Szczepienia ... tak czy ???

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
misman

Re: Szczepienia ... tak czy ???

Post autor: misman » czw lis 25, 2021 5:49 pm

goralski pisze:
czw lis 25, 2021 3:54 pm

Ta, tylko bez testów (płatnych) nie możesz przyjść do pracy a jak złapiesz covida albo trafisz na kwarantanne i nie jesteś zaszczepiony to nie masz płatnego chorobowego.... Czyli człowiek chcący pracować musi :roll:
Był już taki co niezwykle światle doradzał: "zmień pracę, weź kredyt"... :lol: :)21
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw lis 25, 2021 6:03 pm

Wytrzymałem 9 miesięcy bez pracy (reha po kolanie) i dziękuję bardzo za wolne, nigdy jeszcze nie byłem tak zarobiony jak w domu... :roll:

Btw jest wariant Nu, ponoć fajnie zjadliwy.
Jest 5 fala we Francji, 6 w Hiszpanii...4 dawka w Izraelu, skrócenie paszportów, lockdowny... Do tego inflacja, możliwa stagflacja, jakieś ruchy wojsk, brak zasięgu neta i chleb mi się skończył....
Do końca świata brakuje tylko odwiedzin u żony na weekend :roll:
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » czw lis 25, 2021 6:33 pm

Czyjej żony?
:)21

Zapomniałeś o ujawnieniu kosmitów i pierwszej próbie zestrzelenia asteroidy.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw lis 25, 2021 6:47 pm

Mojej.... Odwiedziny cioci...

Kosmoci przy tym to mała niedogodność :)21

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » czw lis 25, 2021 8:15 pm

Zaproponuj cioci wyjazd na plażę.
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw lis 25, 2021 8:16 pm

tak dla przypomnienia niejaki dr Mengele był lekarzem i naukowcem, pracował dla rządu. :wink:
Parę leków i szczepionek nad którymi wpadano w zachwyt okazało się zabójcze a w najlepszym wypadku okaleczało, choćby talidomid który okaleczył chyba kilkadziesiąt tysięcy dzieci, bo trupów nie za bardzo da się policzyć, zarejestrowany w 50 krajach. Przykłady można by wymieniać godzinami, a w większości udupione te same firmy, które teraz zwolniono z jakiejkolwiek odpowiedzialności. Aha, tym razem będzie wszystko w najlepszym porządku, super cacuś, lansuś, glancuś i będziemy tryskać samym zdrowiem, pod warunkiem że w ogóle będziemy
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » czw lis 25, 2021 8:27 pm

Argument taki se biorąc pod uwagę ile firm, przemysłowych, moto, chemicznych, itd. itd. zrobiło karierę dzięki wojnie.

80 lat to sporo czasu.
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw lis 25, 2021 8:29 pm

Krees pisze:
czw lis 25, 2021 8:15 pm
Zaproponuj cioci wyjazd na plażę.
Obrazek

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw lis 25, 2021 9:07 pm

Obrazek
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw lis 25, 2021 9:38 pm

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » czw lis 25, 2021 9:55 pm

Nie no, nawet ja wymiękam jak to czytam.

Aczkolwiek ten punkt widzenia dość często się pojawia.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » czw lis 25, 2021 10:13 pm

Fajnie brzmi gadanie 'zobaczymy za 2 lata, za 5 lat', przecież coś musi się wydarzyć, nie może być tak jak teraz, że szczepionka nie kładzie ludzi pokotem i nie zmienia dna na stałe :lol:

Pomijając z otoczką całą 'dobrowolność' :)3
Jak zaczynali się ścigać producenci w '19 to było aj waj okropne, że szczepionki się testuje 12-18 miesięcy normalne, a tu tylko kilka i jeb produkcja
Mamy już 2 lata na setkach milionów, czy mrna czy zwykłe cosie, nic nikogo nie zabija specjalnie, a czy zabezpiecza w 50% czy 95%, ważne, że tyle ludków ma spokój...

Za to styl, propaganda, ograniczenia... to, no nie.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pt lis 26, 2021 7:33 am

Żeby mieć dane, czy szczepionka wpływa na coś poza swoim celem - to trza jej działanie (lub brak działania) obserwować w tych podejrzanych kierunkach. Jak się nie szuka - to i szanse znalezienia marne :)21

Przypomnę, że w przypadku afery ze szczepionką na świńską grypę efektem ubocznym okazała aię ... narkolepsja. To nie jest przypadłość którą sie poddaje szczególnej obserwacji przy grypie :wink:

W przypadku covida natomiast programowo ... olano zbieranie tego typu danych. Czemu? bo szczepienie jak leci nie pozostawiło grypy porównawczej. Nikt tez nie kontroluje szczegółowo stanu zdrowia szczepionych - nie ma więc jak już porównać wpływu przed/po .

