Koronawirus

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Kabal

Re: Koronawirus

Post autor: Kabal » śr kwie 29, 2020 9:34 am

lesio jeep pisze:
śr kwie 29, 2020 9:28 am
Kabal pisze:
śr kwie 29, 2020 8:44 am
Wszystko wrzucili do ustawy. Np. wyłączyli jakąkolwiek odpowiedzialność urzędników (jakby wcześniej jakaś była :)21 ), wyłączyli dyscyplinę finansów publicznych. Można kupować wszystko, bez żadnego postępowania. WSZYSTKO. Wydoją do końca i porzucą. Ale skurwle zrobią to tak, że takie rafalale będą płakać w mankiet za nimi jeszcze ze dwa pokolenia, podczas gdy normalni ludzie będą to spłacać.
Tymczasem ochroniarze Kaczyńskiego za drobne kupili sobie poligon.
wiesz jak to było
powtórzę za guru przedsiębiorczości
pierwszy milion trzeba ukraść :)21
Gdyby szło o miliony... Tym razem się nawet nie będzie jak doliczyć, bo informacji publicznej też nie trzeba udostępniać, a śledztwa się przenosi między prokuratorami, jak już coś wycieknie. Stan wojenny bez żadnego trybu. Ale jak napisał jeden mój "znajomy" - naczelnik to fajny gość. Serio, oni już bez przekąsu go tak nazywają i do tego klaszczą. Nie mam pojęcia jak to wygląda we Francji, ale tutaj kraj się opił metanolu i nie zamierza wytrzeźwieć, że tak sobie pozwolę sparafrazować Smolenia. Generalnie jaja jakie sobie robił Bareja czy Tey z PRL, bardzo mocno przecież wykrzywiając tamten czas, dzisiaj mamy na żywo bez potrzeby podkolorowania. I to ma wzięcie.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » śr kwie 29, 2020 12:15 pm

Kabal pisze:
śr kwie 29, 2020 9:34 am

Gdyby szło o miliony... Tym razem się nawet nie będzie jak doliczyć, bo informacji publicznej też nie trzeba udostępniać, a śledztwa się przenosi między prokuratorami, jak już coś wycieknie. Stan wojenny bez żadnego trybu. Ale jak napisał jeden mój "znajomy" - naczelnik to fajny gość. Serio, oni już bez przekąsu go tak nazywają i do tego klaszczą. Nie mam pojęcia jak to wygląda we Francji, ale tutaj kraj się opił metanolu i nie zamierza wytrzeźwieć, że tak sobie pozwolę sparafrazować Smolenia. Generalnie jaja jakie sobie robił Bareja czy Tey z PRL, bardzo mocno przecież wykrzywiając tamten czas, dzisiaj mamy na żywo bez potrzeby podkolorowania. I to ma wzięcie.
na całym świecie jest podobnie niestety żeby to zmienić to musiało by mocno coś pieryknac i albo gilotyna albo gałęzie bo inaczej zawsze wrócą tylnymi drzwiami w biedniejszych krajach jest to bardziej widoczne bo tort mniejszy do podziału
mnie się już nie chce robić rewolucji co najwyżej uświadamiam ludzi jakim koszmarnym i korupcjogennym tworem jest UE ale niestety ludziska mnie przerażają najpierw dali się okraść z prawie wszystkiego dzięki euro a teraz dali się dobrowolnie zamknąć w klatkach a niedługo jak dotrą te maski zamówione przez Yewropu to pewnie i będą musieć założyć kagańce

o taka praca u podstaw :)21
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » śr kwie 29, 2020 12:20 pm

Mam coraz bardziej zbieżne poglądy z Lesiem.
Hmmm
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr kwie 29, 2020 1:03 pm

jradek pisze:
śr kwie 29, 2020 12:20 pm
Hmmm
jak każdy..

niemniej - wyobraźcie sobie, że nie ma ue. Że kaczyński jest sam tu.. i sobie z ziobrem robią kraj. Chcecie?

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » śr kwie 29, 2020 1:04 pm

Przeniesc sie do Kanady, albo Nowej Zelandii.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr kwie 29, 2020 1:18 pm

było rozważane nie raz
i pewnie będzie

jestem wesołym i pogodnym człowiekiem ale regularnie mam dość tej krainy.. agresji, głupoty i zawiści.. Wiecznie każdy każdego rozlicza, psy na łańcuchach, śmieci w piec albo do lasu a w wolnych chwilach donosik do urzędu...

jeżdżę sporo po świecie ale tylko tu mi celowo zajeżdżają drogę, hamują przed maską, rysują gwoździem auto itd...

i chyba tylko tu można dla zabawy otruć 5000 pszczół albo podpalić las

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr kwie 29, 2020 1:57 pm

Mroczny pisze:
śr kwie 29, 2020 1:03 pm
jradek pisze:
Hmmm
jak każdy..

niemniej - wyobraźcie sobie, że nie ma ue. Że kaczyński jest sam tu.. i sobie z ziobrem robią kraj. Chcecie?
Też się zgadzam.

Czasy się zmieniają, i jednym z pomysłów przeciwdziałania takim zapędom autokratycznym, jak u nas, czy na Węgrzech - miała być UE. Wyszło tak se -ale ani całkiem do dupy, ani jakoś specjalnie fajnie. Wyszło średnio - ale przynajmniej coś się pozytywnego dzieje - ktoś w ogóle dąży do zmian.

Lesio - zobacz jak to u nas wygląda - jak Kaczek i spółka zaczął odpierdalać samowolkę "poza trybem" - to UE się okazało JEDYNĄ opcją zdolną go zatrzymać. Żadne inne demokratyczne procedury wewnętrzne sie nie sprawdziły - a "ulica" dostała kiełbasę do michy - i siedzi cicho.

Mamy już po ostatniej grubej wojnie 75 lat. I już całkiem dobrze widać, co się podziało w krajach z autokracją, co z liberalną demokracją, co z zamordystyczną dyktaturą. Nigdzie nie ma różowo - ale jednak jest różnica, jak przy kryzysie dany kraj jest po kostki w gównie - a inny po uszy.

Ujmę to tak: gdybyśmy mięli dojrzałą, sprawną demokrację - to może i UE by nam nie była potrzebna. Ale na razie jest to dla nas jedyny "bezpiecznik" - którego Kaczek i spółka nie dają rady zbyt łatwo zdemontować. I jakoś niespecjalnie mam ochotę doświadczyć, co by było bez tego bezpiecznika.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » śr kwie 29, 2020 2:25 pm

rokfor32 pisze:
śr kwie 29, 2020 1:57 pm
Mroczny pisze:
śr kwie 29, 2020 1:03 pm
jradek pisze:
Hmmm
jak każdy..

Też się zgadzam.

Czasy się zmieniają, i jednym z pomysłów przeciwdziałania takim zapędom autokratycznym, jak u nas, czy na Węgrzech - miała być UE. Wyszło tak se -ale ani całkiem do dupy, ani jakoś specjalnie fajnie. Wyszło średnio - ale przynajmniej coś się pozytywnego dzieje - ktoś w ogóle dąży do zmian.

Lesio - zobacz jak to u nas wygląda - jak Kaczek i spółka zaczął odpierdalać samowolkę "poza trybem" - to UE się okazało JEDYNĄ opcją zdolną go zatrzymać. Żadne inne demokratyczne procedury wewnętrzne sie nie sprawdziły - a "ulica" dostała kiełbasę do michy - i siedzi cicho.

Mamy już po ostatniej grubej wojnie 75 lat. I już całkiem dobrze widać, co się podziało w krajach z autokracją, co z liberalną demokracją, co z zamordystyczną dyktaturą. Nigdzie nie ma różowo - ale jednak jest różnica, jak przy kryzysie dany kraj jest po kostki w gównie - a inny po uszy.

Ujmę to tak: gdybyśmy mięli dojrzałą, sprawną demokrację - to może i UE by nam nie była potrzebna. Ale na razie jest to dla nas jedyny "bezpiecznik" - którego Kaczek i spółka nie dają rady zbyt łatwo zdemontować. I jakoś niespecjalnie mam ochotę doświadczyć, co by było bez tego bezpiecznika.
a ja uważam ze to właśnie unia dala do reki te zabawki kaczemu
przed maestriach żaden kraj nie odważył by się na to co zrobiła Hiszpania z Katalonią czy mikron z żółtymi kamizelkami czy banktserzy na Cyprze tak to właśnie wygląda demokracja po unijnemu dopóki po drodze z międzynarodowym kapitałem to wszystko wolno i kaczy to zrozumiał
tu yewropa rozprawia się z protestującymi pielęgniarkami
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » śr kwie 29, 2020 3:05 pm

