Zibi pisze: ↑czw cze 09, 2022 6:06 pm
jprd. tak się nie da dyskutoiwać. Rozmawiamy o wojnie Ukraińsko-Rosyjskiej. Twoierdzisz, że to Ukraina zaatakowała Rosję?
Nie. Twierdzę, że UA sprowokowała Rosję do takiego scenariusza działań.
I - tak, wiem, "suwerenność", "mieli prawo robić co sie podoba", ble, ble. Dla mnie jednak ŚWIADOMIE sprowokowali wojnę. Na własnym terenie. Lub inaczej - rząd w Kijowie ŚWIADOMIE postawił na szali życie swoich własnych obywateli, doskonale zadając sobie sprawę, co będzie, gdy przelicytuje. Co więcej - o tym, że przelicytował wiedzieli już na kilka miesięcy (a są już sygnały, że nawet na kilka lat) przed atakiem - ale nadal uparcie kontynuowali.
A ponieważ są poważne podstawy żeby zakładać, że obecny rząd UA nie tylko został wybrany dzięki (zakulisowym) działaniom USA - ale po prostu realizuje interesy USA w regionie - to nazywając temat wprost i bez lukrowania, można powiedzieć, że rząd UA ... zdradził własny kraj, i własnych obywateli. Bo po prostu realizacja interesów USA to nie to samo co realizacja interesu OBYWATELI UA.
Dodatkowo, nie zapominajcie, że rząd UA od początku wojny okłamuje własnych obywateli (nie tylko Zachód) co do faktycznego jej przebiegu, realnych możliwości zatrzymania wroga, realnych opcji na zakończenie konfliktu. Czemu? Nie aby temu, że ... zwyczajnie sie boi własnych obywateli?
Ujmę to tak: gdy mnie ktoś okłamuje, i jednocześnie twierdzi,że to "dla mojego dobra" - to jedyny dowód wdzięczności na jaki może liczyć, to mój but w jego dupie.