deklaracja
Moderator: Misiek Bielsko
Re: deklaracja
Powtarzam - sam sobie przeczysz. Rzucasz się, ze musi byc ohgraniczenie nałożone ustawą a jest. I nie ma znaczenia w którym punkcie. NIe musisz być nawet o tym informowany. A skoro w ustawie wymieniony jest formularz to jest on obowiązujący. I tak - możesz go sam sporządzić. Po warunkiem, że bedzie zgodny ze wzrorem.
tak przy okazji - wypełnienie tego online zajeło mniej czasu niż pisanie tego postu. Trzeba byc kompletną niezdarą życiową aby chodzic do urządu i składać coś w papierowej wersji gdy wypełnienie tego online nawet z komórki zajmuje ponizej 2 minut.
tak przy okazji - wypełnienie tego online zajeło mniej czasu niż pisanie tego postu. Trzeba byc kompletną niezdarą życiową aby chodzic do urządu i składać coś w papierowej wersji gdy wypełnienie tego online nawet z komórki zajmuje ponizej 2 minut.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
Mhm. Tak myślałem. Powalająco merytoryczne. I nadal nie rozumiesz większości tego, o czym pisałem
W sumie chyba lepiej było gdy udawałeś, że masz na mnie ignora 

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
Mam, ale gdy ktoś pisze do mnie to czytam. A Ty dalej swojej swojego braku logiki nie widzisz. Skoro nie potrafisz czytać ustaw to i takie kwiatki. Pisz, drukuj, sprzeczaj się jak tetryk, a w tym czasie normalni zrobią to online. A własciwie zrobili, bo termin już dawno minał.
AAAA, tak przy okazji - przy zakupie węgla nalezy okazać potwierdzenie złoóżenia deklaracji. W formie elektronicznej ( można pobrac wielokrotnie i w każdej chwili) lub kopię druku z pieczątką wpływu do gminy. Tak wiec pamietaj, że walka z gminą to nie wszystko.
AAAA, tak przy okazji - przy zakupie węgla nalezy okazać potwierdzenie złoóżenia deklaracji. W formie elektronicznej ( można pobrac wielokrotnie i w każdej chwili) lub kopię druku z pieczątką wpływu do gminy. Tak wiec pamietaj, że walka z gminą to nie wszystko.
tel. 509700949
W związku z tym Główny Urząd Nadzoru Budowlanego przypomina, że można je składać również po tym terminie bez ryzyka automatycznego nałożenia kary.

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
kolejny przedszkolnmy tekst bez zrozumienia? a co ma jedno do drugiego? To, ze termin minał nie oznacza, że automatycznie nakładana jest kara.
tel. 509700949
Nie no, dobry jest...

Zaczynasz gubić się w zeznaniach...Zibi pisze: ↑pn sie 22, 2022 9:31 amkolejny przedszkolnmy tekst bez zrozumienia? a co ma jedno do drugiego? To, ze termin minał nie oznacza, że automatycznie nakładana jest kara.

Czyli jest ustawa i sankcja.Podstawą karania za niezłożenie deklaracji jest art. 27 ustawy z 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (dalej ustawa o wspieraniu termomodernizacji).
...
Kto, wbrew ciążącemu na nim obowiązkowi, nie składa w terminie deklaracji, podlega karze grzywny. Grzywna ta może wynieść maksymalnie do 5000 zł. Podstawowa sankcja jest jednak niższa i wynosi do 500 zł.
A potem jakieś "przypomnienie/pismo" z dupy i już nie ma ustawowej sankcji.
Jest dobrze, nie trza psuć. Karton i gruz

Do manipulantów z poziomem przedszkolaka to nie dotrze. Jesli ktoś prostych przepisów nie potrafi ze zrozumieniem przeczytać to i będzie chodził po urzedach zamiast złozyć deklarację online. Ale ludzie z tym poziomem inteligencji zapewnei wierzą też, ze każde przekroczenie prędkości wiąże się z obligatoryjnym mandatem. I to niezaleznie czy organ to ujawni czy tez nie. Żenujące.
tel. 509700949
Najśmieszniejsze jest to, że "legaliści" są jak "konserwatyści".
Można przekraczać prędkość, jak nikt nie widzi. Na delegacji to nie zdrada. Ksiądz też człowiek. Itd.

Można przekraczać prędkość, jak nikt nie widzi. Na delegacji to nie zdrada. Ksiądz też człowiek. Itd.

Zibi pisze: ↑pn sie 22, 2022 10:11 pmDo manipulantów z poziomem przedszkolaka to nie dotrze. Jesli ktoś prostych przepisów nie potrafi ze zrozumieniem przeczytać to i będzie chodził po urzedach zamiast złozyć deklarację online. Ale ludzie z tym poziomem inteligencji zapewnei wierzą też, ze każde przekroczenie prędkości wiąże się z obligatoryjnym mandatem. I to niezaleznie czy organ to ujawni czy tez nie. Żenujące.
Niestety trudna jest polemika z mędrcami, posługującymi się bezlitośnie i sprawnie pozamerytoryczną argumentacją ad personam

Ucz mnie Mistrzu, jak czytać i jak się Internetami posługiwać

Ale czego w tym nie możesz pojąć ?Kostuch pisze: ↑pn sie 22, 2022 6:51 pmZaczynasz gubić się w zeznaniach...
Czyli jest ustawa i sankcja.Podstawą karania za niezłożenie deklaracji jest art. 27 ustawy z 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (dalej ustawa o wspieraniu termomodernizacji).
...
Kto, wbrew ciążącemu na nim obowiązkowi, nie składa w terminie deklaracji, podlega karze grzywny. Grzywna ta może wynieść maksymalnie do 5000 zł. Podstawowa sankcja jest jednak niższa i wynosi do 500 zł.
Jest dobrze, nie trza psuć. Karton i gruz![]()
To, że ustawa przewiduje możliwość zastosowania sankcji wcale nie oznacza, że musi ona zostać zastosowana obligatoryjnie.
Nawet w rym co zacytowałes jest napisane „grzywna może wynieść”.
Może i musi to dwa zupełnie inne stwierdzenia.
Dodatkowo, ja osobiście zawsze postrzegałem gotowy druk w urzędzie jako ułatwienie a tu proszę, to jednak coś z czym trzeba walczyć
może by tak dla zasady zbojkotować obsługę petentów on-line, a co.
parówkowym skrytożercom mówimy stanowcze nie!

może by tak dla zasady zbojkotować obsługę petentów on-line, a co.
parówkowym skrytożercom mówimy stanowcze nie!

PIV 3,2DiD
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
Zacytuję dosłownie, bo po co rozbijać g... na atomy przez kilka stron zamiast zajrzeć do ustawy. I przeczytać (ze zrozumieniem naturalnieAdamo pisze: ↑wt sie 23, 2022 8:22 amAle czego w tym nie możesz pojąć ?Kostuch pisze: ↑pn sie 22, 2022 6:51 pmZaczynasz gubić się w zeznaniach...
...
Jest dobrze, nie trza psuć. Karton i gruz![]()
To, że ustawa przewiduje możliwość zastosowania sankcji wcale nie oznacza, że musi ona zostać zastosowana obligatoryjnie.
Nawet w rym co zacytowałes jest napisane „grzywna może wynieść”.
Może i musi to dwa zupełnie inne stwierdzenia.

Tak, w następnym punkcie napisano, że można uniknąć kary, jeżeli się zdąży z deklaracją (po terminie) zanim władze się zorientują, że już za późno i nałożą grzywnę. BrawoArt. 27h. 1. Kto, wbrew ciążącemu na nim obowiązkowi, nie składa w terminie deklaracji, podlega karze grzywny.

Może my na to źle patrzymy…
Jak sam będzie pisał na kartce to może coś zapomni.
Wtedy pani z urzędu wezwie o uzupełnienie.
Może tak kilka razy… i zawsze to jakaś korespondencja pozwalająca zabić poczucie samotności

Czasem nawet można pójść do urzędu i uzupełnić osobiście

- goralski
-
- Kontaktowanie:
Tylko ja rozumiem obydwie strony?
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
Ja też rozumiem, że nie ma co ślepo urzędom się podkładać, ale czasem gra nie warta świeczki, jest tyle innych, ciekawszych sposobów na marnowanie czasu
niemniej nie zabraniam, może to taki biurowy Ironman Triathlon

niemniej nie zabraniam, może to taki biurowy Ironman Triathlon

PIV 3,2DiD
Do tych, co nie rozumieją: potraficie wskazać ten moment, kiedy kaganiec staje się za duży i za bardzo trzyma ryj, i wreszcie odkrywacie, że macie założony kaganiec?
Bo z mojego np. punktu widzenia brak kagańca jest definitywnym jego brakiem, natomiast mały, lekki, wygodny - to (IMO) nadal kaganiec...
Ale ja tam truskawki cukrem posypuję, nie znam się na Internetach i nie potrafię czytać - tak więc nie należy mnie bać nawet na pół-poważnie...

Bo z mojego np. punktu widzenia brak kagańca jest definitywnym jego brakiem, natomiast mały, lekki, wygodny - to (IMO) nadal kaganiec...

Ale ja tam truskawki cukrem posypuję, nie znam się na Internetach i nie potrafię czytać - tak więc nie należy mnie bać nawet na pół-poważnie...

