Oczyszczacz powietrza

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Re: Oczyszczacz powietrza

Post autor: Bratproroka » czw kwie 06, 2023 1:11 pm

Krees pisze:
czw kwie 06, 2023 11:43 am
Doczekajmy do pierwszej grubej kumulacji błędów, oparcia całego, dużego procesu na niewykrytej halucynacji algorytmu albo czknięcia zasilania.

Dawno, dawno temu powiedziano, że rzeczy powinny być tak proste jak to możliwe, ale nie bardziej :)21
Zasada KISS.

Keep
It
Simple
Stupid!
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » czw kwie 06, 2023 1:18 pm

Bratproroka pisze:
czw kwie 06, 2023 1:11 pm
Krees pisze:
czw kwie 06, 2023 11:43 am
Doczekajmy do pierwszej grubej kumulacji błędów, oparcia całego, dużego procesu na niewykrytej halucynacji algorytmu albo czknięcia zasilania.

Dawno, dawno temu powiedziano, że rzeczy powinny być tak proste jak to możliwe, ale nie bardziej :)21
Zasada KISS.

Keep
It
Simple
Stupid!
Maybe
You

Are
So.
Seriously.

:)21
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » czw kwie 06, 2023 1:40 pm

Rozbiegany silnik tez przyspiesza przed rozdupieniem.
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw kwie 06, 2023 3:01 pm

https://allegro.pl/oferta/wentylator-wi ... 1236461056
Dlaczego to nie może być odkurzacz ?
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » czw kwie 06, 2023 4:15 pm

Może.

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » czw kwie 06, 2023 9:09 pm

Montero przestań patrzyć na świat przez pryzmat imperialistycznych odcieni i zobacz jaki jest na prawdę: to co niekoniecznie jest odkurzaczem może być odkurzaczem, to co niekoniecznie może być ptakiem jest ptakiem a jak wsadzisz niby ptaka do niby odkurzacza i załączysz ssanie to wiesz :)21 dlatego nigdy nie wierz propagandzie! o... :)12 :)12
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » czw kwie 06, 2023 9:13 pm

czarny bielsko pisze:
czw kwie 06, 2023 9:09 pm
Montero przestań patrzyć na świat przez pryzmat imperialistycznych odcieni i zobacz jaki jest na prawdę: to co niekoniecznie jest odkurzaczem może być odkurzaczem, to co niekoniecznie może być ptakiem jest ptakiem a jak wsadzisz niby ptaka do niby odkurzacza i załączysz ssanie to wiesz :)21 dlatego nigdy nie wierz propagandzie! o... :)12 :)12
Na oiomie będą zachwyceni...

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » czw kwie 06, 2023 9:28 pm

Krees pisze:
czw kwie 06, 2023 9:13 pm
czarny bielsko pisze:
Na oiomie będą zachwyceni...

Raczej dopiszą kreskę.
Ewentualnie zanotuję nowe durne tłumaczenie.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw kwie 06, 2023 9:50 pm

czarny bielsko pisze:
:lol:
Oglądałem "Maco Mermaids" (?) teraz oglądam Klub nurkowy.
8)

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » czw kwie 06, 2023 9:51 pm

I odkurzaczem w tym nurkowaniu robisz wdech czy wydech? :)21

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw kwie 06, 2023 9:59 pm

Krees pisze:
czw kwie 06, 2023 4:15 pm
Może.
No właśnie nie może. Ale separator jest w tej branży fajny.
Branże . Robią dziwne rzeczy czasem z moich obserwacji wynika , że jakby o sobie nie wiedzieli . :)21
I w zasadzie tym się zajmuję. Szukam cross-dziedzinowo.Rozwiązań technicznych.
Po co ? Wszystko się kręci w temacie pojazdów.A że w moim przypadku to szeroki zakres pojęcia to właśnie temu.

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw kwie 06, 2023 10:06 pm

Krees pisze:
czw kwie 06, 2023 9:51 pm
I odkurzaczem w tym nurkowaniu robisz wdech czy wydech? :)21
Obejrzyj "Maco Mermaids " to pogadamy ...
Z nurkowych Netflixie , w dziale "romantyczne" jest "Bezdech".

Niestety temat odkurzaczy dopiero zgłębiam. Dziwne załuki techniki. W sumie podobne do innych. Błądzeń. Czyli latami tłukli coś co niby było dobre ale potem prostsze okazało się lepsze. Ale żeby ten bany film o sednie problemu znaleźć , mija 2tyg.

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw kwie 06, 2023 10:20 pm

Bratproroka pisze:
czw kwie 06, 2023 12:47 am
Tak od końca XVIIIw niemal każde pokolenie zalicza dużą rewolucję techniczną lub społeczną, to nie jest unikalnie nasze doświadczenie. Gdzie poprzednio był w XVw Gutenberg. I 300 lat spokoju.

A potem sypnęło:
Koniec XVIIIw rewolucja przemysłowa. Początki na dużą skalę to 1770-1780.
1765 - Spinning Jenny. Rewolucja w włókiennictwie.
1779 - postępy w metalurgii umożliwiają budowę pierwszego na świecie calkowicie żelaznego mostu. Ironbridge, hrabstwo Telford, UK.

Obrazek

Brytole się rozpędzają. Świecie - oto przemysł. Poznajcie się. Ukształtuje następne 200 lat, w zasadzie wywracając do góry nogami przywiązanie do ziemi, dając możliwość budowania gigantycznych fortun, tworząc istniejący do dziś model pracy. Wywrze też olbrzymie ciśnienie społeczne, które gdzieś w połowie XIXw wypączkuje socjalizmem na gruncie kapitalizmu. Walka tych dwojga o rząd dusz trwa do dziś, czego świadkiem to forum.

Ale nie uprzedzając faktów, po drodze do naszego kasztanienia mamy rewolucje francuskie 1789 et consortes, wojnę o niepodległość USA, Napoleona. Europa już nigdy nie będzie taka sama. Pierwsze eksperymenty nowożytnych republik. Jeden z eksperymentów rozpoczęty w 1776 trwa do dziś.
Na początku XIXw w zasadzie powstają używane do dziś klasyfikacje polityczno-społeczne. Od teraz możesz być liberałem czy konserwatystą we w miarę nowoczesnym rozumieniu.

Jesteśmy gdzieś w 1820-30 powiedzmy.
1830 kolej żelazna. Człowiek nigdy nie podróżował tak szybko.

1852 telegram. Człowiek nigdy nie komunikował się tak daleko w czasie rzeczywistym. 1858 nawet przez Atlantyk.

Gdzieś po drodze Marks i Jego radosna twórczość z wszystkimi jej konsekwencjami do dziś. Kapitał, I Międzynarodówka.

1876 telefon. Teraz błyskawiczna komunikacja dużego zasięgu zostaje pozbawiona ograniczeń tekstu, możesz rozmawiać swobodnie. Co bogatsi nawet nie wychodząc z domu.

1886 samochód spalinowy, 1908 Ford Model-T. Co znaczy samochód dla ludzkości na tym forum nie trzeba rozwijać.

1901 radio łączy kontynenty. Czyli stała komunikacja, gdzie byś nie był. Globalnie.

1903 pierwszy lot maszyny cięższej od powietrza. Od teraz możliwość ruchu w 3 wymiarach nad powierzchnią globu jest już tylko co raz sprawniejsza. Potem już poszło szybciutko. 1909 hop na kanałem La Manche, 1919 już nad Atlantykiem, 1924 wokół planety. 1949 bez lądowania.

1914 IWŚ. I wszystkie jej konsekwencje. Lotnictwo, broń chemiczna, miliony ofiar, walka prawdziwie masowa, choć taktyka spalonej ziemi znana była już wcześniej.

1917 rewolucja w Rosji. Na deser wojny.

Cały początek XXw to też nauka. Wybuch chemii i fizyki. Einstein, Skłodowska-Curie, i cala reszta z tego zdjęcia:

Obrazek

1927. Najbardziej inteligentne zdjęcie w historii, jak niektórzy je nazywają. Ludzie, którym jestem osobiście wdzięczny.

Lata 30te. Wybuch totalitaryzmów, a po nich płynnie 1939 IIWŚ i w jej konsekwencji początek Zimnej Wojny. Dobre 50 lat eksperymentów weryfikujących przynajmniej dwa podstawowe modele nowoczesnych ustrojów politycznych. Zwycięzca wydaje się być jeden.

W tle nie śpi technologia. Projekt Manhattan, Hiroszima, Nagasaki w 1952 bomba termojądrowa i w końcu 1961 Car Bomba. Elektrownie atomowe od 1954, fuzji na razie jak nie było tak nie ma.

1957 Sputnik, zaraz potem Gagarin 1961,1969 jesteśmy na Księżycu. Czlowiek pierwszy raz staje na innym obiekcie astronomicznym niż Matka Ziemia.

W 1969 zaczyna się też ARPANET, dziadek Internetu.
Lata 90te wybuch internetu, zastosowania komercyjne, strony www, komunikatory. 1998 powstaje Google. Wiedza sumy ludzkości wchodzi pod strzechy.

W tym samym czasie telefon komórkowy, piwiedzmy od lat 80tych globalnie i 90tych u nas. Nie od razu, ale od tej technologii już zawsze będziesz w zasięgu głosu innych ludzi. Na życzenie i z kieszeni.

2004-2005 Facebook, YouTube. Witamy w świecie mediów społecznościowych. Od teraz niemal każdy ma setki "przyjaciół", socjologicznie nigdy nie było tak łatwo o stały kontakt z tyloma ludźmi dla tak dużej części populacji. Społeczeństwa zmieniają się wyraźnie, niekoniecznie na lepsze.
Gdzieś wtedy powstaje też to forum, ja jestem tu od 2006.

Pozostało tu jeszxze gdzieś wepchnąć komputery osobiste, powiedzmy lata 70te/80te do dziś i gigantyczny skok, jakim były smartfony z dostępem do internetu. Pierwsza dekada XXIw?

Teraz AI. Przeżyjemy i AI. W każdym razie w tej postaci, jaką widać teraz.

Masę rzeczy pomijam i upraszczam. Ale serio uważam, że żyjąc lat 50-70 naoglądać rewolucji się człowiek zdąży.

Za mojego życia był komercyjny internet, media społecznościowe, internet w kieszeni i teraz pierwsze namiastki AI. Już jesteśmy praktycznie cyborgami z zewnętrzną pamięcią.

Moi rodzice to świat po IIWŚ, elektrownie atomowe, Gagarin i czlowiek na Księżycu, powszechna telewizja, komputery, internet i komórki. Ale też upadek komunizmu.

Moi dziadkowie to IIWŚ, bomba atomowa i energia jądrowa podbój kosmosu jak wyżej.

Pradziadkowie to radio, powszechne samochody, samolot i komunizm, dwie wojny.

Chyba jeszcze mamy miejsce w życiorysie na rewolucje. Może nawet na tę najważniejszą w historii ludzkości. Jak ocenią to Ci, co przyjdą po Nas :wink:
Lot w kosmos, pocisk naprowadzany telewizyjnie , 3 rzesza.

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » czw kwie 06, 2023 11:24 pm

Krees pisze:
czw mar 30, 2023 4:58 pm
Nie mam takich wymagań, żeby się nadmiernie doktoryzować. Jak czegoś nie wiem, pytam na forum :)21
Park narzędziowy mam makity - wszystko wymienne między sobą (aku), nie psuje się, wiertła wiercą, piła tnie itd. Ale ja to amator jestem w drewnie robię.

