Gifty

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Krees

Re: Gifty

Post autor: Krees » sob lis 19, 2022 4:28 pm

minizbowid pisze:
sob lis 19, 2022 3:31 pm
Krees pisze:
sob lis 19, 2022 2:16 pm
Używamy tego do pracy, a nie do leżenia na półce z podpisem buszkraft. :wink:
ja mam buszkraft codziennie, i w zasadzie codziennie też używam rzeczy buszkraft. Nawet garnki ze sobą wożę :)21
Zawsze sobie powtarzam, że będę taki profi, rozbiję obozowisko, ogień, garnki, gotowanie, rano to samo, szum rzeki, itd.

Jestem za miętki. :)21

Kanapki, termos z kawą, drugi z herbatą, ewentualnie obiad gdzieś po drodze, hamak między drzewem a samochodem gdziekolwiek, gdzie mi nikt nie wlezie... :)21
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » sob lis 19, 2022 4:52 pm

minizbowid pisze:
sob lis 19, 2022 1:59 pm
żeby nie używać słów powszechnie uznawanych za obraźliwe, napisze tylko, że jesteście INNI/DZIWNI.
Właśnie przeprosiłem dziecko, że się przypierdalam do ceny zeszytów do szkoły. Do szkicowników oraz spec papierze do każdego rodzaju używanych kredek/farb oraz podobrazi za zylion o bardzo dokładnie wybranej gramaturze/fakturze/whatever przestałem już dawno :roll:
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob lis 19, 2022 5:00 pm

minizbowid pisze:
sob lis 19, 2022 4:07 pm
to zdjęcie jest jak moja skoda

nie ma tam nic premium :)21
To jest pre prenium

Czytać wyraznie !!

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » sob lis 19, 2022 5:21 pm

Bratproroka pisze:
sob lis 19, 2022 1:33 pm

Są.
...
JPRD
To jak z magicznymi szuwaksami np na skórki przy paznokciach.
Człowiek nie wie, że coś takiego istnieje dopóki nie zapyta :)18

Ale piór strategicznych to już chyba nie ma? :)21
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » sob lis 19, 2022 6:14 pm

Wiesz, jest na to rynek.

Całe tabuny Keyboard Commandos.

Ja jestem zdecydowanie skażony tym bajzlem, ale jeszcze łagodnie dość. Choć mam tych gratów tonę, to jednak z dumą mogę powiedzieć, że wszystkie regularnie używane a nie do trzymania na półce.
W kieszeni multitool, latarka i zapalniczka, nóż składany. Instrumenty do pisania wolę dobierać praktyczne.

Długopisy taktyczne wyszły od praktycznych przesłanek, miały się np nie psuć w grabach strażaków w USA. Jednym z pierwszych projektantów, którzy uzyskali rozgłos jest np Rick Hinderer z USA. były strażak. Chciał czegoś, co mu się nie będzie wyśilzgowało z rąk i co łatwo otworzyć, wysunąć i ewentualnie zbić tym szybę. W rękawicach.

Potem doszła specyfika rynku USA, gdzie dużo ludzi nosi broń na co dzień, ale nie wszędzie może, w tzw non-permissive environment. A nie chcą być całkiem bez broni. Nóż nawet najłagodniej wyglądający zawsze jest bronią. Długopis z metalu zrobi krzywdę we wprawnych rękach skutecznie, a wniesiesz legalnie wszędzie. Potem poszło już z górki.

I posypały się wszystkie Smith&Wesson i inne Uzi. Najczęściej ciężkie metalowe z graniastą koronką i na wkładzie Fisher Space Pen. Potem AliExpress i typowe chińskie gadżety z latarkami i otwieraczami do butelek i uchwytem na bity.

