Nowy K... Ład
Moderator: Misiek Bielsko
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
Re: Nowy K... Ład
nie ma to jak samozaoranie https://businessinsider.com.pl/gospodar ... q?srcc=ucs
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
I jak po każdym wcześniejszym im to zupełnie nie zaszkodzi 

- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
Niestety 

Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Tak swoją drogą, jak wyżyć za średnią krajową
Na łeb ... czyli x 2.
Nie domyka się urwał

Na łeb ... czyli x 2.
Nie domyka się urwał

***** USA
Za średnią czy medianę? Bo za średnią to da się spokojnie żyć. Za medianę to już byśmy musieli zacząć oszczędzać.
- minizbowid
-
za średnią krajową z palcem w dupie, gorzej za najniższą.
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

o ile jesteś względnie zdrowy,. masz dom, samochód i nie masz kredytu

- Misiek Cypr
-
Albo nie masz kredytu, masz gdzie mieszkać i nie masz jakiegoś hobby droższego niż Nordicwalking
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Z hobby jakimkolwiek to bym uważał. Bieganie bez umierania za wagę sznurówek wydaje się niezbyt drogie i obudowane sprzętem, ale wyjazdy na treningi to już odlot.Misiek Cypr pisze: ↑śr sty 19, 2022 7:37 amAlbo nie masz kredytu, masz gdzie mieszkać i nie masz jakiegoś hobby droższego niż Nordicwalking
Niemniej kwota zapewniająca spokój bytu dla każdego jest inna. Inna też definicja spokojnego życia - czy masz na obiad i bilety na dojazd do roboty, czy spokojnie realizujesz liczne fajne pomysły. Do pierwszego średnia wystarczy, do drugiego niezbyt.
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

oczywiście..
ale my tu zakładamy brak ekstrawagancji
samo ogrzewanie domu, koszty stałe samochodu, minimalne wydatki życiowe i ciasno się robi.
ale my tu zakładamy brak ekstrawagancji
samo ogrzewanie domu, koszty stałe samochodu, minimalne wydatki życiowe i ciasno się robi.
- minizbowid
-
Odchodząc trochę od tematu: w Lublinie jest ulica o jakże cudownej nazwie: ul. Inflacji Morawieckiego
Podejrzewam jakiegoś dowciapnisia, ale się sprawdza

Podejrzewam jakiegoś dowciapnisia, ale się sprawdza

Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

Mariusz, stąd karta biedronki, promka w linku i chwilówki za rogiem w razie nagłych świąt.
Ktoś zakupił "koszyk dudy" po 7 latach - realny wzrost cen na poziomie 84%.
Ktoś zakupił "koszyk dudy" po 7 latach - realny wzrost cen na poziomie 84%.
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

- minizbowid
-
załóżmy że człowiek zarabia 4netto (zaokrąglone). podam swoje przykłady.
Spoko, mieszkanie - 38m², dwa pokoje, kuchnia, łazienka.
opłaty- czynsz (260zl), rachunki (380zl), jedzenie myślę że wyjdzie z 800-900 miesięcznie. to masz przypuśćmy 1500zl miesięcznie. Mam służbowe auto, więc swoje tankuje raz w miesiącu i wystarcza - 300zl. już 1800zl. OC nie bierzemy pod uwagę. i zostaje ci dalej ponad 2tys które masz na zabawę, no dobra, możemy uszczuplić o 300zl bo amortyzacja, jakiś lekarz czy cuś. Kredytów nie wliczam bo takowych nie posiadam. No i przypuszczamy sytuację że odkładasz 400zl miesięcznie. Masz 1200zl żeby przepierdalac na głupoty, a jeszcze jeśli towarzysz niedoli, narzeczona czy żona pracują to jest jedna pensja ekstra, którą też można wydawać/inwestować

Szału nie ma dupy nie rwie, ale nie jest też tak że nie można sobie na nic pozwolić...
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

Pierdolicie. Z mojej perspektywy - długi czas jedna pensja szła na opłaty (kredyt, czynsz w spółdzielni, reszta rachunków), druga nieco niższa była na życie. Dało się jakimś cudem mieć dzieciora, zgruzowaną terenówkę i uskubać na skromne wakacje (za granicą, bo w Polsce to już było za drogo
).
Może na "ośmiorniczki" nie było, może czasem coś pilnego na miniratkę kupić, cały czas ślizgiem, stresem i bez specjalnych oszczędności, ale się dało.
Dzisiaj, mając krotność, nic specjalnie się nie zmieniło, poza nieco droższymi zabawkami, "ośmiorniczkami" i względnym luzem
Dalej mnie nie stać na wakacje w Polsce

Może na "ośmiorniczki" nie było, może czasem coś pilnego na miniratkę kupić, cały czas ślizgiem, stresem i bez specjalnych oszczędności, ale się dało.
Dzisiaj, mając krotność, nic specjalnie się nie zmieniło, poza nieco droższymi zabawkami, "ośmiorniczkami" i względnym luzem

Dalej mnie nie stać na wakacje w Polsce

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
To w dwie osoby nadal będziecie jedli za 800 zł miesięcznie ?minizbowid pisze: ↑śr sty 19, 2022 8:42 amjedzenie myślę że wyjdzie z 800-900 miesięcznie
a jeszcze jeśli towarzysz niedoli, narzeczona czy żona pracują to jest jedna pensja ekstra, którą też można wydawać/inwestować![]()
Chyba chleb z margaryną i tania herbatę...
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Na żarciu jest największa % przebitka względem tanio i drogo (a też niekoniecznie dobrze). Da się to potanić, ale trochę trzeba się pilnować. Mi sprawdza się system tygodniówek - plan żarcia poniedziałek - piątek dla mnie do roboty i dla żony z dziećmi, potem na weekend jakieś dłużej ambarasujące potrawy. Przy tym nie marnuje się jedzenia, czego nie znoszę i oszczędza kupę czasu w tygodniu, bo żona nie musi codziennie do sklepu extra jechać.
Niezbędne jest też planowanie budżetu, ale to akurat różnie wychodzi - czasem jednak człowiek chce pożyć a nie zapierniczać dla cyferek
Niezbędne jest też planowanie budżetu, ale to akurat różnie wychodzi - czasem jednak człowiek chce pożyć a nie zapierniczać dla cyferek

