jak tam wasze "zdrowotne"

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
bilans
Kontaktowanie:

Re: jak tam wasze "zdrowotne"

Post autor: bilans » czw lut 10, 2022 11:19 am

rokfor32 pisze:
czw lut 10, 2022 10:49 am
Pewnie sie znowu wielu zbulwersuje - ale co do zasady, składka zdrowotna NIE POWINNA być od niczego odliczana. Kwestia oczywiście jej wysokości/obliczania (powiązanie z przychodem/ dochodem bez limitu górnego to pomysł równie z dupy) - ale mechanizm odliczania tej składki od podatku (a więc sprowadzenie jej realnej wysokości do jakichś drobnych, jak było do teraz) spowodowało to co mamy w służbie zdrowia: wieczną dziurę, i konieczność i tak przesuwania kasy z budżetu.

Składka zdrowotna - po mojemu - powinna być kwotowa (w naszych realiach powiązanie procentowe prowadzi do nadużyć i prób optymalizacji/niezgłaszania przychodu), ale w zasadzie jednakowa dla każdego: zwyczajnie za większą składkę nie ma większych benefitów, jest to więc czyste złodziejstwo. Ale też powinno być jasno określone, co jest za to "w pakiecie". Tu bym dał wybór - dokładnie jak z pakietami ubezpieczenia: składka podstawowa, za pakiet podstawowy, a wyżej jako opcja - ale już dobrowolna.

Składka zdrowotna nie powinna być odliczana od podatku - bo po prostu nie jest (nie powinna być) elementem systemu podatkowego - ani też kosztem działalności.
składka zdrowotna aby była sprawiedliwa powinna wynosić tyle samo dla każdego . Wszak wszyscy jesteśmy równi i otrzymamy sprawiedliwie takie samo świadczenie w np "Szpitalu"
Czyli po np 500 zł dla każdego do zapłaty za zdrowotną , każdego powyżej 18 roku życia do emerytury/renty.
a za bezrobotnych niech opłaca zasiłkownia ,
ale jeśli mam płacić kilka tys za zdrowotne to oczekuje obsługi na poziomie , badań natychmiast , dostępu do specjalistów natychmiast !
a jeśli nie są w stanie kur.. ..wa tego spełnić to żądam prawa do odliczenia każdego rachunku , faktury , paragonu który dokumentuje moją wizytę
u lekarza prywatnie, bez znaczenia czy to stomatolog , kardiolog itd. sumę tych wydatków powinno się odliczać od tego pseudo zdrowotnego !!

a jak się wku.. rwię to przeniosę firmę do Czech..
ciekaw jestem jak bardzo im wzrosną wpływy do budżetu ...
bo ja myślę że spadną im znacznie ..
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/

Awatar użytkownika
bilans
Kontaktowanie:

Post autor: bilans » czw lut 10, 2022 11:23 am

Kostuch pisze:
czw lut 10, 2022 11:14 am
Adamo pisze:
czw lut 10, 2022 10:55 am
Mam zupełnie inne obserwacje.
Nieład sprawił, że ludzie zaczęli myśleć o optymalizacji podatkowej prowadzonych działalności.
Wcześniej im się nie chciało i płacili więcej niż musieli.
Teraz po zmianach będą płacili mniej niż dotychczas.
W pracy chcę myśleć o pracy (i oczywiście cyckach :)21 ) a nie o tym jaką figurę mam odstawić aby "zoptymalizować podatki" i uchronić moje pieniądze od grabieży.
Rozumiem że to jest młyn na wodę dla różnych firm doradczo-konsultingowych, które tym się zajmują. Ale osobiście nie mam ochoty robić doktoratu z ustaw i tweetów celebrytów z rządu.
ok popieram praca i cycki jestem za całym sercem
tylko jeśli podatki i para podatki zabiorą ci owoce twojej pracy .. WSZYSTKIE.. ?
to po co pracować .. ok zostają cycki ale bez kasy cycki zostaną znacznie ograniczone ..

Adamo

Post autor: Adamo » czw lut 10, 2022 11:34 am

Kostuch pisze:
W pracy chcę myśleć o pracy (i oczywiście cyckach :)21 ) a nie o tym jaką figurę mam odstawić aby "zoptymalizować podatki" i uchronić moje pieniądze od grabieży.
Rozumiem że to jest młyn na wodę dla różnych firm doradczo-konsultingowych, które tym się zajmują. Ale osobiście nie mam ochoty robić doktoratu z ustaw i tweetów celebrytów z rządu.
No i tu pojawia się jeden z podstawowych problemów naszych przedsiębiorców.
Ludzie w tym kraju nie są nauczeni płacić za wiedzę.
Zamiast zwrócić się do do kogoś kto się zna i zapłacić np. 10 tys. za to żeby nie musieć zapłacić 100 tys. podatków, będą kombinować sami, pytać po rodzinie i sąsiadach, a na końcu spierdzielą i zapłacą 200 tys.
To już nie te czasy gdzie dało się ogarnąć biznes samemu w pełnym zakresie. Stopień skomplikowania prawnego i podatkowego sprawia, że trzeba uwzględniać niezbędną pomoc.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw lut 10, 2022 11:47 am

Adamo pisze:
czw lut 10, 2022 11:34 am
Kostuch pisze:
Zamiast zwrócić się do do kogoś kto się zna i zapłacić np. 10 tys. za to żeby nie musieć zapłacić 100 tys. podatków, będą kombinować sami, pytać po rodzinie i sąsiadach, a na końcu spierdzielą i zapłacą 200 tys.
To już nie te czasy gdzie dało się ogarnąć biznes samemu w pełnym zakresie. Stopień skomplikowania prawnego i podatkowego sprawia, że trzeba uwzględniać niezbędną pomoc.
Ależ ja chętnie bym outsourcował optymalizację.
Ale... Obecnie nawet "ci co się znają" zastrzegają że mogą być w mylnym błędzie i mogą doradzić rzut monetą :roll:
Naprawdę to musi być tak skomplikowane, żeby nikt nie wiedział co zrobić? Wiem że w mętnej wodzie dobrze się łowi ryby, ale chyba poszło w trochę złym kierunku...
Firma ma robić to do czego ją stworzono, a nie przepalać czas i środki na różne "optymalizacje".
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » czw lut 10, 2022 11:57 am

Adamo pisze:
Kostuch pisze:
Masz 100% racji.

Ale mam też swoje zdanie, a w zasadzie komentarz:
Rynek usług finansowych, szeroko rozumiany, a więc tak księgowi, doradcy podatkowi jak doradcy inwestycyjni, ubezpieczeniowi itp - jest w Polsce, jakby to powiedzieć... dziadowski.

Na 3 doradców inwestycyjnych 4 to oszuści (serio, mam na koncie akcje włącznie z sądownym rozwiązywaniem sporów).
Księgowi w większości przypadków uczą się ode mnie i żony nowych wariantów usług i rozliczeń. Choć przyznaję bez bicia, że i ja się co nieco od nich nauczyłem.
Banki szeroko stosowały klauzule niedozwolone w umowach kredytowych.
Obsługa zgłoszeń celnych to droga przez mękę za każdym razem, kiedy użyjesz innego kuriera.
Itp, itd...

Stąd owszem, zgadzam się w zasadzie z obydwoma stwierdzeniami. Chętnie zapłacę za wiedzę, rozumiem ten model usług, sam z tego żyję. Nie mam z tym najmniejszego problemu. Jednocześnie, a może właśnie dlatego, że nie mam ochoty się doktoryzować z kolejnych dziedzin, do czego nie raz jestem zmuszany,

Tylko, że rynek nie proponuje takich usług, nie w sposób oczywisty i dostępny. Albo ja źle szukam, bo do tej pory jestem raczej niezadowolony.
Te przytoczone 10k PLN, o których mówisz, to mógłbym wydać w ciemno na taką usługę. Ale problem polega na tym, że po kilku podejściach w sumie najprawdopodobniej wydałem już więcej, a efekty są słabe.
Mam jeszcze motywację, by spróbować z kimś sprawdzonym raz jeszcze, ale że nie mam jasnego sposobu weryfikacji jakości usługi, to najzwyczajniej obawiam się kolejnych strzałów w ciemno i straconego kolejny raz czasu.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
bzibziak

Post autor: bzibziak » czw lut 10, 2022 12:03 pm

Dobra, a wie ktoś, czy na koniec okresu rozliczeniowego będzie możliwość odzyskania nadpłaconej "składki" zdrowotnej, tzn. jeśli miałem stratę w niektórych miesiącach i zyski w innych, czy można to skompensować na koniec roku?
Facet bez gaci zyskuje lub traci.

Adamo

Post autor: Adamo » czw lut 10, 2022 12:11 pm

bzibziak pisze:
czw lut 10, 2022 12:03 pm
Dobra, a wie ktoś, czy na koniec okresu rozliczeniowego będzie możliwość odzyskania nadpłaconej "składki" zdrowotnej, tzn. jeśli miałem stratę w niektórych miesiącach i zyski w innych, czy można to skompensować na koniec roku?
W przyszłym roku, jak złożysz wniosek o zwrot nadpłaty, to powinni oddać.
No chyba, ze zmienia przepisy w trakcie roku... wiem, wiem... podobno tak nie można :)21

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » czw lut 10, 2022 12:28 pm

Podobno, to chłop w szpitalu na oko umar...

A dostałem podwyżkę w nowej firmie, całkiem sporą, a dostałem w sumie tyle samo co za listopad. Dodam, ze podwyżka 2000 brutto, czyli nie mało
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
bilans
Kontaktowanie:

Post autor: bilans » czw lut 10, 2022 12:30 pm

będzie zeznanie roczne z zus odnośnie zdrowotnej to korekta będzie możliwa i z tego co zrozumiałem
to jeśli wyjdzie ci do dopłaty to składasz korektę i dopłacasz a jeśli nadpłaciłeś to chyba nie oddają tylko
zaliczą na poczet następnych należności .. chyba ale co chwila coś zmieniają
zawsze wychodziłem z założenia , zarabiam to i płacę podatki ale obecnie nie mam zamiaru być OKRADANY
i zrobię wszystko co jest dopuszczone prawem aby ograniczyć moje podatki i inne opłaty na rzecz tego państwa
do minimum . Jest mi obojętne czy i jak nazywają się te opłaty bez znaczenia czy z lewej czy prawej kieszeni
ważne aby w mojej rodzinie pozostało jak najwięcej,

ktoś kiedyś napisał :
"Naturalnym wrogiem gatunku ludzkiego jest urząd skarbowy " dodałbym do tego zus

Awatar użytkownika
bzibziak

Post autor: bzibziak » czw lut 10, 2022 1:05 pm

bilans pisze:
czw lut 10, 2022 12:30 pm

zawsze wychodziłem z założenia , zarabiam to i płacę podatki ale obecnie nie mam zamiaru być OKRADANY
i zrobię wszystko co jest dopuszczone prawem aby ograniczyć moje podatki i inne opłaty na rzecz tego państwa
do minimum . Jest mi obojętne czy i jak nazywają się te opłaty bez znaczenia czy z lewej czy prawej kieszeni
ważne aby w mojej rodzinie pozostało jak najwięcej,

Też tak robiłem, w tej chwili zniechęcili mnie do pracy mocno, zawsze tyrałem z uśmiechem na ustach. Póki co ograniczyłem działalność (z początku z własnej decyzji, a teraz to już chyba z lekkiego spowolnienia w branży) i stoję trochę z boku patrząc jak się rozwija sytuacja.
Facet bez gaci zyskuje lub traci.