I ja tu niestety w dużej mierze muszę się z Lesiem zgodzić.
Styl ma często mało elegancki, ale punktuje precyzyjnie. :roll:
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » śr kwie 29, 2020 3:09 pm

Mroczny pisze:
śr kwie 29, 2020 1:18 pm
było rozważane nie raz
i pewnie będzie

jestem wesołym i pogodnym człowiekiem ale regularnie mam dość tej krainy.. agresji, głupoty i zawiści.. Wiecznie każdy każdego rozlicza, psy na łańcuchach, śmieci w piec albo do lasu a w wolnych chwilach donosik do urzędu...

jeżdżę sporo po świecie ale tylko tu mi celowo zajeżdżają drogę, hamują przed maską, rysują gwoździem auto itd...

i chyba tylko tu można dla zabawy otruć 5000 pszczół albo podpalić las
Coś mi się zdaje, że idealizujesz pozostałe kraje.
Żyjąc od wielu lat niemal w całej Europie, nie dostrzegam jakiś szczególnych różnic w ilości chamstwa pomiędzy poszczególnymi krajami.
Co najwyżej uwarunkowania prawno-kulturowe w niektórych krajach nieco to maskują. Po czasie jednak zaczynasz to dostrzegać nawet tam, gdzie zdawałoby się takie problemy nie występują.
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » śr kwie 29, 2020 3:20 pm

Hmm ... Jak Angole załatwili sprawy w Belfaście ?
Francuzi studentów w 68 ?

Idealizowanie tego co było, czego się nie pamięta, lub nie zaznało.
Lub też było po drugiej stronie barykady.

Mamy ( nie w PL ) coraz więcej wolności, coraz mniej niezależności ( cytat, nie pamiętam czyj )
Co gorsza sami oddajemy z radością :)15 coraz więcej tego ostatniego.
***** USA

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » śr kwie 29, 2020 3:49 pm

ZbychoS pisze:
śr kwie 29, 2020 3:20 pm
Hmm ... Jak Angole załatwili sprawy w Belfaście ?
Francuzi studentów w 68 ?

Idealizowanie tego co było, czego się nie pamięta, lub nie zaznało.
Lub też było po drugiej stronie barykady.

Mamy ( nie w PL ) coraz więcej wolności, coraz mniej niezależności ( cytat, nie pamiętam czyj )
Co gorsza sami oddajemy z radością :)15 coraz więcej tego ostatniego.
nie wiem jak w Belfaście ale w paryzewie daleki kuzyn adasia daniel lider warcholstwa dostał bana i musiał wyjechać z Francji bo nie mial obywatelstwa wybrał Niemcy mimo ze dziadek był poznańskim rabinem
natomiast generale de Gaulle rozpisał referendum i przegrał 2%
po czym oddal władzę i podał się do dymisji
adaś i daniel deputowany yewropejski
Obrazek
nie muszę nikogo uświadamiać ze to przewodniczący yewropejskich zielonych i słynny pedofil chroniony immunitetem
Ostatnio zmieniony śr kwie 29, 2020 4:16 pm przez lesio jeep, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » śr kwie 29, 2020 3:59 pm

Jeszcze Hiszpania i Franco i bloody sunday.

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » śr kwie 29, 2020 4:09 pm

jradek pisze:
śr kwie 29, 2020 3:59 pm
Jeszcze Hiszpania i Franco i bloody sunday.
to demokracja pełną gębom kaczy przy tym to dobry wujek :)21
zresztą franco to funfel hitlera który założył podwaliny UE jeden kraj jeden pieniądz jedna europa pod przewodnictwem niemiec
co by nie powiedzieć to się spełniło :)21

Awatar użytkownika
poborcapodatkowy

Post autor: poborcapodatkowy » śr kwie 29, 2020 6:30 pm

jradek pisze:
śr kwie 29, 2020 1:04 pm
Jak wygląda sytuacja społeczno-polityczna w Czechach? Normalniej niż tu, czy podobne .ówno?

Serio pytam.
Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr kwie 29, 2020 7:08 pm

poborcapodatkowy pisze:
śr kwie 29, 2020 6:30 pm
jradek pisze:
śr kwie 29, 2020 1:04 pm
Jak wygląda sytuacja społeczno-polityczna w Czechach? Normalniej niż tu, czy podobne .ówno?