"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Kabal pisze: ↑śr sty 19, 2022 9:03 amPierdolicie. Z mojej perspektywy - długi czas jedna pensja szła na opłaty (kredyt, czynsz w spółdzielni, reszta rachunków), druga nieco niższa była na życie. Dało się jakimś cudem mieć dzieciora, zgruzowaną terenówkę i uskubać na skromne wakacje (za granicą, bo w Polsce to już było za drogo).
Dzisiaj, mając krotność, nic specjalnie się nie zmieniło, poza nieco droższymi zabawkami, "ośmiorniczkami" i względnym luzem![]()
Dalej mnie nie stać na wakacje w Polsce![]()

Przy czym dzieci x2 i bez kredytów oprócz hipoteki. Reszta 100%.
Beware The Rage Of A Berserker
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
goralski pisze: ↑śr sty 19, 2022 12:13 pmNa żarciu jest największa % przebitka względem tanio i drogo (a też niekoniecznie dobrze). Da się to potanić, ale trochę trzeba się pilnować. Mi sprawdza się system tygodniówek - plan żarcia poniedziałek - piątek dla mnie do roboty i dla żony z dziećmi, potem na weekend jakieś dłużej ambarasujące potrawy. Przy tym nie marnuje się jedzenia, czego nie znoszę i oszczędza kupę czasu w tygodniu, bo żona nie musi codziennie do sklepu extra jechać.
Niezbędne jest też planowanie budżetu, ale to akurat różnie wychodzi - czasem jednak człowiek chce pożyć a nie zapierniczać dla cyferek![]()

Przemyślenie przynajmniej z grubsza planu co robić na posiłki bardzo ułatwia i obtania. Nie marnuje się prawie żarcia (bio wynoszę do kubła jak samo poprosi a nie że się kosz zapełnił), można zakupy zrobić raz, przemyślane. Oczywiście bez niewolnictwa, jak się coś zmieni to nie jest problem. Do tego duża zamrażarka z zapasami i spokój.
Kupuję raczej jakościowe produkty, sporo w małych lokalnych sklepach, nawet jak cena jest wyższa (acz wcale to nie jest reguła, np. mięso).
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

- minizbowid
-
Nie, normalne jedzenie, gotowanie, powiem ci lepiej - nawet.mnie stać na pistacje. I to kilogram.Adamo pisze: ↑śr sty 19, 2022 12:04 pmTo w dwie osoby nadal będziecie jedli za 800 zł miesięcznie ?minizbowid pisze: ↑śr sty 19, 2022 8:42 amjedzenie myślę że wyjdzie z 800-900 miesięcznie
a jeszcze jeśli towarzysz niedoli, narzeczona czy żona pracują to jest jedna pensja ekstra, którą też można wydawać/inwestować![]()
Chyba chleb z margaryną i tania herbatę...

Herbata Ramsey z biedry - kup sobie i sprawdź tą z nutą cytryny. Zajebiście droga - jakieś 6zl za 100 woreczków.
Zakupy raz w tygodniu, nie trzeba więcej. Zrobisz zakupy raz na tydzień za 300zl-500zl zależnie co kupujesz, jeśli sama spozywka bez chemii to z palcem w dupie, w sezonie warzywa i owoce z targu - dużo lepsze i dużo tańsze. przez to zakupy wychodzą czasami nawet mniej niż ten przedział co napisałem. Do tego promocje, karty biedronki itp. naprawdę spoko sprawa

A i nie lubię margaryny, wolę masło.
A biedą to się ogólnie brzydzę.
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

Zobacz sobie aplikacje typu Moja gazetka - zbiorczo wszystkie te śmieciowe oferty, co się je wyrzuca bez czytania. Pozwala bez większej traumy zobaczyć, czy warto coś na zapas kupić (np. masło do zamrożenia na zaś).
Biedronki nie używam - brud i pierdolnik, który tam panuje od czwartego tygodnia po otwarciu sklepu mnie odrzucają.
Biedronki nie używam - brud i pierdolnik, który tam panuje od czwartego tygodnia po otwarciu sklepu mnie odrzucają.
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

- minizbowid
-
jak korzystam z biedry to tylko tej w Piaskach - największy asortyment mają. Z aplikacji nie korzystam, spamuje strasznie i zostawiłem tylko kartę. A gazetki obcykane, czasami są serio spoko promocje.Krees pisze: ↑śr sty 19, 2022 12:59 pmZobacz sobie aplikacje typu Moja gazetka - zbiorczo wszystkie te śmieciowe oferty, co się je wyrzuca bez czytania. Pozwala bez większej traumy zobaczyć, czy warto coś na zapas kupić (np. masło do zamrożenia na zaś).
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

Jacy Wy wszyscy zorientowani
jestem pod wrażeniem.
Nie mam bladego pojęcia gdzie i za ile żona robi zakupy...

Nie mam bladego pojęcia gdzie i za ile żona robi zakupy...
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Ja tam jestem ustawiony do końca życia....
Pod warunkiem, że umrę za tydzień
Pod warunkiem, że umrę za tydzień

"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S