"koncik" motocyklowy 2
Moderator: Misiek Bielsko
Re: "koncik" motocyklowy 2
jak tak dalej pogoda będzie się rozwijać to nie zdąże zimowego serwisu zrobić 

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
No ja się już z tym pogodzilem, ze zmienię jedynie olej i dam gazniki na synchro 
Wlasnie udalem sie do centrum celem odebrania dowodu rejestracyjnego, bo uswiadomilem sobie, ze od zeszlego roku jeżdżę na miękkim, hue hue. Ciekawe do kiedy bylo BT ważne. Zaraz sie okaze, ze nie moge odebrac DR bez wizyty na SKP...

Wlasnie udalem sie do centrum celem odebrania dowodu rejestracyjnego, bo uswiadomilem sobie, ze od zeszlego roku jeżdżę na miękkim, hue hue. Ciekawe do kiedy bylo BT ważne. Zaraz sie okaze, ze nie moge odebrac DR bez wizyty na SKP...

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Jak wyszedł PT pojazdu to diagnosta drukuje ci potwierdzenie badania na kwicie (jak PPT) i z tym do WK. Inaczej nie wydadzą twardego. Mało tego, twardego nie wydadzą też w przyp. jeżeli badanie techniczne pojazdu ważne jest krócej jak miesiąc.
Też idiotyzm, jakby nie mogli już twardego pocztą wysłać
Też idiotyzm, jakby nie mogli już twardego pocztą wysłać
Wszystko bylo ważne na szczescie. Dokumenty w kieszeni.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Moze i nie. Ale ja tam wole w razie czego pokazac papier, niz zeby zaczynali od wklepywania w kompa, ktore zostawia slad i np. beda musieli mnie ukarać 

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
zdjęcie DR noś w telefonie
Ale na uj, skoro w kieszeni kurtki mam kwity zawsze. Co mi to wadzi je miec? W autach wszystkich wozilem zawsze w schowku.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Świadectwo chrztu rodziców, ksero matury , zaświadczenie że dziadek nie był kułakiem.............też można mieć ze sobą . Tylko w jakim celu ? Chyba po to, by zgubić.
A kontroluja Ci często te świadectwa chrztu ze tak porownujesz bez sensu? Co masz zgubic? Schowek? Chyba z calym autem.
Albo kurtke cala, w przypadku moto.
Bez jaj.
Paranoja jest, ze do tej pory mamy DR wielkości A4, podczas gdy normalne kraje maja plasticzek wielkosci PJ. Czyli sie da i jest spoko, tylko karwa u nas dalej miliard pieczatek, podpisow, naklejek, piec wizyt w urzedzie i chujwiecojeszcze.
I jeszcze debilny przepis, ze jak masz AC, to DR musisz okazać po kradzieży. Chyba, ze sie cos zmienilo w tej materii.
Bez jaj.
Paranoja jest, ze do tej pory mamy DR wielkości A4, podczas gdy normalne kraje maja plasticzek wielkosci PJ. Czyli sie da i jest spoko, tylko karwa u nas dalej miliard pieczatek, podpisow, naklejek, piec wizyt w urzedzie i chujwiecojeszcze.
I jeszcze debilny przepis, ze jak masz AC, to DR musisz okazać po kradzieży. Chyba, ze sie cos zmienilo w tej materii.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
A nie lepiej mieć w telefonie zdjęcie .......tylko i wyłącznie w razie stłuczki co by oświadczenie sporządzić. Ale jeśli oczywiście wolisz nosić ze sobą lub zostawić w schowku dla jakiegoś nurka co będzie portfela szukał . Rozumiem......nie , wróć. Nie rozumiem.ernil pisze: ↑pn lut 18, 2019 4:03 pmA kontroluja Ci często te świadectwa chrztu ze tak porownujesz bez sensu? Co masz zgubic? Schowek? Chyba z calym autem.
Bez jaj.
Paranoja jest, ze do tej pory mamy DR wielkości A4, podczas gdy normalne kraje maja plasticzek wielkosci PJ. Czyli sie da i jest spoko, tylko karwa u nas dalen miliard pieczatek, podpisow, naklejek, piec wizyt w urzedzie i chujwiecojeszcze.
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Dowód germamski jest taki sam jak u nas natenprzykładernil pisze: ↑pn lut 18, 2019 4:03 pmA kontroluja Ci często te świadectwa chrztu ze tak porownujesz bez sensu? Co masz zgubic? Schowek? Chyba z calym autem.
Bez jaj.
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
Ale ja nie zostawiam portfela w aucie pod fotelem, helou.
Zostawiam DR w schowku, bo jego wymiar jest debilny i nie miesci sie nigdzie, poza tym czesto daje komus auto prowadzic/pozyczam wiec na uj mam myśleć o kwitach. Zawsze ma byc w schowku i uj. Ja rozumiem ideę, by bylo elektronicznie itp, ale iednak wolalbym, zeby mozna bylo tez pokazac kwit. Wlasnie taki maly, jak PJ. Takie sa chyba w Austrii, Slowacji itp. Chyba, bo pewnosci nie mam. Z czipem. I wtedy pokazujesz panu Policjantowi na przykład coś, co on widzi, ze dobre, i puszcza Cie dalej, a nie ze musi wstukiwac w terminal, a Ty musisz czekac, no i do tego jest presja, ze skoro procedura rozpoczeta, w systemie slad, to pasuje jakos ukarac. A do tego system niech dziala elektroniczne i jak nie masz/zapomniales/nie wziales celowo, to pyk i też sie da.
Ze niemiecki jest taki sam to co? To znaczy, ze my mamy mieć rownie chujowaty?
Dwóch urzedasow u mnie w wojewodzkim dzisiaj siedzialo i obslugowialo 10 minut mnie w pokoju tylko do odbiorow twardych dokumentow, bo pieczatki, podpisy (jedna nie ma upowaznienia, więc musi podawac tej co ma, a ona w tym czasie robi cos innego), ksera, potwierdzenia, znaczki, naklejki, karty pojazdu kiiuurwwaaaaaaa. Jeden dowod na auto na cale zycie, koniec. Wszystko na czipie i tyle. Jak sie zjebie albo zgubisz - wymiana. Czas operacyjny dwie minuty max na osobe. Jeden pracownik urzedu na województwo.
Do tego jedna wizyta, zmiast dwóch. Na uj zmieniac tablice? Na uj naklejki ma urzedas przyklejac? Odpowiedzialnosc na wlasciciela i tyle. Ma byc nalepione. Jak w USA. Pierwsza podstawa do sciagniecia z ulicy - brak waznej nalepki na plejtach.
Zostawiam DR w schowku, bo jego wymiar jest debilny i nie miesci sie nigdzie, poza tym czesto daje komus auto prowadzic/pozyczam wiec na uj mam myśleć o kwitach. Zawsze ma byc w schowku i uj. Ja rozumiem ideę, by bylo elektronicznie itp, ale iednak wolalbym, zeby mozna bylo tez pokazac kwit. Wlasnie taki maly, jak PJ. Takie sa chyba w Austrii, Slowacji itp. Chyba, bo pewnosci nie mam. Z czipem. I wtedy pokazujesz panu Policjantowi na przykład coś, co on widzi, ze dobre, i puszcza Cie dalej, a nie ze musi wstukiwac w terminal, a Ty musisz czekac, no i do tego jest presja, ze skoro procedura rozpoczeta, w systemie slad, to pasuje jakos ukarac. A do tego system niech dziala elektroniczne i jak nie masz/zapomniales/nie wziales celowo, to pyk i też sie da.
Ze niemiecki jest taki sam to co? To znaczy, ze my mamy mieć rownie chujowaty?
Dwóch urzedasow u mnie w wojewodzkim dzisiaj siedzialo i obslugowialo 10 minut mnie w pokoju tylko do odbiorow twardych dokumentow, bo pieczatki, podpisy (jedna nie ma upowaznienia, więc musi podawac tej co ma, a ona w tym czasie robi cos innego), ksera, potwierdzenia, znaczki, naklejki, karty pojazdu kiiuurwwaaaaaaa. Jeden dowod na auto na cale zycie, koniec. Wszystko na czipie i tyle. Jak sie zjebie albo zgubisz - wymiana. Czas operacyjny dwie minuty max na osobe. Jeden pracownik urzedu na województwo.
Do tego jedna wizyta, zmiast dwóch. Na uj zmieniac tablice? Na uj naklejki ma urzedas przyklejac? Odpowiedzialnosc na wlasciciela i tyle. Ma byc nalepione. Jak w USA. Pierwsza podstawa do sciagniecia z ulicy - brak waznej nalepki na plejtach.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Ernil..dorastasz i stajesz się straszny

