pierdu pierdu

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Re: podateczek speszyledyszyn nowka sztuka bedziepanzadowolony

Post autor: Misiek Cypr » wt lut 21, 2023 8:34 pm

lesio jeep pisze:
wt lut 21, 2023 8:16 pm
czarny bielsko pisze:
pn lut 20, 2023 9:28 pm
lesio jeep pisze:
pn lut 20, 2023 8:55 pm
kiedy ja w ciepłych krajach będę łowił tuńczyki na wędkę i pil zimne piwko u boku czekoladowej dwudziestolatki :)21
pomarzyć dobra rzecz :)21 zanim jednak marzenia się spełnią to jeszcze trochę przed tobą a yewropa niebawem pierdolnie z wielkim hukiem... i chyba trzeba pomyśleć gdzie stąd wydupcać...
ależ ja już takie życie prowadzę z przerwami na zbawianie świata
a tak na serio taki Madagaskar już bym opanował finansowo tylko foczki nie urokliwe :)21
Urokliwe, to w Somalii są, jedź, tanio :)21
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » wt lut 21, 2023 8:40 pm

Misiek Cypr pisze:
wt lut 21, 2023 8:34 pm
lesio jeep pisze:
wt lut 21, 2023 8:16 pm
czarny bielsko pisze:
pn lut 20, 2023 9:28 pm

pomarzyć dobra rzecz :)21 zanim jednak marzenia się spełnią to jeszcze trochę przed tobą a yewropa niebawem pierdolnie z wielkim hukiem... i chyba trzeba pomyśleć gdzie stąd wydupcać...
ależ ja już takie życie prowadzę z przerwami na zbawianie świata
a tak na serio taki Madagaskar już bym opanował finansowo tylko foczki nie urokliwe :)21
Urokliwe, to w Somalii są, jedź, tanio :)21
bylem i potwierdzam poza taniościom spędziłem 2.5 roku w byłej Somalii francuskiej 1995 -1998
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

mazeniak

Post autor: mazeniak » śr cze 28, 2023 7:39 pm

123
Ostatnio zmieniony czw sty 18, 2024 4:48 pm przez mazeniak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw cze 29, 2023 9:03 am

mazeniak pisze:
śr cze 28, 2023 7:39 pm

dzisiaj dowiedzialem sie o amla
anti money laundering authority
zwracam uwage na slowo klucz:
authority
Byłeś w hibernacji lecąc na Urana?
Banki od dawna śledzą przelewy i jak napotkają podejrzane transakcje, to mają prawo zablokować konto do wyjaśnienia.
Mają czarne listy krajów i organiazacji które nie są koszerne i tyle.
Zawsze możesz wybić sobie wszystkie zęby i wstawić złote. Będziesz miał kapitał pod kontrolą i "pod ręką" w razie W :)21

ps
"authority" tłumaczy się jako "urząd", więc nie ma się co niezdrowo podniecać
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » czw cze 29, 2023 9:36 am

Izrael, Syria, Ukraina, Rosja, Maroko, nie wiem czemu ale Lebanon, wczoraj przerabiałem sytuacje jak zakładałem konto firmowe w banku.
a jeszcze sudany.

poebane.
Shadow C2 aka Chujamba :)17
DR800S 8)

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw cze 29, 2023 9:45 am

Z Izraelem jako państwem terrorystycznym (w oczach banków) to Cię chyba poniosło, ale lista jest długa
https://www.citibank.pl/poland/corporat ... rodowe.htm

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » czw cze 29, 2023 10:00 am

Ooo. Odkryli Czarne Listy.

Welcome to My World. :)17

Listy są stale aktualizowane. Mogą być na nich kraje, firmy, organizacje (osoby prawne) i osoby fizyczne. Europejskie listy najczęściej i w dużym zakresie pokrywają się z amerykańskimi, ale nie w 100%.

Mając robotę w branży, gdzie istnieje ryzyko spotkania bytów z czarnej listy masz obowiązek sam to sprawdzić. Przed każdą transakcją. Stąd listy w bankach, większość śledzenia takiej aktywności to przepływy finansowe. Prewencyjnie blokują współpracę z listą krajów i mają spokój. Dla maluczkich są pewne ułatwienia, bazy danych automatyczne itp. Przy czym oczywiście firmowe przepisy bywają nieaktualne albo nieprecyzyjne, a odpowiadasz Ty i Twój koniuszek łańcucha pokarmowego.

