"koncik" motocyklowy 2

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
s3R

Re: "koncik" motocyklowy 2

Post autor: s3R » śr mar 27, 2019 10:47 am

Wielokrotnie w oryginalnych stykach biały smar znajdowałem więc chyba coś w tym jest.
Zresztą zabezpieczenie np połączenia klem na aku w aucie tez się robi wazeliną techniczną.
Oczywiście sam styk pozostaje jak najbardziej czysty ale żeby zabezpieczyć przed korozją czy utlenianiem można przesmarować po skręceniu.
Im mniej tlenu tym chyba mniejsza szansa na to że styk spruchnieje.
O ile oczywiście się nie przegrzeje z braku przewodzenia.
Zdrapek i poharatka

Adamo

Post autor: Adamo » śr mar 27, 2019 12:25 pm

Pojawiła mi się w okolicy Yamaha XT 660 Z Tenere z 2008r.
Jest sens to kupić ? Ktoś używał takiej i podzieli się opinią ?

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » śr mar 27, 2019 12:41 pm

Jeździłem. Kultura pracy fajna, w porównaniu z poprzednią XTZ to przepaść jeżeli chodzi o sztywność etc.
Natomiast jest wysoka i dość ciężka jak na singla.
Zdrapek i poharatka

Adamo

Post autor: Adamo » śr mar 27, 2019 1:16 pm

Wysokość mi nie przeszkadza, bo mam 190cm i na wszystkich moto sięgam ziemi.
Waga jest na tyle uciążliwa, że przy lekkim offie sprawia problem ? Czy tylko przy podnoszeniu ?

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » śr mar 27, 2019 1:38 pm

Przy podnoszeniu.
Pozycja jak dla mnie fajna na tym sprzęcie jest.
Zawias nie robi może jak w wyczynowych sprzętach ale spokojnie lekkiego offa ogarniesz. :)2
Poza tym szpeja chyba sporo jest do tego motoru tuningowego, stelaże, osłony etc.
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » śr mar 27, 2019 1:41 pm

Kumpel takową posiada. W normalnym offie daje rade. :)2 Jak rider ogarnięty, to pojedzie też ambitniej bez problemu.
Bubaru outback na A/T :)21
DR 750s

Adamo

Post autor: Adamo » śr mar 27, 2019 2:28 pm

DR-ką dawałem radę to pewnie tym też się da :roll:
Sprawdzę ja i jak będzie ok to sobie kupię na urodziny :)21

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr mar 27, 2019 2:32 pm

Mi się bardzo podoba. W sumie ze wszystkich w sensownym budżecie najbardziej. Z nowych 700 Tenere. Jest jeszcze fajniejsza.
Jak mi wyjdzie z jeżdżenia XT, że skręcam bardziej w stronę szosy, to następna będzie Tenera, jak w stronę offroadu to TT600 :)21
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Ba
Kontaktowanie:

Post autor: Ba » śr mar 27, 2019 2:52 pm

To jest ciężki kloc i teren to chyba za karę. Mało mi to rąk nie polamalo. Pozatym zajebisty
tel: 600298546

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » śr mar 27, 2019 2:58 pm

jeździłęm nowszą XTZtą chwile, kumpel z pracy ma, zajefajna maszyna, podobna z charakterystyki do mojego KLRa tylko ciut cięższa :)2
fajnie zrobione osłony plastikowe nawet jak się wyebioesz to nic im się nie dzieje :)2 są dość pancerne nawet bez gmoli, duży zbiornik :)2 spalanie koło 5-5,5l/100 przelotowa przyzwoita 120 spokojnie w dłuższym jeżdżeniu utrzyma :)2
moto fajne nawet się nad nim zastanawiałem, troche ciężkie i to by jedyna wada była,
ogólnie moto niezajebliwe, 120kkm bez zaglądania do silnika to nic dziwnego w tym moto :)2
https://www.youtube.com/user/ramarvarna/videos
tu masz kanał gościa, który kawał świata tym zjeździł :)2 zresztą dużo fajnych rzeczy do pordóżowania mówi ;) warto pooglądać :)2
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Adamo

Post autor: Adamo » śr mar 27, 2019 3:19 pm

Ba pisze:
śr mar 27, 2019 2:52 pm
To jest ciężki kloc i teren to chyba za karę. Mało mi to rąk nie polamalo. Pozatym zajebisty
W jakiś ciężki teren to się nie będę tym pchał. Do takich celów kupiłbym SWM 300R. To ma jeździć po bocznych drogach, szutrach, jakiś polnych lub leśnych.

