a prezes najjaśniejszej...

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
sebeks

Re: a prezes najjaśniejszej...

Post autor: sebeks » czw kwie 05, 2018 8:32 am

Bratproroka pisze:
śr kwie 04, 2018 10:51 pm

Może zamiast biadolić o sytuacji zastanej stworzymy sobie jakąś małą partyjkę? Dofinansowania fajne, w TV się można lansować...

Ten pomysł tu regularnie wraca. Coś w tym musi być. W końcu się ktoś wychyli...
:)21

Piszem siem obiema ręcami, ino jeden warunek stawiam, pomożecie mi wskrzesić fabrykę Tarpana i będziemy se klepać pikapy 4x4 z silnikami 10 litrów wzwyż 8)
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
Nikitol

Post autor: Nikitol » czw kwie 05, 2018 9:35 am

Kabal pisze:
czw kwie 05, 2018 7:48 am
Przykład Tomasza Komendy pokazuje, że KS to niezbyt rozsądna metoda (bo zakładam, że za gwałt i morderstwo mógłby się załapać)...
A teraz takie oskarżenie za coś tak nieuchwytnego jak działanie na szkodę państwa? Mielibyśmy co wybory listę skazanych poprzedników. Ma to tą dobrą stronę, że w kilka lat przerzedziłyby się szeregi partyjne :lol:
Mówiłem o mordercach z premedytacją.
System prawny jak widać i tak jest z d... i do przebudowy.
Kara śmierci to warunek sine qua non.
Bez tego się nie uda, gdyż wolność to odpowiedzialność a ta stanowi naturalną barierę przed czynnikami, których się tak boicie.
Bez tego ta konstrukcja nie ma sensu, mało tego..
gdyby ktoś (jakaś partyjka) oferowała jakąś wolnorynkową gospodarkę, czy swobodny dostęp do broni bez KŚ- to zwyczajnie leżymy i kwiczymy.
Dosłownie.

Tak Rokfor mówiłem już o tym nie raz i podawałem przykłady na to, że KŚ nie stoi w sprzeczności z ewangelią.
to że jesteśmy w dupie, to jasne
..problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.
Kisielewski.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw kwie 05, 2018 10:31 am

Nikitol pisze:
czw kwie 05, 2018 9:35 am
Kabal pisze:
czw kwie 05, 2018 7:48 am
Przykład Tomasza Komendy pokazuje, że KS to niezbyt rozsądna metoda (bo zakładam, że za gwałt i morderstwo mógłby się załapać)...
A teraz takie oskarżenie za coś tak nieuchwytnego jak działanie na szkodę państwa? Mielibyśmy co wybory listę skazanych poprzedników. Ma to tą dobrą stronę, że w kilka lat przerzedziłyby się szeregi partyjne :lol:
Mówiłem o mordercach z premedytacją.
System prawny jak widać i tak jest z d... i do przebudowy.
Kara śmierci to warunek sine qua non.
Bez tego się nie uda, gdyż wolność to odpowiedzialność a ta stanowi naturalną barierę przed czynnikami, których się tak boicie.
Bez tego ta konstrukcja nie ma sensu, mało tego..
gdyby ktoś (jakaś partyjka) oferowała jakąś wolnorynkową gospodarkę, czy swobodny dostęp do broni bez KŚ- to zwyczajnie leżymy i kwiczymy.
Dosłownie.

Tak Rokfor mówiłem już o tym nie raz i podawałem przykłady na to, że KŚ nie stoi w sprzeczności z ewangelią.
ale przecież to było morderstwo z premedytacją, tylko morderca okazał się niewinny i to po wielu latach. Rozumiem, że przyjmujemy wypadki przy pracy, bo cel uświęca środki? Łagry jak najbardziej popieram. Utrzymywanie skazańców na poziomie minimum wystarczającego do przeżycia takoż. Do kary śmierci mnie raczej nie przekonasz. Tobie jako katolikowi tym bardziej powinno leżeć to na sercu. Katechizm, choć niejednoznacznie, jednak skłania się przeciwko stosowaniu tego środka:
"biorąc pod uwagę możliwości, jakimi dysponuje państwo, aby skutecznie ukarać zbrodnię i unieszkodliwić tego, kto ją popełnił, nie odbierając mu ostatecznie możliwości skruchy, przypadki absolutnej konieczności usunięcia winowajcy są bardzo rzadkie, a być może już nie zdarzają się wcale".
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Nikitol