Zbowid

Zajebiscie delikatnie napisales, ze stalem sie starym, zgorzknialym, przemadrzalym bucem 

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Jakbyś miał jedną wizytę w urzędzie to cena mus niższa no i urzednik w niebyt....także ten tego, no....nie da się tu 

"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
kwity mają leżeć w szufladzie..
zabieram jak jade daleko
nie ma opcji aby nie ginęły jak jest kilku kierowców, kilka aut i urocza niefrasobiliwość
i jeszcze te osrane karty pojazdu - tego nie udało mi się jeszcze nigdy nie zgubić
zabieram jak jade daleko
nie ma opcji aby nie ginęły jak jest kilku kierowców, kilka aut i urocza niefrasobiliwość
i jeszcze te osrane karty pojazdu - tego nie udało mi się jeszcze nigdy nie zgubić
Za młode auta kupujesz..stare nie mają 

Zbowid

zadek se tym podetrzesz

jak nie zabangla CEPiK i pan policjant się nie dostanie do twojego DR to dostaniesz za brak każdego dokumenta

to że sobie minister wymyślił że możesz nie mieć to nie oznacza że przepisy o braku nie działają

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
i przez to właśnie te wszystkie Tadzykistany, Turkmenistany, Uzbekistany i inne Gruzje po auta jeżdżą "na zachód" zamiast do nas... bo tam w komisie dostajesz kpl papierów do ręki, tablice na auto, ubezpieczenie i "docfidanja" a u nas nawet dla polaka przebrnięcie przez urzędowy burdel wydziałów komunikacji to droga przez mękę. A weź tam jeszcze poślij kogoś kto mówi w innym narzeczu niż polski...
Powoli stajemy się śmietnikiem europy bo od nas praktycznie nic już nie wyjeżdża dalej na wschód.
z tym są jaja jak trzymasz auto dłużej bo znalezienie tego potem do sprzedaży to przewalanie całego domu. Zwłaszcza jak auto było w kredycie jakim czy dłuższym leasingu gdzie ten dokument jest w posiadaniu w/w instytucji.
- misialek
-
E, dziewczyny, zeszłoroczny nowy, żelowy aku mi padł.
Moto zimowało pod pokrowcem, pod dachem ale jednak w temperaturze otoczenia. Ostatnio używane gdzieś w listopadzie. Podpięcia automatycznego prostowniczka z lidla nic nie daje, prostownik nic nie widzi. Podpięcie zwykłego prostownika samochodowego, takiego z jednym pokrętłem też nic nie daje. Sąsiad doradził, żeby podpiąć padnięte aku na kablach na 10-15min do pracującego auta, żeby go jakkolwiek ruszyć, a potem od razu zapodać mu automat z lidla. Też dupa.
Zabiłem aku, czy na jakieś zmartwychwstanie jest szansa?
Moto zimowało pod pokrowcem, pod dachem ale jednak w temperaturze otoczenia. Ostatnio używane gdzieś w listopadzie. Podpięcia automatycznego prostowniczka z lidla nic nie daje, prostownik nic nie widzi. Podpięcie zwykłego prostownika samochodowego, takiego z jednym pokrętłem też nic nie daje. Sąsiad doradził, żeby podpiąć padnięte aku na kablach na 10-15min do pracującego auta, żeby go jakkolwiek ruszyć, a potem od razu zapodać mu automat z lidla. Też dupa.
Zabiłem aku, czy na jakieś zmartwychwstanie jest szansa?
Ranger, XC70, XTZ660