filmiki vol 6

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Piasek

Re: filmiki vol 6

Post autor: Piasek » śr sie 22, 2018 12:32 pm

Takayuki pisze:
śr sie 22, 2018 11:44 am
Tylko wszystko na pół-legalnie i niekomercyjnie, jak coś się komuś stanie poważnego to kaszana.
Sprawę rozwiązali na torach wyścigowych. Robią sobie kuku i nikt właściciela/administratora nie skarży że się nie zmieścił w zakręt.
Podobnie jest chyba na każdej imprezie 4x4 gdzie nikt przecież nie skarży organizatora że sam wydachował auto.
Kwestia regulaminu obiektu.

Wracając do obiektu:
tylko tam kładek narobić, pontonów, łodzi kilka żeby transportować się wodą między poszczegónymi sekcjami obiektu, parę punktów snajperskich, tyrolki porozwieszać, drabin namontować i ganiać, ganiać, ganiać...
Lepsze to niż Wyspa Chark w BF3 :)17

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » pt sie 24, 2018 10:03 pm

Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » pt sie 24, 2018 11:52 pm

Ten Żarnowiec trzeba nabyć drogą kupna , nic tam nie poprawiać bo jest git , trochę stali i betonu gdzieniegdzie , żeby stworzyć taki Atom Chillout Hotel .Poszerzyć rzeczkę żeby łódki dopływaĺy , K-Owiec w stylu Rammstein zaproponuje diving , strzeling , jetkajaking , itp

@ Piroman to jest demonstrator możliwości hydrauliki ,obecność jednego operatora (ładowacza ) jest tak droga że trzeba takie transformersy tworzyć ? :)21 :)21 :)21
Chyba rynku tym nie podbiją :)21
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Pająku
Kontaktowanie:

Post autor: Pająku » sob sie 25, 2018 6:06 am

Mi to się podobają takie dla rolnictwa. MAN,Tatra,Mercedes.
L200 DI-D, Forester
http://www.ryby-raczkowski.pl

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » sob sie 25, 2018 7:42 am

montero pisze:
pt sie 24, 2018 11:52 pm
Ten Żarnowiec trzeba nabyć drogą kupna , nic tam nie poprawiać bo jest git , trochę stali i betonu gdzieniegdzie , żeby stworzyć taki Atom Chillout Hotel .Poszerzyć rzeczkę żeby łódki dopływaĺy , K-Owiec w stylu Rammstein zaproponuje diving , strzeling , jetkajaking , itp
I kolejny pomysł na biznes... potrzeba tylko jakiegoś Solorza czy innego Kulczyka co wyłoży na to środki i zrealizuje pomysł aby ludziska ze świata jechały zaliczyć obiekt, jak Czarnobyl i Prypeć. Nic tam nie ma, ch*ja wolno a i tak dziennie setki osób płacą szmal żeby połazić i na YT filmik wrzucić. A kolejka chętnych na 2-3m-ce
Tutaj można by jeszcze się pobawić. :)21
montero pisze:
Piroman to jest demonstrator możliwości hydrauliki ,obecność jednego operatora (ładowacza ) jest tak droga że trzeba takie transformersy tworzyć ? :)21 :)21 :)21
u nas puki co taniej jest 3 ukrów zatrudnić niż nabyć i utrzymywać takiego cudaka.
Poza tym to ładnie wygląda na filmiku. Twarda droga, dużo miejsca, można wywijać we wszystkie strony. Jakby tym pojechał, tak jak od nas chłopaki jeżdżą, auto z napędem 6x6 na terenowych oponach + przyczepa, po 8km gruntową, wyciętą przez pilarzy tymczasową drogą w lesie... Jakby zobaczył skąd i w jakich warunkach trzeba się załadować a potem złamać, nawrócić i wyjechać... popsułby się na pierwszym wyjeździe. Liny stalowe fi30 porozrywane jak się szarpią żeby wyjechać. To jest fajna zabawka ale tak jak na filmie, wszystko wyrwane i wyciągnięte na plac, skraj lasu, do twardej drogi, gdzie tylko podjeżdża, ładuje się i odjeżdża. Niestety rzadko kiedy tak jest. W większości przypadków trzeba po to wjeżdżać do lasu w miejsce wycinki.