Post autor: Nikitol » czw kwie 05, 2018 10:52 am

"Jeden ze złoczyńców, których tam powieszono, urągał Mu: „Czyż ty nie jesteś Mesjaszem? Wybaw więc siebie i nas”. Lecz drugi, karcąc go, rzekł: „Ty nawet Boga się nie boisz, chociaż tę samą karę ponosisz? My przecież – sprawiedliwie, odbieramy bowiem słuszną karę za nasze uczynki, ale On nic złego nie uczynił”. I dodał: „Jezu, wspomnij na mnie, gdy przyjdziesz do swego królestwa”. Jezus mu odpowiedział: „Zaprawdę, powiadam ci: Dziś będziesz ze Mną w raju”.
( Łk 23,35-43)
Kisielewski.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw kwie 05, 2018 10:59 am

Tylko, że ja nie chcę być z Wami w Waszym raju, więc dlaczego znowu rościcie sobie prawo do rozstrzygania kto powinien się tam znaleźć już? Widzę, że z Twojego punktu widzenia cel uświęca środki i w tym zakresie nie ma szans na dogadanie się. Tym bardziej jestem przeciwko KŚ jeśli tak łatwo da się uznać, że w przypadku pomyłki nic się nie stało, bo przecież Wasz Bóg wynagrodzi ew fakapy w tym zakresie :roll:
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Nikitol

Post autor: Nikitol » czw kwie 05, 2018 11:25 am

Nikt Tobie nie każe, to był argument dotyczący rzekomego "skłaniania się"
Kisielewski.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw kwie 05, 2018 11:30 am

Nikitol pisze:
czw kwie 05, 2018 11:25 am
Rozumiem, że możesz stosować wybiórczo zasady swojej wiary? Dżipitu też był za zniesieniem kary śmierci.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » czw kwie 05, 2018 11:37 am

panowie nie większych zmartwień ? alimenciarze siedzą za naszą kasę i nie dość że do nich dopłacamy to jeszcze z tego tytułu dziecko dalej nie ma kasy
Kara śmierci dla największych zbrodniarzy powinna być ........Casus Brevika jest tego doskonałym przykładem

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » czw kwie 05, 2018 11:41 am

piotrck pisze:
czw kwie 05, 2018 11:37 am
panowie nie większych zmartwień ? alimenciarze siedzą za naszą kasę i nie dość że do nich dopłacamy to jeszcze z tego tytułu dziecko dalej nie ma kasy
Kara śmierci dla największych zbrodniarzy powinna być ........Casus Brevika jest tego doskonałym przykładem
Ale tylko w 100% ewidentnych przypadkach. Jak nie ma 100% pewności a są np. poszlaki to jestem przeciwny "odstrzałowi". Nie mniej jednak jak wyżej pisano, obozy pracy dla więźniów. Powinni zapierdalać na swoje życie w celi (a nie z naszych podatków), nie chce robić, żreć i pic nie dostanie. Do tego powinien odpracowywać zadość uczynienie poszkodowanym/pokrzywdzonym.
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw kwie 05, 2018 12:00 pm

Dziesięć przykazań, czyli de facto podstawa tej religii, raczej nie przewiduje żadnych odstępstw, interpretacji, i wymówek. "nie zabijaj". Nikogo. Nie ma w tym zapisie nic niejasnego. Dla każdego, za wyjątkiem katolików, jak widać ... :wink:

Ale skoro piewcy "wolności" i religii są w stanie zinterpretować dokładnie przeciwnie nawet tak prosty zapis - to jak chcą tworzyć dla innych jasne i proste prawo? :wink:

Piotrze - nie ma opcji wypłacenia obecnym pracownikom nawet ułamka tego - co wpłacili do ZUS. Tej kasy tam nie ma. Zatem jeżeli ktoś chce odciąć się w taki sposób od tego systemu (fakt, niewydolnego i bez perspektyw) - to oznacza że zwyczajnie chce okraść obywateli.

