kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień

Moderator: Misiek Bielsko
Oświedźcie mnie drodzy forumowicze.bert pisze: ↑czw kwie 30, 2020 10:34 pmTy wiesz co to są/kto to są kiwony?rafaello pisze: ↑czw kwie 30, 2020 8:35 pmChyba jestem durniem, bo nie rozumiem. Wggoralski pisze: ↑śr kwie 29, 2020 8:31 pmBrakuje na rozdawnictwo dla rafafelka, trzeba kitować
https://businessinsider.com.pl/finanse/ ... go/xgt5p35
Zaorali kraj ale idioci tylko powtarzają:
Przynajmniej dali 500+, uj że na kredyt i to bez zabezpieczenia, kiedy dureń jeden z drugim zrozumieją, że żeby dać komuś 500 to trzeba innym zabrać 1500?
mnie to nie 500, a 333zł, ponieważ reszta wróci w podatkach, bo raczej oni to wydadzą na zakupy produktów i usług, a co za tym idzie - napędzą gospodarkę. Chyba że zakopują w słoikach. Znasz takich ?
Wytłumacz proszę
nie kasztan w moim temacie proszę cie 1000 zl poszło na nachodźcie wszak robi dla faszystów ,kiwony to były pieski na tylnej szybie poloneza
Ja znam. Siebie. Wdupiemam te pieniądze, wrzucam dziecku do świnki oddzielnej dorzucając coś ekstra, bo gówno nie oszczędności z tego. Se kupi coś za parę latrafaello pisze: ↑czw kwie 30, 2020 8:35 pmChyba jestem durniem, bo nie rozumiem. Wggoralski pisze: ↑śr kwie 29, 2020 8:31 pmBrakuje na rozdawnictwo dla rafafelka, trzeba kitować
https://businessinsider.com.pl/finanse/ ... go/xgt5p35
Zaorali kraj ale idioci tylko powtarzają:
Przynajmniej dali 500+, uj że na kredyt i to bez zabezpieczenia, kiedy dureń jeden z drugim zrozumieją, że żeby dać komuś 500 to trzeba innym zabrać 1500?
mnie to nie 500, a 333zł, ponieważ reszta wróci w podatkach, bo raczej oni to wydadzą na zakupy produktów i usług, a co za tym idzie - napędzą gospodarkę. Chyba że zakopują w słoikach. Znasz takich ?
Na urzędasów, na nagrody, na wałki itp.
...a wyobraź sobie co PO by narobiło gdyby dalej rządziło. Zostaliśmy przed tym uratowani i jeszcze marudzimy, niewdzięcznicy
wiesz.. gdyby nie nieudolne rządy to teraz byśmy mieli 10 ale euro..poborcapodatkowy pisze: ↑pt maja 01, 2020 12:05 pmZ punktu widzenia prostego człowieka: 10 lat temu jak ktoś miał 12 zł/h to myślał, że Pana Boga za nogi złapał. Zdarzało się pracować i za połowę tego. Teraz mniej niż dychę nikt nie proponuje, bo by go śmiechem zabili.
Nie znoszę PiS-u, ale weźcie przestańcie tak gloryfikować PO, bo niedługo Tuska świętym ogłosicie![]()
Nie tylko... Jeszcze chciwość dużej części klasy średniej (nie wszystkich, oczywiście). Dać ludziom jak najmniej, a samemu się nachapać. Ale ogólnie masz rację.
Produkowaliśmy stal by wyprodukować więcej węgla, kopaliśmy więcej węgla by wytopić więcej stali ... co zostawało, szło na czołgibert pisze: ↑czw kwie 30, 2020 7:32 am[
jeśli mówić o hucie w kontekście Gierka to Huta Katowice, Hutę Lenina podarował nam ciut wcześniej "sowiecki okupant" podlec jeden![]()
ale daremny trud by to wyjaśniać, mózgi przeżarte tania propagandą zamiast oceny faktów wolą mięsić propagandową papkę. Prawda bywa twarda, bywa ostra, kanciata niewygodna. Propaganda jest miękka, plastyczna poręczna w konsumpcji. Dlatego łatwiej lepić "rzeczywistość z gówna" nie przyjmując smrodu do świadomości niźli mierzyć się z prawdą.
No i zawsze jak smród się przebije jakiś dyżurny podniesie rejwach, że Putin, że Łukaszenka, że Ruskie...
Np tu
To zaklinanie rzeczywistości, jakby powiedzieć, że papież nie pierdzi. A nawet jeżeli, to po cichu i nie będzie czuć.
Nie chcę by to wyszło zbyt obcesowo - ale czy przypadkiem nie mamy do czynienia znowu z przypadkiem jakichś osobistych urazów?poborcapodatkowy pisze: ↑pt maja 01, 2020 4:32 pmNie tylko... Jeszcze chciwość dużej części klasy średniej (nie wszystkich, oczywiście). Dać ludziom jak najmniej, a samemu się nachapać. Ale ogólnie masz rację.
już podaje przykłady biznesów w których płacono pensje ze nawet w Gabonie by ich wyśmianoBratproroka pisze: ↑pt maja 01, 2020 5:27 pmNie chcę by to wyszło zbyt obcesowo - ale czy przypadkiem nie mamy do czynienia znowu z przypadkiem jakichś osobistych urazów?poborcapodatkowy pisze: ↑pt maja 01, 2020 4:32 pmNie tylko... Jeszcze chciwość dużej części klasy średniej (nie wszystkich, oczywiście). Dać ludziom jak najmniej, a samemu się nachapać. Ale ogólnie masz rację.
Obracając się w kręgach klasy średniej (powiedzmy, definicje są płynne) - nie licząc pojedynczych przypadków kompletnych kretynów (głównie na korporacyjnych stołkach) - to nie znam takich ludzi, jakich opisujesz.
Mam swoją działalność - i nie robię tego tylko po to, by "się nachapać".
Kilku znajomych podobnie - warsztat jakiś, eksperci z różnych działek na własnym wikcie, krawcowa - Oni podobnie.
Inni znów - działalności zatrudniające ludzi - i też bez gonienia ludzi batem by wygrzać się w nowym Ferrari.
Znajomi na najrozmaitszych etatach - w większości znakomitej ostro tyrają na mała stabilizację.
Więcej - z powodów osobistych mam dość dobre pojęcie o generalnym obrazie drobnych działalności gospodarczych w tym kraju. Przekrój z kilkunastu lat, z setek firm. I tak, są ludzie, których się powinno dawno zamknąć wyrzucając klucz do celi. Wyjątkowo nędzne kreatury. Ale to są wyjątki.
Dawaj Waćpan przykłady tej dużej większości, bo w to, że akurat moi znajomi są wyjątkowo uczciwi po prostu nie wierzę - ze statystycznego punktu widzenia, bo socjologicznie już bardziej.
Aaaa - i zdefiniuj może na początek, co uważasz za klasę średnią. To bardzo zmienia obraz.
Mówię całkiem serio, bez osobistego ataku - chętnie poszerzę horyzonty.
To fakty, jedni dowalali +10gr do paliwa znacznie częściej niż drudzy.poborcapodatkowy pisze: ↑pt maja 01, 2020 4:36 pmTo zaklinanie rzeczywistości, jakby powiedzieć, że papież nie pierdzi. A nawet jeżeli, to po cichu i nie będzie czuć.
Jest klasa;rokfor32 pisze: ↑pt maja 01, 2020 6:16 pmPrzeciez my nie mamy klasy średniej, w rozumieniu encyklopedycznymDopiero się buduje - i za kilka pokoleń może coś z tego będzie. A na razie to pojedyncze sztuki, które już nie muszą oglądać każdej złotówki, zanim ją wydadzą. Trudno wiec żeby wyjątki nazywać klasą społeczną
![]()
(...)
Użytkownicy przeglądający to forum: martin09 i 2 gości