniszczyc wszelka indywidualnosc i niezaleznosc.
Co zlego w tym, ze Francja jest Francja, Wlochy Wlochami, a Polska Polska. Czy naprawde trzeba to wszystko zblendowac i stworzyc wielkie bezrozumne nic?

Co zas tyczy sie likwidacji gotowki to tez stary unijny pomysl, a Morawiecki jako bankier wiadomo, ze bedzie temu przyklepywal. Wtedy banki przejelyby pelna kontrole nad najmniejszymi nawet transakcjami. I nie, nie panstwa, tylko banki.

Tak jeszcze na koniec przyklad podejscia Unii i panstw zrzeszonych do korporacji i obywateli.
Glosno bylo ostatnio o skandalicznych praktykach zatrudniania ludzi przez Ryanaira. Nie byla to jednak zadna nowa rewlacja, a wiedza od lat powszechna i dostepna. Praktyki sa iscie niewolnicze. Malo tu miejsca by je opisywac. Jednak Ryanairowi wlos z glowy nie spadl jak do tej pory. Wszyscy od dawna wiedzieli co tam sie wyprawia. Jednak wiekszosc panstw nic nie robi, a jesli robi to nie przeciw RYR, a jego “pracownikom”. W wielu panstwach, z Niemcami na czele, pracownicy dostaja od urzedow skarbowych zarzuty o unikanie podatkow i/lub o prowadzenie fikcyjnej dzialalnosci. Jest juz kilka wyrokow wiezienia za to. Jednak Ryr jak do tej pory nie dostal zadnego zazutu za organizowanie procederu. Jedyne panstwo, ktore cos w tej kwestii robilo to o dziwo byla francja. Ryr jednak zlikwidowal Francuskie bazy i juz nic nie mogli im zrobic.
Co robia instytucje unijne w tej chwili, po ostatnich zekomych aferach. Ano zamiast na podstawie istniejacego prawa, ktore okazuje sie daje mozliwosci walki z tym, tworzy sie grupe robocza, majaca uwzglednic nowy model ekonomiczny w tworzeniu prawa. Okolnik zostal rozeslany do linii lotniczych.
W ten sposob wykancza sie te juz nieliczne firmy, ktore uczciwie zatrudniaja i otwiera sie nowe mozliwosci wyzysku. Nie wiem czy wiesz nasza narodowa linia lotnicza w pelni przyjela model zatrudnienia stosowany w RYR. Firma w czesci panstwowa podkresle.

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » ndz sty 28, 2018 12:36 pm

vandall1 pisze:
ndz sty 28, 2018 11:59 am
suziXL pisze:
kpeugeot pisze:
Zdaje się powyżej 7000 :roll: Myślę,ze to nierealna wysokość dla helikoptera.Do tego wiatr.
Dla smiglowca to jest juz operacyjnie nierealna wysokosc. Oczywiscie nie mowimy tu o smiglowcu do bicia rekordu. Mowimy o urzadzeniu, ktore ma wykonac prace. Wykonanie zawisu przy takiej gestosci powietrza graniczy z magia.

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » ndz sty 28, 2018 3:54 pm

suziXL pisze:
ndz sty 28, 2018 12:36 pm
vandall1 pisze:
ndz sty 28, 2018 11:59 am
suziXL pisze:

Dla smiglowca to jest juz operacyjnie nierealna wysokosc. Oczywiscie nie mowimy tu o smiglowcu do bicia rekordu. Mowimy o urzadzeniu, ktore ma wykonac prace. Wykonanie zawisu przy takiej gestosci powietrza graniczy z magia.
francuskie seryjne wiatraki SA315B Lama biły rekordy po 12 000 m w latach 70 wiec pewnie dzisiejsze tez potrafią o lądowaniu i starcie z Everestu nie wspomnę
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » ndz sty 28, 2018 4:50 pm

bert pisze:
ndz sty 28, 2018 11:14 am
OK... uff, już myślałem, że przeceniałem Kabala dotychczas.

