Zaufaj koledze
Moderator: Misiek Bielsko
Re: Zaufaj koledze
Oszukujesz się z tą wiedzą 

Zbowid

Możliwe. To napisz kilka zdań i podziel się. Temat zapewne cyklicznie bedzie wracał.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
dobry pomysł

Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Zibi...temat został już opisany i przyklejony. Kalki wciąż są robione świadomie i mniej świadomie - tak jest między innymi z Interplusem... Na rynku są dwa: I256 i I356. To różne produkty i ja dawno temu opisywałem I356, ze szczegółami, które były wtedy dostępne. Minęło ponad 10 lat i trochę się zmieniła technika i osiągnięcia, oraz formy testów.
Wtedy jak opisywałem I356, to brałem pod uwagę wiele czynników i produkt został dobrany, moim zdaniem, prawidłowo. Teraz wybrałbym inny produkt - kierując się głównie wytrzymałością powłoki na uszkodzenia mechaniczne czyli wytrzymałość na oderwanie od podłoża, przy gorzej przygotowanym podłożu ( pozostałe kwestie są praktycznie pomijalne: praca w zanurzeniu i elastyczność, bo są porównywalne).
"Odrdzewiacze" są/mają być substytutem gorszego przygotowanie podłoża, przy założeniu, że nie można wykonać prac mechanicznych. To jest substytut czyli jakiś kompromis i świadoma rezygnacja z efektu, jaki można wykonać/uzyskać przy pracy mechanicznej. Efektem "zmniejszonego" nakładu pracy, jest krótsza trwałość powłoki.
Technicznie - wyniki testów - nie podlegają dyskusji, a mogą być jedynie przedmiotem opinii subiektywnych. Dodatkowo marketing robi robotę. Technicznie "odrdzewiacze" słabo się bronią i w konsekwencji, prawie nikt nie wykorzystuje ich na skalę przemysłową albo w znaczących pracach w przemyśle ( antykorozja). Z drugiej strony jest na rynku polski produkt z badaniami i akceptację ITB ( Instytut Techniki Budowlanej) - ccc
Podsumowując wg największej skuteczności:
- obróbka strumieniowo ścierna ( "piaskowanie") + system EP/PU ( "każdy" będzie dobry, jeżeli grubość minimalna będzie powyżej 200mikrometrów)
- obróbka mechaniczna ( tarcze ścierne pozostawiające "chropowatość") + odpowiedni system EP/PU ( nie każdy będzie dobry, a nieumiejętni dobrany, będzie wręcz zły)
- odrdzewiacze, fillery itp + kompatybilny zestaw EP/PU ( większość będzie miała zdecydowanie obniżoną trwałość, ale będzie łatwy w aplikacji i efekt wizualny będzie git
)
Słowem podsumowania: można uzyskać porównywalną wysoką jakość powłoki, przy gorzej przygotowanym podłożu, jeżeli zastosuje się odpowiednie produkty. Wskaźnikiem jakości takich systemów jest test w komorze solnej - minimum 1000h, mniejsze, to marketing i naginanie rzeczywistości. Istnieją firmy, które mówią o tym otwarcie i udostępniają wyniki testów. Duża grupa nie udostępnia, bo to tajemnica firmy
.
Gdybym miał miejscowo i doraźnie robić zaprawki, może bym się skłaniał do odrdzewiaczy... ramę, podwozie, mosty - zrobiłbym jednak solidnie, korzystając, co najmniej z rozwiązań z punktu drugiego.
Na koniec smutna prawda - w technice, nie ma demokracji
Wtedy jak opisywałem I356, to brałem pod uwagę wiele czynników i produkt został dobrany, moim zdaniem, prawidłowo. Teraz wybrałbym inny produkt - kierując się głównie wytrzymałością powłoki na uszkodzenia mechaniczne czyli wytrzymałość na oderwanie od podłoża, przy gorzej przygotowanym podłożu ( pozostałe kwestie są praktycznie pomijalne: praca w zanurzeniu i elastyczność, bo są porównywalne).
"Odrdzewiacze" są/mają być substytutem gorszego przygotowanie podłoża, przy założeniu, że nie można wykonać prac mechanicznych. To jest substytut czyli jakiś kompromis i świadoma rezygnacja z efektu, jaki można wykonać/uzyskać przy pracy mechanicznej. Efektem "zmniejszonego" nakładu pracy, jest krótsza trwałość powłoki.
Technicznie - wyniki testów - nie podlegają dyskusji, a mogą być jedynie przedmiotem opinii subiektywnych. Dodatkowo marketing robi robotę. Technicznie "odrdzewiacze" słabo się bronią i w konsekwencji, prawie nikt nie wykorzystuje ich na skalę przemysłową albo w znaczących pracach w przemyśle ( antykorozja). Z drugiej strony jest na rynku polski produkt z badaniami i akceptację ITB ( Instytut Techniki Budowlanej) - ccc

Podsumowując wg największej skuteczności:
- obróbka strumieniowo ścierna ( "piaskowanie") + system EP/PU ( "każdy" będzie dobry, jeżeli grubość minimalna będzie powyżej 200mikrometrów)
- obróbka mechaniczna ( tarcze ścierne pozostawiające "chropowatość") + odpowiedni system EP/PU ( nie każdy będzie dobry, a nieumiejętni dobrany, będzie wręcz zły)
- odrdzewiacze, fillery itp + kompatybilny zestaw EP/PU ( większość będzie miała zdecydowanie obniżoną trwałość, ale będzie łatwy w aplikacji i efekt wizualny będzie git

Słowem podsumowania: można uzyskać porównywalną wysoką jakość powłoki, przy gorzej przygotowanym podłożu, jeżeli zastosuje się odpowiednie produkty. Wskaźnikiem jakości takich systemów jest test w komorze solnej - minimum 1000h, mniejsze, to marketing i naginanie rzeczywistości. Istnieją firmy, które mówią o tym otwarcie i udostępniają wyniki testów. Duża grupa nie udostępnia, bo to tajemnica firmy

Gdybym miał miejscowo i doraźnie robić zaprawki, może bym się skłaniał do odrdzewiaczy... ramę, podwozie, mosty - zrobiłbym jednak solidnie, korzystając, co najmniej z rozwiązań z punktu drugiego.
Na koniec smutna prawda - w technice, nie ma demokracji

Zbowid

Jarek..
zrób to jak ludność oczekuje i daj ten link do sklepu gdzie kupimy co trzeba

zrób to jak ludność oczekuje i daj ten link do sklepu gdzie kupimy co trzeba

No dokładnie. Nic mi te skróty myslowe nie mówią. Jestem na etapie - link - klik - zamawiam. Znalazłem takie coś w dziale 4x4
https://sklep.kamicor.pl/zestawy-antyko ... 56-4l.html
i chyba po prostu kliknę.
https://sklep.kamicor.pl/zestawy-antyko ... 56-4l.html
i chyba po prostu kliknę.
tel. 509700949
- minizbowid
-
już blisko
blisko

to teraz wychodzisz naprzeciw potrzebom i generujesz pakiety - 1l, 4l - gotowe zestawy wraz z instrukcją. 20% zysku netto dla mnie nie wymaga chyba uzasadniania
blisko

to teraz wychodzisz naprzeciw potrzebom i generujesz pakiety - 1l, 4l - gotowe zestawy wraz z instrukcją. 20% zysku netto dla mnie nie wymaga chyba uzasadniania
Połowa zdrutuje bo po co tyle skrobać, nie chce mi się, pomaluję jak jest jakoś to będzie. Do którego z reklamacjami potem?

- minizbowid
-
Nie wiem czy to się u was sprawdza. Jak jak widzę klikanie typu zapytaj to czuję się zniechęcony i szukam dalej. Nie mam czasu na 30 mailii żeby kupić litr farby.
tel. 509700949
Zdrowe podejście
. Mrok ma rację.

Zbowid

- minizbowid
-
Nie sprawdza się, ale będziemy mieli twój adres do newslettera.

Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

Nie bardzo, chyba ze chcesz popełnić przestępstwo.minizbowid pisze: ↑pn cze 12, 2023 7:37 amNie sprawdza się, ale będziemy mieli twój adres do newslettera.![]()
tel. 509700949
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Przy dobrowolnym podaniu danych do formularza? Chyba niezupełnie.Zibi pisze: ↑pn cze 12, 2023 12:33 pmNie bardzo, chyba ze chcesz popełnić przestępstwo.minizbowid pisze: ↑pn cze 12, 2023 7:37 amNie sprawdza się, ale będziemy mieli twój adres do newslettera.![]()
Beware The Rage Of A Berserker
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
z obecnym rodo musisz mieć wyrażoną zgodę na marketing, nie może być domniemana, musi być wyklikana i potwierdzona to, że podajesz jakiejś firmie maila, oznacza że może się z Tobą skontaktować tylko i wyłącznie w tej sprawie, reszta jeśli nie masz wyklikanych zgód jest nielegalnaBratproroka pisze: ↑pn cze 12, 2023 12:57 pmPrzy dobrowolnym podaniu danych do formularza? Chyba niezupełnie.Zibi pisze: ↑pn cze 12, 2023 12:33 pmNie bardzo, chyba ze chcesz popełnić przestępstwo.minizbowid pisze: ↑pn cze 12, 2023 7:37 am
Nie sprawdza się, ale będziemy mieli twój adres do newslettera.![]()
żeby było śmiesznie dochodzi do takich kuriozum, że jeśli zostawiasz kontakt w szpitalu w sprawie informacji o wynikach badania, to zawiadomią Cie tylko o tych wynikach, że są, jeśli jest coś innego to niestety nie mogą powiadomić Cie równocześnie o tym fakcie

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
No na stronie Zbowidów jest formularz zgody. Dlatego mówię o dobrowolności.lbl78 pisze: ↑pn cze 12, 2023 1:10 pmz obecnym rodo musisz mieć wyrażoną zgodę na marketing, nie może być domniemana, musi być wyklikana i potwierdzona to, że podajesz jakiejś firmie maila, oznacza że może się z Tobą skontaktować tylko i wyłącznie w tej sprawie, reszta jeśli nie masz wyklikanych zgód jest nielegalnaBratproroka pisze: ↑pn cze 12, 2023 12:57 pmPrzy dobrowolnym podaniu danych do formularza? Chyba niezupełnie.
żeby było śmiesznie dochodzi do takich kuriozum, że jeśli zostawiasz kontakt w szpitalu w sprawie informacji o wynikach badania, to zawiadomią Cie tylko o tych wynikach, że są, jeśli jest coś innego to niestety nie mogą powiadomić Cie równocześnie o tym fakcietadammmm RODO
![]()
A co do RODO w szpitalach - akurat mi w tej chwili nie musisz mówić. Po pierwszych dwudziestu formularzach przestałem liczyć, ile tych zgód musiałem wypełnić. Czasem od razu dostajesz do ręki 2. I to mimo tego, że ja mam notarialnie żonę uprawnioną do w zasadzie wszystkich czynności, jakie nam przyszły do głowy u notariusza.
- minizbowid
-
Przecież sam podajesz te dane, następnie wszystko akceptujesz. I musisz wykonać trudne zadanie matematyczne, w celu potwierdzenia. Bardziej legalnie się już nie da.Zibi pisze: ↑pn cze 12, 2023 12:33 pmNie bardzo, chyba ze chcesz popełnić przestępstwo.minizbowid pisze: ↑pn cze 12, 2023 7:37 amNie sprawdza się, ale będziemy mieli twój adres do newslettera.![]()
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

najlepsze jest to jak dostajesz te 8 kartek, a potem przychodzi taki miś jak ja i pyta, czy Pan/Pani czytała co tam w zgodzie jest napisane, czy tylko podpsał/aBratproroka pisze: ↑pn cze 12, 2023 1:49 pmA co do RODO w szpitalach - akurat mi w tej chwili nie musisz mówić. Po pierwszych dwudziestu formularzach przestałem liczyć, ile tych zgód musiałem wypełnić. Czasem od razu dostajesz do ręki 2. I to mimo tego, że ja mam notarialnie żonę uprawnioną do w zasadzie wszystkich czynności, jakie nam przyszły do głowy u notariusza.
ile ludzi przeczytało??
przez 22 lata pracy może z 10

- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Ja czytam.lbl78 pisze: ↑pn cze 12, 2023 2:16 pmnajlepsze jest to jak dostajesz te 8 kartek, a potem przychodzi taki miś jak ja i pyta, czy Pan/Pani czytała co tam w zgodzie jest napisane, czy tylko podpsał/aBratproroka pisze: ↑pn cze 12, 2023 1:49 pmA co do RODO w szpitalach - akurat mi w tej chwili nie musisz mówić. Po pierwszych dwudziestu formularzach przestałem liczyć, ile tych zgód musiałem wypełnić. Czasem od razu dostajesz do ręki 2. I to mimo tego, że ja mam notarialnie żonę uprawnioną do w zasadzie wszystkich czynności, jakie nam przyszły do głowy u notariusza.
ile ludzi przeczytało??
przez 22 lata pracy może z 10![]()
Zgarnij mnie na osobną stertę

ja też się staram, ale sam wiesz, że to nie jest norma, zwłaszcza czytanie ze zrozumieniem tego co czytasz

Nikt nie ma w 100% ogarniętej polityki Rodo. Zgody to najmniejsze miki
Obstawiam, że nawet UODO nie ma tego do końca correct
Znam speca od tematu w hotelarstwie co rozgryzł zagadnienie akademicko i bojem. Nie da się. Można się zbliżać jedynie. Na pocieszenie- UODO ma w dupie płotki póki co. Ich target to banki, telekomy itp. Masówka. Ale jak się za nas wezmą, to każdy jest pozamiatany na gruby hajs.
Aha. Obsługa przedsiębiorców też wymaga polityki Rodo w firmie. I procedur. I pełnomocnika Rodo. Itd.

Aha. Obsługa przedsiębiorców też wymaga polityki Rodo w firmie. I procedur. I pełnomocnika Rodo. Itd.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
no ale jakoś tych banków nie zamykają czyli się da zbliżyć na tyle na ile trzeba..
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Bezwładność i niekompetencja organów kontroli.
Tylko to powstrzymuje lawinę bałaganu.
Czyli w sumie, trzymają nas w szachu najpotężniejsze siły nowożytnej cywilizacji

Nie, tam sa zgody wyłacznie do przetwarzania zapytania. Nie do dalszego nękania marketingowego. To są dwie różne sprawy.Bratproroka pisze: ↑pn cze 12, 2023 1:49 pmNo na stronie Zbowidów jest formularz zgody. Dlatego mówię o dobrowolności.lbl78 pisze: ↑pn cze 12, 2023 1:10 pmz obecnym rodo musisz mieć wyrażoną zgodę na marketing, nie może być domniemana, musi być wyklikana i potwierdzona to, że podajesz jakiejś firmie maila, oznacza że może się z Tobą skontaktować tylko i wyłącznie w tej sprawie, reszta jeśli nie masz wyklikanych zgód jest nielegalnaBratproroka pisze: ↑pn cze 12, 2023 12:57 pm
Przy dobrowolnym podaniu danych do formularza? Chyba niezupełnie.
żeby było śmiesznie dochodzi do takich kuriozum, że jeśli zostawiasz kontakt w szpitalu w sprawie informacji o wynikach badania, to zawiadomią Cie tylko o tych wynikach, że są, jeśli jest coś innego to niestety nie mogą powiadomić Cie równocześnie o tym fakcietadammmm RODO
![]()
A co do RODO w szpitalach - akurat mi w tej chwili nie musisz mówić. Po pierwszych dwudziestu formularzach przestałem liczyć, ile tych zgód musiałem wypełnić. Czasem od razu dostajesz do ręki 2. I to mimo tego, że ja mam notarialnie żonę uprawnioną do w zasadzie wszystkich czynności, jakie nam przyszły do głowy u notariusza.
tel. 509700949