Mógłbyś podrzucić linka do pomiarów temperatury z tego ostatniego miliona lat, bo coś nie mogę znaleźć ?
No chociaż ze 100 tys.
Moderator: Misiek Bielsko
Mógłbyś podrzucić linka do pomiarów temperatury z tego ostatniego miliona lat, bo coś nie mogę znaleźć ?
Pewnie, że tak. Podobnie jak Ty. Więc po co piszesz żeby porównać coś z czymś jak nie ma takiej możliwości ?
producenci a nie jacystam "ludzie" nasyfili
Ja to się nie znam na klimacie... ale czasem czytam opracowania specjalistów klimatologów.
Miliony, miliardy, setki. Kto by się przejmował skalą czasu, skoro budzik i tak na 7 rano
Ze względu na to, że zmiany klimatu związane ze „średniowiecznym optimum klimatycznym” oraz „małą epoką lodową” mają duże implikacje dla obecnego ocieplenia, gdyż wskazują na naturalne fluktuacje klimatu w skali setek lat, terminy te stały się przedmiotem debaty naukowo-politycznej
Ujmujące, że fakty naukowe dyskutuje się w debacie politycznej (bo może lobby producentów pomp ciepła ma ochotę zarobić przy okazji)Według dostępnych 71 krzywych paleoklimatycznych zmiany temperatury podczas ostatnich 2000 lat osiągały amplitudę od 0,5 °C do 4 °C (średnio 1,5–2 °C), gdzie najlepiej zaznaczyły się okresy ŚOK i małej epoki lodowej oraz obecne ocieplenie.
To jest myśl
W marcu 2009 firma McAfee opublikowała marketingowy raport przypisujący niezamówionej poczcie elektronicznej (spam) emisję CO2 w wysokości 0,3 g na jeden list i wyliczający korzyści, jakie z jego filtrowania wyniosłoby środowisko
Czyli wszystko przez spamerów z wielodzietnych rodzin. Maczetami...W lutym 2009 Jonathon Porritt[w innych językach], były szef brytyjskiej Partii Zielonych powiedział, że pary, które mają więcej niż dwoje dzieci są nieodpowiedzialne bo powodują tym obciążenie dla środowiska.
No to popatrzy na tą skalę.
Setek, miliardó, milionów. Tymczasem mówimy o zmianie następującej w ciągu 3 pokoleń. Czwartego może już nie być.Kostuch pisze: ↑pn mar 03, 2025 4:45 pmMiliony, miliardy, setki. Kto by się przejmował skalą czasu, skoro budzik i tak na 7 rano![]()
Czytałeś linka który ostatnio podałem, czy z założenia nie czytujesz nic co nie potwierdza twojego zdania?Ze względu na to, że zmiany klimatu związane ze „średniowiecznym optimum klimatycznym” oraz „małą epoką lodową” mają duże implikacje dla obecnego ocieplenia, gdyż wskazują na naturalne fluktuacje klimatu w skali setek lat, terminy te stały się przedmiotem debaty naukowo-politycznejUjmujące, że fakty naukowe dyskutuje się w debacie politycznej (bo może lobby producentów pomp ciepła ma ochotę zarobić przy okazji)Według dostępnych 71 krzywych paleoklimatycznych zmiany temperatury podczas ostatnich 2000 lat osiągały amplitudę od 0,5 °C do 4 °C (średnio 1,5–2 °C), gdzie najlepiej zaznaczyły się okresy ŚOK i małej epoki lodowej oraz obecne ocieplenie.
Gdzieś miałem klej. Chcesz się przykleić do asfaltu?
Gdyby było niebieską kreską to mniej porusza niż czerwoną... badania psychologów tego dowodzą.mazeniak pisze: ↑pn mar 03, 2025 11:57 pma na czym polega manipulacja powyzszego wykresu
tak on powinien wygladac
a to i tak 10x razy mniej CO2 oraz srednio 6-9*C mniej niz przykladowo w mezozoiku (4000ppm)
gdy zycie wybuchlo jak nigdy pozniej
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 3706001979
juz nie wspomne ze 4mld lat nazad atmosfera glownie skladala sie z CO2
i to dalo poczatek zyciu
a nie pozarowi planety
program mój prąd w praktyce oznacza montowanie zestawów wyłącznie z magazynem energii. Ja w praktyce nie pobieram energii z sieci nawet w pochmurne dni. Zielonej energii jest dużo. Wystarczy po nią sięgnąć. Dzisiaj od rana z węgla generujemy 10 MW, z wiatru i fotowiltaiki ponad 13. I z roku na rok te proporcje są lepsze.Kostuch pisze: ↑pn mar 03, 2025 7:10 pmGdzieś miałem klej. Chcesz się przykleić do asfaltu?