Serio pytam.
Chociaż szanują prawo. Ostatnio władza przegrała w sądzie z narodem i musiała otworzyć kraj szybciej.
tel. 504126172

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr kwie 29, 2020 7:45 pm

Lesio - a jakież to niby narzędzia dała UE Kaczemu?

Kaczy zachowuje się identycznie jak Łukaszenka czy Putin. Tamtych jednak już zupełnie nic nie ogranicza. I - nie widzisz różnicy? Jakiż to dobrostan mają Białorusini?

Przypomnę Ci, że UE nie zdołała się sfederalizować (sam jesteś przeciwnikiem takiej ścieżki) - więc jej wpływ na nasz kraj nie jest bezpośredni. Po prostu nie ma czegoś takiego jak prawo federalne, czy policja/sądy federalne. Na zasadach takich jak obecne jest jedynie unifikacja, (a i to niekoniecznie wszystkiego), i zalecenia. No i kasa - jako jedyny realny środek przymusu. Temu to wszystko działa ślamazarnie - po prostu tacy jak Kaczy wiedzą, że urzędasy unijne mogą go w kuper cmoknąć - nie ma bezpośredniej jurysdykcji - a z resztą nauczył się lawirować.

Trudno więc w tym wypadku obwiniać UE o nieudolność - skoro sami jesteśmy autorami takiego konstruktu: to przecież wynikiem naszej polityki federalizacja została przyblokowana. Właśnie po to - żeby móc u siebie być sobiepankiem. Więc - skoro tak wybraliśmy - to skąd pretensje, że UE jest niewydolna? Nie zgodziliśmy się, żeby była - to i nie jest.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr kwie 29, 2020 8:48 pm

rokfor32 pisze:
śr kwie 29, 2020 7:45 pm
Lesio - a jakież to niby narzędzia dała UE Kaczemu?

Kaczy zachowuje się identycznie jak Łukaszenka czy Putin. Tamtych jednak już zupełnie nic nie ogranicza. I - nie widzisz różnicy? Jakiż to dobrostan mają Białorusini?

Przypomnę Ci, że UE nie zdołała się sfederalizować (sam jesteś przeciwnikiem takiej ścieżki) - więc jej wpływ na nasz kraj nie jest bezpośredni. Po prostu nie ma czegoś takiego jak prawo federalne, czy policja/sądy federalne. Na zasadach takich jak obecne jest jedynie unifikacja, (a i to niekoniecznie wszystkiego), i zalecenia. No i kasa - jako jedyny realny środek przymusu. Temu to wszystko działa ślamazarnie - po prostu tacy jak Kaczy wiedzą, że urzędasy unijne mogą go w kuper cmoknąć - nie ma bezpośredniej jurysdykcji - a z resztą nauczył się lawirować.

Trudno więc w tym wypadku obwiniać UE o nieudolność - skoro sami jesteśmy autorami takiego konstruktu: to przecież wynikiem naszej polityki federalizacja została przyblokowana. Właśnie po to - żeby móc u siebie być sobiepankiem. Więc - skoro tak wybraliśmy - to skąd pretensje, że UE jest niewydolna? Nie zgodziliśmy się, żeby była - to i nie jest.
nie chrzań głupot na tematy o których nie masz nawet bladego pojęcia, bo w dupie byleś i gówno widziałeś, a wiedzę o Rosji i Białorusi to z tvpis czerpiesz
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » śr kwie 29, 2020 9:40 pm

klucz13 pisze:
śr kwie 29, 2020 8:48 pm

nie chrzań głupot na tematy o których nie masz nawet bladego pojęcia, bo w dupie byleś i gówno widziałeś, a wiedzę o Rosji i Białorusi to z tvpis czerpiesz
ostatnio Roki podważałeś badania Noblisty od korona wirusów zdradź nam twoje źródła :)21
narzędzie jest takie ty wysłałeś transportery opancerzone na pielęgniarki to ja mogę swoja opozycje spałować dopóki kapitał ma swoje zyski wszystko jest cacy

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr kwie 29, 2020 9:54 pm

lesio jeep pisze:
śr kwie 29, 2020 9:40 pm
klucz13 pisze:

ostatnio Roki podważałeś badania Noblisty od korona wirusów zdradź nam twoje źródła :)21
narzędzie jest takie ty wysłałeś transportery opancerzone na pielęgniarki to ja mogę swoja opozycje spałować dopóki kapitał ma swoje zyski wszystko jest cacy
Czekaj, czekaj, czy to nie Ty ostatnio plułeś na noblistów literackich? :)21
tel. 504126172