Dlatego jedyna uczciwa opcja to wygaszenie starego systemu, i równolegle budowanie nowego. Tyle, że ponieważ w ZUS nie ma tej kasy - to oznacza to w praktyce te same opłaty co teraz, tylko pod inna nazwą (czyli kasa na obecne zobowiązania ZUS). Plus dodatkowo drugi raz już na nowy system (własną emeryturę). Owszem, że jakieś 40 lat ta pierwsza część opłaty skurczy się do zera - ale to za 40 lat. Na teraz - opłata za emeryturę x2 (albo i wyżej, zależy jak ma wyglądać ta nowa opcja).

Patrząc w ten sposób, czyli mając w poszanowaniu prawa nabyte i umowy z obywatelem - na tym fragmencie systemu nie da się niczego zaoszczędzić, a wręcz na odwrót. Co ponownie sprowadza pytanie - jak to sfinansować? Jeżeli państwo nie wyczaruje na to dodatkowej kasy (z innego źródła niż kasa od obywateli) - to pozostają jedynie podatki. A ponieważ nie zanosi się, żebyśmy nagle stali się ekspotrerem surowców, technologii, czy bankiem dla reszty świata - to opcja ZWIĘKSZONEGO opodatkowania konsumenta jest w zasadzie pewna. Przewiduje różne żąglerki nazwą, i upychanie podatków w różniastych opcjach, na rzut oka niewidocznych: na pierwszy plan paliwa i energia, woda, śmieci. Plus drobniejsze, kreatywność państwa na deficycie jest w tej kwestii spora.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw kwie 05, 2018 12:02 pm

piotrck pisze:
czw kwie 05, 2018 11:37 am
O Breviku już by dawno Świat zapomniał - gdyby został zadołowany w izolatce. A nie hotelu.

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » czw kwie 05, 2018 12:32 pm

rokfor32 pisze:
czw kwie 05, 2018 12:00 pm
Dziesięć przykazań, czyli de facto podstawa tej religii, raczej nie przewiduje żadnych odstępstw, interpretacji, i wymówek. "nie zabijaj". Nikogo. Nie ma w tym zapisie nic niejasnego. Dla każdego, za wyjątkiem katolików, jak widać ... :wink:

Ale skoro piewcy "wolności" i religii są w stanie zinterpretować dokładnie przeciwnie nawet tak prosty zapis - to jak chcą tworzyć dla innych jasne i proste prawo? :wink:
Jakby Ci to powiedzieć - to jest utrwalony historycznie błąd w tłumaczeniu.
Wziął się z tłumaczenia oryginalnych tekstów hebrajskich na grekę, które to potem stanowiły podstawę do kolejnych wersji i tłumaczeń w Europie.

W języku hebrajskim, zresztą tak jak i w polskim istnieją zarówno słowa Zabijać jak i Mordować. To są dwa terminy różne znaczeniowo. Oryginalne brzmienie hebrajskie Tory to właśnie 6-te przykazanie Nie morduj - a nie Nie Zabijaj. Gdzie morduj oznacza zabijanie w czynie zbrodniczym i bezprawnym, a nie sam fakt pozbawienia życia. Sama Tora dopuszcza zabijanie - w trakcie walki czy kary śmierci.

W języku greckim - na pewno pierwszych przekładów - jest jeden czasownik oznaczający zarówno Zabijanie jak i Mordowanie. I tak z Nie Morduj zrobiło się Nie Zabijaj skupiając się na fakcie odebrania życia a gubiąc odcienie znaczeniowe związane z zamiarem i jego bezprawnością. Błąd ten został później powielony w kolejnych przykładach.

Tak więc nie ma sprzeczności w tym kontekście, który przytaczasz.

Co do zasady, ja sam jestem przeciwny karze śmierci. Ze względu na jej nieodwracalność. Chociaż uważam, że gdyby moje przekonania wdrożyć do systemu kar, to dla niektórych kara śmierci mogłaby się jawić zdecydowanie łatwiejszym wyjściem.
Z drugiej strony - Nie mam żadnego kłopotu z kwestią odebrania życia w samoobronie czy na wojnie. Chociaż pierwsze uważam za ostateczność, a drugiego jestem zdecydowanym przeciwnikiem. Chyba, że zaczniemy na wojnę wyganiać w pierwszym szeregu tych, którzy do niej najgłośniej nawołują. Wtedy proszę bardzo :)21
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » czw kwie 05, 2018 12:36 pm

rokfor32 pisze:
Zatem jeżeli ktoś chce odciąć się w taki sposób od tego systemu (fakt, niewydolnego i bez perspektyw) - to oznacza że zwyczajnie chce okraść obywateli.

no fakt, na złodziejstwo w Polsce może mieć monopol jedynie władza
znaczy się jak nie chcę już płacić na Zakład Utylizacji Szmalu to jestem złodziej ?

