Świat i najbliższa okolica politycznie

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
montero

Re: Świat i najbliższa okolica politycznie

Post autor: montero » pt maja 27, 2022 11:39 pm

Tego akurat nie byłbym pewien . Złotko ratunkiem ? Na jak długo ...
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » sob maja 28, 2022 8:44 pm

Klucz chyba nie jarzy, że akurat wysoki poziom rubla dla ichniejszej gospodarki to gwóźdź do trumny. Grali na wzmocnienie w marcu i kwietniu a w maju już na osłabienie, bo wyszło że na eksporcie mniej zarobią... No ale, to by trzeba przeczytać albo zrozumieć to co się wkleja
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

rokfor32

Post autor: rokfor32 » sob maja 28, 2022 9:19 pm

Poziom wahania rubla jest ... nijaki. Może i znaczny z punktu widzenia rynków finansowych - ale realnie - nijaki.

Wyjaśniając - sankcje UE miały zdeprecjonować rubla ZNACZNIE. Bo nie poziom dochodów z eksportu był ważny (zakładano przecież blokadę eksportu w znacznym stopniu) - a koszty importu. Potrzebnej ruskom technologii.

Kluczem w tej ocenie jest określenie "znacznie" - oznacza nie procenty, a conajmniej rząd wielkości. Dopiero wtedy Rosja by miała poważne problemy z finansowaniem potrzebnego importu.

Uj wielki z tego wyszedł, rubel nie tylko nie stracił znacząco, wręcz na odwrót.

Fakt, Rosja robi co trzeba, żeby to zjawisko kontrolować (bo oczywiście traci na eksporcie) - ale nie przesadzajmy - pompowanie tego, ze mocny rubel osłabia Rosję - to jedynie dorabianie (dosyć głupawych) uzasadnień do zastosowanych sankcji i ich skutków. Lub raczej braku tych skutków.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob maja 28, 2022 9:22 pm

goralski pisze:
sob maja 28, 2022 8:44 pm
Klucz chyba nie jarzy, że akurat wysoki poziom rubla dla ichniejszej gospodarki to gwóźdź do trumny. Grali na wzmocnienie w marcu i kwietniu a w maju już na osłabienie, bo wyszło że na eksporcie mniej zarobią... No ale, to by trzeba przeczytać albo zrozumieć to co się wkleja
jak byś posypał się brokatem lepiej byś błysnął
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob maja 28, 2022 9:26 pm

- Sprzedaż surowców energetycznych za granicę przynosi Rosji około 20 miliardów dolarów miesięcznie. Wielu importerów spełniło warunek zapłaty za dostawy w rublach. Doprowadziło to do wzrostu rubla, podał kanał telewizyjny CBS News.

Ponadto w kwietniu dodatnie saldo Rosji, czyli różnica między eksportem a importem, wzrosło do 37 mld USD, co jest wartością rekordową. Wpływ na to miał m.in. spadek importu na tle zachodnich sankcji oraz wycofywanie się zagranicznego biznesu z Federacji Rosyjskiej.

Surowa polityka Banku Centralnego wpływa również na kurs rubla. Wprowadził surowe ograniczenia w przepływie kapitału, co utrudniało przewalutowanie rubla na inne waluty. Ponadto regulator wprowadził zakaz wypłaty dywidendy zagranicznym posiadaczom rosyjskich papierów wartościowych.

„Kiedyś było to dość znaczące źródło odpływu waluty z Rosji – teraz ten kanał jest zamknięty” – powiedziała Tatyana Orlova, wiodąca ekonomistka rynków wschodzących w Oxford Economics.

Popyt na walutę powstaje ze względu na to, że rosyjscy eksporterzy muszą przeliczać połowę swoich dochodów na ruble.

Odpływ kapitału utrudnia również fakt, że zagranicznym firmom trudno jest sprzedać swoje rosyjskie aktywa - zauważają eksperci.

Wcześniej kanał CBS nazwał rubla rosyjskiego najefektywniejszą walutą świata w 2022 roku. Od stycznia rosyjska waluta podrożała o 40% w stosunku do dolara. Dziennikarze nazwali to zjawisko „oszałamiającym zwrotem”, biorąc pod uwagę, że kraje zachodnie nałożyły najszybsze i najostrzejsze sankcje gospodarcze we współczesnej historii. -
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob maja 28, 2022 9:28 pm

- Były prezydent Ukrainy Petro Poroszenko po raz drugi próbował opuścić Ukrainę przez punkt kontrolny Rawa-Russkaja. Poinformował o tym kanał Telegram „Polityka kraju”, powołując się na źródło w organach ścigania. „Poszedłem na nadjeżdżający pas, aby ominąć kolejkę i zostałem zatrzymany przez patrolujących” – powiedział rozmówca kanału.