Temu zresztą jak ktoś umiera, a był zaszczepiony - to ... no po prostu umarł. Nawet jak by sekcja coś ciekawego pokazała - to nie ma jak ocenić, czy szczepionka miała wpływ czy nie - bo nie ma żadnych danych jaki był stan denata przed szczepionką.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pt lis 26, 2021 8:44 am

rokfor32 pisze:
pt lis 26, 2021 7:33 am
Żeby mieć dane, czy szczepionka wpływa na coś poza swoim celem - to trza jej działanie (lub brak działania) obserwować w tych podejrzanych kierunkach. Jak się nie szuka - to i szanse znalezienia marne :)21

Przypomnę, że w przypadku afery ze szczepionką na świńską grypę efektem ubocznym okazała aię ... narkolepsja. To nie jest przypadłość którą sie poddaje szczególnej obserwacji przy grypie :wink:

W przypadku covida natomiast programowo ... olano zbieranie tego typu danych. Czemu? bo szczepienie jak leci nie pozostawiło grypy porównawczej. Nikt tez nie kontroluje szczegółowo stanu zdrowia szczepionych - nie ma więc jak już porównać wpływu przed/po .

Temu zresztą jak ktoś umiera, a był zaszczepiony - to ... no po prostu umarł. Nawet jak by sekcja coś ciekawego pokazała - to nie ma jak ocenić, czy szczepionka miała wpływ czy nie - bo nie ma żadnych danych jaki był stan denata przed szczepionką.

No i znowu mijasz się z prawdą. Do końca 2023 roku objetych stałym badaniem jest duża grupa osób. która przyjeła comirnaty. badanie prowadzone jest w róznych miejscach na swiecie i obejkmuje wszelkie gruopy wiekowe, rasy itp. Możesz to sobie sprawdzić na stronie phizera.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt lis 26, 2021 9:32 am

mamy jakieś 3 miliardy chodzących dowodów, że jednak nie jest tak źle z tymi szczepionkami.

Skiba na koncercie przytoczył przykład Claptona. Koleś który przeżył większość życia pijąc, wdychając i wstrzykując różne preparaty nie przyjmie szczepionki bo mu może zaszkodzić..

I Wy tak samo jak Clapton. W pierwszej dobie życia przyjęliście 3 szczepionki. Potem co chwilę kolejne. Ale ta jedna Was zabije

Pasy tak, przymus nie.. tfu.. sczepionki

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » pt lis 26, 2021 9:45 am

wiem ze to tylko bicie piany na forum

ale serio nie zastanawiacie sie nad konsekwencjami swojej decyzji?
serio nie dopuszczacie do głowy opcji że się możecie mylić

ja dopuszczam i rozumiem konsekwencję tego ze się zaszczepiłem - czyli ryzyka że może być ze mną coś nie tak - ale to wtedy dotyczy tylko mnie
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
Generic

Post autor: Generic » pt lis 26, 2021 10:05 am

rokfor32 pisze:
pt lis 26, 2021 7:33 am
O to to... Ilu z tych masowo szczepionych zgłosi jakiegokolwiek NOPa a tym bardziej jakiegoś z jego punktu widzenia mało istotnego?
To jak mają być jakieś sensowne dane o skutkach ubocznych?
Mroczny pisze:
pt lis 26, 2021 9:32 am
I Wy tak samo jak Clapton. W pierwszej dobie życia przyjęliście 3 szczepionki. Potem co chwilę kolejne. Ale ta jedna Was zabije
Tylko wiesz, te wszystkie obowiązkowe szczepionki to wchodziły do kalendarza na podstawie jakiś dłuższych prac przygotowawczych, badań, obserwacji i wniosków.
A tu jest jeden wielki cyrk rozkręcony na szybko.

I jakby to chodziło o zdrowie moje i mojej rodziny to bym rozważył za i przeciw i się zdecydował. Ale obecne liczby, moje obserwacje i dostępne dane, przeanalizowane i przeliczone samemu a niepodane na pasku w TV mnie nie przekonują do tego zagrożenia zdrowia. Każdy sobie może mnie pod nosem nazwać jak chce, wywalone mam. Ja tu widzę jeden wielki ogólnoświatowy wał, którego nie ogarniam. "Poczekam, popatrzę, zrozumiem więcej" - jak śpiewały elektryczne gitary.
A czy kiedyś "sam, też włączę się do akcji" to wątpię.
Jak już docisną do oporu to ostatecznie szczepionka wektorowa. Bo w tym jeśli będzie to co ma być i deklarują, to nie powinno zaszkodzić.

