z google korzystamy w zasadzie tylko z map satelitarnych do wybierania plaży na nocleg
Rumunia 26.04 - 04.05
Moderator: Misiek Bielsko
Re: Rumunia 26.04 - 04.05
zamiast kontemplować badziewność google skorzystaj z któregokolwiek klienta OSM, mapy.cz,maps.me czy coś w ten deseń zaciągasz sobie lub aktualizujesz mapy przed wyjazdem i masz wszytko offline, nawet jak coś się zjebie to masz jakiś backup (mam radio na androidzie w samochodzie i dodatkowo zawsze mam tam jakieś mapy offline)
z google korzystamy w zasadzie tylko z map satelitarnych do wybierania plaży na nocleg
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Zbychu, trzeba włączyć O/d Lock., czyli skrzynia zostaje na 4tym biegu.
Z map offowych to polecam gaia.gps
Z map offowych to polecam gaia.gps
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
- goralski
-

- Kontaktowanie:
Aaa, czyli żyjesz!gdzieś ty się zapodział?
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
Yyy
Kto to jest O/d Lock ?
Tak po prawdzie mam Mapa.cz, cenię ją i szanuję.
Ale z googiel map mam jak z żoną.
Wqrwia mnie mnie, ale nie potrafię się z nią rozstać
OK, znalazłem, nie znałem
"O/D Lock" w automatycznej skrzyni biegów odnosi się do przycisku lub symbolu na dźwigni zmiany biegów, który pozwala wyłączyć nadbieg (Overdrive), czyli najwyższy bieg. Wyłączenie O/D zapobiega automatycznemu włączeniu tego biegu, co może być przydatne podczas zjazdu ze wzniesień, holowania, czy przy jeździe w trudnym terenie, gdy wymagana jest większa moc i niższe przełożenia
Ale chyba ? używałem bo Jeep hamował silnikiem przy zjazdach. Jutro wypróbuję.
Tylko zjazdów w okolicy nie mam
Ostatnio zmieniony sob wrz 27, 2025 2:34 pm przez ZbychoS, łącznie zmieniany 1 raz.
***** USA
Na długich podjazadch autostradowych włączam OD lock, żeby silnik i wentylator miały wyższe obroty. Na stromych zjazdach blokuję D2.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Znalazłem.
Nie używałem bo nie znałem.
Może w przyszłym roku
uda się użyć.
Nie używałem bo nie znałem.
Może w przyszłym roku
***** USA
Co ciekawe świadomość w Polsce co to jest OD/OverDrive jest gorzej niż zła.
To jest z czasów prehistorycznych (gdy skrzynie biegów automatyczne miały4-5-6 biegów) nazwanie zazwyczaj najwyższego biegu, który ma przełożenie mniejsze niż 1:1 (zazwyczaj 4 bieg w skrzyni 5 biegowej).
To jest z czasów prehistorycznych (gdy skrzynie biegów automatyczne miały4-5-6 biegów) nazwanie zazwyczaj najwyższego biegu, który ma przełożenie mniejsze niż 1:1 (zazwyczaj 4 bieg w skrzyni 5 biegowej).
Tytus
W sumie to bez sensu.
Skrzynia sama powinna zrzucać przy zwiększonym obciążeniu.
Poza tym, do gór mam 400km, więc raczej rzadko miewam potrzebę użycia. A jak wiadomo, organ nieużywany zanika
Skrzynia sama powinna zrzucać przy zwiększonym obciążeniu.
Poza tym, do gór mam 400km, więc raczej rzadko miewam potrzebę użycia. A jak wiadomo, organ nieużywany zanika
***** USA
Byłem na spacerze.
Spojrzałem na prognozy pogody i rozchodziłem temat
Także brak wsparcia ma znaczenie.
PS
Łykend majowy następny termin.
Spojrzałem na prognozy pogody i rozchodziłem temat
Także brak wsparcia ma znaczenie.
PS
Łykend majowy następny termin.
Ostatnio zmieniony pn wrz 29, 2025 5:20 pm przez ZbychoS, łącznie zmieniany 1 raz.
***** USA
CHłopaki dzisiaj zawitali do Rumunii - Grześ i więcej. Może się skontaktuj i dołącz?
Zbowid
Sofia ma dużo atrakcji ...Kabal pisze: ↑wt wrz 16, 2025 6:53 amAle optyka innadwa tygodnie po Bułgarii się bujaliśmy właśnie. Cudowne widoki, spoko żarcie, mili ludzie. Kraj upadły bezsprzecznie, za to góry i potencjał off - petarda. Jedyne miasto warte odwiedzenia to Sofia. Drogi wg mnie całkiem znośne... Rumunia to już zachód pełną gębą się robi.
Pierwsze miasto jakie pamiętam z Bg to Vratsa. Zaraz za rzeką.
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
Vratsa... Perełka architektury tak bardzo... Tak bardzo, że pomimo późnego popołudnia zrobiliśmy zakupy i pojechaliśmy spać w górymontero pisze: ↑sob paź 04, 2025 10:24 pmSofia ma dużo atrakcji ...Kabal pisze: ↑wt wrz 16, 2025 6:53 amAle optyka innadwa tygodnie po Bułgarii się bujaliśmy właśnie. Cudowne widoki, spoko żarcie, mili ludzie. Kraj upadły bezsprzecznie, za to góry i potencjał off - petarda. Jedyne miasto warte odwiedzenia to Sofia. Drogi wg mnie całkiem znośne... Rumunia to już zachód pełną gębą się robi.
