Świat i najbliższa okolica politycznie

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
ZbychoS

Re: Świat i najbliższa okolica politycznie

Post autor: ZbychoS » czw gru 05, 2024 9:50 pm

Bratproroka pisze:
czw gru 05, 2024 8:35 pm
ZbychoS pisze:
czw gru 05, 2024 4:16 pm
Zazwyczaj i w większości nie warto szukać drugiej strony.
Widać wyraźną linię między ciemną i jasną stroną mocy.
Lub ... jak na Bliskim Wschodzie widać, że obie strony są siebie warte i żadnych z nich nie chciałbym mieć za sąsiada.
Błądzisz przyjacielu.

Zawsze warto, a nawet trzeba poznać spojrzenie drugiej strony. Nie trzeba się z nim zgadzać, ale warto je znać. Nawet kiedy wnerwia. A może szczególnie wtedy.

Prawo do wolności słowa jest tylko wtedy coś warte, jeżeli zawiera wypowiedzi z którymi się nie zgadzasz. Prawo wolności wypowiedzi tylko dla tych wypowiedzi, które się Tobie podobają to skrót do cenzury i totalitaryzmu.
Błądzisz twierdząc, że podważam prawo do wypowiedzi.
Twierdzę, że czyny nie słowa świadczą o nas.
Więc zasadniczo mam w d*** zarówno propagandę Izraela, jak i propagandę Hamasu.
Nie interesuje mnie też ruska narracja bo jeśli nawet mają w jakimś stopniu swoją rację to nie usprawiedliwia ona tego co czynią.
Nie kocham Ukraińców ale ich uważam za ofiarę zbójeckiego napadu. Więc jestem za nimi.
Więcej, być może jedni jak i drudzy mają swoją rację. Rację która nie usprawiedliwia czynów.
Też i także w jakimś stopniu rozumiem racje PiSu, Rosji, Trumpa ale się z nimi nie zgadzam.
Uważam, że mam prawo lubić pomidorową, a nie lubić sushi :)21
Jednocześnie ... czytam, czytałem na tyle dużo, że jak sądzę potrafię odróżnić zło od dobra i mądrość od głupoty.
***** USA

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt gru 06, 2024 7:22 am

ja tam podejście Zbycha rozumiem. Taki agnostycyzm w geopolityce. Dochodzisz do momentu kiedy masz w dupie o co się leją. Wpływu nie masz, niewinnych też nie ma. Patrz Bałkany..

Pozostaje się organizować tak aby trzymać to w ryzach i nie pozwalać się uśpić tanim surowcem czy pozorną humanizacją - ale to zostawiam tym na których nie głosuję
:)21

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » pt gru 06, 2024 8:37 am

wiec żeby nie cytować Zbycha ja tez uważam ze ukraina jest ofiarom zbójeckiego napadu tyle ze ten miał miejsce w 2014 na Majdanie to co mamy dzisiaj to konsekwencje polecam poczytać o kryzysie Kubańskim i wtedy Prezydent Putin wydaje się bardzo powściągliwym i humanitarnym gościem
a teraz uśmiechajcie się jest weekend :)21
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pt gru 06, 2024 8:45 am

Mroczny pisze:
pt gru 06, 2024 7:22 am
ja tam podejście Zbycha rozumiem. Taki agnostycyzm w geopolityce. Dochodzisz do momentu kiedy masz w dupie o co się leją. Wpływu nie masz, niewinnych też nie ma. Patrz Bałkany..

Pozostaje się organizować tak aby trzymać to w ryzach i nie pozwalać się uśpić tanim surowcem czy pozorną humanizacją - ale to zostawiam tym na których nie głosuję
Ładny wrzut :)21 Jak w 7 słowach zagonić dyskusję o poranku :lol:
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » pt gru 06, 2024 9:59 am

ZbychoS pisze:
czw gru 05, 2024 9:50 pm
Błądzisz twierdząc, że podważam prawo do wypowiedzi.
Twierdzę, że czyny nie słowa świadczą o nas.
Więc zasadniczo mam w d*** zarówno propagandę Izraela, jak i propagandę Hamasu.
Nie interesuje mnie też ruska narracja bo jeśli nawet mają w jakimś stopniu swoją rację to nie usprawiedliwia ona tego co czynią.
Nie kocham Ukraińców ale ich uważam za ofiarę zbójeckiego napadu. Więc jestem za nimi.
Więcej, być może jedni jak i drudzy mają swoją rację. Rację która nie usprawiedliwia czynów.
Też i także w jakimś stopniu rozumiem racje PiSu, Rosji, Trumpa ale się z nimi nie zgadzam.
Uważam, że mam prawo lubić pomidorową, a nie lubić sushi :)21
Jednocześnie ... czytam, czytałem na tyle dużo, że jak sądzę potrafię odróżnić zło od dobra i mądrość od głupoty.
Ale tą wypowiedzią teraz właśnie w zasadzie potwierdzasz to, co ja napisałem: jakoś jednak we wszystkich tych przypadkach znasz drugą stronę i na podstawie szerszego kontekstu podejmujesz ocenę.