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » czw lut 10, 2022 6:49 pm

Bratproroka pisze:
czw lut 10, 2022 11:57 am
Adamo pisze:
Kostuch pisze:
Masz 100% racji.

Ale mam też swoje zdanie, a w zasadzie komentarz:
Rynek usług finansowych, szeroko rozumiany, a więc tak księgowi, doradcy podatkowi jak doradcy inwestycyjni, ubezpieczeniowi itp - jest w Polsce, jakby to powiedzieć... dziadowski.

Na 3 doradców inwestycyjnych 4 to oszuści (serio, mam na koncie akcje włącznie z sądownym rozwiązywaniem sporów).
Księgowi w większości przypadków uczą się ode mnie i żony nowych wariantów usług i rozliczeń. Choć przyznaję bez bicia, że i ja się co nieco od nich nauczyłem.
Banki szeroko stosowały klauzule niedozwolone w umowach kredytowych.
Obsługa zgłoszeń celnych to droga przez mękę za każdym razem, kiedy użyjesz innego kuriera.
Itp, itd...

Stąd owszem, zgadzam się w zasadzie z obydwoma stwierdzeniami. Chętnie zapłacę za wiedzę, rozumiem ten model usług, sam z tego żyję. Nie mam z tym najmniejszego problemu. Jednocześnie, a może właśnie dlatego, że nie mam ochoty się doktoryzować z kolejnych dziedzin, do czego nie raz jestem zmuszany,

Tylko, że rynek nie proponuje takich usług, nie w sposób oczywisty i dostępny. Albo ja źle szukam, bo do tej pory jestem raczej niezadowolony.
Te przytoczone 10k PLN, o których mówisz, to mógłbym wydać w ciemno na taką usługę. Ale problem polega na tym, że po kilku podejściach w sumie najprawdopodobniej wydałem już więcej, a efekty są słabe.
Mam jeszcze motywację, by spróbować z kimś sprawdzonym raz jeszcze, ale że nie mam jasnego sposobu weryfikacji jakości usługi, to najzwyczajniej obawiam się kolejnych strzałów w ciemno i straconego kolejny raz czasu.
Robiłem któregoś razu rozeznanie wśród funduszy inwestycyjnych. Ofertę w jednym banku dostałem - 10 funduszy jakie prowadzili, wyniki z 10 lat. 1 (jeden) był w ogóle powyżej zera, a najciekawszy był taki, co w 10 lat stracili z niego 70%. I to była oficjalna oferta, gdzie sobie mogę przystąpić.
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » czw lut 10, 2022 7:39 pm

To teraz zupełnie serio.

Wiecie, kto na giełdzie w USA ma od lat najlepsze wyniki inwestycji? Wielokrotnie przekraczające wyniki indeksów? Czyli w gruncie rzeczy przewyższające średnią z rynku obrazującą koniunkturę?

Hmm? Mogę podać konkret e nazwiska jak chcecie, ale chodzi o co i nego.

Hmm?

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » czw lut 10, 2022 8:10 pm

Było coś o... automatach. I limicie operacji kup/sprzedaj na sekundę żeby automaty nie szalały za mocno.

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » czw lut 10, 2022 8:35 pm

Nieee...

Ludzie.

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » czw lut 10, 2022 9:09 pm

bzibziak pisze:
czw lut 10, 2022 12:03 pm
z tego co wiem to podobno nie, w składce nie przewidziano straty
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw lut 10, 2022 9:30 pm

Bratproroka pisze:
czw lut 10, 2022 8:35 pm
Nieee...

Ludzie.
Wyrocznia z Omaha?
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw lut 10, 2022 9:31 pm

Takayuki pisze:
czw lut 10, 2022 8:10 pm
Było coś o... automatach. I limicie operacji kup/sprzedaj na sekundę żeby automaty nie szalały za mocno.
5 ms :)21 taki wprowadzono minimalny czas otwarcia zlecenia już dobre lata temu.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » czw lut 10, 2022 10:32 pm

Kongresmeni i Senatorzy.