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » sob sie 25, 2018 9:08 am

Po prostu jesteśmy małym, smutnym państewkiem na skraju świata.

erpe_roman

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » sob sie 25, 2018 11:07 am

montero pisze:
@ Piroman to jest demonstrator możliwości hydrauliki ,obecność jednego operatora (ładowacza ) jest tak droga że trzeba takie transformersy tworzyć ? :)21 :)21 :)21
i tu byś się zdziwił, troche prostsze (pewnie tańsze) u nas są standardem, dobry operaor kierowca jest na wage złota (uwierz mi to nie są tanie rzeczy :)21 ) i w dłuższym okresie jest na prawde dużo taniej :)2
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » sob sie 25, 2018 11:37 am

Piasek - jak się na fi 30 stalówkach szarpią z błota to ekm, wszystko na pół rozerwiesz :)21
lbl - dokładnie. U mła płaskie lasy, harvester, ciągniczek taki 3 osiowy z kłonicami i małym hdsem. Kilka dni i hektar sosny poskładany na kupce 1km od wycinki gdzie dojedziesz zestawem 40t z hds. Trzeba dobrego operatora/dwóch plus sprzęt za zylion. Ale robi robotę za 2 busy z ZULu jakiegoś przez tydzień...

A kadra to koszt - coraz większy, problem ze zdobyciem, upierdliwości typu bhp - w lesie to nawet nie muszą ściemniać żeby zagrożeń bhpowskich wyszukać.

I oczywiście należy rozgraniczyć uprawę lasu na naszych terenach, a gdzieś w górach gdzie tylko lkt albo koń.

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » sob sie 25, 2018 11:59 am

Liny najczęściej rwią jak wyciągają przyczepy bo to już szarpać musi. Te 6x6 przystosowane do szarpania to i zaczepy dużo mocniejsze, dużo lepiej mocowane. No i technika pewnie też ma duże znaczenie żeby takiego wklejonego po ramę byka wyrwać. Trochę się hds`em podeprze, trochę podporą, trochę go szarpną i wylezie. Ale też utopić takiego 6x6 gdzie na tyle masz obie osie bliźniacze to jedynie "zielony" potrafi. Szofer na taki zestaw to "drugi po prezesie w firmie na liście płac :)21
Wszystko na wariackich papierach bo "szef kupił 1800 kubików" i masz na to 3m-ce.
Dwa tygodnie nie możesz dojechać bo jeszcze drogi nie naszykowali, potem 6 tygodni pada a potem jezus-maria jak my to wywiezim bo kara. DMC zestawu pod 70 ton podchodzi (licząc z błotem) jak to się wyciągnie z lasu.

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » sob sie 25, 2018 12:20 pm

To niech założą windę hydraulika 10t jak mam na ładowarce zamiast sprzęt demolować... i się kulturalnie wygrzebią.
Zaczepy mocniejsze, jasne.
Byłem zielony z 15 lat temu, wiedziałem że się stalówką nie szarpie ale co tam, delikatnie będziemy.
Było delikatnie, pyk pyk pyk powoli aż wyjdzie... za którymś pyk wyrwałem uazem w drugim uazie hak szczękowy, pękł w najgrubszym miejscu.
Nie ma opcji się tak szarpać i nie zepsuć prędzej czy później :)21
Jak jeszcze kierowcy u taty w firmie jeździli to szarpiąc się stalówką normą było zrobienie ze zderzaka w jelczu/starze literki V. Nie przetłumaczysz.

