Szczepienia ... tak czy ???

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Krees

Re: Szczepienia ... tak czy ???

Post autor: Krees » pn kwie 05, 2021 10:31 pm

Kostuch pisze:
pn kwie 05, 2021 10:04 pm
Videlec pisze:
pn kwie 05, 2021 10:02 pm
Ale to zależy, miastowy weterynarz to coś pewnie ogarnia, ale ci po wsiach w praktyce to głównie inseminacja :)21
Mają c do wyboru inseminację i podejrzaną iniekcję... Zaryzykuję to pierwsze :lol:
No nie wiem. :roll:
Widziałeś kiedyś jak temat wygląda dajmy na to u trzody? :)21

Z innej beczki... Wiesz co to trokar? :)21
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » pn kwie 05, 2021 10:39 pm

Krees pisze:
pn kwie 05, 2021 10:31 pm
jak krówka ma wzdęcie to takim szpikulcem się ją traktuje :)21

Obrazek
Ostatnio zmieniony pn kwie 05, 2021 10:41 pm przez czarny bielsko, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn kwie 05, 2021 11:07 pm

Krees pisze:
Kostuch pisze:
Videlec pisze:
pn kwie 05, 2021 10:02 pm
Ale to zależy, miastowy weterynarz to coś pewnie ogarnia, ale ci po wsiach w praktyce to głównie inseminacja :)21
Mają c do wyboru inseminację i podejrzaną iniekcję... Zaryzykuję to pierwsze :lol:

Nie wiem.
Ale byłem (dawno temu) studentem ostatniego roku. Nie polecałbym wtedy swojej wiedzy, umiejętności i usług :)14
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pn kwie 05, 2021 11:18 pm

Kostuch pisze:
pn kwie 05, 2021 11:07 pm
Krees pisze:
Kostuch pisze:

Nie wiem.
Ale byłem (dawno temu) studentem ostatniego roku. Nie polecałbym wtedy swojej wiedzy, umiejętności i usług :)14
To, co Czarny wstawił. Student wystęka Ci espumisan, wet zasugeruje, że jak Cię wzdęło to trza upuścić gazu 8) Żartuję oczywiście, ale zakres możliwości, diagnostyki i leków nieco się rozbiega.

Też byłem studentem ostatniego roku (dwa razy :)21 ) i pierwszego też (trzy razy :)21 ) i nie demonizowałbym tego aż tak. Oczywistym jest, że z upływem czasu nabiera się doświadczenia i wiedzy praktycznej, której na studiach nie przekażą, ale jakieś podstawy już są. Jeżeli ktoś na studiach ogarniał w miarę bieżące tematy, to po przeszkoleniu w konkretnym zakresie podstawowe decyzje podejmie sam, a wszelkie inne będzie w stanie odpowiednio przekazać komuś z doświadczeniem. Oczywiście opierdalający się, zapici, zjarani i ci, co przechodzą bo tatuś, ciocia albo dziadek emeryt się nie nadają, ale oni nie będą się zwykle nadawać nawet jak już osiągną swój szczyt marzeń.

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » wt kwie 06, 2021 8:00 am

klucz13 pisze:
pn kwie 05, 2021 6:18 pm

chyba se jaja robisz, idę po konkretną pomoc a nie pogadać sobie, nie każdy zresztą jest w stanie zadać odpowiednie pytania, a po drugie nie każdemu konowałowi się da. Tylko raz w życiu musiałem zjebać lekarza na wizycie, ale zapamięta to do końca życia, drugiego rezydenta przed konsekwencjami uratowali starsi koledzy którym to ja nie mogłem odmówić
Oczywiście że po konkretną pomoc, a lekarz ma się domyślić z czym przychodzisz.
Tak jak Cie czytam to zajebisty kozak z Ciebie, zastanawia mnie tylko jedno - jak wiesz jak "zjebać" lekarza za niekompetencje jak mniemam to po co idziesz do niego ? Lecz się sam skoro wiesz lepiej.

Lubię takich kozaków...naprawdę. Są niesamowici w swojej "medycznej" zajebistości.
Ja już dawno doszedłem do tego żeby każdy robił to do czego ma kompetencje.
Kostuch pisze:
pn kwie 05, 2021 8:54 pm
Mam pytanie do łapiduchów tutejszych.
Byłem u rodziców na święta i musiałem przymusowo telewizora słuchać.
Mówili że ponieważ są braki, to ktoś wpadł na pomysł że studenci medycyny ostatnich lat będą mieli szanse się wykazywać. Ktoś tam w tle skomentował że to jebnie, bo nie mają kwitów na leczenie i jak nie trafią z leczeniem to kto za to beknie.
Naprawdę ktoś wpadł na taki pomysł? :roll:

Jak sobie przypomnę, co umiałem jako student ostatniego roku, to mi słabo się robi...
To pytanie jest do tych którzy podjęli taką decyzję.