Użytkownikom pojazdów ev też się wydaje, że prąd się bierze z gniazdka. A posiadacze pomp ciepła to już wogóle wyższa rasa.
Co prawda pompa działa na prąd z węgla (często dostarczanego ekologicznym morskim transportem z drugiej półkuli), ale dumnie można się obnosić z zieloną nalepką.
Bajdełej.
W końcu temat gdzie można przy pomocy statystyk, wykresów i innych manipulacji udowodnić każdą tezę.
Kurde, jak z czasów covida i awantur o szczepionki![]()
Tak, takZibi pisze: ↑wt mar 04, 2025 9:52 amprogram mój prąd w praktyce oznacza montowanie zestawów wyłącznie z magazynem energii. Ja w praktyce nie pobieram energii z sieci nawet w pochmurne dni. Zielonej energii jest dużo. Wystarczy po nią sięgnąć. Dzisiaj od rana z węgla generujemy 10 MW, z wiatru i fotowiltaiki ponad 13. I z roku na rok te proporcje są lepsze.Kostuch pisze: ↑pn mar 03, 2025 7:10 pmGdzieś miałem klej. Chcesz się przykleić do asfaltu?
Użytkownikom pojazdów ev też się wydaje, że prąd się bierze z gniazdka. A posiadacze pomp ciepła to już wogóle wyższa rasa.
Co prawda pompa działa na prąd z węgla (często dostarczanego ekologicznym morskim transportem z drugiej półkuli), ale dumnie można się obnosić z zieloną nalepką.
Bajdełej.
W końcu temat gdzie można przy pomocy statystyk, wykresów i innych manipulacji udowodnić każdą tezę.
Gdzieś wcięło kotły na pelet w elektrowniach... no chyba, że wrzucone w OZE...Kostuch pisze: ↑wt mar 04, 2025 10:40 amTak, tak
Stan na 2024
I ch... że ktoś robi energię OZE, bo i tak często je wyłączają żeby klasyczne elektrownie mogły kotłować węgiel.
https://www.money.pl/gospodarka/interwe ... 0912a.html
Aaaa...
I jeszcze napisz ile kosztuje domowy magazyn energii, taki żeby np naładować z niego wieczorem elektryka. No, tak w granicach 100kWh![]()
Ja rozumiem, że stary jesteś, niedołężny i nie potrafisz w internecie odszukać. To może młodzieży poproś.Kostuch pisze: ↑wt mar 04, 2025 10:40 amTak, takZibi pisze: ↑wt mar 04, 2025 9:52 amprogram mój prąd w praktyce oznacza montowanie zestawów wyłącznie z magazynem energii. Ja w praktyce nie pobieram energii z sieci nawet w pochmurne dni. Zielonej energii jest dużo. Wystarczy po nią sięgnąć. Dzisiaj od rana z węgla generujemy 10 MW, z wiatru i fotowiltaiki ponad 13. I z roku na rok te proporcje są lepsze.Kostuch pisze: ↑pn mar 03, 2025 7:10 pm
Gdzieś miałem klej. Chcesz się przykleić do asfaltu?
Bajdełej.
Stan na 2024
I ch... że ktoś robi energię OZE, bo i tak często je wyłączają żeby klasyczne elektrownie mogły kotłować węgiel.
https://www.money.pl/gospodarka/interwe ... 0912a.html
Aaaa...
I jeszcze napisz ile kosztuje domowy magazyn energii, taki żeby np naładować z niego wieczorem elektryka. No, tak w granicach 100kWh![]()
Sprawdzam.Zibi pisze: ↑wt mar 04, 2025 4:33 pmJa rozumiem, że stary jesteś, niedołężny i nie potrafisz w internecie odszukać. To może młodzieży poproś.
Codzienne dane oraz archiwalne produkcji energii masz tu. https://www.pse.pl/dane-systemowe
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości