Ustrój idealny
Moderator: Misiek Bielsko
Re: Ustrój idealny
Za drogie hobby mamy. I za dużo ich 

moga uwazac co chcą i wierzyc że im daje, nie moja sprawa, a na wybory wlasnie predzej taki pojdzie bo ma czasKostuch pisze: ↑czw sty 18, 2024 1:19 pmPewnie że nie każdy musi być rekinem biznesu.trocin pisze: ↑czw sty 18, 2024 6:17 amdlatego nie dla mnie takie przedsiebiorstwa, firmy, dzialalnosci i interesy... na szczescie jest wybor i nie kazdy musi byc rekinem biznesu![]()
27go kasa na koncie ma sie zgadzac i tak jest, to juz pani basi z finansówki w tym głowa, czy jestem na urlopie 3 tygodnie czy na zwolnieniu miesiąc, płatnym 100% oczywiście![]()
emerytura do 5go ma być na koncie i tak jest![]()
nie myślę o ratkach, terminach, fakturach, lizingach, ryczałtach, kosztach, vat, podatkach, opłatach, składkach, daninach itp... nie musze umiec i nie umiem excela![]()
cenie spokój![]()
Gorzej jak potem wychodzi że te nie-rekiny uważają że nie płacą podatków, albo że państwo daje im pieniądze.
A najgorzej jak potem idą na wybory, bo przecież nie-rekin ma taki sam głos jak rekin...
![]()

P I 2.5 TD '90
R1100GS '99
R1100GS '99
eeee w życiu

- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Eeee. Jakby Ci to powiedzieć....Kostuch pisze: ↑czw sty 18, 2024 1:12 pmZaczynam od przepisania majątku na żonę z którą mam rozdzielność.Krees pisze: ↑czw sty 18, 2024 8:10 am
Zabudżetuj choć jeden 5-letni projekt w koszcie całkowitym (brutto z fvat, koszty pracodawcy w zatrudnieniu itp) z wycenami i zatrudnieniem ludzi, wiedząc, że zaczniesz go za 12 miesięcy, skończysz za 6 lat i będziesz miał tylko tę kasę, którą teraz wpiszesz + ewentualnie płacisz że swoich jak zabraknie.
A, no i masz mieć udokumentowane 90% wydatków![]()
Potem mogę się podpisać, że "płacę ze swoich"![]()
Człowiek z jdg nie robi takich rzeczy.
A spółki z o.o. albo s.a. dadzą sobie radę aneksami (w korpo sie to nazywa agile)
Właśnie siedzę nad takim projektem. JDG. dodatkowo - pracownicy delegowani, inny kontynent. Transfer i uruchomienie sprzętu i technologii, prawnicze pole minowe. Kontrole, zezwolenia, sądy właściwe. Klient znany mi z kar umownych. Grubych. Mam funkcjonujące rozwiązanie pośrednie rozdzielające odpowiedzialność.
Ale...
Skończy się na 100% inną formą prowadzenia działalności, dojrzałem. Nigdy dość stopni separacji odpowiedzialności.
Ale formalnie jadę na razie jako JDG.
Beware The Rage Of A Berserker
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
Prosty quiz ekonomiczny na karcie do głosowania.
Pytania typu:
Skąd się biorą pieniądze?
a) wyciąga się ze ściany
b) dostaje się od państwa
c) drukuje się je, ale nie każdy ma drukarkę (w Japonii mają to są bogaci)
d) zarabia się pracując
Jak źle wypełnisz, to głos się nie liczy

Czyli taka demokracja kwalifikowana.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
wykluczenie, nierówne traktowanie, dyskryminacja, łamanie praw człowieka i konstytucji itp 

P I 2.5 TD '90
R1100GS '99
R1100GS '99
No patrz. A ludzie tak żyjąKostuch pisze: ↑czw sty 18, 2024 1:12 pmZaczynam od przepisania majątku na żonę z którą mam rozdzielność.Krees pisze: ↑czw sty 18, 2024 8:10 am
Zabudżetuj choć jeden 5-letni projekt w koszcie całkowitym (brutto z fvat, koszty pracodawcy w zatrudnieniu itp) z wycenami i zatrudnieniem ludzi, wiedząc, że zaczniesz go za 12 miesięcy, skończysz za 6 lat i będziesz miał tylko tę kasę, którą teraz wpiszesz + ewentualnie płacisz że swoich jak zabraknie.
A, no i masz mieć udokumentowane 90% wydatków![]()
Potem mogę się podpisać, że "płacę ze swoich"![]()
Człowiek z jdg nie robi takich rzeczy.
A spółki z o.o. albo s.a. dadzą sobie radę aneksami (w korpo sie to nazywa agile)