Gdybyś sobie tak od razu narzucał czytanie tylko jednej narracji, bo drugiej nie warto, nie miałbyś takich wniosków.

Linię jasnej i ciemnej strony widziałbyś dalej dokładnie. Po prostu byłaby w innym miejscu. Bąbel informacyjny i autocenzura, a dalej cenzura przez odrzucenia - a właściwie stopniowo utrata zdolności do wykrycia manipulacji przekazem po swojej stronie mocy.

A co do wniosków po kolei to mam podobne zdanie o konflikcie w Gazie, na Ukrainie i Bałkanach. Szczególnie o tym, co się tam wszędzie fizycznie dzieje albo działo. Ale mam nieprzyjemne wrażenie, że w niemal każdym z tych konfliktów na dnie siedzi i miesza zupełnie kto inny, niż byśmy z wierzchu chcieli wierzyć.

Uwaga, że UA jest ofiarą RU napaści w 2022 jest tak samo prawdziwa jak ta, że w 2014 RU zareagowali i odpowiedzieli na próbę sponsorowanej zmiany ustroju w UA.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » pt gru 06, 2024 1:53 pm

Bratproroka pisze:
pt gru 06, 2024 9:59 am

(...)
Gdybyś sobie tak od razu narzucał czytanie tylko jednej narracji, bo drugiej nie warto, nie miałbyś takich wniosków.

Linię jasnej i ciemnej strony widziałbyś dalej dokładnie. Po prostu byłaby w innym miejscu.
(...)
Zasadniczo czarno-białe występuję rzadko.
Najczęściej są to różne odcienie szarości.
***** USA

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » pt gru 06, 2024 2:31 pm

I nikt Nas nie pezekona, że białe jest białe a czarne jest czarne :)21

Chyba, że montero.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt gru 06, 2024 2:32 pm

:)21 :)21

Awatar użytkownika
Laska

Post autor: Laska » pt gru 06, 2024 3:14 pm

Bratproroka pisze:
pt gru 06, 2024 2:31 pm

Chyba, że montero.
prawie oplułam monitor :)21 :)21

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pt gru 06, 2024 5:36 pm

Z pewnością da się coś poprawić w systemie RGB :)21
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » pt gru 06, 2024 7:35 pm

Bratproroka pisze:
Uwaga, że UA jest ofiarą RU napaści w 2022 jest tak samo prawdziwa jak ta, że w 2014 RU zareagowali i odpowiedzieli na próbę sponsorowanej zmiany ustroju w UA.
Sugerujesz że gdyby w lutym '22 rosja nie wjechała do ukrainy, to gdzieś tak na wiosnę ukraińcy najechali by na rosję?
W tym przypadku nie widzę usprawiedliwienia dla tego co rozpętał 'car'. Może i ukraińcy napsuli mu krwi go nie realizowali jego planów, ale to nie daje podstaw do wszczynania wojny (tak wiem, utopijna teza); to tak jak w realnym życiu - mając sąsiada który uprzykrza życie słuchając gównianej muzyki, to się pójdzie porozmawia, naśle służby albo 'chłopaków z osiedla' ...ale spalenie mu domu to lekka przesada.

Wracając na chwilę do Syrii - wygląda na to że Assad pakuje już walizki, tylko cud mógłby zmienić sytuację.
Rebelianci mają jakieś 30 km do granicy z Libanem (przy obecnym tempie postępów to 1 dzień), jak tam dojdą wybrzeże sprzyjające Assadowi do stolicy i reszty kraju. Armia praktycznie nie istnieje, wygląda na to że opuściła tereny pustynne w centrum kraju i zaczyna tam podnosić głowę Państwo Islamskie, te działania próbują blokować Kurdowie którzy przeszli za dotychczasową granicę na Eufracie i przejmują kontrolę na ziemiach opuszczonych przez siły rządowe. Zdecydowanie za mało, ale zdają sobie sprawę że lada moment Turcja spuści swoje 'pieski' i zaatakuje ich na północy. DO tej pory gwarantami względnego spokoju na terenach kontrolowanych przez Kurdów, przy granicy turecko-syryjskiej, byli rosjanie i armia rządowa, ale teraz się nie liczą. Czort wie jakie będzie stanowisko jankesów, czy chcą i mogą zabezpieczyć kurdów z tej strony.