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » wt kwie 06, 2021 8:29 am

grzes pisze:
wt kwie 06, 2021 8:00 am

Tak jak Cie czytam to zajebisty kozak z Ciebie, zastanawia mnie tylko jedno - jak wiesz jak "zjebać" lekarza za niekompetencje jak mniemam to po co idziesz do niego ? Lecz się sam skoro wiesz lepiej.

Lubię takich kozaków...naprawdę. Są niesamowici w swojej "medycznej" zajebistości.

Sądząc po wypowiedzi, masz coś wspólnego ze "służbą" zdrowia? :)21
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » wt kwie 06, 2021 8:45 am

Mam ... :)23

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt kwie 06, 2021 9:32 am

Krees pisze:
pn kwie 05, 2021 11:18 pm
... po przeszkoleniu w konkretnym zakresie podstawowe decyzje podejmie sam, a wszelkie inne będzie w stanie odpowiednio przekazać komuś z doświadczeniem...
A kto określi co to są "podstawowe decyzje"?
I weźmie za nie odpowiedzialność?
Wykupią im polisę OC od błędu w sztuce (sztuce której jeszcze oficjalnie nie posiedli)?
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » wt kwie 06, 2021 9:36 am

Więc wiesz, że przesadzasz.

Mając nawet niewielki zestyk z medykami w rodzinie (a Kluczu napisał przecież, że ma) czy wśród znajomych nabywa się całkiem sporą wiedzę. Nie w fachu medycznym - a w procedurach działania. I w tym, jak medycy je olewają. Jak ktoś ma wiedzę w tym temacie - to po prostu szlag go trafia, jak się z tym styknie w realu.

I to jest jak najbardziej sensowna podstawa do zjeby - olewanie tych procedur. Jak po wybudzeniu medyk ma być co pół godziny przy pacjencie, żeby go monitorować - to ma być i tyle, a nie jakiś cewnik, bo się mu nie chce/nie ma czasu.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » wt kwie 06, 2021 9:50 am

misman pisze:
wt kwie 06, 2021 8:29 am
Czyli mówisz, że jak dajmy na to Kostuch, co się coś na komputrach zna przedkłada linuksy nad windowsy, to tak dla zasady nie słuchamy i robimy na opak? :)21
Albo Rokfora jak o Toyoty zapytać, to na pewno nie? :D

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » wt kwie 06, 2021 10:25 am

Kostuch pisze:
wt kwie 06, 2021 9:32 am
Krees pisze:
pn kwie 05, 2021 11:18 pm
... po przeszkoleniu w konkretnym zakresie podstawowe decyzje podejmie sam, a wszelkie inne będzie w stanie odpowiednio przekazać komuś z doświadczeniem...
A kto określi co to są "podstawowe decyzje"?
I weźmie za nie odpowiedzialność?
Wykupią im polisę OC od błędu w sztuce (sztuce której jeszcze oficjalnie nie posiedli)?
Ale to tak samo jak w każdej normalnej pracy, gdzie masz drabinkę służbową. Wstawiasz człowieka o kompetencjach, które znasz i weryfikujesz na start (czyli dajmy na to, znajomość fizjologicznych parametrów organizmu, objawów wstrząsu, zapaści, czy czego tam...) i ma to monitorować. Ratownictwo miał więc jest w stanie rozpocząć procedurę i wezwać odpowiednie osoby do pomocy, one przejmują lecącego pacjenta, ale dopóki ten jest stabilny, nie muszą go nawiedzać co chwilę. Człowiek ma nad sobą przełożonego (lekarza) o wyższych kompetencjach, który w trudniejszych sprawach bierze pacjenta na siebie.
Odpowiedzalność nie wiem jak jest rozłożona w procedurach medycznych, ale z pewnością można ją określić i przypisać.

Tak bym to widział. Jak jest w przyrodzie, nie mam pojęcia.

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » wt kwie 06, 2021 10:30 am

Takayuki pisze:
wt kwie 06, 2021 9:50 am
misman pisze:
Czyli mówisz, że jak dajmy na to Kostuch, co się coś na komputrach zna przedkłada linuksy nad windowsy, to tak dla zasady nie słuchamy i robimy na opak? :)21
Nie uogólniam, odniosłem się do tej konkretnej wypowiedzi.
rokfor32 pisze:
wt kwie 06, 2021 9:36 am
Więc wiesz, że przesadzasz.