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » śr mar 27, 2019 3:26 pm

Do tego celu ideolo.
DR 750s

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » śr mar 27, 2019 3:26 pm

To spokojnie ogarniesz.
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » śr mar 27, 2019 7:15 pm

Mroku, słyszałem o transakcji...to może taki teraz ?
https://www.otomoto.pl/oferta/yamaha-tt ... M0wq.html?
DR 750s

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » śr mar 27, 2019 8:41 pm

tylko te 7 kkm to razy 5 chyba :)21

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » śr mar 27, 2019 8:42 pm

Panu trza przyznać, że picering robi...coś zdrożały te TTRki w ostatnim czasie :roll:
DR 750s

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » śr mar 27, 2019 9:50 pm

zawszemnie zastanawia wsiłek w odpicowanie 15 letniego gruchota :)21
przeca to się nie da zrobić w godzine :)21

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » śr mar 27, 2019 9:58 pm

A mnie zastanawia ile kosztuje taki nowy?
35 tys?
Jest sens płacić prawie połowę nowego za 15 letni motor
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » śr mar 27, 2019 10:07 pm

32 tys , .....też nie wiem czym się podniecają .

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » śr mar 27, 2019 10:32 pm

Niby poniekąd racja, jednakże łatwiej jest wystrugać tą dyszkę niż ponad trzy... Dla mnie osobiście używki to w miarę sensowna opcja na pokazywanie banksterom rectum. Przyjmuję, że mnóstwo ludzi bez żenady wyciąga z kieszeni ponad trzy dychy na nówkę sztukę. Lub równie niefrasobliwie bierze na ryj kolejny kaganiec w postaci mini-ratek. Jednakże ja nie należę do tego grona, i bazuję na picowanych rupieciach, drutowanych w garażu :wink: :)21
Zresztą, tak sobie pobieżnie zerknąłem na różnice pomiędzy np. moją huska 610 a nówką 701. No i w zasadzie dupy nie urywa, bo za ca ~15 hp/Nm, litr więcej w baku, wtrysk i tchnienie salonu miałbym położyć ca~ 30 kilo złotego? Bo jakichś większych i bardzo istotnych różnic nie widzę - wręcz 701 ma mniejszy skok zawiasu, mniejszy prześwit, podobną (+5kg) masę... Jakoś tak mało pociągająca wizja. A gdzie dodatki i akcesoria, dopasowanie pod siebie? No to ja wolę te hipotetyczne trzy dychy "przepić" :)21 (np. sprzeniewierzyć na wycieczki, or sth).
Co prawda mam rzęcha do którego coraz trudniej o części - a mógłbym mieć nówkę sztukę, gdzie za jedną część kupiłbym wiadro gratów do swojego... :)21.
A. Lepsze hample są w 701. O.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » śr mar 27, 2019 11:06 pm

Trochę inna liga mocy .Jeździłeś ?
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » czw mar 28, 2019 12:51 am

montero pisze:
śr mar 27, 2019 11:06 pm
Nie. Porównywałem papier.
Nie chce mi się (i nie mam czasu) biegać po salonach i żebrać testówek (zapisy, kolejki, udawanie wielkopańskiego nabywcy :)21 ), skoro i tak wiem, że nie kupię :)21 Przecież napisałem, że zdaję sobie sprawę z pewnych rzeczy - m.in. większej mocy. Moc to nie wszystko (jakkolwiek miły dodatek ;) ). Nie porusza mnie ta siedemseta na tyle, aby wytrząsnąć z mej kiesy +trzy dychy (których i tak nie mam :lol: :)21 ).
Ta, ładne, ta, nowe, ta... Psuje się jak wszystko, serwisować trzeba, części fchooy drogie zapewne (wszak hi-tech :)21 ) :)21 i pierwszy tydzień w krzakach wyrówna ewentualne niedopasowania plastików :)21 Mam lepsze pomysły na taką kwotę :lol:
To podobnie jak telefon: zdarzyło mi się kupić ze dwa, trzy razy jakiś topowy model hajendowy (nie srajfon), po czem i tak po roku to już był staroć, bez supportu producenta (któren to obiecywał częste i dożywotnie aktualizacje oraz mnóstwo innych gruszek na wierzbie). Po latach paru to już nawet opensourcowe projekty nie chciały robić na ten szajs systemu, takie to było. O. Górna półka w chwili zakupu, 10x zwykły jakiś telefon na tym samym androidzie. Ić Pan. :)21 Teraz kilkuletni aparat obtłuczony i podrapany - jednak działa. Ale jak sczeźnie, to już więcej podobnego głupstwa nie zrobię, kupię chinola za 3 stówy, którego po końcu gwarancji szurnę do kosza, lub pewnie będę piłował dalej, póki sam nie padnie :lol: 8)
Ale jak kto chce to się może pompować nowościami, przecież nikomu nie zabraniam i nie odżegnuję :)21