Tymczasem jak chcesz kogoś skutecznie dźgnąć w miękkie wystarczy w zupełności najzwyczajniejszy pisak Sharpie, zresztą zaskakująco trwały w takich zastosowaniach.
Jak to mówił główny bohater w filmie RockanRolla, wystarczy ołówek. It's all in the eyes.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » sob lis 19, 2022 6:53 pm

Bratproroka pisze:
sob lis 19, 2022 6:14 pm
Jak to mówił główny bohater w filmie RockanRolla, wystarczy ołówek. It's all in the eyes.
Ołówek...
W jakimś filmie główny bohater killował wszystkich surową marchewką :)21
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » sob lis 19, 2022 8:04 pm

Bratproroka pisze:
Wiesz, jest na to rynek.

(...)
Popraw mnie, jeśli się mylę, ale mam wrażenie, że ogólnie "taktyczny sprzęt" tego typu ma przede wszystkim umieć kogoś zabić. Może nawet przy okazji mieć inne funkcje, czemu nie.

W sytuacji, gdy potrzebujesz czegoś co będzie dobrze działać i znosić trudniejsze warunki, niekoniecznie szukasz na tej półce. Dla mnie taki metalowy długopis, którym przebiję mur, szybę i powłoki brzuszne ma minus szybkiego i definitywnego tonięcia. Ileś jetstreamów zostawiłem w torfie, ale obecny znajdowałem kilka razy jak mi wypadł. Z trzeciej strony, kosztował naście zł i mam ich z 5. :roll:

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » sob lis 19, 2022 8:25 pm

Krees pisze:
sob lis 19, 2022 8:04 pm
Bratproroka pisze:
Wiesz, jest na to rynek.

(...)
Popraw mnie, jeśli się mylę, ale mam wrażenie, że ogólnie "taktyczny sprzęt" tego typu ma przede wszystkim umieć kogoś zabić. Może nawet przy okazji mieć inne funkcje, czemu nie.

W sytuacji, gdy potrzebujesz czegoś co będzie dobrze działać i znosić trudniejsze warunki, niekoniecznie szukasz na tej półce. Dla mnie taki metalowy długopis, którym przebiję mur, szybę i powłoki brzuszne ma minus szybkiego i definitywnego tonięcia. Ileś jetstreamów zostawiłem w torfie, ale obecny znajdowałem kilka razy jak mi wypadł. Z trzeciej strony, kosztował naście zł i mam ich z 5. :roll:
Błąd w założeniu.
To nie jest "taktyczny sprzęt ".

To jest "taktyczny" sprzęt. On ma sprawiać wrażenie i budować image. Innych funkcji nie ma. Może oprócz zarabiania kasy dla sprzedawców.

Serio. Jak niszowym jest zastosowanie długopisu do walki. W kraju, gdzie posiadanie broni jest powszechne. Szybę w aucie wybijesz czymkolwiek. A i narzędzie dedykowane do tego lepsze są niż aluminiowy korpus długopisu.

Te wszystkie gadgety mają podbudowywać ego itp. Bo masz zegarek Navy Seals to od razu jesteś komandosem. Jest na to cały rynek z solidną podbudową marketingową. Potrzeba identyfikacji i kompensacji silna jest.
A że przeciętny kekcjoner tych gratów to zastały grubas dla którego szczytem formy są dwa piętra w bloku bez zadyszki graniczącej z zawałem. Już obśmiani tutaj bushcraftowcy są pod tym względem lepsi, bo wbrew pozorom dużo przebywają na wolnym powietrzu czy włóczą się z plecakami.

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » sob lis 19, 2022 9:43 pm

Kabal pisze:
sob lis 19, 2022 4:52 pm
minizbowid pisze:
żeby nie używać słów powszechnie uznawanych za obraźliwe, napisze tylko, że jesteście INNI/DZIWNI.
Właśnie przeprosiłem dziecko, że się przypierdalam do ceny zeszytów do szkoły. Do szkicowników oraz spec papierze do każdego rodzaju używanych kredek/farb oraz podobrazi za zylion o bardzo dokładnie wybranej gramaturze/fakturze/whatever przestałem już dawno :roll:
Qwa Krzychu musi Twój WhatsApp słać te wieści? Odechciewa się głupot wysyłać.... :)21
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » sob lis 19, 2022 11:23 pm

Bratproroka pisze:
sob lis 19, 2022 8:25 pm
Krees pisze:
sob lis 19, 2022 8:04 pm
Bratproroka pisze:
Wiesz, jest na to rynek.

(...)

Błąd w założeniu.
To nie jest "taktyczny sprzęt ".

To jest "taktyczny" sprzęt. On ma sprawiać wrażenie i budować image. Innych funkcji nie ma. Może oprócz zarabiania kasy dla sprzedawców.

Serio. Jak niszowym jest zastosowanie długopisu do walki. W kraju, gdzie posiadanie broni jest powszechne. Szybę w aucie wybijesz czymkolwiek. A i narzędzie dedykowane do tego lepsze są niż aluminiowy korpus długopisu.

Te wszystkie gadgety mają podbudowywać ego itp. Bo masz zegarek Navy Seals to od razu jesteś komandosem. Jest na to cały rynek z solidną podbudową marketingową. Potrzeba identyfikacji i kompensacji silna jest.
A że przeciętny kekcjoner tych gratów to zastały grubas dla którego szczytem formy są dwa piętra w bloku bez zadyszki graniczącej z zawałem. Już obśmiani tutaj bushcraftowcy są pod tym względem lepsi, bo wbrew pozorom dużo przebywają na wolnym powietrzu czy włóczą się z plecakami.
Czyli jak zwykle :)21 Można lepiej i prościej, ale to mało "profesjonalne" i zupełnie nie nadaje się na instastory :)21

Oh dear. Anyway 8)

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » ndz lis 20, 2022 1:03 am

Zbowidu ma ładowarke pod zapalniczkę...

Z nożem do pasów i wybijakiem do szyb :)21
Shadow C2 aka Chujamba :)17
DR800S 8)

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » ndz lis 20, 2022 1:56 pm

goralski pisze:
sob lis 19, 2022 9:43 pm
Kabal pisze:
sob lis 19, 2022 4:52 pm
minizbowid pisze:
Qwa Krzychu musi Twój WhatsApp słać te wieści? Odechciewa się głupot wysyłać.... :)21
No właśnie chyba to muszę w końcu wywalić :)21
Już.
A co do używania kubotana - pewnie jest skuteczne po latach treningu. Ten ołówek w oku bardziej mnie przekonuje. A jak już używać to wolałbym coś, co da się prokuratorowi wytłumaczyć jako złapane przypadkiem - wkrętak?😎
tel. 504126172

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » ndz lis 20, 2022 2:48 pm

prokurator i tak rozbije gówno na atomy, i udowodni ci, że wystarczyło porozmawiać :)21
DR800S 8)

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » ndz lis 20, 2022 2:54 pm

minizbowid pisze:
ndz lis 20, 2022 2:48 pm
prokurator i tak rozbije gówno na atomy, i udowodni ci, że wystarczyło porozmawiać :)21
Jeden wybryk pacyfistyczny w życiu mi wystarczy. Każdego następnego... No drugi raz mi skurwiel acl nie zerwie :)11
Wolę prokuratora niż ortopedę. Szczególnie, że propozycja prokuratora dla skurwla to 1500 grzywny i 1200 zadośćuczynienia. Ergo - za uszkodzenie ciała pow 7 dni, ścigane z urzędu, potencjalna kara jest niższa niż za przekroczenie prędkości :)11
tel. 504126172

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » ndz lis 20, 2022 3:50 pm

Nie dość, że niższa, to wyrok będzie się odwlekał przez 8 lat świetlnych, odwołania, afkety, srekty itp.

A finalnie wszyscy (oprócz poszkodowanego) zapomną o sprawie.
DR800S 8)

Awatar użytkownika
Laska

Post autor: Laska » pn lis 21, 2022 5:20 pm

Bratproroka pisze:
sob lis 19, 2022 12:39 am
Ja siedzę cicho od czasu jak zacząłem notatniki do roboty wybierać pod kątem gramatury papieru i jego gatunku vs rozpływanie atramentu, ghosting itp.

Wiesz, że jesteś głęboko jak rozróżniasz gatunki papieru w notesach.
jprdl...albo Wy macie na to wszystko za dużo czasu, albo ja przepierdalam swój na głupoty :roll: :)21

znać się na wszystkiem i ze wszystkiego doktoryzować? :)16 :)16

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pn lis 21, 2022 5:34 pm

Laska pisze:
pn lis 21, 2022 5:20 pm
Bratproroka pisze:
Ja siedzę cicho od czasu jak zacząłem notatniki do roboty wybierać pod kątem gramatury papieru i jego gatunku vs rozpływanie atramentu, ghosting itp.

jprdl...albo Wy macie na to wszystko za dużo czasu, albo ja przepierdalam swój na głupoty :roll: :)21

Nie uogólniaj... To Marcin ma doktorat ze świata :)21

Awatar użytkownika
Laska

Post autor: Laska » pn lis 21, 2022 5:35 pm

Krees pisze:
pn lis 21, 2022 5:34 pm
Laska pisze:
Bratproroka pisze:

Nie uogólniaj... To Marcin ma doktorat ze świata :)21
jakoś bardzo mu Krzysztofie nie odstajesz :)21

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » pn lis 21, 2022 5:59 pm

Laska pisze:
Bratproroka pisze:

To nie jest zaleta do chwalenia się tylko wada to przyzwyczajenia I tolerowania.

Ośli upór najzwyklejszy. Wymyśliłem sobie pióro. W sumie przypadkiem kupione. Potem już poszło kaskadą. Do pióra atrament, po kilku atramentach jednak papier, bo w sumie wszystkie atramenty przesiąkają. Papier uruchomił research w gramatury itp. I znowu przypadkiem trafiłem w księgarni podczas zabijania czasu nabijaniem kilometrów na jeden z notatników z wcześniejszego szukania.Pióro miałem ze sobą próba przy pierwszej okazji po powrocie do domu wykazała słuszności koncepcji. Stąd już blisko do konkretnych wymagań i ulubionej marki. Z jakiegoś powodu niemieckiej.

I wszystko to ze zwykłego uporu. Wystarczyło w którymś momencie dać sobie spokój i byłoby po temacie. Ale nie, każda przeszkoda to tylko kolejny problem analityczny do rozwiązania.

Efekt taki, że mam określoną markę notatników, gramaturę papieru i kolor atramentu. Bo nie potrafię powiedzieć pas.

Stąd też cała szafa turystycznych kurtek, regał śpiworów, plecaków i innego sprzętu. Kurde kijków trekkingowych mam z 6-7 kompletów.

Nie ma się czym chwalić, serio.
Zegarek wybieram trzeci rok.

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pn lis 21, 2022 6:27 pm

I tu jest zasadnicza różnica, która zadaje kłam tezie Laski, że mam podobnie. :)21

Zegarek mam taki, jaki był w domu nieużywany. Monitoruje tętno. Noszę z ciekawości.

Notes... Gdzieś kiedyś trafiłem na informację, że Moleskine robi dobre notesy. Wcześniej miałem jakieś "zwykłe", które się nie nadawały do niczego, bo nie lubiły wody i śniegu. Więc jak dało się kupić Moleskina w sensownej cenie, to kupiłem, Spodobało mi się. Zakończyłem poszukiwania jakiegoś notesu, zacząłem poszukiwać Moleskina. Okazało się, że TK Maxx oferuje z obniżką, czasem się trafia. (Brat, Leuchtturmy też mają :)21 ). Teraz jak tam jestem idę na dział z kawą, bo czasem mają fajne i na dział papierniczy, żeby kupić kolejny notes na zapas jeśli jest. :)21

Długopis kupiłem przypadkiem - w papierniczym sprawdzałem różne i ten mi się spodobał. Potem spodobał mi się bardziej w czasie używania i kupiłem ileś następnych oraz wkłady.