Przecież dla niektórych _cokolwiek_ jest kagańcem. Utopijna anarchia bez problemów tego ustroju - o, tak powinno być. Wszystko inne to zło.
Z drugiej strony Chiński system punktowy, wieli brat, Orwell, i wszystko po trochu co się rozwija. Każde złożenie druku albo płatność kartą to poddanie się powyższym i totalne porzucenie jakiejkolwiek wolności. Tak zerojedynkowo, przez druk o wungiel.
Przecież po środku nic nie może być, zupełnie. A Goralski o zrozumieniu coś wymyśla na pewno

A, no i jak np. kogoś wkurzy bezmyślny rowerzysta to zaraz chcą uprawnień i obowiązkowego OC dla dekli. To żaden kaganiec, zapominamy o temacie na taką okoliczność 

- goralski
-
- Kontaktowanie:
Kurde, myślałem, że od drugiej strony można na temat.
W ramach braku kagańca/ograniczeń mamy pisać rzeczowo od pierwszej? No weź...
W ramach braku kagańca/ograniczeń mamy pisać rzeczowo od pierwszej? No weź...
Anarchia też nie działa. I zgadzam się, że każdy ma indywidualny poziom postrzegania wolności. Niektórym wystarcza "bezpieczne", ogrodzone pastwisko i soczysta trawa. Tuż za rzeźnią
Moje jest takie, że chce mi się przynajmniej trochę "stawiać" machinie. Ale każdy robi jak uważa, nie namawiam.
Spytałem się jedynie w celach statystycznych, jak inni postrzegają te zapisy. W sumie nie jestem zaskoczony, przyznam że spodziewałem się choć miałem jakieś bezsensowne optymistyczne nadzieje...

Moje jest takie, że chce mi się przynajmniej trochę "stawiać" machinie. Ale każdy robi jak uważa, nie namawiam.
Spytałem się jedynie w celach statystycznych, jak inni postrzegają te zapisy. W sumie nie jestem zaskoczony, przyznam że spodziewałem się choć miałem jakieś bezsensowne optymistyczne nadzieje...

To moze kolejno:
Konstytucja: rozdział drugi
Art. 31.
Wolność człowieka podlega ochronie prawnej.
Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo nie wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje.
Ograniczenia w zakresie korzystania z konstytucyjnych wolności i praw mogą być ustanawiane tylko w ustawie i tylko wtedy, gdy są konieczne w demokratycznym państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego, bądź dla ochrony środowiska, zdrowia i moralności publicznej, albo wolności i praw innych osób. Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw.
żrodła prawa rozdział trzeci
Rozdział III - Źródła prawa
Art. 87.
1. Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są: Konstytucja, ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe oraz rozporządzenia.
2. Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są na obszarze działania organów, które je ustanowiły, akty prawa miejscowego.
Art. 88.
1. Warunkiem wejścia w życie ustaw, rozporządzeń oraz aktów prawa miejscowego jest ich ogłoszenie.
2. Zasady i tryb ogłaszania aktów normatywnych określa ustawa.
I teraz ustawa.
Art. 27g. ...
1.
Właściciel lub zarządca budynku lub lokalu składa do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta deklarację o źródłach ciepła lub źródłach spalania paliw, o których mowa odpowiednio w art. 27a ... ust. 2 pkt 1 lit. a i c, zwaną dalej "deklaracją", w terminie 14 dni od dnia pierwszego uruchomienia tego źródła ciepła lub źródła spalania paliw.
Deklarację składa się w postaci:
1)
elektronicznej, za pomocą środków komunikacji elektronicznej na zasadach określonych w ustawie z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne z wykorzystaniem systemu teleinformatycznego obsługującego ewidencję, lub
2)
pisemnej.
3. Deklaracja zawiera:
1)
imię i nazwisko albo nazwę właściciela lub zarządcy budynku lub lokalu oraz adres miejsca zamieszkania lub siedziby;
2)
adres nieruchomości, w obrębie której eksploatowane jest źródło ciepła lub źródło spalania paliw, o których mowa odpowiednio w art. 27a ... ust. 2 pkt 1 lit. a i c;
3)
numer telefonu właściciela lub zarządcy budynku lub lokalu, o ile posiada;
4)
adres poczty elektronicznej właściciela lub zarządcy budynku lub lokalu, o ile posiada;
5)
informacje o liczbie i rodzaju eksploatowanych w obrębie nieruchomości źródeł ciepła lub źródeł spalania paliw, o których mowa odpowiednio w art. 27a ... ust. 2 pkt 1 lit. a i c, oraz o ich przeznaczeniu i wykorzystywanych w nich paliwach.
4. ....
5. .....
6.
Minister właściwy do spraw budownictwa, planowania i zagospodarowania przestrzennego oraz mieszkalnictwa w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw klimatu określi wzór formularza deklaracji w formie dokumentu elektronicznego w rozumieniu ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne.
Konstytucja dokłądnie okresla jakie podstawy prawne musi mieć okreslony obowiazek. I wcale nie musi być penalizowany ( choć w tym przypadku jest). Dokładnie tez kolejno okresla akty prawne - wg. ich wagi. Obowiazek zostałprawidłozo zapisany w ustawie a wzór deklaracji w rozporządzeniu. Gmina nawet nie musi w tym przypadku udostepniać druków - bowiem zapis wyrażnie mówi o wzorze w postaci elektronicznej ( czyli jeśli chcesz masz sobie sam pobrać, wydrukować, wypełnic i dostarczyć do gminy). Przyjmowanie deklaracji na o innym wzorze nić opublikowany z rozporządzeniu jest nieskuteczne prawnie. I na kopii takiego dokumentu nikt o zdrowych zmysłach nie przystawi pieczatki o wpływie ( co konieczne jest m.in do zakupu wegla na preferencyjnych warunkach).
Konstytucja: rozdział drugi
Art. 31.
Wolność człowieka podlega ochronie prawnej.
Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo nie wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje.
Ograniczenia w zakresie korzystania z konstytucyjnych wolności i praw mogą być ustanawiane tylko w ustawie i tylko wtedy, gdy są konieczne w demokratycznym państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego, bądź dla ochrony środowiska, zdrowia i moralności publicznej, albo wolności i praw innych osób. Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw.
żrodła prawa rozdział trzeci
Rozdział III - Źródła prawa
Art. 87.
1. Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są: Konstytucja, ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe oraz rozporządzenia.
2. Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są na obszarze działania organów, które je ustanowiły, akty prawa miejscowego.
Art. 88.
1. Warunkiem wejścia w życie ustaw, rozporządzeń oraz aktów prawa miejscowego jest ich ogłoszenie.
2. Zasady i tryb ogłaszania aktów normatywnych określa ustawa.
I teraz ustawa.
Art. 27g. ...
1.
Właściciel lub zarządca budynku lub lokalu składa do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta deklarację o źródłach ciepła lub źródłach spalania paliw, o których mowa odpowiednio w art. 27a ... ust. 2 pkt 1 lit. a i c, zwaną dalej "deklaracją", w terminie 14 dni od dnia pierwszego uruchomienia tego źródła ciepła lub źródła spalania paliw.
Deklarację składa się w postaci:
1)
elektronicznej, za pomocą środków komunikacji elektronicznej na zasadach określonych w ustawie z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne z wykorzystaniem systemu teleinformatycznego obsługującego ewidencję, lub
2)
pisemnej.
3. Deklaracja zawiera:
1)
imię i nazwisko albo nazwę właściciela lub zarządcy budynku lub lokalu oraz adres miejsca zamieszkania lub siedziby;
2)
adres nieruchomości, w obrębie której eksploatowane jest źródło ciepła lub źródło spalania paliw, o których mowa odpowiednio w art. 27a ... ust. 2 pkt 1 lit. a i c;
3)
numer telefonu właściciela lub zarządcy budynku lub lokalu, o ile posiada;
4)
adres poczty elektronicznej właściciela lub zarządcy budynku lub lokalu, o ile posiada;
5)
informacje o liczbie i rodzaju eksploatowanych w obrębie nieruchomości źródeł ciepła lub źródeł spalania paliw, o których mowa odpowiednio w art. 27a ... ust. 2 pkt 1 lit. a i c, oraz o ich przeznaczeniu i wykorzystywanych w nich paliwach.
4. ....
5. .....
6.
Minister właściwy do spraw budownictwa, planowania i zagospodarowania przestrzennego oraz mieszkalnictwa w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw klimatu określi wzór formularza deklaracji w formie dokumentu elektronicznego w rozumieniu ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne.
Konstytucja dokłądnie okresla jakie podstawy prawne musi mieć okreslony obowiazek. I wcale nie musi być penalizowany ( choć w tym przypadku jest). Dokładnie tez kolejno okresla akty prawne - wg. ich wagi. Obowiazek zostałprawidłozo zapisany w ustawie a wzór deklaracji w rozporządzeniu. Gmina nawet nie musi w tym przypadku udostepniać druków - bowiem zapis wyrażnie mówi o wzorze w postaci elektronicznej ( czyli jeśli chcesz masz sobie sam pobrać, wydrukować, wypełnic i dostarczyć do gminy). Przyjmowanie deklaracji na o innym wzorze nić opublikowany z rozporządzeniu jest nieskuteczne prawnie. I na kopii takiego dokumentu nikt o zdrowych zmysłach nie przystawi pieczatki o wpływie ( co konieczne jest m.in do zakupu wegla na preferencyjnych warunkach).
tel. 509700949