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw mar 28, 2019 1:00 am

misman pisze:
czw mar 28, 2019 12:51 am
montero pisze:
Nie chce mi się (i nie mam czasu) biegać po salonach i żebrać testówek (zapisy, kolejki, udawanie wielkopańskiego nabywcy :)21 ), skoro i tak wiem, że nie kupię :)21 Przecież napisałem, że zdaję sobie sprawę z pewnych rzeczy - m.in. większej mocy. Moc to nie wszystko (jakkolwiek miły dodatek ;) ). Nie porusza mnie ta siedemseta na tyle, aby wytrząsnąć z mej kiesy +trzy dychy (których i tak nie mam :lol: :)21 ).
Ta, ładne, ta, nowe, ta... Psuje się jak wszystko, serwisować trzeba, części fchooy drogie zapewne (wszak hi-tech :)21 ) :)21 i pierwszy tydzień w krzakach wyrówna ewentualne niedopasowania plastików :)21 Mam lepsze pomysły na taką kwotę :lol:
Szereg problemów poruszyłeś .
Psucie niestety tak .
Zapitala jak głupie , jeździłem tylko Dukiem . Cena chora ale już od 08r występuje . Nikt nie zmusza do kupna w salonie .
Dużo lameròw kupuje i chwała im za to .Silnik w używce to nie wydatek .

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw mar 28, 2019 1:03 am

misman pisze:
czw mar 28, 2019 12:51 am
montero pisze:
To podobnie jak telefon: zdarzyło mi się kupić ze dwa, trzy razy jakiś topowy model hajendowy (nie srajfon), po czem i tak po roku to już był staroć, bez supportu producenta (któren to obiecywał częste i dożywotnie aktualizacje oraz mnóstwo innych gruszek na wierzbie). Po latach paru to już nawet opensourcowe projekty nie chciały robić na ten szajs systemu, takie to było. O. Górna półka w chwili zakupu, 10x zwykły jakiś telefon na tym samym androidzie. Ić Pan. :)21 Teraz kilkuletni aparat obtłuczony i podrapany - jednak działa. Ale jak sczeźnie, to już więcej podobnego głupstwa nie zrobię, kupię chinola za 3 stówy, którego po końcu gwarancji szurnę do kosza, lub pewnie będę piłował dalej, póki sam nie padnie :lol: 8)
Ale jak kto chce to się może pompować nowościami, przecież nikomu nie zabraniam i nie odżegnuję :)21
Poròwnanie bez sensu na tak skromnym rynku enduro/dual.

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » czw mar 28, 2019 1:12 am

Rany...
Nie chcę marnować życia na poszukiwania jednorożca.
Jakkolwiek drogiego np. samochodu byś nie kupił, to pewnego dnia na światłach może stanąć obok Ciebie koleś, który ma samochód jeszcze lepszy, droższy, szybszy, bardziej błyszczący, z fajniejszą dziunią w środku (lub kilkoma) :)21 I spędzi Twój spokojny sen z powiek, pobiegniesz natychmiast zaprenumerować Super Wóz ("...którego jeszcze nie mamy, ale specjalnie dla Pana go sprowadzimy/zbudujemy/wyposażymy/odpimpujemy :)21 nasz _Drogi_ Kliyjencie... :)21 ") :lol: :)21
W sumie zresztą, to nieracjonalnym jest zarzekanie się, że "nigdy bym nie kupił". Bo nie wiem, co zrobiłbym, mając swobodny budżet, słabo ograniczony :lol: Nie byłem w takiej sytuacji, to nie mam pojęcia :lol: :)21 Może kupowałbym sobie co miesiąc/tydzień/sth nowy inny model, lub inne fanaberie.
Obecnie nie muszę roztrząsać tych hipotetycznych rozważań, wstępna przymiarka do problemu poruszona została wyżej :)21 :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”