No dobra, czytam Świat Nauki do poduszki albo czasem coś na researchgate, ale to jeszcze nic nie oznacza. :)21

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn lis 21, 2022 6:41 pm

i wtedy wchodzę ja, cały na biało z mantrą wyczytaną w mikołajku

- moja mama robi najlepsze naleśniki
- ale skąd wiesz? przecież nie jadłeś innych
- po co mam jeść inne jak moja mama robi najlepsze

to jest tak cholernie mądre..
wdrażam na wszystkich możliwych płaszczyznach

obok najkrótszej modlitwy mistrzów zen (jebać to) motto wspaniałe

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » pn lis 21, 2022 6:47 pm

Długopisy Jetstream kupowałem lata temu do roboty. Sprawdzały się w praktyce najlepiej i nie zdychały w kurzu i pyle, nie lały tuszem. Po prostu później kupiłem takie same prywatnie.

Pióro LAMY kupiłem przypadkiem, impuls chwili. Po to w sumie, żeby wrócić do pisania piórem, bo mam paskudny charakter pisma, który umyśliłem zmienić po tym, jak zobaczyłem jak jeden z moich klientów robił notatki z naszego spotkania właśnie piórem, które można by oprawić w ramkę i dać na ścianę. Pióro wymusza staranność i pewną płynność. Celowe utrudnienie. Łatwość pisania długopisem rozleniwia. A LAMY są po prostu najtańsze przy akceptowalnej jakości.

I po którymś z kolei kalendarzu zapisanym piórem z wiecznie przemokniętymi stronami postanowiłem poszukać albo lepszego papieru albo atramentu. Atramenty z pożądanymi cechami okazały się nie do kupienia w Polsce. Papier był dostępniejszy. Przypadek znowu sprawił, że trafiłem na Leuchtturm w papierze 120g. I jest idealnie.

Zegarek na co dzień kupiłem szybko - najtańszy smartwatch Garmin z rozsądnym czasem pracy na baterii. Ładowanie smartwatcha codziennie wyczerpałoby moją cierpliwość pierwszego dnia. Zdecydowała wszechstronna aplikacja Garmina i czas pracy liczony w tygodniach. Przechodząc koło stoiska po prostu wszedłem i wyszedłem z zegarkiem. Wybór był już dokonany wcześniej. I używam tego modeluGarmina w aktualnej wersji cały czas, intensywnie.

Łamię głowę nad zegarkiem na okazje powiedzmy reprezentacyjne. Religia mnie wstrzymuje przed wydaniem takiej kasy na rzecz, której podstawową funkcję spełnia z naddatkiem Garmin czy G-Shock za 1k PLN.

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pn lis 21, 2022 6:56 pm

Ja bym kupił ten, który mi się podoba. Skoro ma być reprezentacyjny, powinieneś dobrze się z nim czuć i uważać, że nosząc go jesteś jeszcze trochę bardziej zajebisty niż bez niego. To jego jedyna funkcja, więc takie wymogi ma spełniać.

Jeśli będzie przy tym pokazywał czas i nie będzie się w tym mylił - to jego dodatkowy atut.

:)21

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » pn lis 21, 2022 7:41 pm

Krees pisze:
pn lis 21, 2022 6:56 pm
Ja bym kupił ten, który mi się podoba. Skoro ma być reprezentacyjny, powinieneś dobrze się z nim czuć i uważać, że nosząc go jesteś jeszcze trochę bardziej zajebisty niż bez niego. To jego jedyna funkcja, więc takie wymogi ma spełniać.

Jeśli będzie przy tym pokazywał czas i nie będzie się w tym mylił - to jego dodatkowy atut.

:)21
To ma mieć jedną funkcję. Służyć do rozmów z kontrahentami. Tylko i wyłącznie. Na co dzień wystarcza mi mój plastik w 100%.

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pn lis 21, 2022 7:45 pm

Nie łatwiej przez telefon? :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”