I potem masz wizytę poważnych jegomości w ponurych kiepskich garniakach itp. Paragrafy za wspieranie terroryzmu i okolice złapać łatwiej niż się powszechnie wydaje. Wystarczy handlować silnikami do maszyn o odpowiednim zakresie parametrów pracy (znany mi przypadek), pigmentami do farb w określonym kolorze (kolejny znany mi przypadek - uwaga na błękit kobaltowy :)21 ).

Powodów umieszczenia na listach jest trochę, ale dziwi mnie Izrael. Nigdy nie miałem z tym problemów.

Na listach jest też na pewno Serbia. Kuba. Bodajże Nigeria, Korea Północna, Myanmar, Iran.
Takich twardych krajów - zero współpracy, na liście od lat, od razu smutni panowie zaczynający dochodzenia za czasów mojej korpo roboty było bodajże 7. Ale to się stale zmienia.

A biznes jakoś działa, co nie?

Rosja ma francuskie termowizje i włoskie ciężarówki. Serbia robi części do samolotów, którymi latasz na wakacje. Kubańskie cygara nigdy nie zniknęły z salonów świata.

Sankcje jak każdy przepis. Jak płot na pastwisku. Bydło hodowlane zatrzyma. Lis się prześlizgnie, ptak przeleci gorą, a niedźwiedź przejdzie jak przez bibułę.

Taaak. Baza od 2026. Chyba nowa wersja :)17
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » czw cze 29, 2023 10:02 am

Kostuch pisze:
czw cze 29, 2023 9:45 am
Z Izraelem jako państwem terrorystycznym (w oczach banków) to Cię chyba poniosło, ale lista jest długa
Mnie nie poniosło - to mój bank poniosło.

Sam się zdziwiłem, jak padło to pytanie. Pytali dokładnie o współprace z którymś z powyższych. I czy transfery się będą odbywać w tych kierunkach.

A i nie chcą zakładać kont bankowych na krypto. Forexowcy strzeżcie się :)21
Shadow C2 aka Chujamba :)17
DR800S 8)

Awatar użytkownika
heniu

Post autor: heniu » czw cze 29, 2023 11:08 am

Bratproroka pisze:
czw cze 29, 2023 10:00 am
Sankcje jak każdy przepis. Jak płot na pastwisku. Bydło hodowlane zatrzyma. Lis się prześlizgnie, ptak przeleci gorą, a niedźwiedź przejdzie jak przez bibułę.
W punkt .

Smutne to ale prawdziwe
Adrenalina uzależnia
MTM Profi

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » czw cze 29, 2023 11:14 am

Przypomnę tylko, że tych urzędników, co to uchwalają takie przepisy, to raczej ktoś wybierał. Ciekawe, co za ciemniaki 8)
Zbowid

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw cze 29, 2023 11:54 am

Zbowid pisze:
czw cze 29, 2023 11:14 am
Przypomnę tylko, że tych urzędników, co to uchwalają takie przepisy, to raczej ktoś wybierał. Ciekawe, co za ciemniaki 8)
Urzędnika się nie wybiera, wybiera się zarządzającego tymi urzędnikami, który też jest urzędnikiem. Ale zasadniczo suweren styka się z panią przy okienku a nie burmistrzem/starostą. A ta pani ma 20 lat wprawy w nic nie robieniu poza kawą. Taka mentalność komunistycznej biurokracji, która już na dobre jest zadomowiona w obecnej budżetówce.
Prawo Parkinsona levev master
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » czw cze 29, 2023 12:09 pm

Zbowid pisze:
czw cze 29, 2023 11:14 am
Idealistyczny pogląd.

Technicznych pracowników biurokracji nikt nie wybiera. A to oni tworzą te labirynty. Odpowiedzialność rozmyta, raj dla lobbingu i zwykłych łapówek.

A stopień komplikacji tylko wzrasta.

VAT płacimy wszyscy. Znamy ustawę w całości? Nikt nie zna, mało kto nadąża za zmianami. Setki artykułów do jednego podatku? Serio, potrzebne to? Jedna z pierwszych nowelizacji w roku kalendarzowym zazwyczaj.

Wybierałeś kiedyś kogoś na stanowisko "Twórca przepisów VAT"? Albo chociaż Minister Finansów? Szef KNF? NBP?
Minister nie musi nawet być posłem. Może być wyjęty z szafy. A i tak nie On tworzy przepisy, często ich nawet nie czyta.
A już na pewno nie On to wdraża i nadzoruje.

Biurokracja to oddzielny byt. To rosnąca entropia systemu w wyniku działań administracji.

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » czw cze 29, 2023 12:41 pm

Trzeba pisać drukowanymi dla Was? :o Prawa EU są ustalane w Parlamencie, gdzie głosują za nimi europosłowie. Dodatkowo prawa są formułowane/zatwierdzane w komisjach i podkomisjach i uj wie gdzie, gdzie Polaków mamy, ale to tylko jakieś twarze, "twórcze niemoty" raczej. Biurokraci... no brak słów, ale trafiają się pomocni.
Dla mnie europoseł obecny to urzędnik...lepiej, a raczej gorzej, wykonujący swoją pracę. Słuchałem kiedyś z ciekawości jakichś posiedzeń... Mamy bardzo rzeczowy sejm RP :)21
Gdyby Polska czu Europa Wschodnia miała silną reprezentację, to można by tworzyć bardziej przyjazne prawa dla tych "normalnych myślących".
Wychodzi jednak, że to utopia raczej... ale każdy system da się obejść lub ograć.
Zbowid

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » czw cze 29, 2023 1:10 pm

Zbowid pisze:
czw cze 29, 2023 12:41 pm
Trzeba pisać drukowanymi dla Was? :o Prawa EU są ustalane w Parlamencie, gdzie głosują za nimi europosłowie. Dodatkowo prawa są formułowane/zatwierdzane w komisjach i podkomisjach i uj wie gdzie, gdzie Polaków mamy, ale to tylko jakieś twarze, "twórcze niemoty" raczej. Biurokraci... no brak słów, ale trafiają się pomocni.
Dla mnie europoseł obecny to urzędnik...lepiej, a raczej gorzej, wykonujący swoją pracę. Słuchałem kiedyś z ciekawości jakichś posiedzeń... Mamy bardzo rzeczowy sejm RP :)21
Gdyby Polska czu Europa Wschodnia miała silną reprezentację, to można by tworzyć bardziej przyjazne prawa dla tych "normalnych myślących".
Wychodzi jednak, że to utopia raczej... ale każdy system da się obejść lub ograć.
Aha ...
Prawa uchwalane w języku angielskim lub innym wiodącym. Tłumaczone na język polski ...
Następnie wdrażane i interpretowane przez polskich urzędników. Co może z tego wyjść i pójść nie tak ?
Kafelki w oborach ? kolega rolnik był na wycieczce w Danii ( kiedyś tam po wejściu do UE ) i ni uja nie widział kafelków. Było wybielone wapnem, czysto ... Jak się spytał tambylca o kafelki tamtemu szczena opadła do pasa ze zdziwienia.
To "NASI" są głównym źródłem gówna spływającego na nas ... Unia służy im za przykrywkę.
***** USA

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw cze 29, 2023 3:12 pm

minizbowid pisze:
czw cze 29, 2023 10:02 am
Kostuch pisze:
czw cze 29, 2023 9:45 am
Mnie nie poniosło - to mój bank poniosło.

Sam się zdziwiłem, jak padło to pytanie. Pytali dokładnie o współprace z którymś z powyższych. I czy transfery się będą odbywać w tych kierunkach.

A i nie chcą zakładać kont bankowych na krypto. Forexowcy strzeżcie się :)21
Może w zarządzie siedzi jakiś antysemita i nie winszuje sobie geszeftów z tą nacją :)
A zabawa kryptowalutami jest dla idiotów, którzy chcą szybko i skutecznie stracić to, co grabieżcze państwo im zapomniało zabrać.

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » czw cze 29, 2023 3:32 pm

ZbychoS pisze:
czw cze 29, 2023 1:10 pm
Zbowid pisze:
czw cze 29, 2023 12:41 pm
Aha ...
Prawa uchwalane w języku angielskim lub innym wiodącym. Tłumaczone na język polski ...
Następnie wdrażane i interpretowane przez polskich urzędników. Co może z tego wyjść i pójść nie tak ?
Kafelki w oborach ? kolega rolnik był na wycieczce w Danii ( kiedyś tam po wejściu do UE ) i ni uja nie widział kafelków. Było wybielone wapnem, czysto ... Jak się spytał tambylca o kafelki tamtemu szczena opadła do pasa ze zdziwienia.
To "NASI" są głównym źródłem gówna spływającego na nas ... Unia służy im za przykrywkę.
Ehhh.