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr kwie 29, 2020 10:24 pm

Kabal pisze:
śr kwie 29, 2020 9:54 pm
lesio jeep pisze:
klucz13 pisze:

jest fundacja dość elitarna w której są tylko nobliści nauk ścisłych z wyłączeniem ekonomistów, w świecie nauki przyznanie przez nią grantu jest uważane prawie jak nobel, więc pokojowe, literackie to tak se, bo w zasadzie są bez znaczenia dla świata
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr kwie 29, 2020 10:34 pm

klucz13 pisze:
śr kwie 29, 2020 10:24 pm
Kabal pisze:
lesio jeep pisze:

jest fundacja dość elitarna w której są tylko nobliści nauk ścisłych z wyłączeniem ekonomistów, w świecie nauki przyznanie przez nią grantu jest uważane prawie jak nobel, więc pokojowe, literackie to tak se, bo w zasadzie są bez znaczenia dla świata
Ekonomia nie jest nauką ścisłą. Sama się mieni nauką społeczną, co przeczy ścisłości :)21
tel. 504126172

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr kwie 29, 2020 10:45 pm

Kabal pisze:
śr kwie 29, 2020 10:34 pm
klucz13 pisze:
śr kwie 29, 2020 10:24 pm
Kabal pisze:

Ekonomia nie jest nauką ścisłą. Sama się mieni nauką społeczną, co przeczy ścisłości :)21
źle ująłem bo dotyczy wszystkich oprócz ekonomii, pokojowej i literackiej

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr kwie 29, 2020 11:19 pm

Słowo "Białoruś" czy Rosja" użyte w dyskusji to jakiś fetysz? bo działa jak czerwona płachta na byka, dla niektórych, jak widzę :wink:

Oba te kraje mają parę plusów wynikających ze sposobu rządzenia - nie przeczę. Tak samo jak parę minusów - zawsze tak jest. Ale tutaj se gadamy w kontekście wirusa - a w tym kontekście oba wypadają jednak bladziej niż kraje EU.

I o ile Rosja jest w dupie z tematem ze względu na zwyczajne braki we wszystkim i słabą logistykę - to na Białorusi mamy właśnie książkowy przykład zaklinania rzeczywistości - najpierw Łukaszenka zignorował zagrożenie - a teraz udaje, że problemu nie ma. Oczywiście - media niezależne nie istnieją, a w rządowych leci jedynie słuszny przekaz - więc ludzie nawet nie wiedzą o skali problemu.

Dopiero na takich przykładach widać, jak cenne są media niezależne od rządu.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » śr kwie 29, 2020 11:47 pm

rokfor32 pisze:
śr kwie 29, 2020 11:19 pm
Słowo "Białoruś" czy Rosja" użyte w dyskusji to jakiś fetysz? bo działa jak czerwona płachta na byka, dla niektórych, jak widzę :wink:

Oba te kraje mają parę plusów wynikających ze sposobu rządzenia - nie przeczę. Tak samo jak parę minusów - zawsze tak jest. Ale tutaj se gadamy w kontekście wirusa - a w tym kontekście oba wypadają jednak bladziej niż kraje EU.

I o ile Rosja jest w dupie z tematem ze względu na zwyczajne braki we wszystkim i słabą logistykę - to na Białorusi mamy właśnie książkowy przykład zaklinania rzeczywistości - najpierw Łukaszenka zignorował zagrożenie - a teraz udaje, że problemu nie ma. Oczywiście - media niezależne nie istnieją, a w rządowych leci jedynie słuszny przekaz - więc ludzie nawet nie wiedzą o skali problemu.

Dopiero na takich przykładach widać, jak cenne są media niezależne od rządu.
bo widzisz, tania i prymitywna propaganda świechta tą Białorusią i Rosją na przemian z Łukaszenką i Putinem na tyle często że normalnemu myślącemu i w miarę trzeźwemu człowiekowi chce się od tego rzygać. Rzygać gdy kolejny bezrefleksyjny głąb puszcza tą zdartą płytę, by cokolwiek uzasadnić czy usprawiedliwić, tak jak by to cokolwiek miało usprawiedliwić.
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”