składka zdrowotna aby była sprawiedliwa powinna wynosić tyle samo dla każdego . Wszak wszyscy jesteśmy równi i otrzymamy sprawiedliwie takie samo świadczenie w np "Szpitalu"rokfor32 pisze: ↑czw lut 10, 2022 10:49 amPewnie sie znowu wielu zbulwersuje - ale co do zasady, składka zdrowotna NIE POWINNA być od niczego odliczana. Kwestia oczywiście jej wysokości/obliczania (powiązanie z przychodem/ dochodem bez limitu górnego to pomysł równie z dupy) - ale mechanizm odliczania tej składki od podatku (a więc sprowadzenie jej realnej wysokości do jakichś drobnych, jak było do teraz) spowodowało to co mamy w służbie zdrowia: wieczną dziurę, i konieczność i tak przesuwania kasy z budżetu.
Składka zdrowotna - po mojemu - powinna być kwotowa (w naszych realiach powiązanie procentowe prowadzi do nadużyć i prób optymalizacji/niezgłaszania przychodu), ale w zasadzie jednakowa dla każdego: zwyczajnie za większą składkę nie ma większych benefitów, jest to więc czyste złodziejstwo. Ale też powinno być jasno określone, co jest za to "w pakiecie". Tu bym dał wybór - dokładnie jak z pakietami ubezpieczenia: składka podstawowa, za pakiet podstawowy, a wyżej jako opcja - ale już dobrowolna.
Składka zdrowotna nie powinna być odliczana od podatku - bo po prostu nie jest (nie powinna być) elementem systemu podatkowego - ani też kosztem działalności.
Czyli po np 500 zł dla każdego do zapłaty za zdrowotną , każdego powyżej 18 roku życia do emerytury/renty.
a za bezrobotnych niech opłaca zasiłkownia ,
ale jeśli mam płacić kilka tys za zdrowotne to oczekuje obsługi na poziomie , badań natychmiast , dostępu do specjalistów natychmiast !
a jeśli nie są w stanie kur.. ..wa tego spełnić to żądam prawa do odliczenia każdego rachunku , faktury , paragonu który dokumentuje moją wizytę
u lekarza prywatnie, bez znaczenia czy to stomatolog , kardiolog itd. sumę tych wydatków powinno się odliczać od tego pseudo zdrowotnego

a jak się wku.. rwię to przeniosę firmę do Czech..
ciekaw jestem jak bardzo im wzrosną wpływy do budżetu ...
bo ja myślę że spadną im znacznie ..