27 maja straż graniczna Ukrainy poinformowała , że ​​Poroszenko próbował wyjechać z Ukrainy do Polski.

Piąty prezydent Ukrainy Petro Poroszenko jest ścigany za zdradę stanu. Ukraińskie władze podejrzewały Poroszenkę o zdradę stanu na początku października 2021 r., kiedy obiegły dokumenty w sprawie Wiktora Medwedczuka, byłego szefa opozycyjnej partii OPPL. Organy ścigania uważają, że akta te świadczą o „winie byłego prezydenta republiki za zdradę stanu i jego zaangażowanie w zakup węgla z niekontrolowanych przez Kijów terenów Donbasu”.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob maja 28, 2022 9:32 pm

Gazprom zwiększył dostawy gazu do Europy
Rosyjski gaz trafia do Europy tranzytem przez Ukrainę w ilości 43,96 mln m sześc. m dziennie przez stację pomiaru gazu (GIS) „Sudzha”. Poinformował o tym oficjalny przedstawiciel „Gazpromu” Siergiej Kupriyanov. Dzień wcześniej przepompowana objętość wyniosła 43,6 mln metrów sześciennych. m. Gazprom dostarcza rosyjski gaz do tranzytu przez terytorium Ukrainy w ilości potwierdzonej przez stronę ukraińską przez GIS Sudża – 43,96 mln m sześc . m 28 maja. Wniosek o GIS „Sokhranovka” został odrzucony” – powiedział Kupriyanov (cytat z agencji TASS).

10 maja Ukraina wstrzymała transport rosyjskiego gazu przez stację pomiaru gazu Sohraniwka i tłoczni Novopskov z powodu „siły wyższej”. Według operatora, przez Sochranówkę przechodzi jedna trzecia dostaw rosyjskiego gazu do Europy. Sekretarz prasowy prezydenta Federacji Rosyjskiej Dmitrij Pieskow powiedział, że mimo tej decyzji Rosja będzie nadal wypełniać swoje zobowiązania umowne dotyczące tranzytu gazu.

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » sob maja 28, 2022 10:10 pm

klucz13 pisze:
sob maja 28, 2022 9:22 pm
goralski pisze:
Nie, trzymam się zasady - z gówna bata nie ukręcisz.
A tak Btw żaden z ciebie autorytet. Szacunek nie jest przynależny do wieku, tak samo jak mądrość...

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob maja 28, 2022 10:16 pm

goralski pisze:
sob maja 28, 2022 10:10 pm
klucz13 pisze:
sob maja 28, 2022 9:22 pm
goralski pisze:
Nie, trzymam się zasady - z gówna bata nie ukręcisz.
A tak Btw żaden z ciebie autorytet. Szacunek nie jest przynależny do wieku, tak samo jak mądrość...
już ? podjarałeś się że przyczepiłeś się do mnie ? to napij się wody bo zemdlejesz ze szczęścia

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » sob maja 28, 2022 10:22 pm

Tak szczerze to dość smutne. Miałem nadzieję, że z wiekiem też zmądrzeje ale czar prysł...

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob maja 28, 2022 10:30 pm

goralski pisze:
sob maja 28, 2022 10:22 pm
Tak szczerze to dość smutne. Miałem nadzieję, że z wiekiem też zmądrzeje ale czar prysł...
jest mi to strasznie obojętne, a co stara nie dała i przyszedłeś frustracje wylewać ? załatw to ręcznie jak masz w zwyczaju

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » sob maja 28, 2022 10:39 pm

Nie wiem co to stara - moja żona jest młodsza ode mnie i w życiu przez myśl by mi nie przeszło ją tak nazywać. Z pożyciem to już w ogóle pojechałeś.
A skoro tak osobiście ma być, to jak sobie radzisz z alkoholem?

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob maja 28, 2022 10:53 pm

goralski pisze:
sob maja 28, 2022 10:39 pm
Nie wiem co to stara - moja żona jest młodsza ode mnie i w życiu przez myśl by mi nie przeszło ją tak nazywać. Z pożyciem to już w ogóle pojechałeś.
A skoro tak osobiście ma być, to jak sobie radzisz z alkoholem?
nic na to nie poradzę że nie jesteś w stanie poskładać elementarnych faktów, musi to być przykre dla twojego otoczenia, ale to nie moje zmartwienie, jak byś poskładał to byś przynajmniej się domyślił, o przepraszam przeceniłem

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » sob maja 28, 2022 10:58 pm

Ale jakie to te "elementarne fakty"? To o rublu, żonie czy bańce swojej przezajebistości? Na forum rozmieniasz się na drobne, z innych cię eksterminowali

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob maja 28, 2022 11:09 pm

goralski pisze:
sob maja 28, 2022 10:58 pm
Ale jakie to te "elementarne fakty"? To o rublu, żonie czy bańce swojej przezajebistości? Na forum rozmieniasz się na drobne, z innych cię eksterminowali
jednak nic nie trybi

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » sob maja 28, 2022 11:16 pm

No raczej

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz maja 29, 2022 7:51 pm

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz maja 29, 2022 8:00 pm

Blinken wezwał władze chińskie do zaprzestania ludobójstwa Ujgurów
Sekretarz stanu zarzucił chińskim władzom ingerowanie w wizytę komisarz ONZ ds. praw człowieka Michelle Bachelet. Przyjechała do kraju po opublikowaniu policyjnej bazy danych z aktami prześladowania Ujgurów.
Chińskie władze muszą powstrzymać ludobójstwo i zbrodnie przeciwko ludzkości w Ujgurskim Regionie Autonomicznym Xinjiang w północno-zachodniej części kraju, powiedział sekretarz stanu USA Anthony Blinken. Jego oświadczenie publikowane jest na stronie internetowej agencji.
Wskazał, że USA są głęboko zaniepokojone sytuacją praw człowieka w Chinach i doniesieniami o arbitralnych zatrzymaniach ponad miliona mieszkańców Sinciangu. Według niego, krewni zatrzymanych mówią o torturach, przymusowej sterylizacji, przemocy seksualnej, przymusowej pracy przy wsparciu państwa, a także przymusowym oddzielaniu dzieci od rodziców.
„Po raz kolejny wzywamy ChRL do natychmiastowego zaprzestania okrucieństw w Sinkiangu, uwolnienia niesłusznie zatrzymanych i udzielenia odpowiedzi na zaginionych”, powiedział Blinken, dodając, że chińskie władze muszą również szanować prawa Tybetańczyków w Hongkongu.
Sekretarz stanu poinformował, że chińskie władze próbowały zapobiec wizycie 28 maja wysokiej komisarz ONZ ds. praw człowieka Michelle Bachelet w tym kraju. Pekin stworzył swojemu zespołowi takie warunki, że komisarz nie była w stanie przeprowadzić pełnej i samodzielnej oceny sytuacji w republice.

„Ludzie Xinjiang zostali ostrzeżeni, aby nie narzekali ani nie mówili otwarcie o warunkach w regionie, że władze nie dostarczają żadnych informacji na temat miejsca pobytu setek zaginionych Ujgurów i warunków przetrzymywania ponad miliona osób” - powiedział Blinken.

Podkreślił, że Bachelet nie był w stanie porozumieć się z ludźmi, którzy zostali wysłani do innych prowincji w Chinach w ramach programu transferu pracy. Polityk zażądał zezwolenia na poufne spotkania komisarza z krewnymi Ujgurów i innych mniejszości narodowych Sinkiangu, którym zabrania się podróżowania poza region.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » ndz maja 29, 2022 8:23 pm

Goralski, podziwiam że Ci się chce.
Ja stosuję na ogół cytat z Pratchetta: "Odpowiedzią był surowy brak reakcji".
:)21
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » ndz maja 29, 2022 8:39 pm

Kostuch pisze:
ndz maja 29, 2022 8:23 pm
Młody jest jeszcze to mu się chce :)21
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » pn maja 30, 2022 12:59 pm

Kostuch pisze:
ndz maja 29, 2022 8:23 pm
Nie miałem nic lepszego akurat do roboty, ale już mi przeszło :wink:

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn maja 30, 2022 8:57 pm

Prezydent USA Joe Biden powiedział, że jego kraj nie dostarczy Ukrainie systemów odrzutowych, które mogłyby zostać użyte do uderzenia na terytorium Rosji. Wcześniej CNN podało, że armia amerykańska może w tym tygodniu ogłosić nowe dostawy broni na Ukrainę, w tym systemy rakiet wielokrotnego startu HIMARS (High Mobility Advanced Rocket System) (MLRS), zdolne do uderzenia z odległości do 300 km. „Nie wyślemy na Ukrainę systemów rakietowych, które pozwolą na uderzenia na terytorium Rosji” – powiedział amerykański przywódca

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn maja 30, 2022 9:01 pm

Chińskie siły powietrzne wkraczają do strefy obrony powietrznej Tajwanu w bezprecedensowej liczbie
Sama strefa nie ma znaczenia, ale ten akt świadczy o rosnącym niezadowoleniu Pekinu. 30 maja 30 maja samoloty bojowe Chińskiej Armii Ludowo-Wyzwoleńczej (PLA) wkroczyły do ​​strefy identyfikacji obrony powietrznej Tajwanu, poinformowało na Twitterze Ministerstwo Obrony Narodowej Republiki Chińskiej (oficjalna nazwa Tajwanu).

Należy zauważyć, że po raz pierwszy tych samolotów było tak wiele – w grupie znalazły się dwa samoloty wczesnego ostrzegania i kontroli KJ-500, osiem myśliwców J-11 i sześć J-16 (oba rozwinięcia radzieckiego i rosyjskiego Su-27). i Su-30) , cztery J-10, dwa rosyjskie myśliwce Su-35 i dwa Su-30, a także sześć samolotów specjalnych opartych na pojeździe transportowym Y-8). Samoloty Sił Powietrznych PLA wlatują do tej strefy prawie codziennie - 28 maja przeleciało siedem samolotów, a 29 maja - pięć samolotów.
Tajwańska Strefa Identyfikacyjna jest samozwańczym artefaktem, w którym samoloty wojskowe i cywilne muszą zgłaszać się do kontrolerów ruchu lotniczego w Tajpej, a jej granice pokrywają się z granicami cywilnej strefy kontroli ruchu lotniczego na lotnisku w Tajpej, mówi ekspert Rosyjskiej Rady do Spraw Międzynarodowych Aleksander Jermakow. Chiny rzeczywiście coraz częściej organizują demonstracje w tej strefie ze względu na narastającą konfrontację ze Stanami Zjednoczonymi.

Teraz możemy mówić o reakcji na wypowiedź prezydenta Joe Bidena, który w zeszłym tygodniu obiecał wsparcie militarne dla Tajwanu, ale potem został skorygowany nie po raz pierwszy przez urzędników administracji – mówi ekspert.

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » pn maja 30, 2022 9:20 pm

Obrazek
Wujek Dobra Rada 8)

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » wt maja 31, 2022 12:48 am

klucz13 pisze:
pn maja 30, 2022 9:01 pm
Chińskie siły powietrzne wkraczają do strefy obrony powietrznej Tajwanu w bezprecedensowej liczbie
Sama strefa nie ma znaczenia, ale ten akt świadczy o rosnącym niezadowoleniu Pekinu. 30 maja 30 maja samoloty bojowe Chińskiej Armii Ludowo-Wyzwoleńczej (PLA) wkroczyły do ​​strefy identyfikacji obrony powietrznej Tajwanu, poinformowało na Twitterze Ministerstwo Obrony Narodowej Republiki Chińskiej (oficjalna nazwa Tajwanu).

Należy zauważyć, że po raz pierwszy tych samolotów było tak wiele – w grupie znalazły się dwa samoloty wczesnego ostrzegania i kontroli KJ-500, osiem myśliwców J-11 i sześć J-16 (oba rozwinięcia radzieckiego i rosyjskiego Su-27). i Su-30) , cztery J-10, dwa rosyjskie myśliwce Su-35 i dwa Su-30, a także sześć samolotów specjalnych opartych na pojeździe transportowym Y-8). Samoloty Sił Powietrznych PLA wlatują do tej strefy prawie codziennie - 28 maja przeleciało siedem samolotów, a 29 maja - pięć samolotów.
Tajwańska Strefa Identyfikacyjna jest samozwańczym artefaktem, w którym samoloty wojskowe i cywilne muszą zgłaszać się do kontrolerów ruchu lotniczego w Tajpej, a jej granice pokrywają się z granicami cywilnej strefy kontroli ruchu lotniczego na lotnisku w Tajpej, mówi ekspert Rosyjskiej Rady do Spraw Międzynarodowych Aleksander Jermakow. Chiny rzeczywiście coraz częściej organizują demonstracje w tej strefie ze względu na narastającą konfrontację ze Stanami Zjednoczonymi.

Teraz możemy mówić o reakcji na wypowiedź prezydenta Joe Bidena, który w zeszłym tygodniu obiecał wsparcie militarne dla Tajwanu, ale potem został skorygowany nie po raz pierwszy przez urzędników administracji – mówi ekspert.
Taaa.

Nie.

Strefa jest rozciągnięta mocno przestrzennie i wtargnięcia dotyczą jej krańców. Nie są to "artefakty", ani tym bardziej "samozwańcze artefakty" - to obszar nad terytorium Tajwanu, nad indywidualnymi wyspami na zachód od wyspy. Chińskie samoloty są tam niemal codziennie, to akurat prawda.
Wzrost liczby incydentów jest obserwowany od dawna, a nie od 28go i 29go maja.
Nie wiem, jaką liczbę chciał przekazać autor, bo raz jest sumarycznie 30, raz 7 a raz 5. Żadna z tych liczb nie jest rekordem. Były i wyniki kilkakrotnie wyższe.

I akurat 28go I 29go wskazań jest mało, najwięcej ostatnio było 30go:
https://www.mnd.gov.tw/english/Publish. ... 20&p=79944

Co do militarnego wsparcia Tajwanu, to deklaracje są od USA i Japonii przede wszystkim. Która, tak przy okazji, ma najsilniejszą flotę w regionie, chociaż oficjalnie nie ma Marynarki Wojennej.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”