Mając nawet niewielki zestyk z medykami w rodzinie (a Kluczu napisał przecież, że ma) czy wśród znajomych nabywa się całkiem sporą wiedzę. Nie w fachu medycznym - a w procedurach działania. I w tym, jak medycy je olewają. Jak ktoś ma wiedzę w tym temacie - to po prostu szlag go trafia, jak się z tym styknie w realu.

I to jest jak najbardziej sensowna podstawa do zjeby - olewanie tych procedur. Jak po wybudzeniu medyk ma być co pół godziny przy pacjencie, żeby go monitorować - to ma być i tyle, a nie jakiś cewnik, bo się mu nie chce/nie ma czasu.
Napisz coś konkretniej o tych procedurach, bo nie do końca chwytam co masz na myśli biorąc pod uwagę wizytę w trybie ambulatoryjnym.

A z tym nabywaniem wiedzy zasłyszanej to sam sobie zaprzeczasz, dlaczego ?
Bo z wypowiedzi tej i powyższych nie tylko Twoich wynika, że kompetencje zawodowe i merytoryczne mają dla Was podstawowe znaczenie (co mnie nie dziwi biorąc pod uwagę, że dotyczą zdrowia i życia) a konkretnej wiedzy tej praktycznej raczej nie nabywa się na zestyku z medykami, czy wśród znajomych, bo nie tego oczekujesz od lekarza jako pacjent. Przynajmniej ja mam takie zdanie...
Jest taka tendencja w narodzie naszym, że spora część społeczeństwa wie jak sie leczyć, druga to specjaliści w zakresie prawa, jeszcze inni lepiej naprawiają auta, budowlańcy etc... wszyscy oni właśnie bazują na tej zasłyszanej wiedzy z zestyku...

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » wt kwie 06, 2021 11:02 am

Takayuki pisze:
wt kwie 06, 2021 9:50 am
misman pisze:
Nic nie mówię, tylko się upewniałem co do słuszności _moich_ domysłów 8)
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » wt kwie 06, 2021 11:08 am

To jeszcze lepiej, wiem dlaczego doktóry się mylą ale nie powiem. :D

rokfor32

Post autor: rokfor32 » wt kwie 06, 2021 1:28 pm

Grzes - to działa tak samo we wszystkich branżach nazwijmy to usługowych. Medycyna nie jest tu żadnym wyjątkiem.

Kluczu akurat napisał o sytuacji pooperacyjnej - przy "standardowych" zabiegach nie jest żadną tajemnicą, jak ma wyglądać obsługa po. Można się tego dowiedzieć od znajomych medyków - można wyszukać w necie, można sięgnąć po fachową literaturę. I gdy się to rozmija - robi sie nerwowo.

Jak napisałem - to działa we wszystkich branżach - jak masz trochę oleju w dyńce i wątpliwości co do usługi - to robisz wcześniej wywiad, (szukając danych i krzyżując opinie) - po to żeby Cię pan budowlaniec/mechanik/informatyk (wpisz dowolne) nie robił w wała. Medyków dotyczy to tak samo.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » wt kwie 06, 2021 1:31 pm

Te e, ale dzisiaj wiedza specjalistyczna jest na tylke skomplikowana, że szybkim guglaniem nic się nie dowiesz
Lub znajdziesz kilka różnych wersji gdzie też słusznej nie wybierzesz bez spec wiedzy
A jeszcze może się okazać, że kilka jest słusznych, i co? :)21 :)21

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » wt kwie 06, 2021 1:37 pm

Uwielbiam pasjami takich, co lepiej ode mnie wiedzą jak zrobić ekspertyzę, chociaż całą karierę spędzili w urzędzie nad biurkiem. A jeszcze bardziej lubię tych, co wiedzą z góry, jaki wynik będzie.