Można by powiedzieć że sytuacja zmienia się dynamicznie, ale to jest cholerny 'blitzkrieg' którego nikt się nie spodziewał, pewnie nawet z inicjatorami

Ciekawostką jest to że grający teraz główną rolę rebelianci z Idlibu, diametralnie zmienili teraz taktykę i zamiast siać terror, i postrach, to wchodzą na zajmowane tereny jak gołąbki pokoju, mają zakaz grabieży, czystek etnicznych i religijnych, przez co ludność nie łączy się w jednostki samoobrony, tylko przyjmują ich z nadzieją na poprawę sytuacji życiowej. Podobnie sytuacja ma się z dezerterami z armii, jak poddadzą się bez walki, to obejmie ich amnestia i nikt nie będzie ich gnębił. Marchewka zamiast kija, a efekty są niesamowite.
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » pt gru 06, 2024 8:20 pm

no w 22 to już otwarcie bombardowali miasta z większościom tak to byli cywile rosyjskojęzyczni a było ich 1/3 obywateli Ukrainy wiec według prawa międzynarodowego operacja specjalna była jak najbardziej legalna a ten zelinski to zaczol się uczyć ukraińskiego w 2017 :)21

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » pt gru 06, 2024 9:04 pm

O, wróciłeś. Zbanowali z X'a za napisanie o tylko dwóch płciach, czy nie miałeś odwagi próbować? :D

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » pt gru 06, 2024 9:39 pm

tanto pisze:
pt gru 06, 2024 7:35 pm
Bratproroka pisze:
Sugerujesz że gdyby w lutym '22 rosja nie wjechała do ukrainy, to gdzieś tak na wiosnę ukraińcy najechali by na rosję?
W tym przypadku nie widzę usprawiedliwienia dla tego co rozpętał 'car'. Może i ukraińcy napsuli mu krwi go nie realizowali jego planów, ale to nie daje podstaw do wszczynania wojny (tak wiem, utopijna teza); to tak jak w realnym życiu - mając sąsiada który uprzykrza życie słuchając gównianej muzyki, to się pójdzie porozmawia, naśle służby albo 'chłopaków z osiedla' ...ale spalenie mu domu to lekka przesada.
Nic takiego nie sugeruję. Piszę wyraźnie, że w 22 Rosja najechała Ukrainę i to Ukraina była ofiarą napaści w tej sytuacji. Uważam też, że atak w 2014 był reakcją Rosji na zmiany w UA. Znaleźli podkładkę w postaci wewnętrznych zagrywek UA atakujących mniejszość rosyjskojęzyczną i weszli siłowo, bo inaczej nie potrafili.

Rozwiązują takie konflikty wojskiem, bo już tylko taka siła im została. Nie mają ewidentnie dźwigni politycznej ani gospodarczej wystarczająco silnej by rozegrać to bez wojska. Zostało im tylko wojsko i ambicje.

Nic nie usprawiedliwia w naszych czasach terrorystycznych ataków z powietrza na ludność i cele cywilne jakich używają. Powinni za to beknąć. Oni i wszyscy inni używający takich metod.

Ale mimo tego wszystkiego niestety widzę, że ten cały konflikt został wywołany działaniami innych aktorów niż UA i RU, mniej lub bardziej pośrednio.Czy te działania usprawiedliwiają reakcję? W jakimś zakresie tak. Czy usprawiedliwiają reakcję poprzez inwazję wojska, podbój? Wg mnie nie. Czy można nimi rozgrzeszać ludobójstwo i terroryzm? Na pewno nie.

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » pt gru 06, 2024 9:43 pm

Biliśmy Niemców pod Grunwaldem w 1410, biliśmy ruskich Żółkiewskim w 1610, biliśmy Niemców pod rękę z ruskimi w 45 a teraz bijemy ruskich pod rękę z Niemcami... i my chcemy oceniać innych kiedy nasza historia to sen wariata :roll:

PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt gru 06, 2024 10:39 pm

Takayuki pisze:
pt gru 06, 2024 9:04 pm
O, wróciłeś. Zbanowali z X'a za napisanie o tylko dwóch płciach, czy nie miałeś odwagi próbować? :D
Aua

Celne jak cholera

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » pt gru 06, 2024 10:53 pm

Mam wrażenie graniczące z pewnością, że czytamy innych autorów na X.

