Pomoc dla uciekinierów z Ukrainy

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Re: Pomoc dla uciekinierów z Ukrainy

Post autor: czarny bielsko » sob mar 12, 2022 11:08 pm

piotrck pisze:
sob mar 12, 2022 11:06 pm
Trauma po Roksa.pl ?
też bym tu nie widział problemu ale możesz zgadywać dalej... podpowiem tyle, że problem jest cholernie złożony i obawiam się, że finał będzie w sądzie.
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » sob mar 12, 2022 11:29 pm

Będziesz się po sądach włóczył, śliskie schody załatwią wszystkie problemy. Osoba ubezpieczona ? Będziesz jeszcze miał na nowy start z blond pięknością z Ukrainy.

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » sob mar 12, 2022 11:39 pm

jakby to takie proste było... nie jest niestety... od wtorku biję się z myślami i to różnymi i chyba jednak trzeba to będzie załatwić sądowo i zacząć kolejny etap swojego życia. Najlepsze jest to, że jak już łapię grunt pod nogami to nagle dostaje strzał w mordę od życia. Nie wiem czy u mnie to jest norma żeby mieć cały czas pod górkę czy zdarzają się podobne wyjątki. I nie to nie są gorzkie żale. Po prostu od momentu kiedy wróciłem z granicy to się dowiedziałem takich rzeczy, że cały czas mi się wydaje, że to jest niemożliwe ale jednak

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » ndz mar 13, 2022 8:30 am

czarny bielsko pisze:
sob mar 12, 2022 11:39 pm
Po prostu od momentu kiedy wróciłem z granicy to się dowiedziałem takich rzeczy, że cały czas mi się wydaje, że to jest niemożliwe ale jednak
Dajesz. Wiesz że forum zna rozwiązania na wszelakie problemy. A moja skromna osoba zawsze potrafi doradzić.

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » ndz mar 13, 2022 8:58 am

Piotrek, powiem ale jak poczynię kolejne kroki (zaplanowane w tym tygodniu) bo z pewnością będę to musiał z siebie wylać prędzej czy później.

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » ndz mar 13, 2022 9:03 am

czarny bielsko pisze:
ndz mar 13, 2022 8:58 am
Piotrek, powiem ale jak poczynię kolejne kroki (zaplanowane w tym tygodniu) bo z pewnością będę to musiał z siebie wylać prędzej czy później.
nie bierz jeńców

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz mar 13, 2022 11:50 am

Ruskie trolle nawet to forum opanowały.

Toalety na dworcy PKP w Krakowie sa płatne. Dla wszystkich. Mimo próby rozmawiania z zarządcą.

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » ndz mar 13, 2022 12:19 pm

Zibi pisze:
ndz mar 13, 2022 11:50 am
Ruskie trolle nawet to forum opanowały.

Toalety na dworcy PKP w Krakowie sa płatne. Dla wszystkich. Mimo próby rozmawiania z zarządcą.

Też mnie zastanawiało jak pisałeś że w kopalni Wujek to górnicy zaatakowali milicjantów i oni musieli się bronić. Wszędzie ruskie trolle już są, niektóre od lat. Tzw. śpiochy.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz mar 13, 2022 12:26 pm

znowu konfabulujesz. Po pijaku to rozumiem, ale na trzeżwo?

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » ndz mar 13, 2022 12:39 pm

Zibi pisze:
ndz mar 13, 2022 12:26 pm
znowu konfabulujesz. Po pijaku to rozumiem, ale na trzeżwo?
Niestety nie ma już historii postów/komentarzy na forumie .......bym udowodnił. Ale kto ma dobrą pamięć to pamięta. :D

Ps. Po pijaku to gdzie tam mnie mierzyć się do Ciebie w konfabulacji. Robisz to zawodowo. :)21

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz mar 13, 2022 12:41 pm

NIe mam żadnej przyjemności w dyskusji z Tobą. Powiedział bym dosadniej ale cenzura nie pusci.

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » ndz mar 13, 2022 12:45 pm

Dajesz, dajesz. Sporo tych osób musisz dać do ignorowanych........się okaże sam ze sobą będziesz musiał pisać.

Ps. Było się wychylać :lol:

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » ndz mar 13, 2022 3:47 pm

czarny bielsko pisze:
Do publiki na forum to bym się mocno ostrożnie bawił w wynurzenia. Zwłaszcza po tym, co chwilę wcześniej podałeś (sąd).
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » ndz mar 13, 2022 3:49 pm

Krees pisze:
ndz mar 13, 2022 3:47 pm
czarny bielsko pisze:
Do publiki na forum to bym się mocno ostrożnie bawił w wynurzenia. Zwłaszcza po tym, co chwilę wcześniej podałeś (sąd).
Miałem to samo napisać, coby potem tego ktoś nie wykorzystał.
Shadow C2 aka Chujamba :)17
DR800S 8)

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » ndz mar 13, 2022 7:47 pm

Nie piszę na razie nic bo powoli sobie wszystko układam w głowie. Ochłonąłem - poszedłem na fajny spacer z psami i sierściuchy pomagają w chandrze. I racja - to nie jest rozmowa na forum :)2 pogadamy na żywo...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » ndz mar 13, 2022 9:15 pm

Jakbyś stracił wiarę, i uważał, że to co robisz jest bezsensowne, pomyśl sobie, że właśnie teraz w Moskwie, ktoś studiuje "Stosunki Międzynarodowe" - czy jakoś tak, to leciało :)21
Zbowid

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz mar 13, 2022 9:25 pm

Obrazek
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » ndz mar 13, 2022 9:27 pm

Zbowid pisze:
ndz mar 13, 2022 9:15 pm
Jakbyś stracił wiarę, i uważał, że to co robisz jest bezsensowne, pomyśl sobie, że właśnie teraz w Moskwie, ktoś studiuje "Stosunki Międzynarodowe" - czy jakoś tak, to leciało :)21
Jarek zrobiłeś mi wieczór :)2 :)21 :)21 :)21

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » pn mar 14, 2022 7:52 am

z czeskim u mnie kiepsko ale chyba to jest dobra odpowiedź na troli którzy to publikują

podlinkowane z FB

Oczami Mężczyzny

Wstyd! Kurewsko mi wstyd, bo widzę coraz więcej osób, którym zaczęło przeszkadzać, że my Polacy pomagamy ludziom z Ukrainy, którzy uciekają przed wojną. Ci ludzie przeżywają teraz coś tak popieprzonego, że nie da się tego opisać słowami. Rosjanie bombardują domy i szpitale. Mordują. Okrążają miasta, odcinają wodę i prąd. Głodzą ludzi. W mrozie i przy spadających bombach doprowadzają ich do takiego stanu psychicznego i fizycznego, że jest to po prostu przerażające.
Tym, którym udało się uciec również zawalił się cały świat. Wyobrażacie sobie jak wygląda życie, gdy ktoś zamordował Ci dziecko? Gdy zastrzelono Ci żonę? Gdy Twoi rodzice są tak przerażeni, że nie mogą normalnie oddychać? Gdy uciekasz przed śmiercią i zostawiasz za sobą cały swój dotychczasowy świat? Gdy wszystko w co do tej pory wierzyłeś, ktoś po prostu zrównał z ziemią? Gdy z dziećmi udało Ci się przekroczyć granicę, ale nie masz pojęcia, czy Twój mąż jeszcze żyje. A może słyszałaś jego głos przed momentem w telefonie i nie chciałaś, żeby się rozłączył, bo boisz się, że jutro rano możesz już go nie usłyszeć? Czy będziecie mieli co jeść i gdzie spać? Jak to wytłumaczysz swojej córce i synowi? Co odpowiesz im na pytanie „a kiedy wróci tata?”. To wszystko jest tak popierdolone, że nie powinno spotkać nikogo na świecie.
W tym samym czasie w ciepłym fotelu siedzi ktoś, komu się nie podoba, że Polacy robią to, co ludzkie i wyciągają do tych osób pomocną dłoń. Wylewa więc swoje żale, że jak Ukraińcy dostaną 500 plus, to dla nas nie starczy. Że bilety w PKP mają za darmo, a my musimy płacić. Że teraz sobie u nas mieszkają i nic ich to nie kosztuje. Że za pomaganie im zapłacimy wszyscy i w tym roku nie będzie jebanych wakacji pod palmami, bo będziemy na to wszystko zapierdalać. No i w ogóle, że banderowcy, więc najlepiej niech spieprzają do siebie, bo u nas nie ma miejsca dla tubylców.
Kurewsko się dzisiaj wstydzę za osoby, które tak robią! Brzydzi mnie to! Nie potrafię zrozumieć tego, jak można w obliczu takiej tragedii myśleć jedynie o swojej dupie?! Pomyśleć, że do dzisiaj miałem takie osoby w gronie swoich znajomych i wierzyłem, że to normalni, zwykli i empatyczni ludzie. Płakać się chce.
Na koniec zostawiam wam zdjęcie, które zrobił Evgeniy Maloletka. Z wojny, która tak właśnie wygląda. Jest rozpaczą. Załamaniem. Brakiem wiary i nadziei. I błagam - niech każdy z nas w miarę posiadanych możliwości pomoże tym ludziom. Oni muszą wierzyć, że są na świecie ciągle osoby, które mają dobre serce. Wielu z nich tylko to trzyma przy życiu.
Rafał Wicijowski

a ps zdjęcie jest podlinkowane u mnie n fb - jakby ktoś narzekał ze nie widać :)21
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pn mar 14, 2022 8:09 am

Trolle i tak nie zrozumieją. Całe ich zycie to kopiuj - wklej.

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » pn mar 14, 2022 8:38 am

Oh jej...

Mnie przeraża bardziej coś innego. W weekend byłem na jakiejś rodzinnej wódzie. W towarzystwie siedziało m in. dwóch kolegów którzy razem służyli chwilę w jednej jednostce pancernej, zawodowcy. Znają się żony, dzieci, wspólne wakacje, grile itp. Jeden siedzi w jednostce liniowej jako dowódca wozu technicznego, taka bardziejsza wuzeta, w stopniu porucznika chyba, po kursach w każdym razie. A drugi po szkole oficerskiej wylądował w warszawce. Dość wysoko, ale nie decyzyjnie, w każdym razie nie decyzyjnie w praktyce. Jest pułkownikiem w trzecim z czterech stopni zaszeregowania dla stopnia.
Siedzimy sobie, chlamy wódę, dyskutujemy, dzieci latają, żony o wakacjach, pies szczeka itp... wnioski...

Oni służą w zupełnie innych armiach...!

Porucznik, liniowiec. Boryka się codziennie z problemami typu brak kadry do wypełnienia zadań, często bzdurnych (szkoli też mechaników czołgowych). Kłopot z zaopatrzeniem, baranami na stołówce, na wartowni, z żandarmami. Każdy sobie wymyśla jakieś problemy nie mające nic wspólnego z pracą codzienną a już na pewno z obronnością...

Pułkownik, sztabowiec od 5 czy 6 lat. Siedzi w warszawce, bawi się na mapkach żołnierzykami, pije kawki i ogląda katalogi z passatami i pierdoli całe dnie z paniami krysiami i pypciach na językach swoich latorośli. Od dołu informacje docierają zakłamane i utajone, bo każdy pośredni dowódca ma zadania wypełnione na 100%, no, czasem na 96. Wtedy powołuje się komisie, która tworzy nowy program do wdrożenia czym wkurwiają takich liniowych poruczników bo to są przeważnie jeszcze większe bzdury. Dla nich wszystkie efy latają, wszystkie rysie są sprawne a wojsko w wypastowanych butach uśmiecha się zza kwiatów do przechodniów. No przecież ich codziennie widzą na wejściu do budynku.

Na moją uwagę że chyba wyglądamy troszkę jak te zdolności bojowe Rosji i ich złe rozpoznanie co do siły Ukrainy, obraził się. W sumie dobrze że pił bez rękawiczek bo dostałbym w pysk jedną. Dosrałem że przewiduję w razie w dezercję w podobnym stopniu jak teraz tankiści Rosyjscy... Porucznik spuścił oczy, pułkownik otworzył jeszcze mocnie, Teść porucznika nalał następny odłamkowy.
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » pn mar 14, 2022 9:03 am

czyli normalnie jak w korpo
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pn mar 14, 2022 9:04 am

I dlatego, to sztabowcy wywołają/wywołują wojny :)21 Mają bardziej precyzyjną wiedzę, a liniowcy, nie ogarniają, prostych rzeczy!
8)
Od zawsze. Pięknie pokazane w Kompani Braci - filmowo, ale fajnie. W życiu może być całkiem niefajnie.
Zbowid

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » pn mar 14, 2022 9:36 am

PiRoman pisze:
pn mar 14, 2022 8:38 am
Na moją uwagę że chyba wyglądamy troszkę jak te zdolności bojowe Rosji i ich złe rozpoznanie co do siły Ukrainy, obraził się. W sumie dobrze że pił bez rękawiczek bo dostałbym w pysk jedną. Dosrałem że przewiduję w razie w dezercję w podobnym stopniu jak teraz tankiści Rosyjscy... Porucznik spuścił oczy, pułkownik otworzył jeszcze mocnie, Teść porucznika nalał następny odłamkowy.
Cały tekst Romana :)2

Ja mam przekonanie graniczące z pewnością, że gdyby to Nas padło, pomijając zagadnienie NATO, Artykułów Piątych itp, to mielibyśmy w prawdziwym życiu realizację doktryny obronnej zatwierdzonej w Warszawie: Szybkie natarcie przeciwnika i ustabilizowanie rubieży obrony na jednej z głównych rzek. Tyle, że Warszawa uważa, że byłaby to Wisła. Ja stawiam na Odrę...

Nie mamy środków przeciwpancernych w ilościach innych niż homeopatyczne. Podstawowym formalnym wozem bojowym piechoty jest u Nas BWP, czyli taki sam grat jak u Rosjan, przy czym u Nas raczej BWP-1, czyli nie mająca sobie równych techniką z lat 60tych. Podstawowym faktycznym wozem bojowym jest u Nas Rosomak, który nowsze BTRy i BMP podziurawią z działka, nie trzeba rakiet i czołgów. Podstawowym środkiem przeciwpancernym były u Nas granatniki Komar, które zostały kilka lat temu wycofane - miały być bodajże zutylizowane, teraz widać część w użyciu w Ukrainie.
Przeciwlotniczo jest podobnie - homeopatia na Zachodnim sprzęcie, dużo postsowieckiego muzeum (jeszcze).
Marynarki Wojennej w zasadzie nie ma.

Wg szacunków i analiz z trwającego konfliktu w Ukrainie mamy mniej więcej 10x mniej środków przeciwlotniczych i przeciwpancernych niż Ukraina. Środków, które okazały się w tym konflikcie kluczowe.

Mamy za to rozpoczętych mnóstwo bardzo drogich programów zakupowych. Może czas skończyć kupować, a w zamian za to wreszcie kupić? Cokolwiek?
W relacji koszt/efekt, nie stać Nas na 1000 czołgów. Stać Nas spokojnie na 10x tyle granatników ppanc. Co kupujemy? Czołgi...
O to nie czołgi + granatniki. Tylko czołgi.
Np Rosomaki do dziś nie mają wyrzutni ppanc Spike zintegrowanych z wieżą... Rosomak "uzbrojony" w Spike to wóz, który dowozi na miejsce akcji drużynę piechoty z wyrzutniami Spike, która do akcji idzie z buta.

Gdyby Nam ktoś dziś powiedział Sprawdzam, byłoby raczej bliżej do malowniczo płonących wozów z Z na burcie niż dalej.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » pn mar 14, 2022 10:21 am

Bratproroka pisze:
pn mar 14, 2022 9:36 am
PiRoman pisze:
pn mar 14, 2022 8:38 am
Cały tekst Romana :)2
Może czas skończyć kupować, a w zamian za to wreszcie kupić? Cokolwiek?

No ale wtedy nie da się tyle kasy ukraść i mało rodziny się po stanowiskach posadza... Wiesz, gonić króliczka itp
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”