Ta, na forum dostaniesz poradę żeby kupować topowe produkty, bo inne się nie opylają :)21
A ja dla odmiany z Makity wyszedłem - z tą zamiennością to pojechałeś nieco, właśnie to mnie odrzuciło. Stare nie pracuje z nowym, różne typy aku, elektronika która mówi "jak żyć" :roll: Jakkolwiek fakt - ciężko było zabić sprzęt :)2 , traktując po ludzku i z odrobiną kultury technicznej. Przesiadłem się na dewalta, póki co "jest pan zadowolony" :lol:
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » czw kwie 06, 2023 11:30 pm

Kabal pisze:
śr kwie 05, 2023 10:32 pm

A już najciekawsze jest to, że rozumiemy algorytm, bo go stworzyliśmy, ale już algorytmów, które on tworzy, żeby wykonywać polecenia nie rozumiemy i nie mamy narzędzi by zbadać :)21 beware the rage of your toasters :lol:
Zgadza się, AI to rachunek macierzowy. I o ile znany jest algorytm operacji na macierzach, to zrzut danych samej macierzy nic nikomu nie powie.
Nadal nie zmienia to faktu, że emocjonujemy się... rachunkiem macierzowym, przypisując mu "inteligencję" :lol: :)21
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pt kwie 07, 2023 6:37 am

misman pisze:
czw kwie 06, 2023 11:24 pm
Krees pisze:
czw mar 30, 2023 4:58 pm
Nie mam takich wymagań, żeby się nadmiernie doktoryzować. Jak czegoś nie wiem, pytam na forum :)21
Park narzędziowy mam makity - wszystko wymienne między sobą (aku), nie psuje się, wiertła wiercą, piła tnie itd. Ale ja to amator jestem w drewnie robię.

Ta, na forum dostaniesz poradę żeby kupować topowe produkty, bo inne się nie opylają :)21
A ja dla odmiany z Makity wyszedłem - z tą zamiennością to pojechałeś nieco, właśnie to mnie odrzuciło. Stare nie pracuje z nowym, różne typy aku, elektronika która mówi "jak żyć" :roll: Jakkolwiek fakt - ciężko było zabić sprzęt :)2 , traktując po ludzku i z odrobiną kultury technicznej. Przesiadłem się na dewalta, póki co "jest pan zadowolony" :lol:
To co mam na aku jest na 18v i się zamienia. Nie psuje się, choć czasem ma ciężko, wiertła tępią się powoli, bity nie kruszą i nie gną, silniki się kręcą. Plus wielki za ergonomię - narzędzia leżą w ręce i są wygodne, pomijając oczywiste problemy konstrukcyjne narzędzi dla praworęcznych (3/4 świata jest dla praworęcznych a leworęczni mogą sobie...).

Używam amatorsko, do drewna, raptem parę mebli zbudowałem. Może dlatego :)21

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » pt kwie 07, 2023 8:10 am

Też jesteś mańkut?
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » pt kwie 07, 2023 9:09 am

Ja też, ale np. myszka komputerowa prawą ręką, wkerętarka obojętnie, narzędzia ręczne lewa ręka

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pt kwie 07, 2023 9:29 am

Nożyczki, myszka, szczoteczka do zębów - prawą. Książka też, bo łatwiej przerzucać strony jedną ręką. Pisanie lewą. Narzędzia ręczne wolę lewą, ale jak trzeba to sobie radzę. Sporo ręcznych maszyn ma stronniczy wyrzut wiórów i asymetryczną obudowę.

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » pt kwie 07, 2023 12:00 pm

My razem z żoną lewusy, ja np nożyczki ogarniam prawą ale ona tylko lewą, nawet kupiłem jej takie fiskarsa dla lewych, ale i tak nie ogarnia bo technikę inną opanowała :roll:
Za to piszemy lewą i problem był w szkole z mazaniem i działaniem niektórych długopisów
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » pt kwie 07, 2023 8:07 pm

O, mazanie, brrr
Zawsze pani z 1-3 obniżała ocenę za prowadzenie zeszytu za to zamazywanie :)21

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pt kwie 07, 2023 8:58 pm