Ze wszystkich popularnych platform społecznościowych, akurat na X za tekst o tym, że są tylko dwie płcie możecie najwyżej dostać lajki i podania dalej. To nie jest ten sam Twitter co kiedyś. Mogą Was też oczywiście różni nawiedzeni aktywiści i trolle za to pojechać, ale to akurat wszędzie. Ze strony administracji akurat będziecie bezpieczni. To nie Meta.

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » pt gru 06, 2024 11:04 pm

Bratproroka pisze:
pt gru 06, 2024 2:31 pm

Chyba, że montero.
do usług . Ja to za cienkim ale na pewno są artyści przekonywania . I to napewno nie jestem ja.
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » pt gru 06, 2024 11:11 pm

:)2
Bratproroka pisze:
pt gru 06, 2024 9:39 pm
tanto pisze:
pt gru 06, 2024 7:35 pm
Bratproroka pisze:
Nic takiego nie sugeruję. Piszę wyraźnie, że w 22 Rosja najechała Ukrainę i to Ukraina była ofiarą napaści w tej sytuacji. Uważam też, że atak w 2014 był reakcją Rosji na zmiany w UA. Znaleźli podkładkę w postaci wewnętrznych zagrywek UA atakujących mniejszość rosyjskojęzyczną i weszli siłowo, bo inaczej nie potrafili.

Rozwiązują takie konflikty wojskiem, bo już tylko taka siła im została. Nie mają ewidentnie dźwigni politycznej ani gospodarczej wystarczająco silnej by rozegrać to bez wojska. Zostało im tylko wojsko i ambicje.

Nic nie usprawiedliwia w naszych czasach terrorystycznych ataków z powietrza na ludność i cele cywilne jakich używają. Powinni za to beknąć. Oni i wszyscy inni używający takich metod.

Ale mimo tego wszystkiego niestety widzę, że ten cały konflikt został wywołany działaniami innych aktorów niż UA i RU, mniej lub bardziej pośrednio.Czy te działania usprawiedliwiają reakcję? W jakimś zakresie tak. Czy usprawiedliwiają reakcję poprzez inwazję wojska, podbój? Wg mnie nie. Czy można nimi rozgrzeszać ludobójstwo i terroryzm? Na pewno nie.
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » sob gru 07, 2024 12:09 am

Bratproroka pisze:
pt gru 06, 2024 9:39 pm
Nic takiego nie sugeruję. Piszę wyraźnie, że w 22 Rosja najechała Ukrainę i to Ukraina była ofiarą napaści w tej sytuacji. Uważam też, że atak w 2014 był reakcją Rosji na zmiany w UA.
Najwyraźniej źle zinterpretowałem :-(
Co do 2014 - działania RU w tamtym okresie byłem w stanie zrozumieć, bo dużo i szybko działo się nie po ich myśli, ale 2022 to całkiem inne realia, to nie 'ratowanie prześladowanej mniejszości'

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » sob gru 07, 2024 6:49 pm

Mroczny pisze:
pt gru 06, 2024 10:39 pm
Takayuki pisze:
pt gru 06, 2024 9:04 pm
Aua

Celne jak cholera
przespaliście ostatnie lata ? na twiterze nie ma cenzury od czasów Elona czy może aż tak macie zawężony przekaz dla odmiany tu na forumie cenzory i wmorderatory prawie jak na fejsie gdzie jakiś aktywista lewacki zgłosił mnie za stwierdzenie ze hitler był socjalistom i wegetarianinem oj musiałem ich zabić faktami przy odwołaniu

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » ndz gru 08, 2024 8:37 am

No i Baszar Al- Assad spier....lił do Rosji.
Rebelianci zajęli Damaszek.
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » ndz gru 08, 2024 8:40 am

Nie potwierdzone, że do kraju i miodem płynącego, pod zacnym przywództwem kgb. W międzyczasie starsi bracie w wierze coś uszczknejli z terytorium Syrii.
Zbowid

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » ndz gru 08, 2024 1:21 pm

upadł reżim. niech żyje nowy reżim ...bardziej fundamentalistyczny

Pojawiają się informacje że ten samolot którym miał lecieć Assad wziął i zniknął z radarów na małej wysokości

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » ndz gru 08, 2024 4:00 pm

Piotrek M pisze:
ndz gru 08, 2024 8:37 am
No i Baszar Al- Assad spier....lił do Rosji.
Rebelianci zajęli Damaszek.
czyli ostatni świecki kraj w regionie upadł w przepaść islamskiego chaosu a złoża gazu wpadną w łapska izraela

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”