a prezes najjaśniejszej...
Moderator: Misiek Bielsko
-
-
Re: a prezes najjaśniejszej...
Piotrze - możesz se głosować no kogo chcesz - byle zachować imperatyw: pis bez większości konstytucyjnej. a to niestety oznacza odłożenie na półkę pomysłów poza progiem wyborczym - bo metoda liczenia głosów jest jaka jest, przewaga pisu też jest jaka jest. Co oznacza, że oddając głos na partię poniżej progu dodajesz procentów pozostałym - a najwięcej tym - którzy i tak maja najwięcej.
W obecnej sytuacji wcale niekoniecznie jest dobrym pomysłem odsunięcie tych oszołomów od steru - bo najwyraźniej ich wyborcy muszą dostać kopa ekonomicznego, inaczej nie nabiorą rozumu. Pis naważył - niech se pis spija. ale nie może zacząć grzebać przy konstytucji - bo nic dobrego z tego nie będzie. Konstytucja może i wymaga zmian - ale zmiany takiej wagi MUSZĄ być efektem konsensusu. WSZYSTKICH stron, a nie jako dyktando jednej.
W obecnej sytuacji wcale niekoniecznie jest dobrym pomysłem odsunięcie tych oszołomów od steru - bo najwyraźniej ich wyborcy muszą dostać kopa ekonomicznego, inaczej nie nabiorą rozumu. Pis naważył - niech se pis spija. ale nie może zacząć grzebać przy konstytucji - bo nic dobrego z tego nie będzie. Konstytucja może i wymaga zmian - ale zmiany takiej wagi MUSZĄ być efektem konsensusu. WSZYSTKICH stron, a nie jako dyktando jednej.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
nie da się zaklinać rzeczywistości, niestety zgarną prawie wszystko i peło im w tym pomaga
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
-
-
Podobnie jak głosowanie na "plankton". Który poza ładnymi hasełkami nie ma żadnego przełożenia na realność.
Ja ogólnie mam liberalne poglądy, i normalnie najbliżej mi do PO - ale nie tego wydania co obecnie, ino tego które było poprzednio. Czyli administrować, mało mieszać. Skręt w rozdawnictwo jest delikatnie mówiąc żenujący, i normalnie byłaby dyskwalifikacja. Ale nie jest normalnie - bo po prostu alternatywy brak.
Jasne, mogę sobie wyobrazić o wiele lepsze opcje - ale jestem realistą - więc wiem, że poza hasełkami nic z tego nie będzie. Tak jak z Kukizem, Petru, Palikotem. Za ciency, za mało charyzmy. I jak zwykle, z hasełek zostają jedynie stołki dla kumpli - i to w zasadzie wszystko.
Pozostaje więc pragmatyzm - lubię czy nie, zagłosować trza racjonalnie. PO wcale nie musi wygrać, ale PIS musi mieć przeciwwagę - nie może mieć opcji dyktatu, bo już pokazali, na co ich stać jeżeli się nie muszą z nikim liczyć.
Ja ogólnie mam liberalne poglądy, i normalnie najbliżej mi do PO - ale nie tego wydania co obecnie, ino tego które było poprzednio. Czyli administrować, mało mieszać. Skręt w rozdawnictwo jest delikatnie mówiąc żenujący, i normalnie byłaby dyskwalifikacja. Ale nie jest normalnie - bo po prostu alternatywy brak.
Jasne, mogę sobie wyobrazić o wiele lepsze opcje - ale jestem realistą - więc wiem, że poza hasełkami nic z tego nie będzie. Tak jak z Kukizem, Petru, Palikotem. Za ciency, za mało charyzmy. I jak zwykle, z hasełek zostają jedynie stołki dla kumpli - i to w zasadzie wszystko.
Pozostaje więc pragmatyzm - lubię czy nie, zagłosować trza racjonalnie. PO wcale nie musi wygrać, ale PIS musi mieć przeciwwagę - nie może mieć opcji dyktatu, bo już pokazali, na co ich stać jeżeli się nie muszą z nikim liczyć.
przed wynalezieniem internetu twierdzono że głupota istnieje z powodu braku dostępu do wiedzy i informacji, teraz dzięki internetowi wiemy że cztery piąte to debile i kretyni i nic się na to nie poradzi 

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Jest coś takiego jak "większość konstytucyjna".
Większość to większość, czy jakby PiS wygrał z przewagą 99% do 1% to też byś tak twierdził?
Równie dobrze można twierdzić, że wybory są do bani i powinno być losowanie, to wtedy będzie sprawiedliwie? Na kogo wypadnie na tego bęc - ten będzie rządził, ale nie będzie nigdy jedna partia mogła mieć większości konstytucyjnej, dlaczego ? - bo nie.
Przecież to nie partia zmienia konstytucję, a ludzie któży na nią głosują, czy na 2 lub 3 partie.
-
-
Teraz PIS ma większość w parlamencie - ale nie oznacza to, że reprezentuje połowę wyborców - ledwie jedną piątą, bo tyle na nich realnie głosowało. . A działa jak by reprezentował wszystkich, olewając jakiekolwiek zdanie inne niż swoje. Ugina sie jedynie przed siłą - czy z Brukseli, czy z Waszyngtonu - czy Jerozolimy.
Gdyby nasza demokracja była bardziej dojrzała - to by pewnie nie było problemu. Ale tak nie jest - bo de facto PIS nie reprezentuje żadnych wyborców - posłowie tej partii nie reprezentują nikogo, kto ich wybierał - realizują wolę jedynie jednego człowieka.
A ja bym jednak nie chciał, żeby mi kraj meblował jeden stary facet z kompleksami.
Gdyby nasza demokracja była bardziej dojrzała - to by pewnie nie było problemu. Ale tak nie jest - bo de facto PIS nie reprezentuje żadnych wyborców - posłowie tej partii nie reprezentują nikogo, kto ich wybierał - realizują wolę jedynie jednego człowieka.
A ja bym jednak nie chciał, żeby mi kraj meblował jeden stary facet z kompleksami.
Tylko, ze największej (20%) cząstce spoleczenstwa to pasuje (że ktoś im mebluje kraj).
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
im najbardziej pasuje to, że nam to nie pasuje

i to jest wystarczający powód, żeby pis rządził wiecznie

i to jest wystarczający powód, żeby pis rządził wiecznie
A Ty si e Radek zastanawiasz czy iść na wybory?

Zbowid

- lesio jeep
-
zbyt dużo wagi do własnej osoby sobie atrybujecie towarzyszu

jeśli będzie jakaś prawdziwie anty yewropejska partia to pofatyguje się do konsulatu specjalnie w tym celu

czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych
-
-
Skoro stawiasz znak równości między nimi - to taki wniosek nie dziwi. ja natomiast wyjaśniłem, na czym polega pragmatyzm - więc jeżeli nadal uważasz, że pis z przeciwwagą, niepozwalającą na grzebanie w konstytucji, i pis bez takiej przeciwwagi to to samo - to nie bardzo mamy płaszczyznę do dyskusji.
tak
przeurocze jest stawianie między nimi znaku równości
właśnie o to im chodzi
przeurocze jest stawianie między nimi znaku równości
właśnie o to im chodzi
Czegos nie rozumiem.
Skoro ośmiorniczki, [cenzura]-dupa czy loty Tuska utopiły platforme, to dlaczego loty marszałka nie pogrążają pisu?
Skoro ośmiorniczki, [cenzura]-dupa czy loty Tuska utopiły platforme, to dlaczego loty marszałka nie pogrążają pisu?
TKM a stawiający równość pomiędzy poprzednikami tylko ich w tym wspomagają.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
Każda z tych partii ma swoj żelazny elektorat, ten możemy wykluczyć. Istnieje też elektorat powiedzmy niestabilny, ktory kiedyś dawał wygraną po, a teraz pis.
Myślisz, że ten niestabilny elektorat został po prostu przekupiony?
500+
niższy wiek emerytalny
etc

Myślisz, że ten niestabilny elektorat został po prostu przekupiony?
500+
niższy wiek emerytalny
etc

Tak , mają żelazne elektoraty . Elektorat PO został w domu w poprzednich wyborach . A nasi koledzy forumowi wypierają teraz podobieństwo tych dwóch partii ...............bo pamięć wyborcy to max 6 miesięcy .

Radek ... z kosmosu jesteś ?
Oczywiste.
Poza tym wzmożenie patriotyczne, kościół ... i mamy co mamy.
Mnie mało co dziadek pod kioskiem nie pobił bo Wyborczą kupowałem. Bo 500+, bo 820zł emerytury ...
Faktem było, że wyciągnąłem dychę i pod nosem mu pomachałem ... Musiał mnie nie zrozumieć

Może też za mało było ?

Ale ja teraz biedny emeryt.
***** USA
Tak , teraz krzycz konstytucja , konstytucja i wolne sądy . .......jak Ci się znudzi .......zawsze możesz demokracja , demokracja. I przypominam że suweren w demokratycznych wyborach wybrał PIS ........i teraz też wybierze ku uciesze Schetyny . Tylko Jarek i PIS powodują że Schet jest na świeczniku . Braknie Jarka wróci Donek a Schet do piwnicy .rokfor32 pisze: ↑pn sie 05, 2019 3:03 pmSkoro stawiasz znak równości między nimi - to taki wniosek nie dziwi. ja natomiast wyjaśniłem, na czym polega pragmatyzm - więc jeżeli nadal uważasz, że pis z przeciwwagą, niepozwalającą na grzebanie w konstytucji, i pis bez takiej przeciwwagi to to samo - to nie bardzo mamy płaszczyznę do dyskusji.
Powtarzaj tą przetworzoną papkę przez media , ja nie muszę .
-
-
Przefiltruj sobie te podobieństwa przez zestawienie faktów/dokonań. Bo sam wpadasz w te "sześć miesięcy", i PO oceniasz nie po faktach - a przedwyborczych obiecankach (krojonych, zresztą nieudolnie, pod elektorat przeciwnika).
Poprzedni nikt się jakoś nie brał za ręczne sterowanie gospodarką, byle słupki poparcia utrzymać. Nikt się mi też nie wpitalał w światopogląd, ani nie próbował regulować sposobu spędzania weekendów. Jakos tez mniej moja kieszeń była drenowana żeby zaspokoić czarną hydrę. I jakoś, mimo wszystko, mniej mi było wstyd, za "reprezentantów", przed resztą świata.
Poprzedni nikt się jakoś nie brał za ręczne sterowanie gospodarką, byle słupki poparcia utrzymać. Nikt się mi też nie wpitalał w światopogląd, ani nie próbował regulować sposobu spędzania weekendów. Jakos tez mniej moja kieszeń była drenowana żeby zaspokoić czarną hydrę. I jakoś, mimo wszystko, mniej mi było wstyd, za "reprezentantów", przed resztą świata.