@Rokfor, jak masz ten olej, to zapytasz, dlaczego jest jak jest zanim zaczniesz być mądrzejszy, a tym bardziej awanturę robić.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt kwie 06, 2021 2:04 pm

i sie Grześ dowiedział, że nic się nie zna na swojej robocie
:)21

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » wt kwie 06, 2021 2:20 pm

Kiedyś dla rozrywki dałem poczytać żonie te medyczne smaczki z tego tematu. Miała ubaw po pachy :)21
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » wt kwie 06, 2021 2:20 pm

Mroczny pisze:
wt kwie 06, 2021 2:04 pm
W końcu forum eksperckie :)21

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » wt kwie 06, 2021 3:12 pm

Ciii
Klucz własnie przyznał, że jak wątpimy w działania myśliwych to spoko luzik, tak jako i on lekarzy beszta :)2

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt kwie 06, 2021 7:08 pm

Takayuki pisze:
wt kwie 06, 2021 3:12 pm
Ciii
Klucz własnie przyznał, że jak wątpimy w działania myśliwych to spoko luzik, tak jako i on lekarzy beszta :)2
Zapomniałeś o dziku czy poskromiłeś fetysza :wink: Podszkolić się też z czytania ze zrozumieniem, wiem że to strasznie trudne, ale spróbuj to nie boli
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt kwie 06, 2021 7:16 pm

grzes pisze:
wt kwie 06, 2021 8:00 am
klucz13 pisze:
pn kwie 05, 2021 6:18 pm

chyba se jaja robisz, idę po konkretną pomoc a nie pogadać sobie, nie każdy zresztą jest w stanie zadać odpowiednie pytania, a po drugie nie każdemu konowałowi się da. Tylko raz w życiu musiałem zjebać lekarza na wizycie, ale zapamięta to do końca życia, drugiego rezydenta przed konsekwencjami uratowali starsi koledzy którym to ja nie mogłem odmówić
Tak jak Cie czytam to zajebisty kozak z Ciebie, zastanawia mnie tylko jedno - jak wiesz jak "zjebać" lekarza za niekompetencje jak mniemam to po co idziesz do niego ? Lecz się sam skoro wiesz lepiej
.

Kostuch pisze:
pn kwie 05, 2021 8:54 pm
Mam pytanie do łapiduchów tutejszych.
Byłem u rodziców na święta i musiałem przymusowo telewizora słuchać.
Mówili że ponieważ są braki, to ktoś wpadł na pomysł że studenci medycyny ostatnich lat będą mieli szanse się wykazywać. Ktoś tam w tle skomentował że to jebnie, bo nie mają kwitów na leczenie i jak nie trafią z leczeniem to kto za to beknie.
Naprawdę ktoś wpadł na taki pomysł? :roll:

Jak sobie przypomnę, co umiałem jako student ostatniego roku, to mi słabo się robi...
To pytanie jest do tych którzy podjęli taką decyzję.
też chyba nie rozumiesz co czytasz, to masz też problem z wysłuchaniem pacjenta a wtedy wychodzą różne kwiatki, przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem może pomoże a pisałem że jest to tylko skrót, oczywiście według twojego przekonania zniszczenie dokumentu medycznego który powinien wylądować w mojej historii choroby to standard postępowania w twojej praktyce, to współczuję pacjentom
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » wt kwie 06, 2021 9:55 pm

Mroczny pisze:
Uczę się każdego dnia... :D
Krees pisze:
wt kwie 06, 2021 2:20 pm
Mroczny pisze:
Traktuje je stricte rozrywkowo...
klucz13 pisze:
wt kwie 06, 2021 7:16 pm
też chyba nie rozumiesz co czytasz, to masz też problem z wysłuchaniem pacjenta a wtedy wychodzą różne kwiatki, przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem może pomoże a pisałem że jest to tylko skrót, oczywiście według twojego przekonania zniszczenie dokumentu medycznego który powinien wylądować w mojej historii choroby to standard postępowania w twojej praktyce, to współczuję pacjentom
O jakich dokumentach piszesz ?
bo chyba coś mi umknęło
dziękuję Ci bardzo za postawienie mi diagnozy, od razu mi lepiej, że są tacy co się znają i czuwają... no i nie boją się pogrozić palcem...
normalnie kamień z serca...

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt kwie 06, 2021 10:16 pm

grzes pisze:
wt kwie 06, 2021 9:55 pm
Mroczny pisze:
Uczę się każdego dnia... :D
Krees pisze:
wt kwie 06, 2021 2:20 pm
Mroczny pisze:
Traktuje je stricte rozrywkowo...
klucz13 pisze:
wt kwie 06, 2021 7:16 pm
O jakich dokumentach piszesz ?
bo chyba coś mi umknęło
dziękuję Ci bardzo za postawienie mi diagnozy, od razu mi lepiej, że są tacy co się znają i czuwają... no i nie boją się pogrozić palcem...
normalnie kamień z serca...
i kto ma problem ze zrozumieniem ? napisałem DOKUMENT !!!!!!! a nie dokumenty
bez odbioru, nie chce mi się dalej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”