Tylko co z tego, jak już kręcą tak, aby to w abonamencie brać o-\

Awatar użytkownika
poborcapodatkowy

Post autor: poborcapodatkowy » pt lis 26, 2021 10:43 am

kpeugeot pisze:
pt lis 26, 2021 9:45 am

ja dopuszczam i rozumiem konsekwencję tego ze się zaszczepiłem - czyli ryzyka że może być ze mną coś nie tak - ale to wtedy dotyczy tylko mnie
Oczywiście, że mogę się mylić. Możliwe jest nawet, że Jahwe siedzi na chmurce ;) Niemniej, moje dotychczasowe obserwacje każą mi myśleć, że na chmurce nikogo nie ma, a od szprycek lepiej trzymać się z daleka.
Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » pt lis 26, 2021 10:52 am

to w dalszym ciągu powinien być wybór a nie przymus.
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pt lis 26, 2021 11:31 am

Już nie mówiąc o tym, że gdyby to nie był przymus - to i spojrzenie sceptyków mogło by być ciut inne :wink:

Zibi - badania kontrolne preparatu Pfizera robione przez ... Pfizera (o którym wiemy że ma na koncie wały włącznie z kupowaniem rządów republik bananowych celem udostępnienia "królików" do doświadczeń) są jednak nieco mało wiarygodne.

Poza tym - co innego badania przed dopuszczeniem (jasne że robi je producent - bo niby kto inny miałby) - a co innego badania weryfikacyjne. Skala i zasięg obecnej imprezy jest bezprecedensowa, a wątpliwości i nieufność nie dość że duże - to jeszcze całkiem zasadne. W dodatku mowa jest o ocenie nie jednego preparatu - a całkiem wielu. Temu od samego początku rządy poszczególnych krajów powinny monitorować zjawisko, zbierając odpowiednie dane, celem weryfikacji deklaracji producenta. To nie chodzi tylko o tematy medyczne - taka agregacja danych jest potrzebna choćby do oceny skuteczności przyjętych rozwiązań (czysto technicznie/logistycznie), celem optymalizacji kosztów czy kierunkowania działań. Tymczasem nic takiego się nie dzieje, lecimy se na żywioł, mocno podsypując z sakiewki - A efektów jak nie było - tak nie ma.

Nawet nie potrafimy ocenić, jak wygląda skuteczność przy obecnym poziomie zaszczepienia (w takim a nie innym interwale czasowym) - bo nikt nie ocenia jak skutecznie (lub nieskutecznie) działa cała przyjęta logistyka. Za to niektórzy święcie wierzą - że jak zwiększymy wyszczepienie (nadal bez oznaczenia interwału czasowego) - to to już będzie to "już" :wink: Skąd taka "pewność"? bo jedyna pewność, z tak przyjętej "strategii" to ta - że będzie to odpowiednio więcej kosztować ... :wink:
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt lis 26, 2021 11:46 am

kpeugeot pisze:
pt lis 26, 2021 9:45 am

Powtórzę Twoje ostatnie zdanie:
Ja również dopuszczam i rozumiem konsekwencję tego że się nie zaszczepiłem - czyli ryzyka że może być ze mną coś nie tak - ale to wtedy dotyczy tylko mnie.

Tak, zaraz będzie argument że jestem chodzącą bombą zegarową, źródłem mutacji i ryzykiem dla innych (zaszczepionych?).
Ileż razy można je obalać...

Tak przy okazji:
Jakoś ostatnio nie widzę na ulicach plakatów #OstatniaProsta
Narracja się powoli zmienia na #AtrakcyjnyAbonamentzMiniratką ??
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt lis 26, 2021 11:51 am

Też dobre:

https://wydarzenia.interia.pl/raporty/r ... Id,5669929
75 proc. zmarłych z powodu COVID-19 nie było zaszczepionych, a z pozostałych 25 proc. zaszczepionych zdecydowana większość to osoby z wielochorobowością - wyjaśniał w piątek rzecznik Ministerstwa Zdrowia Wojciech Andrusiewicz
Czyli niezaszczepieni umierają na covid a zaszczepieni na choroby stowarzyszone :)21
Logika jej mać!

(Że nie wspomnę o obiecanej nieśmiertelności :wink: )

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt lis 26, 2021 11:57 am

Szybko idzie :x

https://wydarzenia.interia.pl/raporty/r ... Id,5669866
Minister zdrowia zapowiedział skrócenie czasu przyjmowania dawki przypominającej szczepionki przeciwko COVID-19 z sześciu do pięciu miesięcy.
Dalej uważacie, że wizja codziennych dawek jest fantastyczna?

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » pt lis 26, 2021 12:30 pm

B.1.1.529
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » pt lis 26, 2021 1:06 pm

czarny bielsko pisze:
pt lis 26, 2021 10:52 am
to w dalszym ciągu powinien być wybór a nie przymus.
a kto cie zmusza?
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”