Wyniki z ostatnich lat są jeszcze bardziej wymowne.
Są sukinsyni lepsi niź kolesie sprzedający poufne informacje...
Obrazek

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » czw lut 10, 2022 10:43 pm

Bratproroka pisze:
czw lut 10, 2022 10:32 pm
Kongresmeni i Senatorzy.

Wyniki z ostatnich lat są jeszcze bardziej wymowne.
Są sukinsyni lepsi niź kolesie sprzedający poufne informacje...
Obrazek
Czy zasadnym jest twierdzenie, że lepiej jest poufne informacje tworzyć niż sprzedawać?
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » czw lut 10, 2022 10:57 pm

Tak by wychodziło.

W linku pełny nowy raport:
https://unusualwhales.com/i_am_the_senate/full

Jeden sukinsyn ukręcił 780% na jednej transakcji...

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw lut 10, 2022 11:15 pm

Bratproroka pisze:
czw lut 10, 2022 10:57 pm
Tak by wychodziło.

W linku pełny nowy raport:
https://unusualwhales.com/i_am_the_senate/full

Jeden sukinsyn ukręcił 780% na jednej transakcji...
Zazdraszczasz i tyle.
Tam do rządu biorą samych super inteligentnych, którzy wiedzą jak inwestować i zarabiać. :)21

Są branże, w których takie marże są na porządku dziennym.
A jak się ładnie opakuje towar i atrakcyjnie opisze, to można cenę jeszcze x2 pomnożyć.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » ndz lut 13, 2022 12:47 pm

piotrck pisze:
śr lut 09, 2022 3:50 pm

O widzisz. Wreszcie piszesz z sensem. Bo pisanie ze Peło jest inne niż PiS nikt oprócz Ciebie nie wierzył . Świat w czasach Peło a w czasach PiS jest diametralnie różny.

Ps. Znalazłeś już te wypowiedzi Pełowcow ze ukróca ten socjal ?
Powinieneś pojąć, socjal da się zamrozić, nie da się zlikwidować.
Zdobyczy socjalizmu suweren nie pozwoli sobie wydrzeć :)21 .
Nawet Mrokowi 1000zł miesięcznie się przydaje. 500+ bez podatku jest jak sądzę ?? :)21
***** USA

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » ndz lut 13, 2022 2:32 pm

ZbychoS pisze:
ndz lut 13, 2022 12:47 pm
piotrck pisze:
śr lut 09, 2022 3:50 pm

O widzisz. Wreszcie piszesz z sensem. Bo pisanie ze Peło jest inne niż PiS nikt oprócz Ciebie nie wierzył . Świat w czasach Peło a w czasach PiS jest diametralnie różny.

Ps. Znalazłeś już te wypowiedzi Pełowcow ze ukróca ten socjal ?
Powinieneś pojąć, socjal da się zamrozić, nie da się zlikwidować.
Zdobyczy socjalizmu suweren nie pozwoli sobie wydrzeć :)21 .
Nawet Mrokowi 1000zł miesięcznie się przydaje. 500+ bez podatku jest jak sądzę ?? :)21
Chyba już nie. Coś ostatnio rozdrażniony ........obstawiam że " Lex Czarnek" plus rachunki za energię. O Mejzie coś nie wspomina. ........aaa no tak. Już media przestały ten temat grzać.

Ps. Pięknie to rozgrywa Pis z Peło. Tylko te dwie partie mogą uratować Polskę. .........no i jeszcze król Donald Tusk.

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz lut 13, 2022 2:41 pm

piotrck pisze:
ndz lut 13, 2022 2:32 pm
Ps. Pięknie to rozgrywa Pis z Peło. Tylko te dwie partie mogą uratować Polskę. .........no i jeszcze król Donald Tusk.
O Kościele zapomniałeś, organizacja równie skuteczna...

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » ndz lut 13, 2022 3:47 pm

Piotr ma retorykę zgodną ze zbrojnym ramieniem partii.. PO też podniosłoby zus

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”