Mam akurat przed sobą konsekwencje zmiany kliometrówki i kursu euro. Obie mi w poprzek.
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

Eeee. Jakby Ci to powiedzieć…Bratproroka pisze: ↑czw sty 18, 2024 2:26 pmSkończy się na 100% inną formą prowadzenia działalności, dojrzałem. Nigdy dość stopni separacji odpowiedzialności.
Może zacznij od tej zmiany.
Łatwiej zapobiegać niż później ratować

O, to Wy macie jak z gospodarką odpadami

Najskuteczniej pozbyć się odpadów szkodliwych zmieniając rozporządzenie z katalogiem

Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

Wy sugerujący tak proste metody kwalifikacji wyborczej.
Ja na to nie wpadłem

A gorszy sort już jest pasee

Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

A jest jakaś definicja człowieka?
Bym napisał gdzieś na marginesie broszurki z konstytucją: "Czynne prawo wyborcze przysługuje osobom potrafiącym odpowiedzieć na pytania abc. Cała reszta może żreć gruz i żalić się na fejsiku."
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
100% zgody. Tak ma być. Na razie jest etap wstępny. Będzie zwycięska oferta, będziemy robić jako spółka. Chyba, że mnie wezmą jak dotychczas na kontrakt, wtedy nie ma potrzeby. I rozliczenia prostsze.Adamo pisze: ↑czw sty 18, 2024 2:58 pmEeee. Jakby Ci to powiedzieć…Bratproroka pisze: ↑czw sty 18, 2024 2:26 pmSkończy się na 100% inną formą prowadzenia działalności, dojrzałem. Nigdy dość stopni separacji odpowiedzialności.
Może zacznij od tej zmiany.
Łatwiej zapobiegać niż później ratować![]()
Skojarzyło mi się z koncernami farmaceutycznymi.
Dobrze by było sprzedać więcej leków na np. cukrzycę.
Zmieniono normę glukozy jednym zapisem i mamy kilkadziesiąt milionów nowych klientów.
Skoro im działa…
Wszędzie działa
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

Wystarczy wpisać w kodeks wyborczy, że prawo do głosowania ma osoba odprowadzająca podatki w Polsce...to już spore sito.
Zbowid

Ale nie będzie wymówki, że socjalni, nieroby itp. Może warto?
Zbowid

- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Manewr w sumie podobny jak z tą zmianą definicji człowieka/obywatela.
W szczytowej formie to będzie jak u Pratchetta:
Ankh – Morpork eksperymentowało z wieloma systemami rządów, aż osiągnęło formę demokracji znaną jako Jeden Człowiek, Jeden Głos”. Patrycjusz był tym Człowiekiem; miał Głos.
Bratproroka pisze: ↑czw sty 18, 2024 5:59 pmManewr w sumie podobny jak z tą zmianą definicji człowieka/obywatela.
W szczytowej formie to będzie jak u Pratchetta:
Ankh – Morpork eksperymentowało z wieloma systemami rządów, aż osiągnęło formę demokracji znaną jako Jeden Człowiek, Jeden Głos”. Patrycjusz był tym Człowiekiem; miał Głos.

Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

Dużo bardziej podłe.Bratproroka pisze: ↑czw sty 18, 2024 5:59 pmManewr w sumie podobny jak z tą zmianą definicji człowieka/obywatela.
W pierwszym etapie ci co za chwilę utracą prawa wyborcze byłaby za.
To już było. To jest ta forma równości, w której niektórzy są/powinni być równiejsi...

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
O ile się nie mylę, to demokracja deklaruje/zaleca jedynie równośc wobec prawa... a prawo możemy sobie modelować 

Zbowid

Nieśmiało przypomnę, że w kolebce demokracji - starożytnych Atenach, wcale nie było tak że każdy miał prawo głosu i byli bardziej i mniej równi.misman pisze: ↑czw sty 18, 2024 7:23 pmTo już było. To jest ta forma równości, w której niektórzy są/powinni być równiejsi...![]()
Kliknij sobie hasło 'ochlokracja' na wiki.