a tu idiotka
https://m.sportowefakty.wp.pl/alpinizm/ ... alpinistki
Opinia tej babki poniżej krytyki, w sumie zaliczyłem dzisiaj dłuższą dyskusję właśnie na ten temat.
piotrck pisze:
ndz sty 28, 2018 12:03 pm
Helikopter wleciał na Mountain Everest. Ale w tych warunkach raczej jest to niemożliwe, i pytanie czy taki wzmocniony model mają.
Wleciał dwa razy. Na pusto, po redukcji masy maszyny. Nie tyle chodzi o wzmocnienie, ile o relację moc/masa. Były też pojedyncze próby ratunku helikopterem z podobnych wysokości jak deklarowane do tej pory 7200m. Ale to jest max, co się do tej pory udawało - przy sprzyjających warunkach, to są rekordy a nie codzienność. I Mount Everest...
lesio jeep pisze:
ndz sty 28, 2018 3:54 pm
francuskie seryjne wiatraki SA315B Lama biły rekordy po 12 000 m w latach 70 wiec pewnie dzisiejsze tez potrafią o lądowaniu i starcie z Everestu nie wspomnę
Lama to jest super lekka dwumiejscowa maszyna. Być może i dałaby radę dolecieć na tą wysokość, gdyby nie to, że już w sumie nie latają. Ale nie nadawałaby się na akcję ratowniczą tego typu - pacjent do ewakuacji jest wg wszelkiego prawdopodobieństwa niezdolny do samodzielnego poruszania się - więc musiałby być na pokładzie minimum jeden ratownik, prędzej dwóch, plus miejsce na ewakuowanego.

Na razie ściągnęli babkę w akcji w zasadzie całkowicie ochotniczej. Chwałą im za to. Zobaczymy, czy pójdą dalej - na razie na to nie wygląda. Możliwe, że Francuzka przekazała więcej informacji o stanie Polaka - bo np. wcześniej nie kojarzę, by była mowa o pozostawieniu Polaka w stanie agonalnym - co pojawiło się w ostatnich komunikatach partnera Francuzki.

Dopierniczanie się do decyzji, by nie iść dalej nie będąc tam i nie znając wszystkich danych jest nikczemne.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » ndz sty 28, 2018 11:23 pm

Nie lękajcie się........nowy Mesjasz opozycji nadchodzi. Nowacka się zwie. ............zaraz w sondażach powinna się pojawić. Stawiam 4% na początek.

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » ndz sty 28, 2018 11:30 pm

Nie ze mną :)3
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
bsh

Post autor: bsh » pn sty 29, 2018 11:07 am

Odnosnie urzednikow - ktos tu pisal o Norweskim zamordyzmie:

https://wiadomosci.wp.pl/norwescy-urzed ... 691063937a

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob lut 10, 2018 5:42 pm

Obrazek
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Nikitol

Post autor: Nikitol » wt lut 27, 2018 8:52 pm

to że jesteśmy w dupie, to jasne
..problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.
Kisielewski.

Awatar użytkownika
bsh

Post autor: bsh » śr lut 28, 2018 11:57 am

No musza jakos sie w koncu odniesc do obietnic. Nie wiem jakie sa szczegoly bo w artykule ogolniki.
Nachodzi mnie jedna mysl w tych tematach - ja nawet jestem w stanie popierac takie rozwiazania. Dlatego ze osobiscie chcialbym byc przekonanym ze panstwo mi pomoze jak sie wypie...le na plecy. Czyli w przypadku kredytobiorcow - jezeli sytuacja zyciowa w sposob nagly i niezbyt mozliwy do przewidzenia (choroba, wypadek, utrata pracy np. przez likwidacje firmy, czynniki losowe nie objete ubezpieczeniem) sie drastycznie pogarsza to panstwo wkracza. Tyle ze nie na zasadzie prostego finansowania ale np. poprzez zawieszenie splat na czas restrukturyzacji dlugu.
Przykladowo - chlopek nie ma jak placic to wstrzymujemy mu raty pod warunkiem ze wystawia mieszkanie/dom na sprzedaz i laduje w komunalnym/socjalnym lub wynajmuje tansze lokum. Po powiedzmy kilku miesiacach panstwo wystepuje jako mediator z bankiem w celu okreslenia warunkow dalszej splaty.
To samo w przypadku bezrobocia - zasilek na poziomie 2xminimalna placa ale tylko na powiedzmy 3 miesiace. Dalej nic.
Zadnych "stalych" doplat, zasilkow czy 500 plusow. Nic na stale.
Widze teraz na fb posty o szkodliwosci 500+ i pod nimi mamy festiwal idiotyzmow z kazej strony. Dyzurne teksty to "zachod ma dodatki na dzieci", "wszedzie doplacaja to nas tez stac", "lepiej na dzieci niz na politykow". A te same osoby pisza pod postami o imigrantach "zyja z socjalu", "narobia dzieci i haj lajf". I nie widza zadnego zwiazku... Zblizyamy sie do etapu gdzie politycy wychowuja sobie wyborcow poprzez uzaleznienie od panstwa. Trzeba pomagac najbiedniejszym - ale im trzeba pomagac wychodzic z biedy a nie umozliwiac egzystowanie. Czyli duza pomoc ale na okreslony czas - zeby sie wygrzebac, pozniej wracasz do rzeczywistosci, musisz dalej ogarniac samodzielnie. I "bogatym" tez trzeba pomagac jak sie znajda w sytuacji podbramkowej - bo to tez jest ciezka sytuacja jak ktos spada z wysokiego konia nie z wlasnej winy.
Absolutnie nie powinnismy pomagac w sytuacjach jak ktos narzeka na wysokie raty ale kupil mieszkanie i nadal chce w nim mieszkac. Kupiles, masz, plac. Obniz standard zycia. To samo z roznymi Amber Gold'ami i SKOK'ami - ryzykujesz to realizuj strate. Utrzta oszczednosci calego zycia nie jest sytuacja w ktorej panstwo powinno pomagac - ale powinno pomagac jak ktos wpadnie w bagno i nie potrafi sam sobie poradzic.

Tak mi sie to widzi - wygadalem sie juz :D

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » śr lut 28, 2018 12:49 pm

Wzruszyłem się...
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » śr lut 28, 2018 1:47 pm

Podatnicy powinni się składać na hazardzistów , nie zawsze wygrywają . I czasem cały majątek stracą .......więc jak najbardziej pomoc im się należy.

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » śr lut 28, 2018 2:20 pm

piotrck pisze:
śr lut 28, 2018 1:47 pm
Podatnicy powinni się składać na hazardzistów , nie zawsze wygrywają . I czasem cały majątek stracą .......więc jak najbardziej pomoc im się należy.
Wiesz, punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia ... jak Ci się życie posra docenisz socjal, może nawet rękę wyciągniesz :)21 .
Można się też ubezpieczyć. Ale ... biznesmenów takich jak my chyba nie ubezpieczają od bezrobocia.
Zamknięte koło.

Chyba, może jednak ...
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Na-czy ... 86726.html
***** USA

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » śr lut 28, 2018 2:27 pm

ZbychoS pisze:
śr lut 28, 2018 2:20 pm
piotrck pisze:
śr lut 28, 2018 1:47 pm
Wiesz, punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia ... jak Ci się życie posra docenisz socjal, może nawet rękę wyciągniesz :)21 .
Można się też ubezpieczyć. Ale ... biznesmenów takich jak my chyba nie ubezpieczają od bezrobocia.
Zamknięte koło.
niestety nie jestem hazardzistą ...........a tych co na socjalu widzę często pod sklepem . Kartki żywnościowe wymieniają za kasę na płyny.
Socjal to jest uzależnienie od władzy a ręki która karmi się nie gryzie ............3 kadencję PIS-u przed nami .
Chociaż widać że lud już chce więcej , więc jest szansa że przyjdą nowi populiści z pomysłami komu rozdać kasę podatnika. Obłędne koło ..........

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » śr lut 28, 2018 2:49 pm

ZbychoS pisze:
śr lut 28, 2018 2:20 pm

Chyba, może jednak ...
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Na-czy ... 86726.html
Zbychu wyczyść sobie historie w kompie bo wrzucasz artykuły z 2005 r ......no i żona zobaczy że ciasneazjatki oglądasz :)21

Awatar użytkownika
Nikitol

Post autor: Nikitol » śr lut 28, 2018 3:19 pm

Piętno jakie wycisnął komunizm wtymkraju jest potężne.
Jakim niby prawem obywatel ma odpowiadać za błędne decyzje innego obywatela?
To że ludzi nie stać na lepsze rozwiązania wynika wprost z grabieży robionej na "ostrożnych" jednostkach.

Wczoraj zapisałem się na listę beneficjentów dotacji (ciepła woda z kolektora)
Dopiero wczoraj, po wizycie w gminie gdzie zadałem pytanie radnemu - kto będzie za to płacił ...
to że jesteśmy w dupie, to jasne
..problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.
Kisielewski.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”