Awatar użytkownika
Nikitol

Post autor: Nikitol » czw kwie 05, 2018 1:23 pm

Kabal pisze:
czw kwie 05, 2018 11:30 am
Nikitol pisze:
Rozumiem, że możesz stosować wybiórczo zasady swojej wiary? Dżipitu też był za zniesieniem kary śmierci.
Nie wybiórczo, a zgodnie z faktami i to doktrynalnymi.
Nie ma w tym nic nadzwyczajnego, w usa jest tak jak trzeba z KŚ.
Jeszcze raz powtórzę- to jest niezbędny warunek!

Teraz co do opinii wspomnianego hierarchy kościoła, pomnij co powiedział:
"Interweniując bezpośrednio i pozbawiając społeczeństwo odpowiedzialności, Państwo opiekuńcze powoduje utratę ludzkich energii i przesadny wzrost publicznych struktur, w których - przy ogromnych kosztach - raczej dominuje logika biurokratyczna, aniżeli troska o to, by służyć korzystającym z nich ludziom."

W kwestii cywilizacyjnej najlepiej poczytać Konecznego
http://www.nonpossumus.pl/biblioteka/fe ... o/VIII.php
Kisielewski.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw kwie 05, 2018 1:43 pm

Nikitol pisze:
czw kwie 05, 2018 1:23 pm
Kabal pisze:
czw kwie 05, 2018 11:30 am
Nikitol pisze:
Nie wybiórczo, a zgodnie z faktami i to doktrynalnymi.
Nie ma w tym nic nadzwyczajnego, w usa jest tak jak trzeba z KŚ.
Jeszcze raz powtórzę- to jest niezbędny warunek!

Teraz co do opinii wspomnianego hierarchy kościoła, pomnij co powiedział:
"Interweniując bezpośrednio i pozbawiając społeczeństwo odpowiedzialności, Państwo opiekuńcze powoduje utratę ludzkich energii i przesadny wzrost publicznych struktur, w których - przy ogromnych kosztach - raczej dominuje logika biurokratyczna, aniżeli troska o to, by służyć korzystającym z nich ludziom."

W kwestii cywilizacyjnej najlepiej poczytać Konecznego
http://www.nonpossumus.pl/biblioteka/fe ... o/VIII.php
To jeszcze raz, jak to się ma do wklejonego przeze mnie cytatu z katechizmu? Oraz oczywiście apeli dzipitu o powstrzymanie się od wykonywania KS? Ja jestem zwolennikiem minimalizmu w zakresie opiekuńczości państwa. Ograniczyłbym ją tylko do osób kalekich i sierot jako wyraz minimum humanitaryzmu z uwagi na to, że nie są winni swojego losu. Zdecydowanie jestem za likwidacją mieszkań komunalnych, ograniczenie działań mopsu do opieki nad pozbawionymi zdolności do pracy. Z bezdomnymi srającymi mi na klatce schodowej i tak muszę sobie radzić sam, więc paru więcej mnie już nie wzrusza.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » czw kwie 05, 2018 1:51 pm

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » czw kwie 05, 2018 2:10 pm

Kabal pisze:
czw kwie 05, 2018 1:43 pm
Ja jestem zwolennikiem minimalizmu w zakresie opiekuńczości państwa. Ograniczyłbym ją tylko do osób kalekich i sierot jako wyraz minimum humanitaryzmu z uwagi na to, że nie są winni swojego losu. Zdecydowanie jestem za likwidacją mieszkań komunalnych, ograniczenie działań mopsu do opieki nad pozbawionymi zdolności do pracy. Z bezdomnymi srającymi mi na klatce schodowej i tak muszę sobie radzić sam, więc paru więcej mnie już nie wzrusza.
Bez serca jesteś , jak tak można.
Zawał serca murowany naszych socjalistów forumowych.............lalkę wudu już pewnie zamówili z Twoim wizerunkiem. Strzeż się :lol:

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw kwie 05, 2018 2:12 pm

piotrck pisze:
czw kwie 05, 2018 12:36 pm
rokfor32 pisze:
Zatem jeżeli ktoś chce odciąć się w taki sposób od tego systemu (fakt, niewydolnego i bez perspektyw) - to oznacza że zwyczajnie chce okraść obywateli.

no fakt, na złodziejstwo w Polsce może mieć monopol jedynie władza
znaczy się jak nie chcę już płacić na Zakład Utylizacji Szmalu to jestem złodziej ?
Nie. Złodziejstwem jest pozbawienie świadczenia (lub zwrotu kasy) dla tych - którzy w systemie sa już obecnie. A tej kasy od dawna nie ma - system opiera sie na wypłatach z bieżących wpłat, przy czym i tak jest deficytowy. W związku z czym, jeżeli chcesz to zatrzymać - to wskaż skąd państwo ma wziąć około 2 biliony zeta - na tyle jest szacowany łączny dług zus w społeczeństwie. Bez tego, ty - i owszem, przestaniesz płacić (a wiec i w przyszłości pobierać emeryturę - i to jest logiczne) - ale okradniesz tych, którzy wpłacili góre forsy - i podobnie jak Twoja czy moja teraz - została ona rozdysponowana na pokrycie długu.

To jest błędne koło, takie zadłużenie resetuje zerojedynkowo jedynie wojna, i to taka do spalonej ziemi. Opcje alternatywne to rozsądne zwiększenie opodatkowania obywateli, do takiego poziomu, żeby realnie temat wygasić za powiedzmy dwa pokolenia - a jednocześnie nowy pomysł (już sensowny ekonomicznie) mógł zostać wdrożony. Opcja trzecia, to nic nie robić, zgodnie z zasadą, że problem to będą mieć ci co przyjdą po nas.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw kwie 05, 2018 2:26 pm

Brat - ale zauważyłeś, że czasy się nieco zmieniły i teraz - ponownie - znaczenie "zabijaj" i "morduj" robi się tożsame? Poza tym - KK miało dwa tysiące lat, żeby ten "lapsus słowny" wyprostować. Nasz język, w dodatku, jest wystarczająco bogaty, żeby do doktryny naszego już, polskiego KK wprowadzić takowe rozróżnienie. Ale - nie wprowadzono. Naucza sie o niezabijaniu. O miłości, o przebaczaniu.

A potem - nie kto inny, a własnie katolicy - podnoszą temat kary śmierci. Co na odległość cuchnie zwykłą, barbarzyńską zemstą, a nie jakąś tam sprawiedliwością.

Było by to nawet zabawnym paradoksem - gdyby nie dotyczyło całkiem poważnej sprawy.

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » czw kwie 05, 2018 2:40 pm

rokfor32 pisze:
czw kwie 05, 2018 6:27 am
A to kara śmierci mieści sie już w "etyce chrześcijańskiej"? nie jest aby sprzeczna z którymś tam Waszym przykazaniem? :wink: Czy tez, do zasądzenia, znajdziecie se sąd złożony z nie-katolików ... :wink:

W zupełności wystarczy kara bezwzględnego pudła dożwotnio, bez opcji wyjścia, można podyskutować o wersji "izolatka". Plus przepadek mienia, i takie tam, acz jak wiemy ciężko o to, gdy taki delikwent przepisuje majątek na wszystkich powinowatych jakich zna. Nie umacnia sie cywilizacji stosując barbarzyńskie metody.
(...)
Kara śmierci jest że tak powiem nieodwołana :)15
Jak życie pokazuje zdawało by się sprawy na 100% pewne, okazywały się niepewne.
Poza tym, zawsze wtedy będzie istniała pokusa wykorzystania KS do swych niecnych celów.
Władza skarze, motłoch z radością przyklepie.
Inna rzecz że niemanie w kodeksie KS nie oznacza że jej nie ma :)21 .
Kodeks karny i konstytucja Związku Radzieckiego miała zapis że nie ma takiej kary. Co nie przeszkodziło wymordować milionów obywateli.
***** USA

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw kwie 05, 2018 4:16 pm

Mieli równoważną możliwość - bilet w jedną stronę do białych misiów. Śmiem twierdzić, że wartość odstraszająca nawet większa od KS :wink:

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw kwie 05, 2018 4:59 pm

pisałem już - kara śmierci nie ma znaczenia
może być, może nie być - będzie dokładnie TYLE samo cięzkich przestępstw. Popatrzcie na statystyki tam gdzie jest.
Mroczny pisze:
czw kwie 05, 2018 6:36 am
kara smierci nie ma znaczenia
nawet jak będzie - to bedzie dotyczyć tak nieistotnego promila skazań, ze ani ulga w kosztach ani prewencja. Nośny temat i można wiele emocjonalnych nawiązań wcisnąć.. tyle

Natomiast co innego mnie bawi - jak zaczynamy model precyzować zaczynają się pojawiać strażnicy ładu, regulatorzy zasad i twórcy norm. Czyli te same regulacje co zawsze. I ci sami urzędnicy
:)21

Jak to mawiał bohater zombieland - zasady są potrzebne, bez nich nie przetrwasz.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw kwie 05, 2018 5:40 pm

Fajnym przykładem jest zdaje się Tajlandia - głowa za minimalne ilości dragów. I - jakoś narkobiznes nie chce zniknąć ... :wink:

A w temacie nagród rządowych, i ostatnie wystąpienie prezia.

Żałosne się juz to powoli robi. Najpierw Becia dostała prikaz "pokazania pazurków". No to pokazała - wyszła błazenada (nie pierwszy raz zresztą). Teraz prezio zadecydował - że ministrowie zadeklarowali ( :)21 ), ze premie zwrócą (ciekawe, w ilu przypadkach już nie ma czego zwracać, bo kasa przepuszczona :)21 ). I jeszcze poobcina pensje. A - jeszcze tydzień temu "się należało za ciężką pracę". :wink:

Obstawimy mały zakład?

Pytanie brzmi - następne sondaże pokażą kolejny zjazd w dół - czy pis teraz "zapunktuje"? :wink: A bardziej poważnie - to ciekaw jestem. Naprawdę. Bo to będzie taki swoisty sondaż inteligencji. Albo inaczej - czy faktycznie mamy (uśredniając) tak głupie społeczeństwo, że można mu dowolnie pluć w twarz. Czy może jednak nie - i jakaś masa krytyczna istnieje :wink:

Awatar użytkownika
Nikitol

Post autor: Nikitol » czw kwie 05, 2018 6:07 pm

rokfor32 pisze:
czw kwie 05, 2018 5:40 pm
Fajnym przykładem jest zdaje się Tajlandia - głowa za minimalne ilości dragów. I - jakoś narkobiznes nie chce zniknąć ... :wink:
Wszystko jest dla ludzi, natomiast kara śmierci za narkotyki? :o
Czym innym byłaby sprzedaż trucizny zamiast przykładowej koki.
To kolejny dowód na to, że jeżeli masz słabą silną wolę, to chętnie zadziała kapitan państwo, by Cię uchronić przed wolną wolą :)3
Żadna to wolność ino poligon dla "człowieka sowieckiego", który stworzył mu system totalitarny jako warunki do "życia".
Wolnej woli można się wyzbyć tylko raz i to na zawsze.

Niestety z moich obserwacji wynika, że większości tutaj nie interesuje żadna wolność, ino jakby im kto lekko kaganiec poluzował, to już będzie git..
rokfor pisze:
Złodziejstwem jest pozbawienie świadczenia (lub zwrotu kasy) dla tych - którzy w systemie sa już obecnie. A tej kasy od dawna nie ma - system opiera sie na wypłatach z bieżących wpłat, przy czym i tak jest deficytowy"
Stary nie rozróżniasz podstawowych pojęć i tak w zasadzie tym jednym zdaniem sam uprawomocniłeś kradzież, udowodniłeś "skuteczność" socjalizmu i wytłumaczyłeś przyczynę prawie wszystkich wojen.
Niezła orka :)21
Kisielewski.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw kwie 05, 2018 6:12 pm

Umawiasz się z państwem, że wpłacasz co miesiąc określona kasę - w zamian państwo obiecuje, że po 40 latach wypłaci Ci tą kasę - zapewniając godne życie.

A Ty chcesz doprowadzić do sytuacji, gdzie ktoś przez 30 lat płaci - i nagle mówisz mu - "cmoknij mnie w dupę, nie dostaniesz nic". To Twoim zdaniem nie jest KRADZIEŻ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”