A za Peło ….
Moderator: Misiek Bielsko
Re: A za Peło ….
Wypadałoby parę magazynów na ten prąd. Znaczy nie wiem na ile czasu wystarcza rezerwuar wody w takim Żarnowcu, ale chyba bez tego to zupełnie bez sensu pomysł z rozwijaniem dalej fotowoltaiki.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
tel. 504126172
tel. 504126172
a u nas jest Zar
https://pgeeo.pl/Nasze-obiekty/Elektrownie-wodne/Zar
to tam gdzie samochody same pod górę na luzie jadą
https://pgeeo.pl/Nasze-obiekty/Elektrownie-wodne/Zar
to tam gdzie samochody same pod górę na luzie jadą

tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
Takich magazynów od zawsze było za mało. tylko ciągłe gadanie: "trzeba, powinniśmy, potrzebne..." etc. Tak więc niewiele się zmieniło przez dekady. I dlaczegóż akurat teraz miałoby...?
Teraz to będzie nawet więcej osób do podziału: konsultantów, doradców, rzeczoznawców, dysydentów, etc. "Po co jest ten Miś? nikt nie wie

Rozwój PV indywidualnej to ja bardziej widzę w kierunku off-grid. Ludziska dorzucą jakieś aku, mały generator - i będą mieli wysrane na energetyczny "państwowy" prawie-monopol. I będą słać potem kompanie energetyczne komiwojażerów po domach, żeby ktoś chciał się przyłączyć i abonamenta płacić

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
Ale jak zmagazynować w domu energię potrzebną zimową porą, wszak produkcja latem. Jakoś póki co offgrid jest tylko zajawką zamożnych preppersów. Ekonomicznie broni się tak se.
tel. 504126172
tel. 504126172
Zresztą na ile zmagazynuje się tej energii, kilka godzin 

P I 2.5 TD '90
R1100GS '99
R1100GS '99
Bufor ciepła + kolektory + PC + odpowiednia ilość aku.
Zrobią tylko ci co ich stać, i/lub umieją (i też mają na sprzęt). Reszta będzie kwiczeć na abonamentach i stosować zalecenia pani jakiejś tam mądrej z rządu, co to lubuje się w 17st. w domu...
Wilgoć i pleśń na ścianach, pierzyny na każdym fotelu, czapki i rękawice domowe, i tłuste rachunki za energię.
Zrobią tylko ci co ich stać, i/lub umieją (i też mają na sprzęt). Reszta będzie kwiczeć na abonamentach i stosować zalecenia pani jakiejś tam mądrej z rządu, co to lubuje się w 17st. w domu...

W ciągu paru miesięcy okazało się, ze stopa zwrotu przeciętnej instalacji PV skróciła się o połowę, tak że ten...

Chemicznie, jak dotąd. Elektroliza, baniak, ogniwo...
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

A to sory. O tym nie słyszałem.Kabal pisze: ↑sob paź 29, 2022 1:33 pmTen, no https://pgeeo.pl/Nasze-obiekty/Elektrow ... /Zarnowiec
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Ile tego bufora? Ładowanie bufora z PC? Słabe ekonomicznie, chyba, że nadprodukcja prundu spora, a zimą spora nie jest. Aku... racz nie żartowaćmisman pisze: ↑sob paź 29, 2022 2:09 pmBufor ciepła + kolektory + PC + odpowiednia ilość aku.
Zrobią tylko ci co ich stać, i/lub umieją (i też mają na sprzęt). Reszta będzie kwiczeć na abonamentach i stosować zalecenia pani jakiejś tam mądrej z rządu, co to lubuje się w 17st. w domu...Wilgoć i pleśń na ścianach, pierzyny na każdym fotelu, czapki i rękawice domowe, i tłuste rachunki za energię.

tel. 504126172
tel. 504126172
Eh, nie chcesz to nie rób, nikt nie każe
Tak, to bez sensu. Lepiej siedzieć, jojczyć i płacić rachunki
A konkretne wartości zależą od konkretnego przypadku. Znasz swój dom i zużycie, to wylicz co potrzebujesz i w jakiej ilości. U mnie sprawdzi się bufor 6m3. Jeśli komuś wydaje się, że mówiąc o buforze można mieć na myśli te sprzedawane standardowe beczki na ogórki w rozmiarach mega-800l - to tak: wydaje mu się 
Jeśli nieekonomiczne jest grzanie tańszym o połowę prądem (noc), i to podzielone jeszcze przez 3-5 (COP) - to w rzeczy samej, nie mam argumentów na uzasadnienie versus np. tona wyngla/m-c po stawkach spekulacyjnych czy tam inny gaz. Ale niech będzie, że nieekonomiczne

Jeśli nieekonomiczne jest grzanie tańszym o połowę prądem (noc), i to podzielone jeszcze przez 3-5 (COP) - to w rzeczy samej, nie mam argumentów na uzasadnienie versus np. tona wyngla/m-c po stawkach spekulacyjnych czy tam inny gaz. Ale niech będzie, że nieekonomiczne

Poka foty tej swojej instalacji 

Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

Jak Montero wrzuci przynajmniej jednego swojego superprojektu, to się zastanowię... 
Czyli chyba prędzej Piekło zamarznie (lub przejdą na PC + bufor
) 

Czyli chyba prędzej Piekło zamarznie (lub przejdą na PC + bufor

- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Nie sprawdzi się bufor 6m3 nawet bez spec zaglądania w parametry i wyliczenia..Bo po pierwsze taki bufor jest z półki nie do kupienia, nie w takim rozmiarze. . Czyli spec projekt i wykonanie. Czyli kolejne pola minowe. 6m3 to przy wodzie jest 2x2x1.5m plus izolacja plus instalacje. To jest ekstra pomieszczenie pełne.misman pisze: ↑sob paź 29, 2022 3:16 pmEh, nie chcesz to nie rób, nikt nie każeTak, to bez sensu. Lepiej siedzieć, jojczyć i płacić rachunki
A konkretne wartości zależą od konkretnego przypadku. Znasz swój dom i zużycie, to wylicz co potrzebujesz i w jakiej ilości. U mnie sprawdzi się bufor 6m3. Jeśli komuś wydaje się, że mówiąc o buforze można mieć na myśli te sprzedawane standardowe beczki na ogórki w rozmiarach mega-800l - to tak: wydaje mu się
Jeśli nieekonomiczne jest grzanie tańszym o połowę prądem (noc), i to podzielone jeszcze przez 3-5 (COP) - to w rzeczy samej, nie mam argumentów na uzasadnienie versus np. tona wyngla/m-c po stawkach spekulacyjnych czy tam inny gaz. Ale niech będzie, że nieekonomiczne![]()
Tanio nie będzie. Ale powodzenia bo kierunek słuszny, tylko realia brutalne
Beware The Rage Of A Berserker
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
Tak, to jest pełne pomieszczenie. W zasadzie pół. I nie jeden, a 3x 2m3. Da się, i jest realne.
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Dodatkowe straty ciepła vs niższy koszt i redundancja. Jest to jakaś metoda.
Beware The Rage Of A Berserker
O to pytałem
problem z PC jest taki, że nie jest efektywna, gdy musi produkować wysoką temperaturę. W efekcie uzyski mogą nie pokryć strat. Niby straty wewnątrz, więc co za różnica jeśli dom szczelny
Moje ew koncepcje idą raczej w stronę radykalnego obcięcia zapotrzebowania. Szczelność, reku, gwc, pompa gruntowa. Do tego pv. Niech dom będzie akumulatorem, ale niech niewiele potrzebuje. Dobowa bezwładność cieplna to wtedy miki
no i nie trzeba oddawać pokoju uciech na rzecz maszynowni 

Moje ew koncepcje idą raczej w stronę radykalnego obcięcia zapotrzebowania. Szczelność, reku, gwc, pompa gruntowa. Do tego pv. Niech dom będzie akumulatorem, ale niech niewiele potrzebuje. Dobowa bezwładność cieplna to wtedy miki

tel. 504126172
tel. 504126172
Naocznie widziałem metrowy bufor z instalacją o wysokiej sprawności. Pomijając konstrukcje podłogi znoszącą kilka ton obciążenia, 6m3 z oprawą to nie jest pół pokoju, tym bardziej, że kształt prostopadłościenny jest mocno suboptymalny przy rozchodzeniu się ciepła, nawet z mieszaczem.
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

zbyt skomplikowane
zostanę z piecem kaflowym w domu na skraju lasu...
zostanę z piecem kaflowym w domu na skraju lasu...
Ale wiesz, że dla dzisiejszego pokolenia kafle to w Windows Phone?

Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

windows phone to nie jest dzisiejsze pokolenie
przegrałeś

przegrałeś

Może misman chce spleśniać Stara asenizacyjnego na podwórku? Akurat będzie... obuduje szklarnią i jak znalazł 

Spadaj

Sam się będzie... Dogrzewał. Ten star.

Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki