"koncik" motocyklowy 2
Moderator: Misiek Bielsko
Re: "koncik" motocyklowy 2
No takiego czegos nie widziałem w komisach z autami jak w tym moto. Widzialem detajling, mam kolege co sie tym para, ale to nie ten poziom na handel, to tu. To nie jest powierzchownie opycone. Tam nie ma nigdzie brudu. Skumaj. Ktos zdejmowal węże i myl króćce, bak od spodu, owiewki od srodka, kazda sruba, wszystko. Masakra.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
widziałem kilka takich moto, mają czyściej niż te wyjeżdżające od dilera, nawet kurzu brak
trzymam się od takich czystych na bardzo dużą odległość

trzymam się od takich czystych na bardzo dużą odległość

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Żyją z tego a i 300zł na moto nie zarabia. Ma czas żeby rozebrać i wypier... karcherem z chemią.
U mnie handlorze wstawiają do firmy gdzie bulą od 300 do 500zł w zależności od gabarytów za picowanie auta płacą ale chemią i pędzelkami nawet wnęki kół wymyte. Te wszystkie wżarte pyły z klocków w felgi czy kołpaki - do białego wymyte.
Kierownice czy mieszki jak spękane się wymienia, siedziska foteli jak zczochrane tak samo, przyciski, pokrętła, wszytsko co nosi ślady zużycia. Nawet kiera jak plastikowa i wyślizgana - opalarką i formówką przywraca się strukturę "baranka", podobnie na gałkach zmiany biegów czy ręcznym. Na ali ale i w u naszych sprzedają gotowe sety wszystkiego co się w danym modelu wyciera, zużywa, od chinoli za grosze nabywane. Wszystko żeby zalegalizować niedorzecznie niski przebieg.
U mnie handlorze wstawiają do firmy gdzie bulą od 300 do 500zł w zależności od gabarytów za picowanie auta płacą ale chemią i pędzelkami nawet wnęki kół wymyte. Te wszystkie wżarte pyły z klocków w felgi czy kołpaki - do białego wymyte.
Kierownice czy mieszki jak spękane się wymienia, siedziska foteli jak zczochrane tak samo, przyciski, pokrętła, wszytsko co nosi ślady zużycia. Nawet kiera jak plastikowa i wyślizgana - opalarką i formówką przywraca się strukturę "baranka", podobnie na gałkach zmiany biegów czy ręcznym. Na ali ale i w u naszych sprzedają gotowe sety wszystkiego co się w danym modelu wyciera, zużywa, od chinoli za grosze nabywane. Wszystko żeby zalegalizować niedorzecznie niski przebieg.
Byłem kiedyś oglądać motura.
Cały wyplakowany. Opony, siodło, gripy.
Szprychy wytrzaskane na lustro.
Zaskoczenie największe jednak to schowek pod siodłem.
Też w plaku...

Zakup nie doszedł do skutku, śliski temat...

Wujek Dobra Rada 

wole se brudnym na myjnie pojechać i umyć

Kulki kolega również "odnawia co ciekawsze sztuki"
Na pewno trzy dni picowania przyniosą lepszy zarobek, niż dwa tygodnie siedzenia w biurze
Jak swój sprzęt umyję to też napawam się widokiem, jaki mam fajny motór

No ale co by nie mówić, zajechane padło nadal będzie (podpicowanym) zajechanym padłem. Nie da się kompletnego rzęcha wyprowadzić na "prostą sprzedażną"

Na pewno trzy dni picowania przyniosą lepszy zarobek, niż dwa tygodnie siedzenia w biurze

Jak swój sprzęt umyję to też napawam się widokiem, jaki mam fajny motór

No ale co by nie mówić, zajechane padło nadal będzie (podpicowanym) zajechanym padłem. Nie da się kompletnego rzęcha wyprowadzić na "prostą sprzedażną"

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
Aaaaa, to mi wyjaśnilo, czemu jestem wiecznie niezadowolony. Nie myje ani aut, ani motorow czesciej, niz raz na kwartał. Motorow to nawet przez dwa lata potrafie nie myc, albo i dluzej. Starej tenery chyba nigdy nie umylem 

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
No to weź w końcu umyj, to podnosi morale i satysfakcję z posiadania 

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
Mialem stare nalepki forumowe. W szafce. Bo nigdy nie było mozliwosci ich przykleić. To samo z nowymi. Leżą obok starych. Musze sobie wyryc dlutem w blocie.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
W 1988 zacząłem pracować w PZL WSK Świdnik...zakłady w Świdniku nie produkowały już wueski...ale wtedy używali już obrabiarek sterowanych numerycznie i mieli bardzo nowoczesny - na tamte czasy - sprzęt. Na OBR-ze były takie cacka, że żal było patrzeć, jak są porozbierane. Motocykle sprzedawane wtedy na przetargu z OBR-u jeżdżą do tej pory i kilka jest w muzeum wueski.Szkoda...zarżnęli zakład bo był zbyt rozwojowy.
Zbowid

Też się czasem zastanawiam czy gdyby wówczas pojawił się właściwy człowiek na właściwym miejscu + sprzyjająca polityka to jakby te zakłady typu FSO, Lublin, Radmor, Tonsil czy WSK, Romety, Polary itp dzisiaj wyglądały, gdyby poszły z duchem czasu... i tak pół na pół mi wychodzi że nawet z dobrym produktem podobnie zakończyłyby swój żywot. Lata `90te to były lata ssania i chłonięcia przez "głupi naród" wszystkiego co zza żelaznej kurtyny, bo lepsze i taki polak w kreszowym dresie ostatecznie i tak wybrałby tego 10-letniego Golfa Mk1 niż nowe FSO podobnej konstrukcji i technologii.
Zgodnie z powiedzeniem: trawa po tamtej stronie jest bardziej zielona.
Zgodnie z powiedzeniem: trawa po tamtej stronie jest bardziej zielona.
Wueskę zarżnęli nasz sprzymierzeńcy..ich partyjna linia. Resztę w 90-tych latach zarżnęła zwykła głupota. Mądry Polak po szkodzie 

Zbowid

czesi próbowali wskrzesić MZ nawet w 2008 roku wypuścili kilka fajnych supermoto.....
- Misiek Cypr
-
W latach 80tych Wieśka była już przedpotopowym gruzem, nie sprzedawana poza naszym wschodnim barakiem. Nie było sił i środków na 4suwa. Co z tego, że były maszyny. Maszyna jest tylko tak dobra, jak ludzie którzy ją wykorzystują. A że nie mieli pomysłu na zastosowanie na szerszą skalę. Umieli zrobić cuda, ale prototypowe. Problem był z wdrożeniem, zawsze w komunie.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Spoko to zawieszenie. .....
https://de.m.wikipedia.org/wiki/Motorradbau_in_Zschopau
do wuja coś ujaty link był.
Czesi niech się lepiej nie mieszają , bo popsują

Mi szkoda tej nowoczesnej 125 4t , ponoć dobry silnik .
@ernil kamery robią robotę ?

Ostatnio zmieniony ndz lut 17, 2019 6:33 pm przez montero, łącznie zmieniany 1 raz.
Haha, nie kupilem w koncu zadnej na razie. Sa dwa telefony i iPad, wszystko w 4K. Na razie musi starczyć, bo sa inne wydatki 
Co do mycia wozów natomiast, to...

Co do mycia wozów natomiast, to...

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Szkoda MZ to firma z tradycjami , sama Yamaha zrobila 5milionow MZetek .
Np firma KTM pierwszy swój silnik zrobila dopiero w 1984r .
Szkoda też Simsona bardzo wysokiej jakości sprzęt.
Np firma KTM pierwszy swój silnik zrobila dopiero w 1984r .
Szkoda też Simsona bardzo wysokiej jakości sprzęt.
Sezon motocyklowy otwarty.
Siedlce, Garwolińska róg Leśnej około 18tej. Pierwszy wypadek
Skutek nieznany. Nie dopytywałem się.
Ale ... karetka, straż, policja ... Nie rokuje to dobrze.
Siedlce, Garwolińska róg Leśnej około 18tej. Pierwszy wypadek

Skutek nieznany. Nie dopytywałem się.
Ale ... karetka, straż, policja ... Nie rokuje to dobrze.
***** USA
Nie chcę wrzucać linków ale wszędzie gdzie nie wejdzie "świeżynki" z incydentów z udziałem moto.
Auto : trzeba trochę patrzeć w lusterka znowu , kierunkow używać nawet jak nikogo nie ma teoretycznie , wypatrywać jednośladów.Manewry ktore uchodzą zimą , mogą teraz kosztować życie bikera.
Moto : jeździć i nie dać się zabić.Niestety trzeba bardzo dużo myśleć .W każdym razie szerokości .
Moto : jeździć i nie dać się zabić.Niestety trzeba bardzo dużo myśleć .W każdym razie szerokości .
Na Pomorzu Zach. pogoda taka, że styczeń przelatany.
Skutrów dużo, ludziska nie zdążyły się odzwyczaić.
Skutrów dużo, ludziska nie zdążyły się odzwyczaić.
Wujek Dobra Rada