C.O.
Moderator: Misiek Bielsko
Re: C.O.
Coś w tym jest.
Znajomi rodziców założyli gruntową pompę ciepła, spsuła się w dwa tygodnie po montażu i przez trzy miesiące serwis nie jest w stanie dojechać.
Znajomi rodziców założyli gruntową pompę ciepła, spsuła się w dwa tygodnie po montażu i przez trzy miesiące serwis nie jest w stanie dojechać.
PIV 3,2DiD
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
- minizbowid
-
@Kabal - i tu jest problem, bo nie mam balkonu
A kwestia glosnosci jest mocno dziwna, bo maksymalnie moze generowac 30db, co jest chore.

A kwestia glosnosci jest mocno dziwna, bo maksymalnie moze generowac 30db, co jest chore.
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

Bzdury opowiadasz. Takayuki twierdził że bez problemu się montuje klimę….. on się na tym zna.minizbowid pisze: ↑wt wrz 20, 2022 11:34 amNo jak ma wyglądać? Sześcian zwykły![]()
To jest w końcu mieszkanie w bloku czy w domu jednorodzinnym?
Pytam, bo u siebie na chacie chciałem klime założyć, ale mi sie stare ku*#¥ zbuntowały i twierdzą, że na dachu w bloku będzie im buczeć...
A wspólnota jakoś od czerwca nie rusza tematu założenia klimatyzacji.
Bogaci mają się solidarnościowo dokładać do tego całego bajzlu. Stać ich, to niech płacą, nadziane pisie syny...

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
Mam wywalone na dach i... Mam wywaloneminizbowid pisze: ↑wt wrz 20, 2022 12:56 pm@Kabal - i tu jest problem, bo nie mam balkonu![]()

Wywalał producent obiektu, więc wszystko zgodne i mogą skoczyć. Ja tego nie słyszę jak pracuje... Ale to może kwestia, że pomiędzy jest jeszcze jedno piętro.

A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

- minizbowid
-
- minizbowid
-
starym ku...om z mojej klatki przeszkadza masz antenowy sąsiada... Rzekom im szumiKrees pisze: ↑wt wrz 20, 2022 4:26 pmMam wywalone na dach i... Mam wywaloneminizbowid pisze: ↑wt wrz 20, 2022 12:56 pm@Kabal - i tu jest problem, bo nie mam balkonu![]()
Wywalał producent obiektu, więc wszystko zgodne i mogą skoczyć. Ja tego nie słyszę jak pracuje... Ale to może kwestia, że pomiędzy jest jeszcze jedno piętro.![]()

Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

Bezedura.minizbowid pisze: ↑wt wrz 20, 2022 12:56 pm@Kabal - i tu jest problem, bo nie mam balkonu![]()
50 w dzień i 40 w nocy w domkach jednorodzinnych
55 i 45 w zabudowie wielorodzinnej.
Na papierze to większość spełnia. To co montujemy najczęściej jest w takich małych rozmiarach turbociche. Nijak się nie wybija z hałasu tła.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
- minizbowid
-
Wiem, że bzdura, bo żadne urządzenie nie ma ponizej 30 
Brejdak mój działa w klimie mocno, już mi o tym wspominał, ale głupich zasad wspólnoty nie przeskoczysz.

Brejdak mój działa w klimie mocno, już mi o tym wspominał, ale głupich zasad wspólnoty nie przeskoczysz.
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

Grzanie CWU z grzałki z paneli, czy tam wiatraka to chory pomysł. Na YT są instrukcje jak wykonać instalacją solarną za grosze, oczywiście o ile kolega ma dostęp do miejsca ca 1-1,5m2.goralski pisze: ↑wt wrz 20, 2022 8:37 amTemat rozterkowy, dla kumpla, ale może i ktoś skorzysta.
Jest mieszkanie w domu, 38m2, średnia wysokość ok 2,2m (ok 85 kubików do ogrzania). Dom po termomodernizacji (sam robił ale 15cm styropian) poniemiecki dom, mieszkanie na 1p, pod spodem jego rodzice mieszkają, grzane póki co węglem ale chciałby się odłączyć (jego nie ma praktycznie cały tydzień, żona od 7 do 15 w pracy, od 16 w domu.
Myśli o odłączeniu się i przejściu na grzejniki Alu (mała pojemność) +boiler. Sieć do ok 25l (grzejniki i rury), bojler pewnie z 40l (choć to do przeliczenia) i grzanie tego grzałką 24v. Czy podłączenie do tego jeszcze solaru (bez wpinania w sieć) ma sens?
Jest też bardziej przewrotna myśl - moja własna inwencja
Skoro duma nad pomnikiem głupoty i oszczędności, to czemu by w to nie wpiąć wiatraka jakiegoś? Coś małego, żeby nikt się nie czepiał ale zdolnego do ogarnięcia zasilania tej grzałki?
I tu gładko przechodzimy do 2 aku z ciężarówki, alternatora i prostownika....
Roman, liczę na ciebie!
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
A teraz zobaczyłem. Zobacz ile Amperów przy tych 24V potrzebuje grzałka, co to uciągnie i na ile te akumulatory starczą. Szczególnie, że te 40l to nie jest dużo i oczekiwania co do czasu wygrzewania spore. Generalnie przy zbiornikach cwu przyjmuje się 50l na osobę.
tel. 504126172
tel. 504126172
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Ma, dach jego. Zresztą w całym budynku jedna rodzina mieszka, tylko 3 mieszkania wydzielili.
Rozterka jest pomiędzy zasilaniem grzałki (mowa o C.O., choć cwu też pewnie by powielił) czy z PV czy z sieci. Wiadomo, że PV nie grzeją zawsze ale może przez jakieś aku (2x12) grzałke 24v by ogarnęły. Na w razie W agregat jakiś. Gazu tam nie ma i patrząc na obecne czasy nie będzie, grzanie wunglem i drewnem w lecie, żeby mieć ciepłą wodę jest raczej mało sensowne...
Rozterka jest pomiędzy zasilaniem grzałki (mowa o C.O., choć cwu też pewnie by powielił) czy z PV czy z sieci. Wiadomo, że PV nie grzeją zawsze ale może przez jakieś aku (2x12) grzałke 24v by ogarnęły. Na w razie W agregat jakiś. Gazu tam nie ma i patrząc na obecne czasy nie będzie, grzanie wunglem i drewnem w lecie, żeby mieć ciepłą wodę jest raczej mało sensowne...
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Przy grzałce 24v 2kw wychodzi 83A, teoretycznie ciężarowe są 150. Grzałka oczywiście nie chodzi cały czas, chociaż nie wiem jak ze sterowaniem tego ustrojstwa. No faktycznie trochę to naciągane, zwłaszcza dla akuKabal pisze: ↑wt wrz 20, 2022 5:19 pmA teraz zobaczyłem. Zobacz ile Amperów przy tych 24V potrzebuje grzałka, co to uciągnie i na ile te akumulatory starczą. Szczególnie, że te 40l to nie jest dużo i oczekiwania co do czasu wygrzewania spore. Generalnie przy zbiornikach cwu przyjmuje się 50l na osobę.

On potrzebuje z 2,5 -3 kw ciepła w szczycie.
Romek mnie poprawi, ale mnie wychodzi 125A, czyli jeden spory aku na godzinę. A do rana daleko
A rano wcale niekoniecznie będzie słoneczko.
Ok, trochę napierdzi, coś ugotuje, więc zawyżyłem, ale nawet, żeby to była połowa uśredniając, to dalej jest w dupie
Prędzej duży bufor, ładować w dzień jak produkuje prąd, a nocą rozbierać. Tylko tu już nie umiem dobrać. Nie moja dziedzina. No i dalej rano wcale nie musi być pogoda
Romek mnie poprawi, ale mnie wychodzi 125A, czyli jeden spory aku na godzinę. A do rana daleko

Ok, trochę napierdzi, coś ugotuje, więc zawyżyłem, ale nawet, żeby to była połowa uśredniając, to dalej jest w dupie

Prędzej duży bufor, ładować w dzień jak produkuje prąd, a nocą rozbierać. Tylko tu już nie umiem dobrać. Nie moja dziedzina. No i dalej rano wcale nie musi być pogoda

tel. 504126172
tel. 504126172
A tak BTW, jest tu ktoś, kto grzeje LPG i wie, jakie są aktualne ceny? Pytałem się na stacji ostatnio z ciekawości, po ile butla 11kg. No więc po... 106 zł
dycha za kilo, czyli piątal za litr
to przecież taniej jest zatankować z dystrybutora po 3,20... 

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Kwestia jak to obliczyć, tzn jaki bojler do co przy instalacji rzędu 25l (grzejniki z przewodami) dobrać. Te 2,5 - 3kw to już zasilanie z sieci, czyli 230v, jakieś 10-13A przy Max poborze.
No i jeszcze ta zjebana ustawa o 2000Kw/rok, ktoś wie co z prosumentami?
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Jest taka firma w Niemczech (reinert), która ma prawie całą flotę na LPG. Jak brali nowe zestawy, to kg kosztował ok 1e, ale nie płacili za autostrady, teraz gaz jest po... 5e, 80 ciężarówek odstawili na bok a reszta jeździ, żeby tylko wypełnić kontrakty. Ciężarówki palą ok 25kg/100km lng
Rano będzie 9 godzin grudniowego dnia. Poza tym wcale nie zrobi się cieplej, żeby można było nie grzać tylko zbierać energię. Te akumulatory to by trzeba brać od Miśka chyba.Kabal pisze: ↑wt wrz 20, 2022 5:37 pmOn potrzebuje z 2,5 -3 kw ciepła w szczycie.
Romek mnie poprawi, ale mnie wychodzi 125A, czyli jeden spory aku na godzinę. A do rana dalekoA rano wcale niekoniecznie będzie słoneczko.
Ok, trochę napierdzi, coś ugotuje, więc zawyżyłem, ale nawet, żeby to była połowa uśredniając, to dalej jest w dupie![]()
Prędzej duży bufor, ładować w dzień jak produkuje prąd, a nocą rozbierać. Tylko tu już nie umiem dobrać. Nie moja dziedzina. No i dalej rano wcale nie musi być pogoda![]()
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

Te kw to moc grzewcza. W przypadku pompy ciepła (klima to też pompa ciepła), przez większość czasu będzie to 3-4 razy mniej prądu. Ale to dalej nie są ilości z akumulatorka. Tylko nieważne jak, ale te kw musisz dostarczyć.goralski pisze: ↑wt wrz 20, 2022 5:44 pmKwestia jak to obliczyć, tzn jaki bojler do co przy instalacji rzędu 25l (grzejniki z przewodami) dobrać. Te 2,5 - 3kw to już zasilanie z sieci, czyli 230v, jakieś 10-13A przy Max poborze.
Wejdź na ciepło.app i policz ile to będzie z ciekawości i się pochwal. To liczy względnie rzetelnie, choć ozc to nie zastąpi.
tel. 504126172
tel. 504126172
Przesadziłeś. Przy tym prądzie nominalnym momentalnie będzie spadek napięcia o 1/3, prąd wzrośnie o 1/4... w pierwsze 10 minut, potem wiuuuuu.... realnie 80 amperów na początku wypompuje do bezpiecznej dla niej wartości, nowiuśką, w pełni naładowaną baterię w jakieś 30 minut... ładował ją będziesz w 10h tak żeby krzywdy nie zrobić. Operację powtórzysz 20-30 razy i pobiegniesz do sklepu po nowe bo się płyty zwiną w ruloniki...
Niskim napieciem bez sensu. Akumulatory sa przystosowane do dużych obciązeń ale chwilowych, kilkadziesiat sekund na rozruch. Niech sobie kupi kozę, będzie się grzał. Piecyk taki w sensie, nie zwierzątko.
Spróbowałbym w piec akumulacyjny do grzania i wyskamleć dwie taryfy jeśli się tam da, a woda z bojlera albo przepływowe.
Prąd teraz będzie dla bogatych...
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
Wniosłem pół roku temu informując że nie zamontujesz klimatyzacji .........tak, że tak. Czemu Ty masz mieć lepiej niż sąsiedzi ?

- minizbowid
-