![]()
Pierwsze miasto jakie pamiętam z Bg to Vratsa. Zaraz za rzeką.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Z tego co pamietam Thomas oponował gdy chciałem się zatrzymać w pierwszym hotelu i pojechaliśmy do deptaka głównego i hotelu . Normalnie tam było .
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
Cuda się zdarzają jednak
Cuda się zdarzają jednak ...
Dziad numer 2 zgubił telefon podczas szczania, przypomniał sobie po dwóch godzinach ... nawet nie wracaliśmy, bo ... telefon nie odbierał, był poza zasięgiem i nie wiadomo gdzie leżał. Niedźwiedzie i wiewiórki jak się zapewne nim zaopiekowały
Iii ... cud Panie, cud ...
Wczoraj przyszła do Dziada nr2 przesyłka z Rumunii, w paczce smartfon, nawet nie ściorany.
Pani Elena ? znalazła, zadała sobie sporo trudu i wydatku i wysłała do właściciela.
Zagadką jest jak zdobyła dane adresowe Marka, zapewne ma jakieś chody w rumuńskiej telekomunikacji
Po pięciu miesiącach ...
Ma dziś ? wczoraj ? wysłać podziękowania, zakładając, że jakiś mail, adres czy numer telefonu jest.
Przyznam, że zaskoczony jestem i moja opinia o RO i tak niezła, wzrosła do szczytowej wartości.
Dziad numer 2 zgubił telefon podczas szczania, przypomniał sobie po dwóch godzinach ... nawet nie wracaliśmy, bo ... telefon nie odbierał, był poza zasięgiem i nie wiadomo gdzie leżał. Niedźwiedzie i wiewiórki jak się zapewne nim zaopiekowały
Wczoraj przyszła do Dziada nr2 przesyłka z Rumunii, w paczce smartfon, nawet nie ściorany.
Pani Elena ? znalazła, zadała sobie sporo trudu i wydatku i wysłała do właściciela.
Zagadką jest jak zdobyła dane adresowe Marka, zapewne ma jakieś chody w rumuńskiej telekomunikacji
Po pięciu miesiącach ...
Ma dziś ? wczoraj ? wysłać podziękowania, zakładając, że jakiś mail, adres czy numer telefonu jest.
Przyznam, że zaskoczony jestem i moja opinia o RO i tak niezła, wzrosła do szczytowej wartości.
***** USA
Ponadnarodowa uczciwość. Zdarza się, nawet w Rumunii. 
Zbowid
Re: Cuda się zdarzają jednak
niezłe - robi wrażenie.ZbychoS pisze: ↑pt paź 17, 2025 6:51 pmCuda się zdarzają jednak ...
Po pięciu miesiącach ...
Tytus
lbl78 pisze: ↑pt wrz 19, 2025 3:00 pmzamiast kontemplować badziewność google skorzystaj z któregokolwiek klienta OSM, mapy.cz,maps.me czy coś w ten deseń zaciągasz sobie lub aktualizujesz mapy przed wyjazdem i masz wszytko offline, nawet jak coś się zjebie to masz jakiś backup (mam radio na androidzie w samochodzie i dodatkowo zawsze mam tam jakieś mapy offline)
z google korzystamy w zasadzie tylko z map satelitarnych do wybierania plaży na nocleg![]()
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
Pszczoły co do zasady nie wykłócają się z muchami, że miód jest lepszy... 
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
taką tylko mam małą dygresje względem mapy guglowej, mało kto z tego korzysta na słowacji i w czechach... czemu?? no mam kilka podejrzeń
przykładowo na słowacji google potrafi wyprowadzić na poligon w trakcie ćwiczeń pancernych
gdzie osmand i mapy.cxz mają wszytko wykreskowane na czerwono z zakazem wjazdu
ot taki mały przykładzik, nie wspomne jak na rumunowie chciał nas puścić przez środek jednostki wojskowej bo "było bliżej" i na obrazku mu się spinało
do tego nawet w PL są mapy zawierające lepszą baze adresową i normalnie do tych adresów prowadzącą
choćby janosik 
przykładowo na słowacji google potrafi wyprowadzić na poligon w trakcie ćwiczeń pancernych
do tego nawet w PL są mapy zawierające lepszą baze adresową i normalnie do tych adresów prowadzącą
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Gugiel jest fciul nieczytelny jeśli chodzi o boczne drogi białe na białym, wszystko inne to lepiej ogarnia... jedyne co to włączyć patrzeć gdzie korki, a nawigować po numerkach dróg. Tu same stare zgredy co powinny umieć w numerki dróg, a nie że gugiel... 
W dawnych czasach ludzie tak robili, to powinienem sobie i ja poradzić...
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki
Z takich klienckich do nawigacji drogowej mogę polecić Magic Earth. Używałem w tym roku offlinowo w trasie do i po Turcji i dała radę dużo lepiej od googla. Mapy te same co osm, mapy.czy itd ale jednak interfejs i algorytm lepiej działa przy nawigowaniu.lbl78 pisze: ↑pt wrz 19, 2025 3:00 pmzamiast kontemplować badziewność google skorzystaj z któregokolwiek klienta OSM, mapy.cz,maps.me czy coś w ten deseń zaciągasz sobie lub aktualizujesz mapy przed wyjazdem i masz wszytko offline, nawet jak coś się zjebie to masz jakiś backup (mam radio na androidzie w samochodzie i dodatkowo zawsze mam tam jakieś mapy offline)
z google korzystamy w zasadzie tylko z map satelitarnych do wybierania plaży na nocleg![]()
Bubaru outback na A/T
DR 750s
DR 750s