Gdybyś tylko wiedział jak z tymi prawami po angielsku jest w rzeczywistości. Twoja wersja to logiczny ideał.

Rzeczywistość jest.. głupsza, droższa, wolniejsza i daje więcej miejsca na błędy.

Podpowiem.

Tlumaczenie w tej samej parze językowej, np. angielski>polski nie występuje jako jedyne. Są minimum dwa nawroty tam i z powrotem. A to przed rozbiciem na akty wykonawcze i interpretacje. Bo tak.

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » czw cze 29, 2023 3:53 pm

Na końcu liny - kult papieża, tzn. każdy urzędnik bardziej świnty :)21 i faktycznie, co może pójść nie tak ?? :lol:
Zbowid

mazeniak

Post autor: mazeniak » czw cze 29, 2023 4:49 pm

123
Ostatnio zmieniony czw sty 18, 2024 4:49 pm przez mazeniak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw cze 29, 2023 8:13 pm

mazeniak pisze:
czw cze 29, 2023 4:49 pm

bedzie kontrolowac i to z poziomu jewrosojuza
Ta unia to opony Ci poprzebijała, że tak na nią narzekasz?
Akurat w cyfrowej walucie CBCD to przodują Chiny.

Przeczytaj do poduszki "Limes Inferior" Zajdla. Ta wizja była już cirka 50 lat temu.
Pewne rzzeczy są nieuniknione, a później i tak upadną - matematycznie udowodnione :)
Jeszcze zdążysz nakupić złotego łańcuszka na metry. Do końca życia będziesz mógł za to kupić papu, nawet jak dokoła będą chodzić cyborgi z czipem w doopie do płacenia za prawo do egzystencji.

Ciesz się że mieszkasz na rubieżach
obecnie w Polsce anonimowo możesz kupić złoto do wartości 15 tys. euro (w Niemczech limit wynosi zaledwie 2000 euro)
ps
Zawsze możesz założyć w Bieszczadach jakąś milicję górską, czy inną komuno-sektę, która kontestuje system.
Popieram :)2

mazeniak

Post autor: mazeniak » czw cze 29, 2023 8:51 pm

123
Ostatnio zmieniony czw sty 18, 2024 4:49 pm przez mazeniak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt cze 30, 2023 9:39 am

mazeniak pisze:
czw cze 29, 2023 8:51 pm
gorzej
chce mi strucle zabrac
od przyszlego lata nie wjade nimi do krakowka
a to tylko promil tego co mi zabiera
Ponieważ masz zerowy wpływ na lot tej rakiety, musisz to sobie jakoś zracjonalizować.
Np "Od przyszłego lata Kraków nie dostąpi zaszczytu oglądania moich strucli" :)
Inaczej zadławisz się własnym jadem...

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » pt cze 30, 2023 10:06 am

Kostuch pisze:
pt cze 30, 2023 9:39 am
mazeniak pisze:
gorzej
chce mi strucle zabrac
a to tylko promil tego co mi zabiera
Ponieważ masz zerowy wpływ na lot tej rakiety, musisz to sobie jakoś zracjonalizować.
Np "Od przyszłego lata Kraków nie dostąpi zaszczytu oglądania moich strucli" :)
Inaczej zadławisz się własnym jadem...
Jest na dobrym tropie racjonalizacji:
Uciekajmy od komórek, banków, kart internetów i elektroniki, bo USA, Unia, bo szpiegują i kontrolują.

Drogą ucieczki bitcoin.
Działający na tym samym internecie i tych samych komórkach.

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » pt cze 30, 2023 10:14 am

No, i jeszcze tak samo niefizyczny jak te miliony na kontach
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pt cze 30, 2023 10:30 am

Jakieś 2-3 lata temu w Szwecji próbowałem płacić gotówką. Gdyby nie karta, to miałbym kłopoty z przeżyciem (podstawowe potrzeby). Tak tylko mi się przypomniało, w związku z postulatem noszenia gotówki.
Nie to, żeby mi się to jakoś specjalnie podobało (w sensie ta cała "cyfryzacja"). Jednakże wydaje się, że skrajny fanatyzm jest szkodliwy w każdym wydaniu, bez względu na wyznawaną ideologię.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
heniu

Post autor: heniu » pt cze 30, 2023 10:55 am

mazeniak pisze:

chce mi strucle zabrac

Zarejestruj jako zabytek i będziesz miał to w d....
Adrenalina uzależnia
MTM Profi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”