Utopić... wszystko się da utopić, to normalne.
Problem jest z bezmyślnym butowaniem jak już stoisz. Grzebniesz raz do przodu, próba raz do tyłu - nie jedzie to zanim zrobi pełny obrót koła stop - i telefon do przyjaciela. A kierowca musi jeszcze 10 razy spróbować aż siądzie na moście. I zamiast zestaw wyciągnąć byle capkiem co jest dwa podwórka dalej to jeżdżę swoim na akcje, bo 'panie myślałem że rozbujam' :)21

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » sob sie 25, 2018 12:46 pm

Piasek pisze:
śr sie 15, 2018 8:22 pm
lbl78 pisze:
śr sie 15, 2018 8:18 am
seryjny RR kontra zmotany uaz na afganach
bardziej chodziło mi o fakt ze seryjne serie bardzo kiepsko sobie radzą w terenie takim jak na filmiku.
Że jednak ktoś zupełnie zielony w materii jazdy w terenie, na dodatek kpl nie czujący auta chyba prędzej jednak przetrwa w prymitywnej, spartańskiej Nivie niż naszpikowanym układami kontroli trakcji i aktywnych zawieszeń RR ... na seryjnej asfaltowej gumie.
Bezedura. Widziałem co umi nowe disco ma seryjnej gumie. Totalny laik objedzie wszystko stare seryjne po każdym terenie. Pytanie ile razy, niemniej elektroniczne przydaśki robio cuda. Wystarczy puścić pedał gazu i kręcić kierownicą...
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » sob sie 25, 2018 3:05 pm

Niestety ale Kabal ma rację.

Do momentu zalania elektroniki/przegrzania wiskozy/ urwania któregoś z 49 krytycznych czujników pozycji koła/osi/wahacza/kierownicy/wajchy kierunkowskazów.

:)21
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » ndz sie 26, 2018 12:12 am

https://youtu.be/8iqODh0Czls
Jak było to trudno , sprzęty ciekawe .Nie widziałem wcześniej .

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » ndz sie 26, 2018 6:14 am

Bratproroka pisze:
sob sie 25, 2018 3:05 pm
Do momentu zalania elektroniki/przegrzania wiskozy/ urwania któregoś z 49 krytycznych czujników pozycji koła/osi/wahacza/kierownicy/wajchy kierunkowskazów.
Mimo tego taki RR ma głębokość brodzenia mniej-wiecej do połowy wysokości drzwi.
https://www.youtube.com/watch?v=gWL-r72tGOE
2:30
kiedy większość współczesnych osobowych już po 3-5 latach użytkowania jak tylko widzi zimową odwilż to pół deski się świeci układów które przestały działać :lol:

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » ndz sie 26, 2018 9:24 am

Każda terenówka ma ok 70 cm. RR pewnie podobnie. W moim pII po 20 latach używania, w tym ordynarnego topienia po klamki, wszystko włącznie z profilami zamkniętymi było oklejone błotem. Jedyne co było nietknięte to hetmetyczne kostki instalacji el. To co miało być szczelne, było szczelne. Ani grama śmiedzi. Uwierz mi na słowo - taki LR albo RR, objedzie seryjne PII, Disco I czy Patrola w KAŻDYM terenie. Dopóki nie zagotuje oleju w skrzyni biegów (a to nie jest okazuje się takie trudne). Pewnie niebawem znajdą się tunerzy, którzy cuda wianki będą robić z tymi systemami, jeszcze poprawiając fabrykę (jak sądzę już są).
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz sie 26, 2018 9:51 am

Da się teoretycznie to praktycznie też, tak jak się wkłada customowe pudełeczka zamiast ECU skrzyni/silnika i programuje tam co się komu chce.

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » ndz sie 26, 2018 9:58 am

Kabal pisze:
sob sie 25, 2018 12:46 pm
Piasek pisze:
lbl78 pisze:
śr sie 15, 2018 8:18 am
seryjny RR kontra zmotany uaz na afganach
bardziej chodziło mi o fakt ze seryjne serie bardzo kiepsko sobie radzą w terenie takim jak na filmiku.
Że jednak ktoś zupełnie zielony w materii jazdy w terenie, na dodatek kpl nie czujący auta chyba prędzej jednak przetrwa w prymitywnej, spartańskiej Nivie niż naszpikowanym układami kontroli trakcji i aktywnych zawieszeń RR ... na seryjnej asfaltowej gumie.
Bezedura. Widziałem co umi nowe disco ma seryjnej gumie. Totalny laik objedzie wszystko stare seryjne po każdym terenie. Pytanie ile razy, niemniej elektroniczne przydaśki robio cuda. Wystarczy puścić pedał gazu i kręcić kierownicą...
disco ma ciut inny napęd od RR :)21 wiesz to terenufka nie SUF
ja nie mówie że nie potrafią ostatnio widziałem merca G gnającego obok autostrady polami z prędkościa porównywalną do autostradowej (550AMG, stan umysłu Rosja :)21 )

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » ndz sie 26, 2018 10:05 am

lbl78 pisze:
ndz sie 26, 2018 9:58 am
Kabal pisze:
sob sie 25, 2018 12:46 pm
Piasek pisze:

disco ma ciut inny napęd od RR :)21 wiesz to terenufka nie SUF
ja nie mówie że nie potrafią ostatnio widziałem merca G gnającego obok autostrady polami z prędkościa porównywalną do autostradowej (550AMG, stan umysłu Rosja :)21 )
Ar ju siur? Bo mnie wychodzi, że disco i rr mają dość wspólne rozwiązania techniczne(nie czepiając się szczegółów). Od samego początku istnienia marki RR. Za mała skala, żeby dwie myśli techniczne rozwijać.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » ndz sie 26, 2018 4:56 pm

Problemem jest coś innego. Póki przyrody dotykamy tylko kołami i nic się nie urwie, rozszczelni, złamie, pęknie, jest git. Problem sie pojawia w momencie konieczności naprawienia czegos w dupie. Panharda w Takayukowym parchu wyprostuje n akamieniu, posmarka akumulatorem, przypnie trytkami i pojedzie dalej, nawet nie wiele gorzej niż przed awarią. A takie disco z elektronika będzie jechało doskonale, ale jak cos upieprzy i się zaświeci tablica z błędami, do tego wskoczą tryby awaryjne w połowie podzespołów to ... oj...

Z innej strony, świat jest dziś tak mały i na razie komunikacja jakoś tam działa, więc przy posiadaniu pewnych środków, a nie jest to tanie hobby z założenia, można liczyć na pomoc aso włąściwie wszędzie...

erpe_roman

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz sie 26, 2018 5:44 pm

Wypraszam sobie, profesjonalnie pasem omotałem, o!
W dziale w wyprawach był ze 3 lata temu ktoś kto przeżywał Bałkany... jak stwierdzono tam przecież nie ma opcji odjechać dalej niż 50km w linii prostej od warsztatu a 10 od wioski.
W KZH czy TDŻ gdzie niby pustynia i kamienie, a realnie nie rzadziej niż co 20km jakaś chatka pasterzy czy wioska... nawet w razie utraty auta spacerek i jest ok.
A komfort i inne taki nie te co w Patrolu... nam na forum to się podoba, ogół myśli inaczej...

Obrazek

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » ndz sie 26, 2018 6:40 pm

Kabal pisze:
ndz sie 26, 2018 10:05 am
Ar ju siur? Bo mnie wychodzi, że disco i rr mają dość wspólne rozwiązania techniczne(nie czepiając się szczegółów). Od samego początku istnienia marki RR. Za mała skala, żeby dwie myśli techniczne rozwijać.
nie będe się upierał bo zielone jajo to całkowicie abstrakcyjna "myśl" techniczna :)21 ale czytając kilka postów na australijskim forym (gdzie był RR Vouge i D4 chyba jako porównanie nowoczesnego napędu wrzucony) to wychodziło że to jednak inne napędy, ale, nie miałem nie zamierzam mieć i na pewno nie będe sprawdzał, nie stać mnie na LRa :)21

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » wt sie 28, 2018 8:06 pm

Awatar użytkownika
nissterr

Post autor: nissterr » czw sie 30, 2018 8:35 am

WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » sob wrz 01, 2018 8:48 pm

erpe_roman

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » ndz wrz 02, 2018 10:04 pm

https://youtu.be/LD0_e0c9o6o
Herbatniki co chodzą do głowami w dół .Pare odcinków obejrzałem , pozazdrościł space...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”